RISEN 2: DARK WATERS

RISEN 2: DARK WATERS

8.5

Bezmenný hrdina na pirátskom chodníčku

Recenzia na PC verziu

Zdá sa, že séria Gothic to už má odpískané, ale naopak Risen začína rásť. Piranha Bytes dokázali, že ešte nepatria do dôchodku a v Risen 2 to roztočili naplno. Bezmennému hrdinovi prihodili nálepku piráta a v tropickom raji ponúkajú nielen exotické lokality, ale aj nápaditý obsah. Posedíme si chvíľku pri fľaši rumu a povieme vám, ako to na takej pirátskej lodi chodí.

S napoly dopitou fľašou a tuctom prázdnych na podlahe začína aj hlavný hrdina v pevnosti inkvizície. Nestíha ani poriadne vytriezvieť a už sa plaví na tropický ostrov, kde sa má infiltrovať medzi pirátov a získať si priazeň kapitána Steelbearda. Ten údajne vlastní legendárnu zbraň schopnú zabiť titanov, ohrozujúcich krajinu. V spoločnosti kapitánovej dcéry Patty sa zoznámite s pobrežnou kolóniou, prebádate húštiny s bujnou vegetáciou, zabijete prvého leoparda a budete plniť úlohy pre osadníkov a Steelbearda, aby vás prijal na svoju loď. Dobrodružstvo pokračuje na ďalších ostrovoch, kde musíte hľadať prekliatych kapitánov a vzácne artefakty, ktorými je možné zabiť vládkyňu titanov, Maru. Cesta do finále vám pri plnení vedľajších úloh zaberie bezmála 30 hodín, ale obsah v dvoch DLC balíčkoch s ostrovom pokladov (Treasure Island) a putovaním do chrámu vzduchu (The Air Temple) životnosť hry ešte predĺži.

Risen 2: Dark Waters
Risen 2: Dark Waters Pred prichádzajúcou hrozbou neochráni ani vojenská pevnosť.
Pred prichádzajúcou hrozbou neochráni ani vojenská pevnosť.


Risen 2: Dark Waters Aligátor na muške. Veľmi nepríjemný obyvateľ  riek v džungli.
Aligátor na muške. Veľmi nepríjemný obyvateľ riek v džungli.


Risen 2: Dark Waters V dialógoch sa servítka pred ústa nekladie.
V dialógoch sa servítka pred ústa nekladie.





Na ostrovoch sa okrem prisťahovalcov zoznámite aj s miestnymi domorodcami praktizujúcimi voodoo. V húštinách, ale aj na pláži, sa ukrývajú dravé zvieratá a kreatúry, v starobylých chrámoch vzácne nálezy a pasce, ktoré sa vám stanú osudnými, ak rýchlo nestlačíte požadovanú klávesu. Aby ste uspeli, musíte sa naučiť vychádzať s kolonistami aj pôvodnými obyvateľmi. Plnením úloh pre obidve strany získate potrebné informácie, ako ďalej a môžete s nimi obchodovať. Jednotlivé osoby vás naučia užitočné veci, ako efektívnejšie používať meče a pušky, praktizovať čiernu mágiu, kradnúť, vydierať, vyrábať vlastné zbrane podľa schém alebo destilovať rum, ktorý účinne hojí zranenia a dopĺňa život. Na osvojenie nových kúskov však potrebujete dostatok peňazí a slávy, ktorá nahrádza tradičné skúsenosti. Peniaze získate z lupu po boji, okrádaním počas rozhovorov, hľadaním perál v nazbieraných mušliach a za úspešne splnené úlohy. Príjemným spôsobom privyrobenia je otváranie truhlíc s pokladmi, ktoré sa dajú nájsť podľa mapy od obchodníkov alebo správy vo fľaši. Veľké X priamo v teréne vám potom spoľahlivo identifikuje miesto pokladu, ktorý už len stačí vykopať.

Slávu získavate za každý úspech v boji a splnené poslanie, avšak v prípade zlyhania sa vám aj odpočíta. Body slávy priamo investujete do atribútov postavy. Kategória čepelí zlepšuje účinok v boji s mečmi a dýkami, strelné zbrane pomôžu pri manipulácii s puškou a pištoľami, tvrdosť zvyšuje hlavne fyzickú odolnosť, ľstivosť pomáha pri kradnutí a voodoo určuje efekt čiernej mágie. Zvýšenie atribútu na druhú úroveň stojí tisíc bodov, na tretiu dvetisíc a požiadavky sa ďalej stupňujú. Iba s atribútmi na vysokej úrovni sa môžete priučiť pokročilým schopnostiam, ako krytie v boji, výroba odvarov, výrečnosť alebo vycvičiť opice, aby pre vás kradli a odviesť pozornosť súpera cvičeným papagájom.

Mnoho dosiahnete vhodne zvolenými odpoveďami v rozhovoroch, kde vám môže pomôcť vydieranie alebo líškanie. Často ironické dialógy si užijete v kvalitnej češtine, ktorá nemá problém ani s vulgarizmami a šťavnatými výrokmi, ktoré sa v hre neraz vyskytujú. Pri nešikovnej komunikácii sa môže postava uraziť a niekedy ju už nedokážete primäť k rozhovoru. V prípade hlavných úloh ste potom odkázaní na hľadanie alternatívneho spôsobu riešenia, ktorý sa vždy nájde. Napríklad keď potrebujete kanóny od kováča, vyrobí ich, ak mu nahovoríte miestnu pobehlicu. Dotyčnej musíte zaplatiť a nesprávať sa k nej hrubo, inak sa zduje. V takom prípade kováča obmäkčíte už len získaním jeho obľúbenej pištole, ktorú treba vyhrať od suseda v streleckej minihre. Streľba na desať letiacich predmetov je pomerne náročná.

Okrem tejto minihry ešte narazíte na súťaž v pití, kde pohyblivou myšou v stave opilstva chytáte fľaše na stole a priateľské duely, po ktorých sa porazený opäť postaví na nohy, hoci neraz urazený. Oživením deja a úloh je zhotovovanie voodoo bábik pri pohanských oltároch, ktoré umožňujú dočasné ovládnutie iných postáv. Treba na to niekoľko surovín a kúsok z potenciálnej obete, napríklad vlas. Potom sa môžete prevteliť hoci do guvernéra a v jeho mene udeliť príkazy, vďaka ktorým pokročíte a dostanete sa aj tam, kde je to inak nemožné.

O zábavu a boje na ostrovoch bude postarané.

Pri boji naostro, či už proti divokej zveri, banditom alebo rôznym monštrám, vám vždy ide o krk. Zbrane tasíte stredným tlačítkom myši, ľavým vykonáte základný útok. Ak máte pušku alebo vrhaciu zbraň, pravým tlačítkom zameriate cieľ. Niekedy sa pritrafia aj špecifické zbrane ako výbušné súdky s prachom a voodoo žezlá, ktoré môžu prekliať nepriateľa. Po naučení pokročilých schopností môžete do nepriateľa aj kopnúť alebo vykrývať výpady. Vo väčšine prípadov si vystačíte s jednoduchým klikaním alebo použijete systém výstrel-ústup-výstrel. Už preto, že umelá inteligencia je slabá, nepriatelia útočia bez rozmyslu a neraz sa aj niekde zaseknú.

Našťastie tvorcovia obohatili vlažné boje špinavými trikmi, ktoré ich robia atraktívnejšími. Využíva sa pri nich pištoľ alebo iný predmet v ľavej ruke. Počas regulárneho boja potom môžete súpera zaskočiť extra výstrelom, oslepíte ho pieskom alebo soľou, trafíte kokosovým orechom, či popálite horiacim olejom. Ďalším spestrením bojov je pomoc spoločníka. Počas putovania sa k vám pridá niekoľko postáv, ktoré sa sústreďujú na lodi, používanej hlavne na prepravu medzi ostrovmi. Môžete sa s nimi rozprávať a niekedy vám aj poradia, ako ďalej. Na pevnine vás môže sprevádzať len jeden partner, ktorý sleduje každý váš krok a neraz komentuje vaše počínanie pri kontakte s NPC postavami. Všetci spoločníci vedia bojovať, ale líšia sa štýlom boja a doplnkovou schopnosťou. Napríklad rozkošná Patty sa oháňa mečom a strieľa z pištole. Čarodejnica vás lieči a stále nadávajúci gnóm Jaffar okráda porazených nepriateľov. Ak spoločník zahynie, po boji sa znovu oživí. Vaše zranenia kedykoľvek vyliečite rumom alebo inou liehovinou. Postupnú regeneráciu zas zabezpečia bobule, huby, jablká a mäso opečené na ohni, ktoré v inventári figurujú spoločne ako proviant. Mimo boja vám stačí ľahnúť si do postele alebo na ležadlo pri ohnisku a nastaviť čas prebudenia.

Všetky potrebné údaje a nálezy sú zhromaždené v menu postavy, s inventárom, námornou mapou a denníkom. Každá zložka má ešte niekoľko šuplíkov, čo trochu zhoršuje orientáciu, ale jednotlivé položky jasne ukazujú vyzbierané predmety, stav posádky, talenty, atribúty, aj zbierku legendárnych predmetov, ktoré prinášajú postave permanentné bonusy. Ošatenie, zbrane a klenoty sa priraďujú rukám a jednotlivým častiam tela, pri ktorých sa zobrazí zoznam použiteľných vecí. Môžu to byť šatky, klobúky, prsteň, amulet, nohavice, plášť a topánky, ktoré popri ochrane často vylepšujú aj schopnosti postavy. Podobne ako odvary, ktoré sa ukladajú na lište na rýchle použitie. Námorná mapa ukazuje krajinu s moriami a pevninami a umožní rýchly návrat na loď, nech ste kdekoľvek. Keď získate aj mapy jednotlivých ostrovov, vidíte detailne zakreslený terén aj kľúčové lokality, ktoré ste už našli a môžete sa tam okamžite premiestniť. Okrem toho môžete pohodlne sledovať značky úloh na mape a tie vás neomylne povedú k riešeniu.

Risen 2: Dark Waters
Risen 2: Dark Waters Nerovný boj proti pirátskej presile.
Nerovný boj proti pirátskej presile.


Risen 2: Dark Waters Spoločník Jaffar je veľmi svojský gnóm s vyberanou slovnou zásobou a dlhými prstami.
Spoločník Jaffar je veľmi svojský gnóm s vyberanou slovnou zásobou a dlhými prstami.


Risen 2: Dark Waters Po osvojení čiernej mágie môžete pri oltári vyrábať voodoo bábiky aj iné predmety.
Po osvojení čiernej mágie môžete pri oltári vyrábať voodoo bábiky aj iné predmety.





Ostrovy s bujnou vegetáciou sú spracované vierohodne a možno pri hraní aj zatúžite po dovolenke v Karibiku. Chrámy pripomínajúce aztécke stavby lákajú svojim tajomstvom a trochu zmeny prinesie výlet do podsvetia. Postavy sú dobre vyformované a ženy pekné, nie ako to bolo v prvej časti. Atmosféra sa mení pri zmenách dennej doby, ale aj počasia. V noci, kedy mimochodom väčšina ostrovanov spí, ste v strehu a neistý, z ktorého tmavého kúta na vás niečo vyskočí. V Búrke máte chuť skryť sa pod palmami a pri východe slnka sa radi pokocháte pohľadom na pláži. Ale všimnete si aj drobné kazy, ako sú miestami slabšie textúry či trochu toporné prevedenie pri vykopávaní pokladov. Pri všetkom pôvabe však nad tým prižmúrite oko. Anglický dabing nie je zlý, nehovoriac o už spomínanej češtine, ktorá sa nebojí ani drsnejších výrazov. Ovládanie je intuitívne.

V Risen 2 si všimnete pozostatky predošlých Gothicov, ale aj vplyv Zaklínača, napríklad pri súboji s kamenným bossom. Risen 2 však nie je taký hard core ako Zaklínač 2. Boje sú jednoduché, rébusy nenáročné, riešenia úloh sa pri pohľade na minimapu ponúkajú samé. To však neznamená, že sa miestami nezapotíte alebo že je hra stereotypná. Risen 2 rýchlo odsýpa, ale pirátsky život sa vám zapáči a vo finále, ktoré mohlo byť viac dramatickejšie, ešte nebudete mať dosť.

Risen sa vrátil s páskou cez oko, ale nie je to hra, ktorá kríva na drevenej nohe. Pirátske dobrodružstvá na tropických ostrovoch s voodoo domorodcami sú príjemným odskočením od bežných fantasy svetov, čo sa podobajú ako vajce vajcu. Risen 2 je nenáročný, ale komplexný, takže si prídu na svoje začiatočníci aj ostrieľaní hráči, hoci tvorcovia mohli trochu pritvrdiť. Príbehom až tak neprekvapí a ako to skončí, viete už dávno pred záverečnými titulkami, ale obsah je dostatočne pestrý a exotický ako ostrovy, nad ktorými vyvesíte pirátsku zástavu.

Risen 2: Dark Waters
Risen 2: Dark Waters Fešák z hllbín sa nedá zabiť obyčajnou zbraňou.
Fešák z hllbín sa nedá zabiť obyčajnou zbraňou.


Risen 2: Dark Waters Spoločníci sa zhromažďujú na lodi. Boj všetkých naraz je raritou.
Spoločníci sa zhromažďujú na lodi. Boj všetkých naraz je raritou.


Risen 2: Dark Waters Legendárne predmety prinášajú permanentné bonusy.
Legendárne predmety prinášajú permanentné bonusy.





napísal uni 25.4.2012
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
RISEN 2: DARK WATERS
+ atmosféra a exotické prostredie
+ voodoo bábiky
+ špinavé triky
+ humorné, miestami drsné dialógy a čeština
- slabá AI protivníkov, trochu fádne boje
- zasekávanie postáv
- drobné technické chyby
- vlažný záver
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2,1 GHz, 2 GB RAM, 512 MB VGA, 5,5 GB HDD

Zaradené pod: Risen, Gothic, RPG, pirate, Piranha


RECENZIE HRÁČOV
Risen 2: Dark Waters
8.0
ROLASH1    31.8.2012
Piranha Bytes, štúdio známe pre svoje obrovské, otvorené virtu...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Deep Silver / Cenega / Piranha Bytes
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. apríl 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk