BLAZING ANGELS 2: SECRET MISSIONS OF WWII

BLAZING ANGELS 2: SECRET MISSIONS OF WWII

8.5

Poplach! Všetci piloti, presuňte sa na runway číslo 3 a nasadnite do strojov.

Recenzia na Xbox360 verziu

Simulátory všeobecne a lietadielka zvlášť, nepatria práve k najobľúbenejším herným žánrom. Študovanie osemsto stranových manuálov, priemerne 36-minútové predletové prípravy, milióny čudlíkov, mačkátiek, hejblátiek, budíkov, páčok, kontroliek a iných k životu nevyhnutných ovládacích prvkov majú na ľudí väčšinou podobný efekt ako cesnakovým sérom naplnená strieborná guľka na upírov. V záchvatoch strachu a s hrôzou v očiach utekajú, ako najďalej sa dá. Lenže existujú aj výnimky. Arkádové lietadielka, v ktorých je štart i pristátie záležitosťou niekoľkých sekúnd, na manévrovanie stačí obyčajný gamepad a z manuálu potrebujete vedieť akurát to, ktorým tlačidlom sa strieľa z guľometu a ktorým sa odpaľujú rakety. S podobne orientovanou arkádovou leteckou strieľačkou vás zoznámime aj dnes.

Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII prichádza v šľapajách svojho staršieho súrodenca, priemerného titulu zasadeného do obdobia druhej svetovej vojny. Ponuka platform, pre ktoré je hra dostupná, sa nezmenila (Xbox 360, PS3, PC), autori však mali samozrejme v pláne vylepšiť väčšinu nepodarených prvkov z prvého dielu.

Začneme hneď tým najlepším. Rôznorodosť, originalita a dizajn misií BA2 si zaslúžia jednotku s hviezdičkou. Áno, iste, celá hra sa točí len okolo strieľania a bombardovania a to môže na prvý pohľad zavánať brutálnym stereotypom. Môžem vás ale ubezpečiť, že jednotlivé misie majú od stereotypu veľmi ďaleko. Môžu za to dva faktory. Prvým je ich zasadenie levelov do zaujímavých lokalít, druhým je samotná náplň misí. Z počiatku sa bude zdať, že všetko prebehne tak, ako nám hovoria skúsenosti s podobným typom hier – jednoduchý štart, zostrelenie X nepriateľských strojov, zbombardovanie Y pozemných cieľov, pristátie, game over.

Lenže už jedna z prvých misií, kde sa budete pomimo zostreľovania doterných nemeckých stíhačov snažiť naložiť špiónku na idúci vlak jasne naznačí, že sa treba pripraviť na to najhoršie (rozumej najzaujímavejšie). Iný príklad: váš stroj letí v rámci vojenskej prehliadky nad Červeným námestím v Moskve, keď sa zrazu nad hlavným mestom Sovietskeho zväzu rozpúta peklo spôsobené útokom nepriateľských leteckých i pozemných jednotiek a vy budete musieť za každú cenu zabrániť, aby bol symbol ruského národa zničený. Do toho sa pripletie „menší“ boss (o nich neskôr) a o zábavu je postarané!

Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII
Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII Občas budete mať k dispozícii aj zadných strelcov
Občas budete mať k dispozícii aj zadných strelcov


Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII Futurózne stroje na bojiskách druhej svetovej vojny
Futurózne stroje na bojiskách druhej svetovej vojny


Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII Oslepení piloti za vami nemajú šancu
Oslepení piloti za vami nemajú šancu






Tretím príkladom by mohla byť úloha zasadená do oblasti polárneho kruhu, ktorá vás naučí, že sa v hre budete musieť s nepriateľmi vedieť vysporiadať aj bez zbraní. Pri testovaní nového defenzívneho systému sa ozve spojenecká ponorka zaseknutá niekde medzi ľadovcami. Jediný spôsob, ako ju nájsť, je letieť nízko nad oceánom, vyhýbať sa obrovským kusom ľadu a snažiť sa prísť na to, z ktorej strany sa nástojčivé "pííííp" na radare ozýva frekventovanejšie. Do toho sa znovu zapletú nemecké letové esá (majstri zapletači) a keďže bohužiaľ na palube nemáte žiadne zbrane, dostane sa k slovu nový obranný systém typu „blesk“. Ten má za úlohu pilotom za vami na chvíľku premeniť výhľad na nepopulárne „mlieko“. Iste tušíte, ako takýto vynález v danej situácii použiť. Vylákať nepriateľa, aby na vás zaútočil, „rozbehnúť“ sa priamo proti ľadovcu, v správnej chvíli Nemca „vyfotiť“ a potom už len sledovať, ako sa  trosky jeho stíhača šmýkajú po snehu.

Misií  je dohromady 18 a sú pospájané príbehom o mladom pilotovi, špiónke, jej nemeckom priateľovi a pár ďalších viac menej nezaujímavých charakterov, ktorí pátrajú po tajnej ultimátnej nemeckej zbrani. V každom z levelov nich budete robiť niečo podobné, ako je opísané vyššie. Či už budete uprostred hustej paľby pristávať na Champs-Elysees v Paríži, kradnúť prototyp lietadla niekde v Ázii, obraňovať San Francisco pred japonskými pilotmi kamikadze, kľučkovať medzi pyramídami v Egypte, alebo ochraňovať vlak s tajnými materiálmi smerujúci do Švajčiarska, infiltrovať sa v cudzom lietadle hlboko do nepriateľskej zóny a vyhýbať sa vyhľadávacím svetlám, držať sa z dosahu nepríjemne účinných pozemných AA zbraní, alebo zostreľovať generátory vo vnútri základne na spôsob Luka Skywalkera z Hviezdnych vojen. Nevyhnete sa samozrejme ani niekoľkým tradičným úlohám, teda zostreliť a zničiť určitý počet cieľov a verte, že tých cieľov naozaj zničíte neúrekom. Je však oveľa ľahšie bojovať s vedomím, že sa vám každú chvíľu môže zmeniť cieľ misie a z obyčajného strieľania sa rýchlo stane strieľanie neobyčajné, než bojovať v opakujúcich a ako cez kopírák prerobených misiách.

Prostredia levelov nie sú vybrané len s ohľadom na atraktivitu. Moskva, Paríž, polárny kruh, Ázia, Amerika, Afrika (paradajka, paprika? pozn. Junker) a množstvo ďalších lokácií, síce môžu znieť ako z katalógu cestovnej kancelárie, no verte, že autori si ich vybrali zámerne. Znovu si pomôžeme príkladom – level v Himalájach vás nenúti len zvýšiť pozornosť pri dodgfightoch vďaka ostrým skalným masívom, ale aj značne znepríjemňuje mierenie kvôli silným bočným vetrom. A tým značne myslím naozaj ZNAČNE.

Nie som expertom na lietanie, hard core letecké simulátory, ani sa nevyznám do avioniky (ako náš redakčný kolega andrei), no tvrdím si povedať, že termín „letecká arkáda“ Blazing Angels 2 pasuje ako príslovečné pozadie na šerblík. Zjednodušenie zachádza až tak ďaleko, že lietadlo dokážete efektívne spomaliť takmer na nulu aj pri voľnom páde a to myslím hovorí za všetko. Simulátoristom bude musieť stačiť, že si môžu pohľad prepnúť z kamery umiestnenej za chvostom priamo do kokpitu. Ovládanie lietadla zvládne každý, ak treba pár krát za hru pristáť, netreba si kvôli tomu robiť vrásky na čele. Malou chybičkou na kráse je zapojenie oboch analógov pri zmene smeru a rýchlosti. Zatiaľ čo ľavou páčkou upravujete horizontálny a vertikálny smer, pohybom pravého analógu vpred a vzad regulujete rýchlosť.

Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII
Zostrih z misií v hre.


Zatlačenie tejto páčky do ľava či prava má ale za následok rotáciu lietadla okolo vlastnej osi. Najmä  pri kľučkovaní v uzavretých priestoroch alebo pri pomalých náletoch sa občas stáva, že sa lietadlo spolu so spomalením aj pootočí, čo môže mať katastrofálne dôsledky a reštart misie. Keď už som spomenul reštart misie, dodám, že levely sa ukladajú až po kompletnom splnení všetkých úloh, no často sa v nich nachádzajú tzv. checkpointy. Tie pri prípadnom neúspechu umožnia vrátiť sa na toto miesto a netreba teda opakovať celú misiu od začiatku. Hra vás celkovo nezaťaží vysokou obtiažnosťou, niektoré časti misií napriek tomu dajú poriadne zabrať a na odohranie všetkých si pripravte cca 12-13 hodín zo svojho voľného času.

Po dohraní singleplayeru budete určite chcieť siahnuť po hre pre viacerých hráčov. Aj tu má Blazing Angels 2 čo ponúknuť. Niekoľko rôznych kooperačných aj versus módov, rôzne skirmishe, kampaňové  misie, kamikadze módy, duelové dogfighty a to všetko s rôznymi nastaveniami (sekundárne zbrane, obranné systémy...) a na viacerých mapách môžu priniesť niekoľko ďalších hodín kvalitnej zábavy. Položka Multiplayer vo verzii pre Xbox360 navyše ponúka aj populárny Split Screen mód (na ostatných platformách netestované).

Ako odmena za splnené úlohy vám do hangáru pribudnú postupom času všetky najznámejšie lietadlá druhej svetovej. Zalietate si na existujúcich amerických, anglických, nemeckých, ba aj japonských strojoch (napr. Spitfire, Zero, Messerschmitt, Fliyng Fortress), ale aj na prototypoch ako Gotha Go 229, Do-335 či nemecký Me-262. Podobným arzenálom disponujú aj nepriatelia, navyše však na konci každej príbehovej kapitoly sa budete musieť postaviť zoči voči nejakému bossovi. Raz je to obrovská vzducholoď, inokedy megakanón obkolesený mohutným štítom či hydroplán schopný emitovať elektrické impulzy. K ich zničeniu vám pomôžu jednak základné guľomety s nekonečnými zásobníkmi, alebo tiež sekundárne zbrane (navádzané a nenavádzané rakety, kanóny, TV rakety, bomby, torpéda) s vyššou účinnosťou a obmedzenou muníciou. Prípadné doplnenie munície je jednoduché ako zvyšok hry – stačí na mape nájsť cieľ, ktorý ma pri sebe ikonku nábojov a zničiť ho. Zoznam vybavenia uzatvárajú defenzívne zbrane (blesk, plyn, EMP výboje), ktoré majú jednoznačný účel. Vysporiadať sa so všetkou zlobou zavesenou na vašej šestke.
 
Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII
Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII Žlté kolieska na radare znázorňujú dosah AA zbraní. Vyhýbajte sa im!
Žlté kolieska na radare znázorňujú dosah AA zbraní. Vyhýbajte sa im!


Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII Prelet kaňonmi je náročný na jemné manévrovanie
Prelet kaňonmi je náročný na jemné manévrovanie


Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII Vojenská prehliadka v Moskve
Vojenská prehliadka v Moskve





 
Pred každým nasadením do akcie vám bude doporučený jeden typ lietadla (zvoliť si ale môžete podľa vlastného uváženia) a otvorí sa vám zoznam upgradov. Všetky vylepšenia sa prejavia na každom lietadle, takže nemusíte rozmýšľať, čo sa hodí pre stíhač a čo pre pomalý bombardér. Upgradujú sa tieto komponenty: základné zbraňové systémy, pomoc pri mierení, materiálová štruktúra, zásobníky, team, pokročilé zbraňové systémy, aerodynamika, obranné systémy. V každej oblasti sa dá nakúpiť niekoľko položiek, takže ku koncu hry budete mať prieraznejšie strely s dlhším doletom, rýchlo sa nabíjajúce sekundárne zbrane so zvýšeným zásobníkom, rýchlejšie lietadlá s väčšou manévrovacou schopnosťou, pevnejší pancier atď. Body na zakúpenie súčiastok získavate ničením cieľov v misiách a tiež zbieraním Prestige Points, čo sú malé modré kolieska umiestnené, rôzne po mapách. Väčšinou k ich pozbieraniu treba niečo v tesnej blízkosti podletieť, alebo preletieť; bonusy sú často pod mostami, za budovami, medzi vežami a podobne a ich zbieranie vyžaduje veľkú dávku skillu a niekedy aj šťastia.

Ďalším zaujímavým elementom, ktorý rozhodne stojí za zmienku, sú wingmani. Vytvorením vlastnej leteckej squadrony (celkovo 4 piloti) je venovaných niekoľko prvých misií a v rovnakej zostave dolietate až do zdarného konca hry. Wingmanom môžete pomocou d-padu zadať jednoduché príkazy (útoč, bráň), alebo im môžete naordinovať použitie nejakej špeciálnej schopnosti. Keďže sú vaši parťáci nesmrteľní a hlavne po upgradovaní patričných „komponentov“ aj relatívne dosť účinný, stávajú sa bojisku užitočnými pomocníkmi.

Grafická stránka hry neurazí, no ani neoslní. Modely lietadiel sú výborné, detaily pozemných objektov už menej. Na obhajobu grafiky ale treba povedať, že keď lietate nad Káhirou alebo Parížom, naozaj máte pocit, že mesto pod vami je veľké a prostredie sa vykresľuje až do úrovne, že na futbalovom štadióne vidíte pobehovať hráčov. Dojem bohužiaľ trochu kazia opakujúce sa budovy a textúry a hlavne neposlušný framerate. Ten sa prejavuje hlavne počas výbuchov a ako náhle máte preletieť cez trosky lietadla práve zničeného nepriateľa, rovno sa môžete pripraviť na nepríjemné trhanie. Pochváliť musím spracovanie zvukov, ktoré najmä pri priestorovom ozvučení výborne dokresľujú atmosféru bojov. Cení sa tiež, že protivníci s vami v rádiu komunikujú v rodnej reči (nemčina, japončina) a vďaka titulkom sa možno naučíte aj pár nových fráz.

Zdá sa vám výsledné hodnotenie príliš vysoké? Poradím vám, vyskúšajte si aspoň demo (Xbox Live) a určite budete príjemne prekvapení. Jednoduchá (v tom dobrom slova zmysle) akčná zábava v skvelom štýle, s geniálnym dizajnom misií a možnosťami upgradovania lietadiel určite osloví aj tých, ktorí sa bežne takýmto hrám snažia vyhnúť kilometrovým oblúkom. Vy, čo máte podobné hry radi, nestrácajte ani sekundu, okamžite vyberte zaprášené kožené rukavice, kukloidné čiapky, letecké okuliare a hurá do boja!
 
Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII
Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII Ďalší z obranných prostriedkov
Ďalší z obranných prostriedkov


Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII Takýmto puzlom sa treba vyhýbať
Takýmto puzlom sa treba vyhýbať


Blazing Angels 2: Secret Missions of WWII Spojenecké loďstvo treba ochrániť za kadú cenu
Spojenecké loďstvo treba ochrániť za kadú cenu





napísal je2ry 4.10.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
BLAZING ANGELS 2: SECRET MISSIONS OF WWII
+ výborný dizajn (takmer všetkých) misií
+ jednoduchá, priama akcia
+ bohatý multiplayer
+ upgradovanie lietadiel a wingmani
- občas problémy s frameratom
- malé nedostatky v ovládaní


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / CENEGA / Ubisoft
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  marec 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk