METRO REDUX

METRO REDUX

9.0

Dvojitá dávka Metra

Recenzia na PC verziu

Deep Silver sa pred rokom rozhodlo preportovať Metro na nové konzoly v kolekcii Metro Redux a ako vedľajší produkt vznikla aj vylepšená PC verzia oboch hier. Metro Redux zahŕňa v kompilácii vylepšenú verziu Metro 2033 a Metro Last Light, ale na PC si ich môžete kúpiť cez Steam aj samostatne. Záleží na tom, či máte predošlé verzie a ktorú by ste chceli. Či sa kúpa oplatí, to si rozoberieme v recenzii.

V pôvodných recenziách dostalo u nás Metro 2033 a aj Metro Last Light hodnotenie 9.0. Obe hry priniesli na svoju dobu veľmi kvalitné vizuálne prepracovanie, neštandardné podanie akcie a kvalitne vyrozprávaný príbeh. Viacmenej svojim survival štýlom hra predbehla dobu a skúšala hráčom v najväčšom Call of Duty ošiali ponúknuť niečo nové. A aj sa jej to podarilo, samozrejme, za cenu menšieho dosahu na masy. V hre si totiž bolo potrebné vážiť každý náboj a nie iba bezhlavo strieľať. Zo začiatku bola síce akcia v Metro 2033 strnulá, ale minulý rok to v Last Light tvorcovia napravili. Teraz v Redux edícii zdokonalili aj obsah prvej hry. Boje tak sú dynamickejšie a mierne vylepšia atmosféru. Je to zároveň jediný výraznejší update oboch hier.  Obe dostali aj vylepšenia grafiky a kompletný obsah so všetkými DLC a obtiažnosťami.

Metro Redux
Metro Redux Vitajte späť v metre.
Vitajte späť v metre.


Metro Redux Obe hry sú postavené na príbehu a čakajte veľa rozprávania.
Obe hry sú postavené na príbehu a čakajte veľa rozprávania.


Metro Redux Grafika sa na jednej strane vylepšila na druhej prišla o niektoré efekty
Grafika sa na jednej strane vylepšila na druhej prišla o niektoré efekty





Metro 2033 Redux

V Metro 2033 spoznávame svet roku 2033, konkrétne moskovské metro, kde sa hŕstka tých, čo prežili, ukryla pred atómovou apokalypsou. Vytvorili si v podzemí vlastný svet, v ktorom sú ľudia rozdelení na frakcie obývajúce jednotlivé stanice a brániace sa pred útokmi medzi sebou aj zvonku. Povrch je totiž pre ľudí neobývateľný, ale pre zmutované zvieratá a monštrá, známe ako Temní, je novým domovom. 

Vy sa do príbehu dostávate ako Arťom, mladý obyvateľ metra, ktorý sa stáva kľúčovou osobou pri prežití svojej domovskej stanice. Pritom prejde takmer celým metrom, spozná rôzne frakcie, nájde si priateľov, nepriateľov a takmer odhalí tajomstvo bytostí tam vonku.

Popritom bude Arťom zbierať hodnotné náboje, kupovať si za ne zbrane, muníciu, dýchacie filtre do plynovej masky, keďže niektoré tunely a celý povrchu sú zamorené, a čas od času likvidovať nepriateľov, či už ľudských, alebo iných. Zatiaľ čo samotné levely sú uzatvorené a dosť "tunelové", samotné stanice ponúkajú malú voľnosť pohybu, rozhovory s postavami, nakupovanie a objavovanie, ako žijú ľudia v týchto temných miestach.

Ak už máte pôvodnú hru, vedzte, že Metro 2033 je teraz iné. Autori ho plne prehodili na nový engine z Metro Last Light a ten upravuje vizuál a aj boje. Ak si totiž pamätáte, boje v jednotke boli strnulé, málo dynamické, nepriatelia sa po výstrele veselo hrnuli ďalej, strely neodhadzovali ich telá, efekty krvi boli len poslabšie. Teraz to je už iné, plne dynamické, prirodzenejšie a lepšie si tak boje vychutnáte. V zásade to hru nemení, ale mierne vylepšuje. Rovnako je pozitívnou zmenou prepracovanie všetkých prestrihových scén do pohľadu z prvej osoby.

Autori k tomu výraznejšie upravili grafiku, ktorá dostala moderné svetelné efekty, pribudli ale aj rôzne rozmazania a utlmenia náročných efektov, znížená bola aj tessellácia. Zjavne pre optimalizáciu pre konzoly. Rovnako boli vymenené aj postavy, ktoré boli prebrané z Last Light a niektoré textúry dostali vyššie rozlíšenia alebo tam jednoducho autori dali nové. Hra teraz vyzerá vďaka nasvieteniu lepšie a pre ubratie spomínaných efektov sa mierne vylepšil aj framerate. Čakajte zrýchlenie približne o 10%, pričom na GTX580 má hra okolo 50 fps na maxime.

Hlavnou zmenou prvej hry sú najmä dynamickejšie súboje a malé drobnosti v hrateľnosti prebrané z Last Light, ako plná ponuka zbraní, ich customizácie, alebo aj stealth likvidácie. Dôležité je aj vylepšenie AI nepriateľov. Jednoducho hra dostala vylepšenia ako do hrateľnosti tak aj grafiky a pre fanúšikov sa oplatí zobrať aj ak majú pôvodnú hru.  Ak vlastníte pôvodnú hru v zľave vás na Steame vyjde za 10 €, ak ju nemáte, vyjde vás na Steame na 20 €.

 

Metro Last Light Redux

Príbeh v Last Light pokračuje hneď po deji prvej hry. Znovu nás čakajú tunely a Arťom, ktorého príbeh sa prvou hrou len začal a teraz pokračuje spoznávaním Temných a mieri k odhaleniu ich tajomstva. Medzitým sa hlavný hrdina znovu dostáva medzi už známe frakcie, prechádza už známymi, ale aj novými miestami a spoznáva nové ohrozenia ľudí v podzemí. 

Hrateľnosť sa zachováva, už pôvodne bola dynamická, ale bonusom je pridanie hraničiarskeho módu, ktorý bol pôvodne ako DLC za 5 €. Čiže ako tu, tak aj v Metro 2033 Redux, je už kompletná ponuka obtiažností s rôznymi pravidlami a teda je na vás, či si vyberiete oddychovú hru alebo sa pustíte do skutočne náročného boja o prežitie.

Zatiaľ čo Metro 2033 bolo výrazne upravené, v Metro Last Light sú vylepšené už len rôzne malé vizuálne detaily. Pridané sú niektoré nasvietenia, podobne ako pri 2033 sú však rovnako utlmené niektoré efekty, ako tessellácia, alebo motion blur, vďaka čomu mi framerate z 15 fps stúplo na 50 fps. Tieto nastavenia z novej hry zmizli. Vizuálu to ale výrazne neublížilo. Žiaľ naša najväčšia výtka ku grafike žiaľ nebola opravená ani v novej verzii a to plastové vlasy a tváre.

Čo sa týka ponuky, Last Light síce mierne recykluje jednotku, ale pridáva aj veľa nových veci a 8-9 hodinová kampaň obstojí aj ako samostatný titul. Podobne ako v jednotke, ani tu nenájdete multiplayer. Možno je to škoda, keďže minimálne kooperácia s obranným módom by sa hodila.

Ak máte pôvodné Metro Last Light a rozmýšľate o zobratí Last Light Redux, určite vám ho netreba. Ak nemáte, môžete byť na vážkach, hlavne keď je kompletná Steam edícia Metro Last Light za 5 € a nové Metro Last Light Redux za 20 € (respektíve za 10, ak už pôvodnú hru máte). Nová verzia neprináša nič, čo by stálo za viac investovaných peňazí.

Metro Redux
Metro Redux Obchody so zbraňami budú v hre dôležité.
Obchody so zbraňami budú v hre dôležité.


Metro Redux Plastové vlasy a tváre hlásia návrat, žiaľ autori ich nevylepšili
Plastové vlasy a tváre hlásia návrat, žiaľ autori ich nevylepšili


Metro Redux Temní vás znov zlákajú a plne odhalíte ich tajomstvo.
Temní vás znov zlákajú a plne odhalíte ich tajomstvo.





Napriek len malým updatom v Redux edícii sa Metro hry ukazujú ako nadčasové. Stále majú čo povedať a teraz, v období nedostatku kvalitných hier na Xbox One a PS4, tam môžu zahviezdiť. Ako svojou kvalitnou grafikou, tak aj neokukanou hrateľnosťou, akú bežné FPS hry nemajú. Je to možno najvhodnejší port starých hier na nové konzoly doteraz. Na PC je už jeho význam otázny a oveľa lepší by bol v podobe voliteľného updatu starých hier. Ak nemáte pôvodné hry, teraz máte na výber a môžete siahnuť po starších alebo nových verziách Metro hier. Odporúčame však mix, a to novú verziu Metro 2033 Redux a pôvodnú verziu Metro Last Light už len preto, že bude lacnejšia aj v kompletnej edícii. Ak vám však vyššia cena nevadí, novou Metro Last Light Redux edíciou nič nepokazíte.

Ak rozmýšľate nad zaobstaraním si Redux kolekcie na Xbox One a PS4, určite po hrách siahnite, patria medzi najlepšie FPS za posledné roky. Spájajú kvalitný príbeh, pomalšiu taktickú akciu a celé to dopĺňa neopakovateľná atmosféra.


napísal saver 20.8.2014
Páči sa mi! (+4)
9.0
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
METRO REDUX
+ dve zdokonalené hry v jednom balíku
+ vylepšená dynamika súbojov v Metro 2033
+ drobné úpravy grafiky
+ množstvo volieb obtiažnosti
+ jedinečná atmosféra Metra
- stiahnutia niektorých grafických efektov z pôvodnej verzie
- ak máte pôvodné PC hry, Redux nevyhnutne nepotrebujete


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Deep Silver / 4A Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 29. august 2014
 28.2. 2020 (Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17927)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk