BLUR

BLUR

8.0

Dospelý Mario Kart

Recenzia na PS3 verziu

Mohli by sme hovoriť o britskej kapele, alebo o slovíčku, ktoré sa nachádza v slovníku každého správne technologicky i technicky učeného konzumenta interaktívnej zábavy. Mohli, ale nebudeme. Bizarre Creations totiž jedným slovkom vypálili všetkým nevercom rybníky. Teda aj nám. Nebudeme si však spytovať svedomie za to, že sme nepočúvali Ami Langton na prezentácii a sústredili pohľad do jej bujného výstrihu. Nie. S odstupom času negatívny prístup prináša svoje ovocie a ním je prekvapenie v tom najlepšom slova zmysle.

Blur sa tvári ako obyčajný racing s powerupmi, ale garantujeme, že ste nič podobné predtým nehrali, aj keď si budete v hre pripadať ako doma. Prvky a systém hry je veľmi familiárny a zdieľa niektoré finesy aj s inými žánrami. Blur je vytvorený ľuďmi, ktorí pracujú s racingami dlhé roky, a tie skúsenosti sú badateľné v odvážnej kombinácii správne vybraných a aplikovaných herných mechanizmov, ktoré žáner nielen osviežujú, ale ho robia aj vyzývavejším, obtiažnejším a niekedy aj frustrujúcejším. Je destilátom toho, čo robí racingy racingami. Blur sa štuchancom snaží pretlačiť medzi elitu dospelou verziou Mario Kart.

Bizarre nezaprie svoju minulosť, jazdný model vychádza z odkazu Project Gotham, teda je realistickejší a tým pádom cítite váhu, pretáčavosť, nedotáčavosť, rýchlosť vozidiel a viete predpovedať aj stratu kontroly. To znamená, že vyberanie zákrut šmykom pod plným nitrom vyžaduje tréning. Opieranie o mantinely, kolízie alebo dokonca vysoká voda vás spomaľuje. To, čo poznáte napríklad z Burnoutu, to v Blur nefunguje. Je to zvláštne, ale dlhý drift vás stojí rýchlosť a pred šmýkaním aj súperi uprednostňujú dobrzďovanie a potom akceleráciu pri východe zo zákrut, čo je niečo, čo vídate v serióznych racingoch. Na druhej strane vybrané trate sa dajú preletieť pod plným plynom.

Chameleón na trati

Blur na hráča kladie oveľa vyššie nároky ako iní žánroví kolegovia. Auto akceleruje iba na pevných povrchoch, čiže ak sa rozhodnete skrátiť si trať cez kroviny v okolí, počítajte s tým, že kto sa drží ideálnej stopy, vyhráva. Trate obsahujú skratky, dlhšie úseky s dobre rozmiestnenými zrýchľovačmi v podobe nitra, krátke pasáže zaplnené vodou alebo prudkými 90° zákrutami, cestičky schované za zničiteľnými prekážkami, ale aj nebezpečne rýchle skratky so zničiteľnými bariérami. Ak nevyjde šmyk, smola, vyletíte z trate do vody alebo spadnete z útesu. Znalosť tratí je podmienkou, rovnako ako aj správna voľba auta.

Blur
Blur Okrem prvenstva môžete plniť rôzne úlohy a získavať za ne odmeny.
Okrem prvenstva môžete plniť rôzne úlohy a získavať za ne odmeny.


Blur Power-upy sa dajú brať do zásoby a podľa potreby ich používať.
Power-upy sa dajú brať do zásoby a podľa potreby ich používať.


Blur Vozový park ponúka desiatky áut, často siahnete iba po vývážených modeloch.
Vozový park ponúka desiatky áut, často siahnete iba po vývážených modeloch.





V Blur sa jednoducho nedá vyhrať bez použitia power-upov. Ak zvolíte zlú skratku, potrebujete akcelerovať nitrom, naopak, ak ste v čele pelotónu, a 19 súperov sa za vami snaží predrať dopredu odpaľovaním jednej riadenej strely za druhou, potrebujete sa brániť. A v defenzíve je Blur unikát. Powerupy sa dajú strieľať v sekundárnom móde aj za chrbát, dokonca sa dá presnou strelou zneškodniť mína alebo blížiaca sa raketa. Raketa nie je správny výraz, pretože zbrane majú v Blur nehmatateľnú podobu zhluku energie, krištáľov, tlakových vĺn, alebo stúpajúcich elektrizujúcich komínov pary (stačí sa pozrieť na obrázky).

Powerupy nie sú distribuované náhodne ani podľa vašej aktuálnej pozície, nájdete ich vždy na rovnakom mieste v každom kole a môžete si zobrať do zásoby až tri. Na rozjazd sa tak môžete dostať do čela braním nitra a v úplnom závere sledovať v spätnom zrkadle súperov. Prakticky každý má šancu vyhrať bez ohľadu na to, koľko krát nabúral alebo vybuchol. Bizarre sapodarilo vybalansovať hrateľnosť a dynamiku pretekov takmer dokonale, nebyť podvádzajúcej AI. Na vyšších obtiažnostiach jazdia súperi neomylne, strieľajú vždy presne a predstavujú čoraz väčšiu výzvu. Blur sa v tomto približuje nekompromisnému Ridge Raceru, kde jedna chyba znamená prehraný pretek. A teraz si predstavte, že na jednej trati je 20 áut a každé páli to, čo má. Cesta k víťazstvu vyžaduje v neskorších fázach dávku trpezlivosti, správne auto a niekedy aj šťastie.

Fanúšikovstvo nadovšetko

Vo vozovom parku Blur nájdete iba licencované autá značiek Renault, Ford, Land Rover, Chevrolet, Volskwagen a ďalších. Deštrukcia má na jazdné vlastnosti pramalý dosah, a ak vám nevadia odletujúce iskry a škrípajúce zvuky pokrčených plechov a krivého nárazníka šúchajúceho sa o asfalt, môžete so zničeným vozom vyhrať bez nutnosti opravy. Autá sa však líšia váhou, akceleráciou, rýchlosťou, schopnosťou driftovania a s ňou spojenými aj nárokmi na ovládanie. Všeobecne platí, čím rýchlejšie, tým väčšie šance na výhru, ale na úkor gripu či slabého brnenia, ktoré znesie menej striel.

Autám je možné meniť farbu laku a vybaviť ich po porazení bossov aj powerupmi ako zvýšená ochrana alebo jedna strela k dobru. Voľbou auta to začína, no nekončí, Blur sa dištancuje od štandardných herných režimov. Nájdete tu iba Race a jazdu na čas cez Checkpointy. Tretí a posledný mód je Destruction, v ktorom ničíte strelami autá na čas. Tri módy tvoria chrbtovú kosť kampane rozdelenú na deväť častí, na konci ktorej čaká vždy super ťažký oponent. Bizarre nízky počet režimov vyvažuje počtom challengov, úloh, nálepiek za dosiahnuté výsledky a narastajúcou základňou fanúšikov.

Blur

Čokoľvek počas preteku urobíte (drift, odpálenie nitra, zničenie protívníka, bodíček, splnenie úlohy), to sa na konci zúčtuje a pripíše na konto v podobe fanúšikov. Čím je ich viac, tým lepšie autá máte v garáži. No nie je to také jednoduché. V Blur sa nezbierajú medaile za víťazstvá, ale svetielka a cesta k bossovi vedie cez výzvy ako úspešne zasiahnuť za vami idúce vozidlo, tlakovou vlnou odhodiť viac áut naraz, použitie troch zrýchľovačov za sebou, nadriftovať danú vzdialenosť a pod. Fanúšikov si najviac nakloníte plnením challengov rozmiestnených priamo na trati ako powerupy. Ide o náročnejšie úlohy typu zasiahnuť súpera počas driftu, predbehnúť ho s odpáleným nitrom, prudko doňho naraziť alebo prejsť cez checkpointové bránky.

Vyhrať pretek, uspokojiť fanúšikov a splniť úlohy kladú vysoké nároky na znalosť trate, koncentráciu, precíznosť ovládania a zvládnutie auta. Nie s každým môžete absolvovať všetky režimy, úlohy a nie s každým sa môžete postaviť bossovi. Záverečné preteky sú v podstate súbojom dvoch súperov, kde je dovolené všetko, niekedy stačí dôjsť do cieľa ako prvý, inokedy musíte agresora zničiť presnými strelami. Po víťazstve získavate výkonné auto a nový upgrade do zbierky, ktorými meníte charakteristiku vozu v multiplayeri. Podobne ako class v FPS hrách môžete z neho mať defenzívnu alebo ofenzívnu zbraň prispôsobenú štýlu vašej hry.

Previously on Blur

Multiplayer je oddelenou súčasťou Blur, vaše miesto v rôznych režimoch si musíte zaslúžiť rankom. So stúpajúcim počtom fanúšikov sa otvára prístup k výkonnejším autám, k tímovým režimom či špeciálnym módom, kde každý zásah a kolízia s prostredím či súperom spôsobuje double damage. Multiplayer myslí na začiatočníkov s jednou lobby, na tých, ktorí hľadajú výzvu, ale aj tých, ktorým je jedno, koho zostrelia. Dobre nastavený koktejl je stabilný a rýchly, bohužiaľ bez matchmakingu a jedného nepríjemného problému, ktorým je zamŕzanie hry (PS3 verzia). Ide o problém s regiónmi, ani jeden zápas sa nedal odohrať s hráčmi zo zámoria.

Blur variuje aj Prestige mód z COD MW2, kedy začínate od ranku 1, ale s kompletnou výbavou a všetkými ugpradmi. Hra eviduje dosiahnuté výsledky do rebríčkov, dokonca môžete s vaším rekordom vyzvať priateľov, nech sa ho pokúsia zdolať a vytvoriť si tak rivalov. Blur je mimoriadne otvorený sharovaniu obsahu, priamo podporuje Twittter a Facebook, kam môžete zavesiť aj obrázky z foto režimu.

Blur
Blur Autá sa dajú zničiť na totálku, po explózii a strate času je na trati opäť nablýskaná kára.
Autá sa dajú zničiť na totálku, po explózii a strate času je na trati opäť nablýskaná kára.


Blur Víťazstvo vyžaduje trpezlivosť a dokonalú znalosť tratí.
Víťazstvo vyžaduje trpezlivosť a dokonalú znalosť tratí.


Blur Ak vypadne internet, môžete sa na tratiach preháňať vo štvorici.
Ak vypadne internet, môžete sa na tratiach preháňať vo štvorici.





Realistický prístup k vozovému parku a chovaniu áut sa odzrkadľuje aj na tratiach, ktoré vedú cez svetové metropoly. Jazdí sa pri rôznej dennej dobe, na ľavotočivých ováloch, prachových cestách, v horách, ale aj po diaľniciach a úzkych uličkách. Blur v pohybe pripomína staré NFS s množstvom farieb a efektov, to platí aj o zvukovom prejave. Dravé zvuky motorov utláčajú do úzadia nevýrazný licencovaný soundtrack.

Blur má mimoriadne silný nástup, s pribúdajúcimi novými prvkami a zoznamovaním sa so systémom hry dokáže vydržať až do samotného finišu, kde hráčov delí na tých, ktorí sú frustrovaní obtiažnosťou a podvádzajúcou AI a tých, ktorí budú plniť všetky výzvy a zbierať všetky nálepky. Rozdvojená osobnosť Blur radí hru medzi rýchle a dynamické racingy, stojí na pomedzí niekde medzi Burnoutom, NFS a WipEoutom. Od Bizarre nejde o žiaden výstrel naslepo ako v prípade ďalšieho jednoslovného titulu Club, Blur si pozornosť zaslúži.


napísal spacejunker 2.6.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Blur - Cars & Tracks
| BLUR - CARS & TRACKS
[23.4.2010]
BLUR - Vision
| BLUR - VISION
[31.7.2009]
Blur - teaser
| BLUR - TEASER
[21.5.2009]
Blur - Freeze Intro
| BLUR - FREEZE INTRO
[5.6.2010]
Blur - Social Gameplay
| BLUR - SOCIAL GAMEPLAY
[28.2.2010]
BLUR - Progression
| BLUR - PROGRESSION
[29.1.2010]
Blur - Multiplayer
| BLUR - MULTIPLAYER
[6.5.2010]
8.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
BLUR
+ 20 áut na trati
+ dynamika preteku
+ systém power-upov, ich distribúcia a používanie
+ rýchla grafika plná oslepujúcich efektov
+ skvelý multiplayer
- podvádzajúca AI
- frustrujúca obtiažnosť
- na tratiach sa nevyhnete chaosu
- zamŕzajúci online multiplayer (PS3 verzia)
- nevýrazný soundtrack


RECENZIE HRÁČOV
Blur
8.0
LIFE28    4.6.2010
Autori v príprave na vydanie hry povedali slová, kt...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Activision / ABC / Bizarre Creations
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28. máj 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19609)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk