ELITE: DANGEROUS

ELITE: DANGEROUS

8.5

Fascinujúci zážitok z vesmíru

Recenzia na PC verziu

Elite stál kedysi pri zrode vesmírnych simulátorov, teraz stojí pri jeho znovuzrodení. Jeho historické poslanie sa tým ale rozhodne nekončí. Nový Dangerous má nebezpečne našliapnuté a šancu vydobyť si ďalšie miesto v sieni slávy nielen vesmírnych simulátorov, ale aj hier ako takých. Už teraz je jasné, že Braben nezabudol, ako sa robí pokrok, ako prísť s niečím novým a neokukaným, ako pracovať s detailmi. Uvidíme, ako mu to pôjde aj v budúcnosti, pretože Dangerous má potenciál ako máloktorá hra. V podstate je už od začiatku koncipovaná s tým, že na tomto základe sa bude stavať, veľmi veľa stavať.

Stavať je naozaj na čom a hlavne kde. Asi jedna z prvých informácií, ktorá každému podlomí nohy, je rozsah priestoru, kde sa Elite odohráva. Pre veteránov to nie je žiadna nová informácia, ale Dangerous sa odohráva presne tam, kde sa odohrávali aj predošlé diely. V našej Mliečnej ceste, v celej Mliečnej ceste. K dispozícii máte ihrisko, ktoré prakticky nemáte šancu počas svojho života celé preskúmať. Z praktického hľadiska je vám takýto rozsah na nič, ale pôsobí to minimálne úžasne a hlavne, vytvára to tú správnu atmosféru nekonečného vesmíru. Tá je veľmi dôležitá. Tak ako v každej hre, aj tu, kde 99 percent vášho okolia vypĺňa prázdnota, je to obzvlášť dôležité. Tým to ale ani zďaleka nekončí. Atmosféra na vás srší absolútne zo všetkého, na čo sa pozriete a čoho sa vo svojom virtuálnom svete dotknete.

Už pri pohľade na interface, pri skúmaní menu či s prvými krokmi práce s kokpitom vašej lode nejedno sci-fi srdce pilota zajasá od radosti. Všetko je pekné, svojím spôsobom interaktívne a v podstate všetko ovládateľné priamo z vášho sedadla. Dokonca to všetko môžete ovládať len s joystickom, aj keď bez debát, myš je v niektorých prípadoch podstatne pohodlnejšia a rýchlejšia a táto možnosť kombinácie tu je. Celý tento efektný interface má však svoju daň v podobe určitej ťažkopádnosti ovládania niektorých funkcií. Všetko sa dá ale zautomatizovať, naučiť a časom to ide hladko. Takže aj keď by sa dali niektoré veci spraviť jednoduchšie, časom by ste to aj tak nevymenili za nič. Dodáva to tú správnu šťavu a atmosféru sci-fi pri všetkom, čo robíte, patrí to do súboru detailov stavajúcich nezvyčajný svet a vytvára to priamejšie prepojenie s hráčom.

Elite: Dangerous
Elite: Dangerous Takto vyzerá detailná mapa s dôležitými informáciami pre obchod.
Takto vyzerá detailná mapa s dôležitými informáciami pre obchod.


Elite: Dangerous ... a takto Interaktívny interface lodi.
... a takto Interaktívny interface lodi.


Elite: Dangerous O pekné scenérie nie je núdza.
O pekné scenérie nie je núdza.





Ďalšou vecou, ktorá vás vyslovene položí na kolená, nie je ani tak skvelá grafika, ale absolútne fenomenálne zvuky. Ak to nie je najlepšia, tak rozhodne jedna z najlepších zvukových kulís v histórii videohier, minimálne v žánri sci-fi simulátorov a možno aj celkovo. Zvuky sú maximálne trefné, presne vyjadrujú, čo sa deje, nie sú prehnané a nestáva sa, že by ste vo vesmíre počuli prehnaný ohňostroj zvukov rušiaci hlboké ticho nekonečna. Ich kvalita po technickej stránke je samozrejmosťou, ale umelecká stránka vás neprestane príjemne štekliť ani po hodinách či dňoch hrania. Na druhej strane, s umeleckým stvárnením vesmíru autori nespravili nič, čo je opäť jedno obrovské plus. Vesmír vyzerá tak ako ho Big Bang stvoril, krásny, temný, nekonečný, plný objektov vyzerajúcich tak, ako ich poznáme a ako ich poznajú vedecké databázy. Ich správanie, lokality, pohyb v našej galaxii a ostatné vlastnosti sú spracované presne podľa najnovších vedeckých poznatkov. Takže tu nenájdete žiadny modrý, žltý, ani iný farebný rozprávkový vesmír pripomínajúci skôr akvárium, ako je poslednou dobou módou v sci-fi simulátoroch. Žiadne prehnané efekty ani vymyslené scenérie, len čistá mrazivá krása bezodnej temnoty stvárnená po technickej stránke taktiež veľmi pôsobivo.

Jednou z prvých vecí, ktoré si všimnete, sú stanice, pretože tam sa začína vaša cesta. Sú rozľahlé, rotujú bez umelej gravitácie, čím autori sledujú celkový realistickejší štýl celého titulu, prepracované do najmenšieho detailu a je z nich cítiť život. Neustále na nich prebieha premávka, ohlasovania a celkovo máte ten správny pocit, že ste len jedno malé koliesko v obrovskom dobrodružnom stroji. Dizajn všetkého, vrátane lodí, odráža nie len históriu Elite, ale aj nejaké nové čerstvé nápady. Divoké komplikované tvary so super aerodynamikou veľmi nečkajte, ale skôr vo väčšine prípadov špinavé hranaté lode jednoduchých geometrických tvarov.

V jednej z takých lodí začínate svoje dobrodružstvo a budete si musieť na ňu zvyknúť, pretože najbližších niekoľko svetelných rokov nalietate práve na nej. Samozrejme, nebudete na ňu odkázaný nastálo, na výber sú v lodeniciach aj iné lode, od podobne lacných a slabších, až po väčšie, rýchlejšie, s možnosťou lepšieho a smrteľnejšieho vybavenia. Vybavenie je rovnako dôležité ako loď sama, ak nie dôležitejšie. Veľký výber a rozmanitosť dávajú dokopy veľké možnosti. Zvolíte si energetické zbrane žmýkajúce váš energetický reaktor alebo radšej kinetické, ktoré ale majú obmedzenú muníciu? Ktoré vás budú viac zahrievať a ktoré vám dovolia viac manévrovať či rýchlejšie dobíjať štíty vďaka nižšej energetickej náročnosti?

Ako sa budete učiť rôzne súvislosti, budú vašimi hlavami víriť rôzne otázky. Všetko ovplyvňuje následnú taktiku zvolenú v boji. Zle zvolený reaktor môže celú taktiku pokaziť, prisilné štíty sú vám nanič bez dostatku energie. Ak naložíte príliš veľa panciera, tiež to nepomôže manévrovaniu, ale trysky to môžu kompenzovať, no môžu aj znížiť regeneráciu štítov. A tak stále dokola, musíte všetko dokonale poznať, ako sa jednotlivé systémy navzájom ovplyvňujú, aby ste si vedeli poskladať tú pravú loď pre vaše dobrodružstvá. Každé nastavenie, každá poskladaná loď je jedinečná a inak sa hodí do rôznych situácií. A je na vás, na aké dobrodružstvá sa chystáte aj nechystáte, na ceste vás v každom prípade stretne mnoho nečakaného.

Dopredu má ale väčšina z vás predstavu o tom, čím by chceli v tomto virtuálnom svete byť, ako by ste sa chceli živiť. Chcete byť na strane dobrákov a loviť zloduchov? Nie je to problém. Chcete byť zloduchmi a okrádať obchodníkov, prepadávať prieskumníkov či len tak zo zábavy šíriť chaos, chystať prevraty v systémoch? Ani to nie je problém. Pre tých mierumilovnejších sú tu rozsiahle možnosti ako obchodovať, ako byť v tomto neskutočne obrovskom vesmíre jeho prieskumníkom, ako v tomto nekonečnom zdroji surovín byť ich dobyvateľom. V prípade Elite to ale nie sú len prázdne slová, významy, ktoré sa strácajú za hranicou reklamných sloganov snažiacich sa nalákať dobrodružstva chtivých pilotov.

Všetko čo potrebujete na plnohodnotné povolania, máte k dispozícii tak, ako nikdy predtým. Rôzne typy lodí sa hodia na rôzne typy povolaní a vo veľkej miere určujú, čo chcete byť. Ale rôznorodosť vybavenia určuje navyše aj to, aký dobrý v tom chcete byť. Byť dobrým lovcom neznamená mať dobré kanóny a navádzané rakety, ale aj skenery, ktoré ukážu, aká je na korisť vypísaná odmena aj v susedných systémoch. Dôležité je mať skenery ktoré ukážu, aký tovar niekto nesie, či nie je náhodou ilegálny. Nápomocné sú systémy schopné inú loď strhnúť z hyperpriestoru, či systémy schopné vystopovať hyperpriestorové skoky do vzdialených hviezdnych systémov.

Ak chcete byť dobrý obchodník, veľký nákladný priestor je samozrejmosťou hneď od začiatku. Ak chcete byť ale ešte lepší, je dôležité mať prehľad o prúdení tovaru medzi systémami pomocou mapy, vedieť z nej čítať, získavať informácie od prostredníkov, kupovať informácie na trhu, získavať drahocenné skúsenosti systémom pokus-omyl. V prípade, že nechcete len premiestňovať tovar z bodu A do bodu B, je tu možnosť tovar vysnoriť niekde vo vesmíre a predávať ho draho na staniciach. Môžete hľadať správne náleziská, čo vyžaduje trpezlivosť a systematické preskúmavanie okolia, prípadne aj využiť internet kvôli tipom od iných hráčov. Tak ako pri všetkom, aj tu potrebujete správne vybavenie a vhodnými investíciami urýchliť a zefektívniť všetko, čo robíte. Viac ťažobných laserov, rafinérie na spracovanie surovín priamo na vašej lodi a väčší priestor pre náklad z vás spravia lietajúcu ťažobnú stanicu. Ak to skombinujete so správnym náleziskom a odberateľom, stanete sa rýchlo bohatým.

Pre samotárov je tu možnosť individuálneho prieskumu nekonečného vesmíru, čo dáva potenciál pre nevyčerpateľný zdroj vášho záujmu. Niektoré systémy sú už preskúmané a sú známe jednotlivé podrobnosti o nich, ale mnohé sú ešte v mapách nepopísané. Vy ich môžete odhaliť jeden po druhom, ako len budete chcieť a tieto informácie o nových systémoch predávať za pomerne slušné peniaze. Tak isto správne vybavenie, ako rýchla a ľahká loď, silné skokové motory či skener s veľkým dosahom, tieto úlohy splnia omnoho efektívnejšie. V neposlednom rade môžete rôzne činnosti akokoľvek kombinovať, nie ste obmedzený len na jednu voľbu.

Elite: Dangerous
Elite: Dangerous Boje sú dynamické a efektné.
Boje sú dynamické a efektné.


Elite: Dangerous Stanice sú vymodelované veľmi detailne.
Stanice sú vymodelované veľmi detailne.


Elite: Dangerous Hviezdy sú žeravé a nebezpečné.
Hviezdy sú žeravé a nebezpečné.





Samozrejme, sú tu aj iné možnosti, ako si zarobiť, stačí si ísť pozrieť verejné kontrakty a niečo sa vždy nájde. Môžete sa živiť aj prepravou osôb v jednej z dostupných, ale drahých vesmírnych jácht, môžete pomáhať hľadať stratené signály, prípadne zbierať ilegálne komunikačné prenosy, pomáhať rôznym organizáciám v núdzi, za čo dostanete akurát tak veľké "díky", ale zvýši to vašu reputáciu, čo zase pomôže inde. Jednoducho možností, ako sa tu uplatniť, je mnoho a rovnako veľa možností ako v tomto svete pôsobiť, lepšie povedané, ako vás budú brať ostatní. Reputácia je ovplyvňovaná všetkými vašimi činmi. Na to, čo robíte, si dáva pozor aj miestna polícia, ktorá náhodne skenuje všetky lode, takže ilegálny tovar vás môže nakoniec vyjsť v podobe pokuty veľmi draho. Urobíte nejaký prešľap alebo sa budete nevhodne správať v priestoroch stanice, a to všetko vás môže dostať na čiernu listinu a postupne zvyšovať odmenu za vašu hlavu. Potom vám neostane nič iné, ako zaplatiť pokuty. Alebo nie. Môžete sa skrývať, utekať, vyhýbať poriadkovým jednotkám, čokoľvek.

V Elite môžete robiť naozaj hocičo, ale všetko, čo budete robiť, spája jedna veľmi podstatná vec, a tou je lietanie. Úžasné lietanie. Neskutočne autentický pocit z lietania vesmírom v sci-fi stíhačkách nemá obdoby. Môžete zapnúť asistenčný režim, kedy trysky automaticky kompenzujú zotrvačnosť do tej miery, do akej im to fyzikálne zákony, výkon trysiek a hmotnosť vašej lode dovoľujú. Alebo si môžete asistenčný režim vypnúť a to je potom hardcore. Potom môžete ovládať loď, ako sa vám zachce, robiť všetky manévre, aké sú len možné v stave beztiaže a môžete si byť istý, že to bude vyžadovať hodiny či dni tréningu. Niektoré predošlé simulácie už síce mali prepracované newtonovské letové modely rátajúce s nekonečnou zotrvačnosťou, váhou vášho korábu, manévrovaním cez desiatky trysiek po celej vašej lodi, ale žiadny iný simulátor predtým to tak perfektne neskombinoval s prostredím a tým, ako sa to všetko ovláda a reaguje. V podstate je to základ všetkého a je to geniálne.

Získate aj predstavu o nezmiernych diaľavách vo vesmíre, o potrebných rýchlostiach na cestovanie a tiež pocit, ako ľahko sa môžete stratiť, ako ľahko môžete kedykoľvek zomrieť alebo sa dostať do úzkych. Uvedomíte si zraniteľnosť číhajúcu hneď za sklom vašej lodi. To všetko budete cítiť vďaka výbornému modelu poškodenia, ktorý reaguje na rôzne veci, od klasických zásahov počas boja, tepelnej žiary z hviezd, až po prudké skoky z hyperpriestoru a iné nepríjemné okolnosti. Ak prídete o palivo, zásoby vzduchu, skokové motory alebo iné dôležité systémy, pochopíte, akým je vesmír nebezpečným miestom pre život. Takú atmosféru z prázdnoty a také vierohodné vykreslenie nekonečnosti vás bude ťahať naspäť stále znovu a znovu.

Nebudete v tom ale sami. Ak si vyberiete možnosť, aby ste spolu s ostatnými hráčmi zdieľali jeden vesmír, budete ich stretávať a oni vás. Neraz z toho môžu byť milé stretnutia, ale častejšie to bude asi skôr hra na mačku a myš, keďže väčšinu hráčov láka váš tovar, odmena za vašu hlavu, prípadne vás niekto napadne len tak zo zábavy alebo iných nepredvídateľných dôvodov. Celkovo to dodáva hre určitý život, pravý život, ktorý by ste bez toho, aj napriek slušnej umelej inteligencii, nemohli nikdy dosiahnuť. Nikdy neviete, čo môžete od koho očakávať a nikdy neviete, na koho natrafíte o kúsok ďalej. Alebo s kým si skrížite cestu pred dokmi na stanici. Žiaľ, zatiaľ nie je žiadna možnosť, ako sa dávať do skupín, ako sa dohovárať. Celkovo komunikácia či nejaké rozsiahlejšie online možnosti pre multiplayer by rozhodne pomohli.

Elite: Dangerous
Elite: Dangerous Rušno na jednej z pristávacích plôch...
Rušno na jednej z pristávacích plôch...


Elite: Dangerous Všimnete si aj zapálené malé trysky pre manévrovanie.
Všimnete si aj zapálené malé trysky pre manévrovanie.


Elite: Dangerous Ďalší efektný pohľad na vesmír.
Ďalší efektný pohľad na vesmír.




Ak by ste ale o túto skúsenosť s inými hráčmi nemali záujem, je tu možnosť hrať čisto sám, aj keď online pripojenie je vyžadované neustále. S tým súvisí aj pravdepodobná nemožnosť zakomponovania módov do budúcnosti, čo by sa v takomto svete a spracovaní dalo využiť naozaj ohromným spôsobom. Kto vie, možno sa to raz nejako vyrieši alebo sa snáď mýlim. Celkovo do budúcna bude treba ešte veľa vecí vyriešiť či dopracovať, pretože už teraz ich absencia nepôsobí prirodzene. Napríklad pristávanie na planétach chýba úplne. Pritom by pomohlo, keby ho tvorcovia vyriešili zatiaľ aspoň jednoducho, ako bolo vytvorené v starých hrách, kde ste len videli obrázok, ako je vaša loď niekde na ploche odstavená a cez menu ste išli za obchodníkmi. Planéty sú úplne bez života, neplnia žiadnu ekonomickú funkciu, akoby bol celý život vesmíru iba na staniciach.

Obsah, ktorý by sa dal do Elite dopĺňať, je rovnako nekonečný ako vesmír sám. Plány do budúcna sú majestátne, práce neustále prebiehajú, o čom svedčia pravidelné updaty a vízia postupne naberá reálne kontúry. Momentálne je toho veľa, čo by sme si vedeli v Elite ešte predstaviť a väčšina z toho je do Elite aj naplánovaná. Už teraz ale máme k dispozícií naozaj prepracovaný a bohatý svet s úžasnými možnosťami a nevídaným spracovaním, ktorý by si žiadny virtuálny vesmírny pilot nemal nechať ujsť ani vtedy, keď nie je práve najväčší nadšenec tohto žánru. V prípade, že ste ale prívržencom tohto úzkoprofilového žánru, stále hrávate staré vesmírne simulátory dokola, len aby ste nemali zaprášený joystick a na tých novodobých len prežívate, neustále čakáte na niečo nové ako na spasenie, tak neváhajte ani sekundu. Napriek niektorým nepríjemnostiam, ako je rozporuplná always online ochrana, ktorá nahnevala väčšinu komunity, vrátane mňa, je vašou hráčskou povinnosťou okamžite objednať loď v najbližšej lodenici a vyraziť v ústrety nebezpečným dobrodružstvám sveta Elite.


napísal andrei 5.1.2015
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
5.5
Ohodnotiť
ELITE: DANGEROUS
+ mnoho možností, ako sa realizovať
+ letový model a pocit z lietania
+ grafika a autentické rozľahlé prostredie
+ neskutočne fenomenálna zvuková kulisa
+ už teraz slušný obsah a jeho pridávanie do budúcna
+ rôznorodosť vybavenia lodí a ich komplexné fungovanie
- žiadna kampaň ani príbeh
- neustále online pripojenie
- chýbajú rôzne možnosti multiplayera
- nedoriešené pristávanie na planétach hocijakým spôsobom
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Quad Core CPU (4 x 2Ghz), 4 GB RAM, 1 GB VGA, DX11, internet OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk