XCOM: Enemy Unknown

"Reimagining" starej klasiky, alebo ťažká úloha modernizácie vynikajúcej a prepracovanej hry.

PC
pridal xwing 30.10.2012 o 11:30 pod používateľské recenzie

8.5


Keď som začul že Firaxis vyvíja nový ťahový XCOM, bol som opatrne zvedavý. Remakov bolo v minulosti niekoľko, no mňa osobne nikdy nezaujali tak ako originál. Moje očakávania a nadšenie však stúpalo s každým novým rozhovorom so zástupcami Firaxis, pri ktorých nadšene opisovali ako je pre nich pôvodný X-COM vzorom a inšpiráciou a chcú zachovať jeho podstatu, že každý člen je buď fanúšik alebo ak hru nehral tak prvé dni dostal za úlohu hrať originál. Novinky zneli zaujímavo a veľmi som sa tešil - až tak že som si ju nakoniec predobjednal. Za zváženie stáli aj Xenonauts, ktorí sa verne držia predlohy a modernizujú hlavne grafiku a UI - mne sa však nepáči ich výtvarný štýl.

XCOM: Enemy Unknown je, podľa slov autorov vo Firaxis nie remake, ale tzv. "reimagining", tzn. modernizácia alebo prekopanie od základov starej klasiky UFO: Enemy Unknown (v Severnej Amerike vydané a napr. aj na STEAMe uvádzané ako X-COM: UFO Defence). Zobrali pôvodnú hru, pokúsili sa zistiť a zachovať jej esenciu, pôvodného ducha, no pritom ju výrazne modernizovať tam kde to má zmysel a kde to hru vylepší. Podarilo sa? Tak na túto otázku si musí odpovedať každý sám, ja vám načrtnem svoj pohľad na vec ktorý vám môže pomôcť pri rozhodovaní.

Príbeh:

Podstata je približne rovnaká - mimozemšťania napadli Zem a tá sa rozhodla bojovať vytvorením medzinárodnej organizácie pre boj s nimi - XCOM. Spočiatku neviete o útočníkoch a ich zámeroch nič a iba postupne objavovaním nových druhov emzákov, výskumom, pitvami a vypočúvaním odhaľujete jednotlivé skladačky puzzle. Aktuálny XCOM na rozdiel od originálu vám príbeh servíruje ako na podnose prostredníctvom komentárov vašich podriadených a prestrihových scén, navyše vám pekne vypisuje čo by ste mali najbližšie spraviť (označením ako priority) aby ste v príbehu postúpili ďalej.



Prestrihové scény našťastie môžte okamžite prerušiť stlačením escape, privítal by som však možnosť vypnúť ich úplne rovnako ako označovanie priority (napr. s vyššou obtiažnosťou alebo vypnutím tutorialu v advanced options). Záverečná misia a ukončenie príbehu nie je síce úplne super a originálne, každopádne je to oživenie oproti pôvodnej hre a necháva otvorené viaceré otázky a priestor na expanzie (aj keď aktuálne to vyzerá že autori sa rozhodli ísť cestou blbých postranných príbehových DLC ktoré sa k tejto hre vôbec nehodia...) či pokračovanie.




Pre tých ktorí to nevedia, XCOM sa skladá z dvoch častí - strategickej a taktickej, pričom obe sú dôležité. Výrazne zmeny nastali v oboch častiach, ako prvou začnem strategickou. Ešte predtým však spomeniem obtiažnosti - Easy, Normal, Classic a Impossible. navyše si však môžte zvoliť možnosť IRONMAN, pri ktorej máte iba jeden automatický save, do ktorého sa hra neustále priebežne ukladá a máte zablokovaný load - môžte tak spraviť iba z hlavného menu. Celý IRONMAN je o tom že všetky výsledky sú trvalé, už žiadny load lebo vám zabili obľúbeného vojaka, musíte sa cez to preniesť. Pridáva to na napätí a atmosfére, nie je však určený pre každého. Osobne ak sa aspoň ako-tak dokážete povzniesť nad stratami a neúspechmi tak ako prvú hru odporúčam Normal IRONMAN, je to zážitok. Classic určite nie, pri prvej hre si ešte budete zvykať na strategický a taktický systém. Classic sa mi celkovo nepáči, určite chcem vyššiu obtiažnosť ako Normal ktorý je už na druhé zahratie pre mňa skôr ako Easy, ale Classic je viac o cheatovaní AI (najmä critical hity ako na bežiacom páse) ako o jej väčšej inteligencii a napr. lepšie vybavených a odolnejších protivníkoch.

Strategická časť hry:

V tejto časti plánujete a budujete základňu, robíte výskum, vyrábate zbrane, brnenie a iné príslušenstvo, najímate vojakov, sledujete svoje financie, aktuálnu situáciu vo svete (šírenie paniky), zostreľujete UFO ak nejaké odhalíte a čakáte čo tí emzáci zase vyparatia. Keď niečo vyparatia, pošlete na nich svoju skupinu odvážnych (do momentu kým im nezabijú kolegu :) vojakov a začne sa taktická časť hry.




Prvou výraznou zmenou je, že už máte iba jednu hlavnú základňu a preddefinované lokality (Severná Amerika, Južná Amerika, Európa, Afrika, Ázia spolu s Austráliou) kde ju môžte umiestniť. Podľa lokality, pre ktorú sa rozhodnete získate aj výhodu, ktorá je pre každú lokalitu iná. Ostatné lokality potom slúžia iba ako základňa pre interceptory na zostreľovanie UFO. Taktiež nechýba radarové pokrytie lokality, ktoré msa tentoraz vykonáva nie umiestnením základne ale vypustením satelitu nad danú lokalitu. Mne osobne táto zmena vyhovuje a kopíruje môj štýl hry (jedna hlavná základňa, ostatné len pre interceptory a radarové pokrytie). Čo je však škoda je neexistencia hrozby útoku na vašu základňu - či už náhodne alebo ako súčasť príbehu. 




Ďalšou zmenou je budovanie základne - namiesto horizontálneho 2D usporiadania je vertikálne 2D - idete čoraz hlbšie a hlbšie do útrob zeme, pričom čím hlbšie ste, tým drahšie sa stáva odpratanie zeminy. Popritom musíte tiež myslieť na bonusy, ktoré získate tým že umiestnite rovnaké typy budov vedľa seba a nezabúdať na to že miesto je obmedzené, takže sa oplatí poriadne sa zamyslieť pred tým než začnete stavať a expandovať.

Čo mi vadí je systém výskumu a výroby - v origináli ste vedcov a inžinierov najímali, pričom ste museli dbať na dostatok ubytovacích priestorov, miesta v labákoch či workshopoch a samozrejme aj stav financií keďže invázia-neinvázia, nik nepracuje zadarmo. V novom XCOMe získavate vedcov a inžinierov vypúšťaním satelitov na pokrytie krajín, čo sa ešte dá pochopiť - sú vám vďační že sledujete a strážite ich vzdušný priestor. Ale že ich nemôžte získať inak ako od krajín vďaka pokrytiu satelitmi a pri misiách, môžte mať koľko chcete bez ohľadu na to že ste nepostavili ani jeden labák, nič vás nestoja a zároveň vás obmedzujú pri ďalšom rozvoji (najmä počet inžinierov - každá ďalšia budova má ako podmienku o niečo väčší počet prítomných inžinierov ako predchádzajúca, podobne zbrane či iný inventár pri výrobe vyžaduje určitý počet inžinierov) je už nelogické a obmedzujúce, najmä ak zohľadníme aj instatnú výrobu - je jedno či máte jedného alebo 100 inžinierov, ak ich je dosť na výrobu brnenia, vyrobia okamžite koľko chcete kusov, ak chýba čo i len jeden, nevyrobíte ani jeden za 100 rokov. Navyše vyrobené príslušenstvo nemôžte ďalej predávať a tým získať ďalší zdroj financovania a predaj artefaktov je len taká bokovka ktorá občas môže trochu pomôcť, ale určite vás nespasí.

Celá stratégia sa tak zredukovala na "musím získať ďalších inžinierov aby som mohol postaviť ďalšiu sledovaciu stanicu aby som mohol vypustiť ďalšie satelity, vďaka ktorým mám ďalších inžinierov, vedcov a €€€..." Už žiadny tech rush, manufaktúry zásobujúce svet pokročilými zbraňmi na odvrátenie inváze (a vás prebytkom €€€) či iné stratégie podľa osobnej chuti. A nezabudnite že prvý mesiac vám hra labáky a workshopy ani nedovolí stavať, lebo ... medveď. Keď si predstavím ako sa na pôvodných základoch dalo ďalej stavať a rozvíjať tak tieto obmedzenia sú veľkým sklamaním.


Rozvoj vojakov bol dobre prepracovaný a okrem nových schopností jednotlivých vojakov, ktoré spomeniem neskôr v taktickej časti sa dajú rozvíjať vojaci aj vo všeobecnosti - zväčšiť veľkosť jednotky z pôvodných 4 postupne na 6, skrátiť dobu liečenia na polovicu, všetci nováčikovia vycvičení automaticky na squaddie atď. Tieto zmeny sú príjemné a hru oživujú, dá sa povedať že bez nich by vzhľadom k orezaniu strategickej časti hra úplne stratila hĺbku. Ďalšou dobrou vecou, tentokrát zachovanou z pôvodnej hry je customizácia vojakov - môžte meniť ich vzhľad a vzhľad brnenia či premenovať ich a tým sa s nimi viac stotožniť.




Dosť ma nahneval nový systém misií - vzhľadom k redukcii počtu vojakov v misii (v pôvodnej hre ste mohli pokojne poslať 14 vojakov už v základom prepravnom prostriedku) je jednoduchšie pohorieť na plnej čiare keďže nemáte žiadne zálohy a novú výpravu na misiu vyslať nemôžte. Na druhú stranu je každá misia výrazne dôležitejšia, stačí jedna-dve zle načasované nesplnené a stratíte minimálne jednu financujúcu krajinu bez možnosti získať ju späť čo vám výrazne skomplikuje život do budúcna bez možnosti nápravy. Tento stav je zapríčinený viacerými faktormi - abduction misie sú vždy 3 zároveň a môžte sa rozhodnúť iba pre jednu (je jedno že máte kopec financií a radi by ste kúpili aj 3 Skyrangery na prepravu vojakov, že vám v základni hnije 30 vojakov, vždy sa musíte rozhodnúť iba pre jednu abduction misiu), pričom v ostatných sa zvýši panika lebo ste tam neboli. Taktiež nemôžte detekovať UFO ktoré mieri na abduction misiu a tým aspoň jednej alebo aj všetkým zabrániť ešte skôr ako nastanú. Keď už stratíte nejakú krajinu, natrvalo stratíte významný zdroj financií, inžinierov a vedcov, pričom máte veľmi obmedzené možnosti získať ich iným spôsobom (napr. výrobou a predajom zbraní ako v origináli, vedci a inžinieri sa normálne najímali).

V úvodných fázach mi to nevadí, táto fáza je práve charakteristická zmätkom a nedostatočnosťou aktuálnej obrany Zeme voči útoku votrelcov. Nevadí to veľmi ani pri prvom zahraní, pretože hru ešte objavujete, skúmate, užívate si ju a jej atmosféru. Keď však hru hráte už po niekoľký raz (pokojne už pri druhom), všetky obmedzenia si začínate uvedomovať a práve nelogické a umelé vám dosť začnú liezť na nervy.

Taktická časť hry:

V tejto časti prebieha samotný boj, pričom môžte vyraziť na niekoľko typov misií - útok na zostrelené/pristáte UFO, abduction misia, terror misia, ochrana VIP a zneškodnenie bomby. Každá síce pozostáva z eliminácie všetkých nepriateľov, no majú svoje špecifiká a plníte ich trochu iným spôsobom s rôznymi prioritami. Páčia sa mi všetky, poskytujú taktickým misiám potrebnú variabilitu, akurát zneškodnenie bomby sa mi zdá trochu nasilu pridané a hlavne jeho priebeh je dosť umelý a nelogický, keď získavate čas na zneškodnenie bomby tým že pribehnete k po celej mape strategicky rozmiestneným generátorom a zneškodňujete ich aby ste získali čas na zneškodnenie bomby... Načo by votrelci používali na "nabitie" bomby (už samotné nabitie bomby je IMHO blbosť) strategicky po celej mape rozmiestnené generátory je nad moje chápanie, radšej mal byť na danú misiu jednoducho časový limit, napr. 10 ťahov.

Taktická časť hry bola výrazne zmenená. Boj na ťahy zostal, ostatné aspekty však boli prepracované. Jednou z výrazných zmien je limit počtu vojakov na misii - spočiatku 4, postupne môžte odomknúť rozšírenie na 6. Tento aspekt mi neprekáža, práve naopak, keď je na bojisku priveľa vojakov boje sa zbytočne naťahujú a každé kolo manažovať 14 či dokonca 24 vojakov je časom úmora. Aj v pôvodnej hre to často končilo tým že do boja vyrazilo cca 6-8 vojakov a ostatní zostali v Skyranger ako záloha.




Ďalšou výraznou zmenou je cover systém - terén a rôzne objekty roztrúsené po mape poskytujú čiastočné alebo plné krytie pre vojaka a je kľúčové pre prežitie na bojisku. No krytie využívajú aj nepriatelia, takže by ste mali krytie obísť a zaútočiť zboku, čím sa však sami vystavujete riziku že váš bočný útok prekvapí záloha nepriateľa. Objekty sú však zničiteľné, takže ďalšia možnosť je aj zničiť krytie. Tu narážame na prvý problém - pravdepodobne aby autori prinútili hráčov využívať útoky zboku na nekrytého nepriateľa, rozhodli sa že vám umožnia ničiť krytie iba výbušninami (ktorých počet je výrazne obmedzený a majú tú nevýhodu, že ak nimi nepriateľa zabijete prídete o cenné pozostatky ich technológie) a potom už iba náhodne pokročilými zbraňami ak nepriateľa netrafíte. Preč sú časy keď ste si sami vytvorili priechod alebo odstránili prekážku jednou dobre mierenou ranou z dostatočne silnej zbrane. Bojisko sa síce pri intenzívnych bojoch tiež premení na spúšť ako v pôvodnej hre, cielené ničenie objektov a tým pádom aj celý jeden taktický aspekt boja však úplne zmizol. A to nehovorím o nemožnosti zbúrať celú budovu ničením múrov a tým napr. pochovať v budove sa skrývajúcich emzákov. Toto síce nebolo ani v pôvodnej hre, no na súčasnú dobu pôsobí vo vzduchu visiaca budova dosť smiešne. A nech mi nikto nehovorí že konzoly to nezvládnu, odkazujem ho na Red Faction Guerilla - a to je fps. Skôr mám pocit že vývojári sa báli aby náhodou nepreťažili rozumové schopnosti mainstreamového hráča a neodradili ho od kúpy, obdobne ostatné nelogické obmedzenia... sorry, musel som si uľaviť.




Obrovskou zmenou je postup v schopnostiach vašich vojakov - zatiaľ čo v origináli povýšenie znamenalo lepšie štatistiky, v novom XCOM vám pribúdajú schopnosti a zároveň sú tieto schopnosti unikátne pre rôzne classy. Myslím že sú vcelku dobre vyvážené a zaujímavé a oplatí sa namiešať tým s rôznymi classmi. Žiadny nie je sám osebe najlepší, ale navzájom sa vhodne dopĺňajú. O jednotlivých schopnostiach by sa už dalo polemizovať, je to však čisto na preferencii hráča akým smerom sa chce uberať, aký štýl boja a aké zloženie týmu preferuje.




Boj na ťahy síce zostal, zmenil sa však systém - namiesto akčných bodov (každá akcia, či už streľba, pohyb atď. stála určitý počet bodov, rôzne schopní vojaci mali k dispozícii rôzny počet bodov na každý ťah) je tu systém dvoch akcií - každý vojak môže spraviť dve akcie - pohyb a streľbu či použitie schopnosti/vecičky v inventári/overwatch (ak vojak zbadá nepriateľa v pohybe, vystrelí naňho aj keď je na ťahu práve nepriateľ), prípadne môže obe akcie použiť na šprint na väčšiu vzdialenosť. Rôzne schopnosti classov vám však rozširujú možnosti, napr. run&gun ktorý má assault class umožňuje streľbu aj po šprinte. Myslím že tento systém hre prospel, je relatívne jednoduchý, prehľadný, no zároveň umožňuje množstvo taktických manévrov a kombinácií.




Pevný limit na inventár je podľa mňa naopak skôr zmenou smerom späť, umelé obmedzenie aby vývojári prinútili hráčov hrať určitým spôsobom. Každý class môže používať iba svoj práve jeden typ zbrane, pričom tieto zbrane postupne vylepšujete s príchodom nových technológií. Žiadne experimenty typu "sniperovi prihodím raketomet, možno sa zíde ak bude nepriateľ v zákryte", alebo heavy classu by som chcel namiesto raketometu alebo guľometu dať napríklad granátomet, alebo čo i len iný typ munície (napr. výbušnú alebo zápalnú) - nehrozí. A to, že každý vojak môže mať so sebou iba jedno príslušenostvo (lekárničku, jeden jediný granátik z ktorého môžu byť "až" dva minutím cennej schopnosti, stunovacia zbraň, ochrannú výplň pod vestu!!!...) je už číra debilita. Prečo by vojak nemohol mať granáty dva? Neunesie ich? Alebo ku granátu lekárničku? A ako vadí ochranná výplň pod pod brnením v nosení toho jedného granátu? Prečo nemôžem namiesto zbytočnej pištole nosiť stunovaciu zbraň? No lebo medveď. Obmedzenia sa dali vyriešiť iným, aj elegantnejším spôsobom ako v originále ktorý bol síce výborný ale aj príliš komplikovaný vzhľadom k ostatným zjednodušeniam moderného XCOMu - napr. ochranná výplň pod vestu by vojaka spomalila (niektoré brnenia už tento efekt majú).

Poďme teraz k ovládaniu. Tu si vývojári poriadne nasrali do huby, keďže celý čas hovorili o tom ako milujú originál a PC bude mať vlastné užívateľské rozhranie špeciálne pre ovládanie myšou, no interface je jasne mierený na gamepad aj na PC. Ovládanie myšou je relatívne ťažkopádne a hlavne výber políčok na vyvíšených miestach je otrava, keďže si hra zrazu zmyslí že asi chcete to políčko dolu pod vyvýšeným miestom, ktoré vôbec nevidno. Tieto problémy znásobuje aj pohľad na bojisko, ktoré je pevne dané a môžte meniť iba výšku z ktorej sa pozeráte a rotovať pohľad o 90°. Napriek všetkému podľa ohlasu používateľov sa aj na PC hra ovláda myšou lepšie ako gamepadom. Osobne som to neskúšal, gamepad nemám.

Zhrnutie:

Celkový dojem z hry mám asi taký že Firaxis sa rozhodol pre celkové zjednodušenie a modernizáciu, ktorá je v niektorých prípadoch vítaná a strela do čierneho (nový ťahový systém, levelovanie vojakov), no v iných prípadoch iba umelé, silené obmedzenie pre každého, kto hral originál so všetkými jeho možnosťami. Cieľom malo byť zbaviť sa tuku, obrúsiť ostré hrany, no myslím si že bohužiaľ neraz zaťali až do živého.

Napriek všetkým výčitkám (a že ich bolo) je to dobrá hra a najmä pri prvom prejdení vás bude baviť, pričom aj herná doba je na dnešnú dobu dosť dlhá (cca 25-30h prvé prejdenie na Normal IRONMAN) - čo je dané aj tým že to je stratégia. Je to dobrá hra, oplatí sa zahrať, nenaplnila však vysoké očakávania. Uvidíme čo prinesú Xenonauts, aj keď ešte radšej by som bol za kvalitné mody ktoré by hru viac priblížili pôvodnej vízii.


napísal xwing 30.10.2012



Páči sa mi!

8.5
XCOM: ENEMY UNKNOWN

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: 2K Games / Firaxis
Štýl: Stratégia / Ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12.10. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19952)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk