FABLE 2

FABLE 2

Peter Molyneux je rozhodnutý zmeniť stagnujúci žáner RPG pokračovaním úspešnej „rozprávky“ Fable.

Dojmy

Fable, rozprávkové RPG stvorené jedným z najlepších (neázijských) herných dizajnérov, Petrom Molyneuxom, získalo mnoho ocenení za inovatívny a originálny prístup k RPG žánru. Dovtedy málo, resp. vôbec nevyužívané prvky (napr. starnutie hlavného hrdinu) položili mernú latku kvality veľmi vysoko a spolu s prekrásne žijúcim svetom i u nás zabezpečil hre vysoké hodnotenie. Po rokoch sa Molyneux vracia s pripravovaným pokračovaním, ktoré by malo jednotku prekonať vo všetkých smeroch. Čaká nás naozajstná RPG bomba?

Už úvodné intro hry dáva jasne tušiť, že toto nebude obyčajná hra. Vták letiaci ponad nádhernú krajinu, šíre polia, zelené lúky, rieky a vodopády sa unavený posadí na vežu anonymného hradu, poobzerá sa po okolí a vytlačí obsah svojho žalúdka opačnou stranou, než ten obsah prijal. Kamera sleduje pád exkrementu, ten letí letí až sa v sprievode odporne mazľavého zvuku rozpleskne na hlave malého dieťaťa. To dieťa ste vy. Žiadny super hrdina s osudom zachraňovať princezné, odtínať hlavy drakom a prevádzať starenky cez ulicu naprogramovaným v DNA. Obyčajný človek, ktorého vývoj a ďalšie smerovanie bude plne vo vašich rukách.

Fable 2
Príbeh hry je stále zahalený tajomstvom, Molyneux odhalil len to, že sa bude odohrávať 500 rokov po udalostiach vo Fable. Tým sa chce dizajnér (mimochodom popis game dizajnu hry zaberá vyše 1 000 strán textu) úplne oslobodiť od sveta, ktorý navrhol pre potreby prvého dielu. Voľná ruka pri tvorbe krajiny, jej histórie, architektúry, postáv a mnohých iných atribútov  mu umožnila docieliť to, že z rozprávkovej polohy sa nové Fable posunie do polohy seriózneho a „dospeláckeho“ titulu. Vie sa, že hlavným zloduchom bude istý Lucien, z ktorého chce mať Molyneux najväčšieho kruťasa pod Slnkom.

Zbrklosť a hlavne uponáhľanosť pri riešení hlavnej questovej línie nebudú mať veľa preiestoru. Teda, budú, ale vyslovene sa to nedporučuje. Podstatným prvkom v hrateľnosti budú peniaze a predstava vychudnutého, špinavého a chudobného hrdinu zachraňujúceho svet ozaj nie je tým pravým orechovým. Najprv si treba nahonobiť majetky, nakúpiť domy, hrady, zámky, lovecké chaty a to zaberie istý čas. Nie je kam sa ponáhľať.

Fable 2
Na druhej strane, čas je neúprosný a platí rovnako pre chudobných i bohatých. Z malého dieťaťa sa stáva tínedžer, neskôr muž (žena) v najlepších rokoch, a v prípade šťastia sa hrdina dožije tiež sladkej jesene svojho života v kruhu rodiny. Rovnako ako čas vplýva na postavy, vplýva aj na krajinu. „Dynamic regions“ ako sa táto vlastnosť volá, umožní do bodky vyplniť známe „zasaď strom, postav dom“. Čo sa môže stať s malou dedinou po desiatich rokoch existencie? Môže sa z nej stať malé prosperujúce mestečko, ale rovnako sa z nej môže pri troche (zákernej) pomoci stať holá pláň zarastajúca burinou!

Súbojový systém by sa mal taktiež dočkať významných úprav. Molyneux by chcel hráčom ponúknuť systém, ktorý (po „skillovej“ stránke) zvládne naozaj každý, ale na druhej strane musia byť mierovou cestou neriešiteľné konflikty efektné a efektívne. Zámer je jednoznačný - súboje musia byť cool. Zjednodušenie súbojov po stránke ovládania zašlo až tak ďaleko, že si pri vybavovaní účtov spôsobom telo na telo vystačíme s jedným tlačidlo, s modrým X-kom (tlačidlo B bude určené pre mágiu a Y pre strelné zbrane, pušky nevinímajúc). Stlačenie X-ka vyvolá útok, dlhšie podržanie blok a pustenie tlačidla po bloku aktivuje špeciálny úder, pričom dĺžka stlačenia ovplyvní silu úderu. Rôzne útoky sa vyvolávajú rôznou rytmickou kombináciou stláčania, trojnásobné rýchle stlačenie tlačidla bude mať za následok inú akciu než dva rýchle a jeden oneskorený stisk.

Fable 2
Počas súbojov sa bude dať spustiť kinematický mód, v ktorom sa spomalí plynutie času a kamera sa priblíži k postavám tak, aby bolo vidieť každý detail. V tomto móde je možné ovplyvňovať štýly špeciálnych úderov a bude len na vás, či nepriateľa skolíte hlavičkou a lá Zidane, úderom lakťa alebo inou fatalitou. Ani jeden súboj by sa nemal opakovať, už len vďaka rôznym prírodným podmienkam, rôznorodým nepriateľom, trom typom útokov, širokej plejáde zbraní a interaktívnemu okoliu. Fable 2 by po tejto stránke nemala skĺznuť do typickej hack and slash nudy.

Akékoľvek užívateľsky príjemné budu súboje, časť z nich zaručene neskončí pre odvážneho hrdinu práve najlepšie. Dobrou správou je, že hlavná postava hry nemôže zomrieť, nebude sa konať žiadny load ani návrat k predchádzajúcemu checkpointu. Po prehratej bitke spadne hrdina na zem a telo mu vyzdobí pár nepekných jaziev. Keď bude jaziev priveľa, ovplyvní to interakciu postavy s okolím, najmä čo sa týka rozhovorov, a tak bude raz za čas nutné ísť sa po vzore svetových celebrít vylepšiť k plastickému chirurgovi.

Fable 2
Pokročilú simuláciu sociálnych vzťahov v hre môžeme veľmi dobre opísať na príklade lásky. Vyhľadanie si vhodného partnera, následne „zamilovanie sa“ a svadba už bola ponúknutá vo viacerých tituloch, Fable 2 ale ide o dosť ďalej. Tak ako v reálnom svete, aj tu pribudne po svadbe pri praktikovaní sexu bez ochrany (použitie, resp. nepoužitie ochrany bude závisieť na hráčovi, samozrejme ale nečakajte žiadnu porno minihru) do rodiny malý človiečik. Ráta aj s takými vecami, že keď bude hlavnou postavou žena, bude sa musieť tento malý človiečik po dobu 9 mesiacov ukrývať v jej bruchu, čo sa náležite odzrkadlí na tvare jej postavy.

Po pôrode dieťa rastie, začne sa učiť chodiť, rozprávať a k svojmu hrdinskému rodičovi začne vzhliadať ako k vzoru. Je dobrý, aj dieťa bude také... je zlý, z dieťaťa vyrastie mini verzia Satana. Ľahko sa môže stať, že sa vrátite domov z ďalšej výpravy, rozletia sa dvere a malý Jožko sa pochváli prvým zachráneným ľudským životom alebo naopak podpáleným skladom obilia. Druhým veľmi pekným príkladom hĺbky spracovania oblasti vzťahov je verný zvierací spoločník, ktorý by mal byť piatym nosným pilierom celej hry (peniaze, dynamické prostredie, súboje, láska, sidekick). Psík bude dokonca natoľko závažným elementom gameplay-u, že sme sa mu už venovali v samostatnom článku.

Fable 2
Na hodnotenie technickej stránky hry je ešte priskoro, existuje žalostne málo screenshotov a ešte menej kvalitných in-game videí. Z tých omrviniek informácií, ktoré sú k dispozícii sa dá usúdiť, že popri vymýšľaní nových nápadov sa nezabudlo ani na grafiku, efekty a hudbu. Fyzikálny model a animácie vrátane ragdoll systému bude mať na svedomí engine Havok. Použitie cudzieho enginu dovolí tvorcom venovať svoje úsilie do iných oblastí, napríklad do hudby. Tá bude pevne prepojená s ostatnými prvkami, bude sa prispôsobovať stláčaniu tlačidiel v akčných scénach a teda de facto určovať štýl boja.

Majitelia Xbox 360 sa o skutočných kvalitách titulu budú môcť presvedčiť v roku 2008, čo sa týka ostatných platforiem, situácia je zatiaľ veľmi nejasná. Šéf Lionhead sa vyjadril, že sa chce zamerať prvotne na jednu verziu a tú zvládnuť dokonale, a až potom do úvahy prichádzajú iné formáty. Pri predpokladaných kvalitách Fable 2 by však bolo veľkou škodou, keby si tento nádejný skvost nemohla zahrať čo najširšia skupina hráčov.

napísal je2ry 25.7.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Fable II: Launch Trailer
| FABLE II: LAUNCH TRAILER
[18.10.2008]
Fable 2
| FABLE 2
[14.5.2008]
Fable 2
| FABLE 2
[22.3.2008]
Fable 2 trailer
| FABLE 2 TRAILER
[10.5.2006]
Fable 2
| FABLE 2
[25.6.2008]
Fable 2: GDC combat
| FABLE 2: GDC COMBAT
[21.2.2008]
Fable 2: GDC coop
| FABLE 2: GDC COOP
[21.2.2008]
Fable 2 - devdiary
| FABLE 2 - DEVDIARY
[30.4.2009]
FABLE 2


Fable 2
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Microsoft / Lionhead
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. október 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19564)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk