WRECKREATION

WRECKREATION

Novinka od autorov Burnoutu

Je pochopiteľné, že najmä tí starší hráči majú ťažké srdce na EA. Tento herný gigant síce stojí za mnohými z tých najlepších herných spomienok za niekoľko dekád, ale zároveň pochoval kopu štúdií aj značiek. Napríklad stávka all-in na sériu Need for Speed znamenala, že sa museli ďalšie značky porúčať na perifériu, až nakoniec zmizli úplne. To sa bohužiaľ stalo aj Burnoutu a je tak pochopiteľné, že mnoho nespokojných (a neraz kľúčových) zamestnancov odišlo zo štúdia Criterion. Vzniklo tak niekoľko menších štúdií a medzi nimi aj Three Fields Entertainment, ktoré založili Alex Ward a Fiona Sperry. Po sérii menších hier teraz robia na niečom veľkom a ambicióznom v podobe Wreckreation, pričom my sme si hru vyskúšali na Gamescome.

A nielen to. Alex Ward si pre nás pripravil detailnú prezentáciu možností, pričom nechýbala obrovská kopa vtipov aj na našu adresu, pričom sme si to celé naozaj veľmi užili. Wreckreation je arkádová racingovka, kde budete veľa jazdiť, ešte viac búrať a úplne najviac stavať. Má to byť pretekársky sandbox, ktorý je určený aj pre hráčov, ktorí nutne nemusia byť fanúšikmi pretekárskych hier. O to sa stará herna skladba, ktorá je zameraná na kreativitu a slobodu, aby ste si v hre mohli robiť to, čo sami chcete.

Na niečo také potrebujete dostatok priestoru a tu ho bude naozaj dosť. Hra sa totiž odohráva vo svete, ktorý je veľký až 400 kilometrov športových, čo je gigantická plocha a podľa Alexa je to vlastne najväčší svet, aký vôbec dokáže Unreal Engine 4 spracovať. Je to svet plná ciest, mostov, riek, ale aj lesov a ďalších častí, aby to pôsobilo živšie a bohatšie. Naraz dokáže byť na jednej mape spolu 32 hráčov, čo je slušné číslo a vzhľadom na veľkosť je to akurát. Ak chcete hrať s ostatnými, pripojíte sa. Ak chcete hrať sami, máte tu dostatok svojho priestoru.


Autori sa pri tvorbe výrazne inšpirovali moddingovou komunitou na PC a aj preto poriadne otvorili možnosti hry. Alex hovorí, že sme v hernom svete dospeli do éry hráčov a už sme vyšli z éry vývojárov. Hry tak nie sú o tom, čo chcú ich tvorcovia, ale o tom, čo chcú ich hráči. Hráči si sami tvoria obsah, hráči sa sami starajú o svoju zábavu. No a presne toto sú myšlienky, na ktorých je hra vystavaná. Robte si to, čo sami        chcete.

Chcete jazdiť? Jazdite. Chcete stavať? Stavajte. Nechcete robiť nič? Nerobte nič. Je to len a len na vás a hra vám dáva obrovské množstvo nástrojov k tomu, aby ste to dosiahli. Tých 32 hráčov dokáže naraz nielen jazdiť, ale aj zasahovať do sveta. Robiť v ňom zmeny, stavať trate, upravovať ich, vytvárať režimy a mnoho ďalšieho. Keď hráte Wreckreation, stávate sa vlastne akýmsi herným DJ-om a vašou úlohou je, aby ste sa bavili nielen vy, ale aj ostatní hráči. Bavte sa, experimentujte a prípadne myslite aj na ostatných, aby to isté zažívali aj oni.

Na Gamescome nám hru prezentovali na dvoch konzolách, aby nám tieto možnosti čo najlepšie predviedli. Konzoly boli spolu spojené a zdieľali rovnaký svet. A kým jeden hráč jazdil, druhý hráč do sveta v reálnom čase vkladal objekty. Prvý hráč to videl tak, že sa mu zrazu pred nosom zjavil skokanský mostík. Ten sa začal potom naťahovať, otáčať a inak meniť, aby kreatívny hráč dosiahol to, čo chce. Takto sme si tam vytvorili mostík s ohnivou obručou, cez ktorú sa skákalo a hráči si mohli porovnať, kto doskočí ďalej a podobne. Toto všetko sa deje naživo pred vašimi očami, bez oneskorenia.

Nekončí to len upravovaním tratí. Môžete tu toho upravovať naozaj kopu. Chcete vytvárať nové herné režimy? Pokojne môžete, chce to len vašu predstavivosť. Našli ste zaujímavý obsah od iného hráča, ale myslíte si, že mu niečo chýba? Tak to jednoducho preberte a „zremixujte“, upravte a znova vydajte. Môžete tu vytvárať naozaj čokoľvek. Alex ako príklad uviedol režim, kde musíte dve hodiny len tak sedieť a nehýbať sa. Teda vy sa hýbať môžete, ale s autom by ste sa nemali hýbať. Pravdepodobne to nebude zábava, ale môžete si tu vytvárať aj takéto veci. Dokonca môžete upravovať aj HUD, takže môže vyzerať napríklad ako fantasy RPG.

Celé Wreckreation je o tom, aby autori dali hráčom do rúk nástroje na to, aby sa pokúsili vytvoriť niečo magické. Môže to dopadnúť dobre, môže to dopadnúť aj zle. Bude závisieť len a len od hráčov samotných. A tu osobne začínam mať obavy, keďže ako vieme, herná komunita dokáže byť často nesmierne toxická a s takýmito rozsiahlymi možnosťami zásahov do hry je otázne, či to hráči nezačnú využívať tak, aby ostatným strpčovali život. Predstavte si, že s priateľmi pretekáte a zrazu niekomu príde vtipné, že vám pred nos postaví stenu, do ktorej narazíte. Uvidíme, ako sa s týmito výzvami popasujú autori.

Hra nebude v oblasti vozového parku veľmi rozsiahla, ale ponúkne 20-30 rôznych áut (licencie však nečakajte), ktorými autori pokryjú asi všetky bežné kategórie. Naozaj to nie je veľa, ale v zásade by to mohlo stačiť. Jazdenie samotné je jednoduché, arkádové a zábavné. Je spracované dosť svojsky, nepripomína niečo z konkurencie a ide si vlastnou cestou. Badať v tom ale DNA Burnoutu, takže ak vám ten sadol, podobné prvky nájdete aj tu – vysoké rýchlosti, responzívne ovládanie a tiež búračky, pri ktorých vám vylietavajú plechy von z obrazovky. Aj keď teda deštrukčný model by mohol byť spracovaný ešte o niečo detailnejšie.


Graficky nevyzerá hra úplne najlepšie a nepadne vám z nej sánka, aj keď modely áut sú pekné a z celkového pohľadu to neurazí. Možno by však niektorí čakali viac. Na druhú stranu, za hrou stojí len menší tím a jej svet je naozaj obrovský, takže sila enginu sa využíva skôr v tej rozlohe a hlavne možnostiach tvorby, ktoré sú tu naozaj nevídane rozsiahle. Výhodou je, že by hru mali zvládnuť aj staršie PC zostavy. Minimálne teda na základe minimálnych požiadaviek, ktoré už visia na Steame. Bohužiaľ, zvukovú stránku hry sme v rámci dema nevedeli veľmi posúdiť, keďže Gamescom je dosť hlučný a zvuky z okolitých stánkov prehlučali TV, kde hra bežala. Hra ale ponúkne 16 rádio staníc a možnosť púšťať si vlastné playlisty.

Vo Wreckreation celú hru kontrolujete vy. Vy riadite trate, režimy, tabuľky, customizujete autá a vyberáte si obľúbenú hudbu. Toto bude hra o vás a bude tak len na vás, ako bude vyzerať. Je až podivuhodné, že za ňou stojí tím, ktorý má len 7 členov. Je zaujímavé vidieť takýto prístup vývoju aj ku hre a uvidíme, ako to osloví hráčov. Avšak dôležité bude nielen to, ale aj to, ako sa samotní hráči v hre budú správať a ako budú k sebe pristupovať navzájom. Bohužiaľ, zatiaľ stále nevieme, kedy hra vyjde. Podľa informácií na Steame čoskoro, ale to tam svieti už od oznámenia.


napísal matus_ace 9.1.2023
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
WRECKREATION


Wreckreation
PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: THQ Nordic / Three Fields Entertainment
Štýl: Racing
Dátum vydania:  2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk