FORZA MOTORSPORT 5

FORZA MOTORSPORT 5

Zoznámte sa s next-gen racingom

Dojmy

Čo všetko dokáže jedna videohra. Forza Motorsport 5 dostala Prahu do reklamy na Xbox One. Okrem tradičného sloganu All in One používa Microsoft aj druhý - Obráň Rím, Pretekaj v Prahe, vyzvi celý svet. Ja som prehnal po Karlovom moste dvestovkou a každý, kto na ňom stál, vie, že to nie je možné. Nie, kvôli turistom a tone umelcov to nie je.

Turn 10 používa na skenovanie tratí a prostredia laserovú technológiu, povedal mi jeden z vývojárov predtým, než som nastúpil do kokpitu, chopil sa volantu a vyberal jedno zo štyroch ponúkaných áut - LaFerrari, McLaren MP4/12C, McLaren P1 a Pagani Huayra. 

Praha je zatiaľ jediná trať, ktorú vo Forza Motorsport 5 poznáme a i keď je zasadená do skutočného prostredia, je fiktívna. Mnohé pamätihodnosti sú popresúvané, pre potreby hry, nie kvôli tomu, žeby tvorcovia pracovali s chybnými topografickými údajmi. Boli v Prahe a ulice prebehli lasermi. Turn 10 sú expertmi na vymyslené okruhy zakomponované do skutočných lokalít. Neexistuje ani Sedona Raceway Park z predchádzajúcich dvoch dielov Forza MotorSports. V Sedone, v Arizone by ste žiaden pretekársky okruh hľadali márne. 


Bolo by možné pretekať v uliciach Prahy tak ako nám to predviedol trailer? Nie, dostávam jednoznačnú odpoveď. Úplne to vylúčené nie je, ale skutočného šampionátu zúčastníte zatiaľ iba vo Forza Motorsport 5. V hre naozaj nejde o frajerské túrovanie motora a odpich na križovatke, keď naskočí na svetlách žltá. Neberte to zle, Praha je spracovaná tak verne, že nielenže spoznáte Staromestské námestie, Hradčany, ale na uliciach sú vyvesené české tabule, na obchodoch zase nápisy ak ma pamäť neklame aj názvy ulíc. 

Jednou z prvých predností uvedených v tlačovej správe je: Nikdy nebude jazdiť sami. Demo však žiadnu AI nemá, má jednu trať, obmedzený počet áut a je pripravená ohúriť každého. Forza Motorsport 5 vyzerá luxusne. Dôvod, prečo na trati nie sú žiadni súperi, je funkcia Drivatar, o ktorú sa bude starať Cloud. 

Drivatar sa prispôsobuje vašim a jazdeckým schopnostiam priateľom. Vo výsledku sa tak oponenti správajú viac ako hráči ako stroje, ktoré s obľubou brzdia priskoro, v zákrutách si nestrážia vnútornú stranu a pri výjazde vás naberajú zozadu. Aj keď nebudú vaši priatelia online, budete mať pocit, že nepretekáte proti AI. Jej prednosťou je učenlivosť, čo by mohlo znamenať, že čím dlhšie hráte a čím lepšie jazdíte, tým čelíte lepším a lepším jazdcom. A kto bude ten najrýchlejší? No predsa Stig. 

Top Gear bude vo Forza Motorsport 5 plne integrovaný, vtipné komentáre Jeremy Clarksona doplnia jeho kolegovia Richard Hammong a James “Captain Slow” May. Do hry budú zakomponované aj špeciálne challenge a eventy inšpirované televíznou show. S Top Gearom sa pochopiteľne spája aj Autovista mód, v ktorom ste mohli vstúpiť do auta, naštartovať ho, otvoriť dvere, pozrieť sa pod kapotu a prezrieť si ho z každého uhlu v tých najmenších detailoch. 

Autá v Autovista móde mali oveľa detailnejší model ako tie, s ktorými ste jazdili na tratiach. Vynikajúcou správou je, že Turn 10 spracuje takto každé jedno auto vo Forza Motorsport 5 bez výnimky! O presnom počte áut však autori mlčia.

Nový engine použitý v hre produkuje tie najkrajšie autá, aké ste kedy videli. Spracovanie materiálov je presné, od kovu, cez kožu a plasty, až po transparentné reflektory, to je kategória, kde zatiaľ Gran Turismo nemalo premožiteľa. Teraz už má. Jednou z vecí, ktorú si nevšimnete a nie je úplne normálne o nej uvažovať, sú nedokonalosti laku. Aj na takom žihadle ako McLaren P1 je vidieť, ako sa na oblinách okolo zadného kolesa láme inak svetlo.

Je to ukážka toho, do akých detailov zachádza nielen svetelný model, ale aj samotní tvorcovia pri spracovaní vozidiel. Autá sú realistické aj so svojimi chybami. Nezabúdajú ani na model poškodenia, ten už neberie do úvahy iba nárazy a kolízie, ktoré môžu úplne ukončiť pretek (stále však môžete vracať čas späť pri kritickej chybe), ale aj také kozmetické drobnosti ako nečistoty.


Nárazník, kapota, časti okolo kolies sa postupne špinia, časti pneumatík zanechávajú na karosérii čierne stopy, kamienky zase obíjajú lak. Forza Motorsport 5 bude bežať v rozlíšení 1080p pri 60 fps. Graficky patrí medzi absolútnu špičku už teraz, pri pohľade z kokpitu sa berie ohľad aj na odrazy na čelnom skle a jazda proti slnku je správne oslepujúca. 

Zhodnotiť, ako sa hrá na základe krátkeho zoznámenia sa hrou, si netrúfam. Forza Motorsport 5 má všetkých asistentov, a pomocníkov, na akých ste zvyknutí z predošlých hier. Toto skutočne nie je Forza Horizon, ale cítite, že vám za hlavou buráca 3,8 litrový osemvalec s výkonom viac ako 700 koní. A ak si myslíte, že skrotenie McLaren P1 zvládnete ľavou zadnou, skúste to s týmto super žihadlom v úzkych uličkách Prahy. 

Forza Motorsport 5 vychádza v novembri 2013.


napísal spacejunker 20.6.2013
Páči sa mi!
FORZA MOTORSPORT 5


Xbox One

Vývoj: Microsoft / Turn 10
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. november 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19774)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk