SHERLOCK HOLMES: THE AWAKENED

SHERLOCK HOLMES: THE AWAKENED

Nový Sherlock v starom kabáte

Ponuka, hoci aj krátkeho nahliadnutia, na pripravovaný projekt skúsených vývojárov sa neodmieta. Dupľom ak ide o staronového Sherlocka od ukrajinských vývojárov z Frogwares. Sympatické štúdio nie raz dokázalo priniesť pútavé dobrodružstvo, po ktorom sme siahali s radosťou. Môže za to mnoho detektívok so Sherlockom Holmesom v hlavnej úlohe, pričom posledný diel s podtitulom Chapter One patril medzi najlepšie adventúry minulého roka. A na Sinking City skrátka máme slabosť.

Oživenie The Awakened (pôvodne hra vyšla v roku 2008) možno vyznieva skepticky, avšak kombinácia Lovecrafta a najznámejšieho detektíva musí vyvolávať príjemné šteklenie v podbrušku nejedného adventúristu. Pôvodná zápletka sa dočká kompletného prepracovania, vrátane herných princípov, ktoré budú vychádzať z posledného pátrania mladého Sherlocka. Úprimne? Vôbec neprotestujeme. Slnkom zaliatu stredomorskú Cordonu vystrieda tajomné a depresívne prostredie inšpirované Lovecraftom a jeho mýtom Cthulhu.

Holmes bude tentoraz pátrať po osobách, ktoré zmizli za podivuhodných okolností. Prostredie nebude obmedzené na jednu lokáciu. Za všetkým treba hľadať tajomnú sektu uctievajúcu prastarého boha. Ak sa jej podarí naplniť starobylé proroctvá, môže to znamenať koniec sveta, ako ho poznáme dnes. Aj keď pri pohľade na súčasnú politickú scénu by sme radi radšej nejaké tie chápadlá, všakže.


Základným problémom pre Sherlocka sa stane práve mýtické tajomno. Napriek tomu, že sa bude opierať o jednoznačné fakty a dôkazy, pod kožu sa mu dostanú nadprirodzené bytosti, ktorých existencia popiera akúkoľvek logiku. Ale to je len začiatok. Zápletka bude správne temná a depresívna. Obrat oproti predchodcovi sa dotkne aj samotných protagonistov: tentoraz budeme čeliť prvým stretom Holmesa a Watsona – respektíve nazerať na začiatok ich nerozlučného priateľstva, ktoré minimálne v úvode nebolo idylické.

Okrem toho, že budeme ovládať aj Watsona, je ďalším lákadlom hneď niekoľko lokácií, ktoré navštívime. Nesmie chýbať londýnska Baker Street, zavítame aj do Louisiany alebo sa ocitneme v tajomnom sanatóriu vo Švajčiarsku. A práve sem sme sa mali možnosť nahliadnuť v ukážke tretieho aktu. Ako už býva zvykom, pompézny príchod Sherlocka na scénu sa tak trochu zvrtne a sám sa stáva pacientom v liečebnom ústave, ktoré vedie už na prvý pohľad podozrivá doktorka Gygaxová. Jej liečebné metódy by nadchli aj Mengeleho a prísun nových objektov si inštitúcia ukrytá pred zrakom verejnosti zabezpečuje z rôznych nelegálnych zdrojov.

Najprv sme sa so Sherlockom zoznámili so zopár pacientmi, aby sme skúmaním aktívnych miest našli vhodné predmety na zostrojenie uspávacej fúkačky. Jedná presná rana a doktor brániaci v ďalšom priechode padne ako podťatý. Nasleduje hľadanie cesty z podzemného väzenia, odhalenie spôsobu dopravy nových pokusných králikov, desivý rozhovor s pacientkou Gerdou (alebo skôr jej bábikou Heidi) a zimomriavky bude mať na tele každý.

Priechod hrateľnou pasážou bol pomerne hladký a na záseky sme takmer nenatrafili. Stačí sledovať jednotlivé poznámky v denníku, zvoliť si správnu a sledovať ju či indície v nej. Úloh si môžete vziať, samozrejme viac, avšak ukážka nám dovoľovala ísť iba rovno za nosom bez zodpovedania všetkých otázok. Postup je pomerne jasne naznačený. Budete používať svoj šiesty zmysel, aby ste odhalili tajomné stopy. V tomto momente sa svet sfarbí do čiernobiela a okrem hľadania stôp aj podľa nájdených dôkazov dedukujete, čo sa na danom mieste deje.

Podobne ako v Chapter One musí detektív vybrať správnu kombináciu statických obrázkov/príbehov na vybraných miestach. V našom konkrétnom prípade sme museli na mieste vchodu do sanatória zvoliť, či noví pacienti prichádzajú v debnách alebo vystupujú z vozu po svojich. Na nasledujúcom mieste sme vyberali, či podľa dôkazov všetci prežili a ako sa na miesto dostali. V záverečnej pasáži nám stopy napovedali, či boli do cely zúbožení pacienti nahnaní ako dobytok, odvezení na nemocničných vozíkoch, či ich doslova vítali chlebom a soľou.

Nesmie chýbať ani spájanie predmetov, dedukcií či listov v Myšlienkovom paláci – a to len preto, aby sme sa posunuli ďalej a správne určili cieľ či odpovedali na otázku ako postupovať ďalej. Tak napríklad už spomínanú fúkačku si dáme dokopy tak, že sme niekde videli trubicu, vzali sme striekačku a uspávaciu látku. V ceste nám stojí krutý lekár a otázka jeho odstránenia je zodpovedaná. Otváranie zámkov je skôr jednoduchším spestrením, ale konečne nemusíme otáčať pakľúčom a čakať, kedy to konečne povolí, ale tvarujeme drôt podľa jazýčkov v zámke. V záverečnej konfrontácii so šialenou bábkou sme museli správne vyberať z dôkazov podľa otázok, ktoré sme dostávali, avšak nebolo to nič, na čom by sa mal priemerný adventúrista zaseknúť.


Technické spracovanie zatiaľ mierne pokrivkáva, avšak dôvodom je veľmi raná verzia hry. The Awakened nevyzerá zle, avšak zatiaľ sme mali možnosť vidieť iba strohé cely a prázdne priestory v šedivých farbách. Občas boli textúry nevýrazné, animácie pri rozhovoroch príliš strnulé. Pohľad spoza ovládaného hrdinu bol bezproblémovo prehľadný. Dabing si naopak drží vysoký štandard, hudba sa v deme takmer nevyskytovala. Plusom je zakomponovanie českých titulkov.

Z krátkej ukážky môžeme ako sumár zhodnotiť nového Sherlocka Holmesa ako titul, na ktorý sa nesmierne tešíme. Samotná atmosféra bola dostatočne pútavá napriek tomu, že išlo o vybraný kúsok z celej zápletky, do ktorého sme boli vhodení bez uvedenia do celkového deja. Prostredie prinášalo mnoho miest s mrazivými scenériami a tak trochu odlišný pohľad na najznámejšieho detektíva, ako ho poznáme z minulosti. Temný titul Sherlock Holmes: The Awakened očakávame s otvorenou náručou.


napísal kordi 27.1.2023
Páči sa mi! (+1)
SHERLOCK HOLMES: THE AWAKENED


PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Frogwares / Frogwares
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 11. apríl 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (8)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18376)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk