SHERLOCK HOLMES: THE AWAKENED

SHERLOCK HOLMES: THE AWAKENED

8.0

Detektívka s chápadlami

Recenzia na PC verziu

Prerod jedného z najznámejších súkromných detektívov sa vývojárom z ukrajinského Frogwares vydaril. Odhliadnuc od pôvodu tvorcov im treba zatlieskať, a to postojačky. Sherlock Holmes je ikona, ktorej sa dostáva nemalá dávka pozornosti a jeho dobrodružstvá si udržujú vysoký štandard kvality nielen v herných spracovaniach. Adventúra nového strihu londýnskemu šialencovi rozhodne sekne.

Pri poslednom prípade v Chapter One sme sa vrátili na úplný začiatok kariéry uznávaného detektíva. Virtuálna Córdoba sa stala prvým vážnejším javiskom, na ktorom Sherlock rozohral svoj brilantný čardáš so stopami, indíciami a nečakanými rozuzleniami. Mladý detektív vlastne ešte nebol tak celkom detektívom a nemal po svojom boku Watsona. Po prvýkrát bol na pokraji geniálnosti a šialenstva zároveň, riešil jeden menší prípad za druhým, a to len preto, aby odhalil tajomstvo krutých vrážd v prostredí Andalúzie.

Pre hráčov to znamenalo zopár zásadných zmien: otvorený svet, ktorý namiesto striktne lineárneho postupu otváral dvere hráčom dirigovaného napredovania; kameru plávajúcu za hrdinom; súbojový systém a mnoho drobností od odhaľovania indícií vedúcich k odhaleniu toho, čo sa vlastne stalo po prevliekanie Sherlocka do šiat, ktorými by zapadol do prostredia a dostal sa k zaujímavým svedectvám miestnych obyvateľov (alebo sa skrátka prezliekol za miestneho zhýralca, ktorého tak staršia domovníčka pustila do jeho príbytku). The Sinking City na druhú.

Sherlock Holmes: The Awakened
Sherlock Holmes: The Awakened Sanatórium ponúka nadštandardnú liečbu, oproti ktorej je kolonoskopia jemným maznaním sa.
Sanatórium ponúka nadštandardnú liečbu, oproti ktorej je kolonoskopia jemným maznaním sa.


Sherlock Holmes: The Awakened Sherlocka si môžete obliecť ako chcete, na hranie to nemá vplyv.
Sherlocka si môžete obliecť ako chcete, na hranie to nemá vplyv.


Sherlock Holmes: The Awakened Loiusiana vám predstaví pestré exteriéry.
Loiusiana vám predstaví pestré exteriéry.





A čert to ber, bola to osviežujúca zmena. Dobrodružstvo malo spád, vy ste si určovali kam budú smerovať vaše kroky a nemuseli ste sa hnať iba po príbehovej línii. Ani tie súboje napokon neboli až také zlé – ak vám akčné pasáže nevyhovovali, mohli ste ich predsa preskočiť alebo si ich uľahčiť, takže všetko išlo ako po masle, nehľadiac na absurdné náreky niektorých kritikov, ktorí zhadzovali hru práve pre tieto momenty. To podstatné, samotné vyšetrovanie, malo grády a bolo zaujímavé. Sherlockovské.

Sherlock Holmes: The Awakened je ďalším medzi krokom k novým prípadom. Berie si za vzor starší diel, mierne ho upravuje a zasadzuje do roviny nalinkovanej Chapter One. Občas však vyzerá skôr ako chudobnejší príbuzný. Bolo by nerozumné preto hru odsúdiť. The Awakened je viac lineárnym pátraním, rozdeleným do 8 epizód v rôznych prostrediach, do ktorých sa spätne nemôžete vracať. Rovnako nie je potrebné meniť svoj odev a úplne absentujú súbojové pasáže. Všetko pôsobí viac instantne, neustále napredujete a vždy sa niečo deje. Atmosféra je hustá ako už dávno nie a všetko odsýpa možno až príliš rýchlo, takže za desať až dvanásť hodín máte prípad strácajúcich sa ľudí zdarne za sebou.

Začínate v známej Baker Street a jej okolí a Sherlocka sledujete už tradične spoza ramena, pričom kamerou môžete voľne otáčať, aktívne predmety si zvýrazniť a podobne. Nie ste zbytočne zahlcovaní desiatkami zbytočných predmetov, ktoré sa na scéne vyskytujú iba preto, aby vyplnili prechod lokáciou. The Awakened na to ide opačne: necháva rozprávať prostredie. Ale len v prípade, ak si ho budete všímať. Môžete namietať postupne zastarávajúci vizuál, avšak samotný level design je na dostatočne vysokej úrovni, aby pôsobil pútavo.

Byt Sherlocka, v ktorom sa začína pátranie po stratených ľuďoch, pôsobí značne zapratane a prezentuje jeho spôsob života. Postupne odhalíte záhadu stratených novín (z čoho je Sherlock nadmieru roztrpčený) a presúvate sa do miestneho prístavu, kde sa stratil ďalší z robotníkov a prídete na to, kam telá asi miznú. Nasleduje epizódka v sanatóriu, ktoré sme vám predstavili v preview. Ďalej putujete do Louisiany, kde vás toho čaká viac než dosť v horúcom meste, barinách a jaskyniach, kde vás tajomný kult s krvavými obeťami chytí riadne pod krkom. Preskočíme sekundárne pasáže a všetko ukončíme na majáku – samozrejme, za búrky a s pár desiatkami vyšinutých fanatikov v pozadí.

Znamená to, že The Awakened ponúka úplne iný druh atmosféry, ako by ste od detektívky očakávali. Tak to bolo i pred 16 rokmi, tak je to aj teraz. Napriek možnej skepse však odhoďte všetky zábrany: spojenie Lovecrafta a Holmesa funguje viac než dobre, o čom sa presvedčíte aj pri návšteve tajomných, snových pasáží. V nich musíte vyriešiť priestorové hádanky (po moste môžete ísť len vtedy, ak sa pozeráte do „oka“) a mnohé si vyžiadajú menšiu mieru skúšania a pádov do priepasti (v jednom svete si pripravíte most, v druhom ho zrkadlovo prejdete) alebo rozsekania kyvadlami (musia vás zabiť len tie správne, aby ste priniesli krvavú obetu). Nie je to však nič frustrujúce.

Okrem klasického adventúrenia sa raz za uhorský rok objavia skôr akčné prvky a musíte napríklad na člne nájsť správnu cestu barinami alebo hľadáte Sherlocka po hlase v spletitých jaskyniach či sa formou QTE snažíte predrať sfanatizovaným davom. Nejde o nič, z čoho by sme sa začali v nirváne rituálne upaľovať, avšak na druhej strane to bolo príjemné osvieženie hrateľnosti. Dudranie na poškvrnenie adventúrneho kódexu prenecháme ostatným – ide o zábavné vložky, ktoré zvládne každý jedinec s prstom vo svojom obľúbenom otvore. A neopakujú sa.

Sherlock Holmes: The Awakened
Sherlock Holmes: The Awakened V barinách nečakajte žiadne romantické prechádzky.
V barinách nečakajte žiadne romantické prechádzky.


Sherlock Holmes: The Awakened Rekonštrukcia miesta činu preverí vaše detektívne znalosti.
Rekonštrukcia miesta činu preverí vaše detektívne znalosti.


Sherlock Holmes: The Awakened Snové pasáže sú plné bizarných predmetov.
Snové pasáže sú plné bizarných predmetov.





Detektívka v Sherlockovskom štýle? Čo si pod tým predstaviť? Na obmedzenom priestore zbierate stopy, indície alebo v rozhovoroch identifikujete nezrovnalosti či zaujímavé informácie. Na základe skúmania osôb určujete ich profil a spájate jednotlivé elementy v tzv. myšlienkovom paláci. Spojíte správne dôkazy a dostanete odpoveď na otázku, ktorá vás posunie znovu o kúsok ďalej. Hľadáte únoscov, stopy, vrahov, predikujete čo sa vlastne na mieste činu stalo, kde po zozbieraní dôkazov určujete, či vrah použil sekeru alebo nôž, či bola obeť sedela pri krbe alebo stála pri stole. Stačí si všímať a skúmať prostredie a všetko ide hravo.

Samotná atmosféra má temný nádych a dostane sa vám pod kožu. No stále sa nemôžeme zbaviť dojmu, že zápletka by si zaslúžila omnoho precíznejšie a podrobnejšie spracovanie. Takto sa síce neustále posúvate v deji dopredu a ani na sekundu sa v podstate nezastavíte, no zároveň je to beh, pri ktorom si prestanete všímať prostredie, hoci práve okolie má všetky elementy, aby ponúklo čosi navyše. Nepovinné prípady (DLC sa určite dočkáme), príbehy postáv, rôzne drobnosti a čriepky z minulosti. Je pravdou, že takto má hra spád, ale končí príliš rýchlo a hluché miesta z neprirodzeného až skokového posunu vpred potom naplno nevyčerpávajú svoj potenciál.

Sherlock Holmes: The Awakened je skôr komorným príbehom rozdrobeným do viacerých miest. Graficky sa nestratí a ani neurazí. Technické problémy sa týkajú zopár grafických glitchov a raz nám Watson zatarasil východ z izby tak, že sa nevedel otočiť ani on a ani my. A keď sme pri známom Sherlockovom pomocníkovi a parťákovi: zopár pasáží si zahráte aj za Johna, avšak ide stále len o odrobinku a v podstate je úplne jedno koho ovládate. Sherlock naviac disponuje dedukčnými schopnosťami a má vo vrecku pakľúče. Dôležitejšie je, že obaja protagonisti pôsobia prirodzene, komentujú kroky toho druhého presne tak, ako by ste očakávali a na rozdiel od predchádzajúceho Johna nemáte toho súčasného chuť zaškrtiť pre jeho neustále podpichovanie.

Sherlock Holmes: The Awakened
Sherlock Holmes: The Awakened Na rozdiel od Chapter One sú jednotlivé prostredia obmedzené a nemôžete sa do nich vracať.
Na rozdiel od Chapter One sú jednotlivé prostredia obmedzené a nemôžete sa do nich vracať.


Sherlock Holmes: The Awakened Lasery, zrkadlá a prekážky: to v adventúre nesmie chýbať.
Lasery, zrkadlá a prekážky: to v adventúre nesmie chýbať.


Sherlock Holmes: The Awakened Väčšine lokácií dominujú tmavé farby.
Väčšine lokácií dominujú tmavé farby.




(Staro)nové dobrodružstvo Sherlocka Holmesa sa vydarilo. Chápadlové šialenstvo vás chytí pod krkom a prvý veľký prípad dvojice Sherlock a John má nakročené k úspešnej sérii. Mnoho (vrátane skvelého dabingu) ostalo zachované a The Awakened tak prirodzene nadväzuje na Chapter One. Často naň odkazuje samotný Sherlock, objaví sa aj Mycroft a všetko to do seba správne zapadá. Cítiť, že život Sherlocka nie je len uzavretým riešením jednotlivých prípadov, ale jeho geniálnosť je mnohokrát hraničí až so šialenstvom. Lovecraftovská zápletka vykresľuje detektíva omnoho osobitejšie a dáva ďalším prípadom zelenú. The Awakened je viac než vydareným prípadom Sherlocka Holmesa.


napísal kordi 21.4.2023
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
SHERLOCK HOLMES: THE AWAKENED
+ podmanivá atmosféra
+ plynulé pátranie bez zásekov
+ komunikácie medzi Sherlockom a Johnom
+ myšlienkový palác
+ zaujímavé vedľajšie postavy
+ rozmanité prostredia
- oproti Chapter One lineárnejšie
- kratšia herná doba
- nevyužitý potenciál prostredí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-3470/AMD Ryzen 3 1200, 8 GB RAM, GeForce GTX 770/Radeon R9 380, 30 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Intel Core i7-6700/AMD Ryzen 5 2600, 16 GB RAM, 8 GB VRAM GeForce GTX 1060/Radeon RX 590


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Frogwares / Frogwares
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 11. apríl 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20054)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk