PLAYSTATION 5 - MÉDIÁ, DIGITÁLNY OBSAH A REMOTE PLAY

PLAYSTATION 5 - MÉDIÁ, DIGITÁLNY OBSAH A REMOTE PLAY

PS5 pod ďalším drobnohľadom

Test

Našu rozsiahlu recenziu novej konzoly PlayStation 5 už mnohí z vás majú určite za sebou. Ak ste ju ale zatiaľ nečítali, určite sa do nej pustite. Je to síce dlhé čítanie, ale detailne vám predstaví všetky herné možnosti konzoly, jej systém, jej vnútornosti a aj novinky, ktoré s konzolou prichádzajú, či už je to bleskovo rýchle úložisko, alebo parádny nový ovládač DualSense. Nebol to však kompletný článok. Mali sme totiž zakázané opísať niekoľko taktiež veľmi dôležitých možností a oblastí, ako sú mediálne služby, PSN, PS Plus a ďalšie. Embargo aj na tieto oblasti sa však teraz dvihlo a môžeme vám tak doplniť dojmy z konzoly.

Médiá každého druhu

Už v pôvodnom článku som písal, že je hlavná časť systému konzoly rozdelená na herné a mediálne menu, medzi ktorými sa prepínate. V hernom vidíte svoje posledné hrané tituly, z ktorých si môžete vybrať, no a v mediálnej časti zas máte dostupné mediálne aplikácie a prípadne sa vám tam zobrazí filmový Blu-ray disk, ak nejaký vložíte. Z aplikácií sú dostupné filmové Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Apple TVNow TV, pričom nesmie chýbať možnosť sledovať veci zakúpené cez PlayStation. Pozor ale na to, že sú u nás dostupné len niektoré z týchto aplikácií a hlavne pri Disney+ je to škoda, kde by vás aktuálne mohla zaujímať druhá séria Mandaloriana. Ale tie klasiky, ako Netflix a Amazon, môžete pohodlne používať.

Okrem známych aplikácií tu už teraz nájdete aj niektoré menej známe, avšak taktiež si musíte dávať pozor na to, že sa u nás nemusia dať používať. Sú tu dostupné ešte Plex, Funimation, Crunchyroll, alebo WWE Network pre fanúšikov wrestlingu, ktorá je dostupná aj u nás. Navyše to týmito aplikáciami nekončí a už sú sľúbené Hulu, Peacock alebo MyCanal. Opäť ale pozor na ich nedostupnosť u nás.

PlayStation 5 - médiá, digitálny obsah a Remote Play

Potom tu ale nájdete aj ďalšie aplikácie, samozrejmosťou sú YouTubeTwitch, ktoré môžete sledovať ako kdekoľvek inde, no taktiež vám konzola umožní priamo na ne aj streamovať svoj vlastný obsah. Ak vo vás drieme youtuber či nádejný streamer, túto schopnosť určite veľmi oceníte. Potrebujete k tomu samozrejme svoj účet v daných službách, ale nemyslím si, že by ich používanie bolo nejako náročnejšie oproti používaniu inde. YouTube som sa snažil používať aj s niekoľkými klávesnicami, no aj keď ich konzola rozpoznala, v aplikácii nefungovali. Stále však konzola oficiálne nevyšla a možno sa to ešte zmení.

Taktiež mám dobrú správu pre tých, ktorí počúvajú hudbu cez Spotify. Počúvať ju môžete aj na konzole, upravené bolo jej mediálne menu, takže viete prehrávanie hudby pohodlne ovládať, prepínať sa medzi kanálmi, preskakovať piesne a podobne. Stačí sa len prihlásiť a užívať si hudbu. Bohužiaľ tu z nejakého dôvodu nie je internetový prehliadač, ak ste ho na konzole používali.

Zaujímavosťou je, že väčšinu mediálnych aplikácií nedokážete presunúť na externý disk, aj keď sú to len aplikácie, a teda zo samotného interného SSD nemajú až taký úžitok ako hry. Aplikácie ale zjavne majú rovnaké nastavenie ako PS5 hry, ktoré sa taktiež nedajú na externý disk presunúť ani ako záloha.

PlayStation 5 - médiá, digitálny obsah a Remote Play

Priamo na ovládanie mediálnych aplikácií Sony spolu s konzolou vydáva aj elegantné biele diaľkové ovládanie Media Remote, ktoré sme si síce nemohli vyskúšať, no pôsobí intuitívne, jednoducho a hlavne má dedikované tlačidlá pre 4 mediálne aplikácie – Disney+, Netflix, YouTube a Spotify. Médiá samozrejme viete ovládať aj DualSense ovládačom, takže si nemusíte kupovať Media Remote. Je to o niečo menej intuitívne, ale vždy si viete vyvolať menu a v ňom sa orientovať. Kvitujem, že pri spustení BD filmu napríklad vyskočí schéma ovládania na gamepade. Bohužiaľ sa z nej nedal spraviť obrázok. Nie je to ale náročné.

Samotná Blu-ray mechanika podporuje, samozrejme, UHD BD filmy, takže ak si už pomaly tvoríte takúto zbierku, pokojne ju môžete celú presunúť na PS5. Dokonca podporuje aj dnes už dosť zabudnutú funkciu BD-Live, ale keďže sa už veľmi nevyužíva, netreba nejako hlbšie rozoberať jej širšie možnosti interaktivity, prípadne čerstvejšie trailery. Fakt sa táto funkcia nikdy poriadne nerozbehla a pokojne ju môžete povoliť, alebo nechať zakázanú. Čo sa ale týka samotného BD prehrávača, tam vám PS5 bude robiť radosť kvalitným výsledkom.

PS5 je však dosť nesúrodá v podpore rôznych ďalších formátov zvuku a obrazu. Konzola podporuje audio formáty Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD High Resolution, DTS-HD Master Audio, AAC a Linear PCM. Asi ste si ale všimli, že chýbajú formáty DTS-X a Dolby Atmos. Rovnako tak tu nenájdete podporu Dolby Vision a ani HDR10+. PS5 tak podporuje napriek celou ponukou (BD, aplikácie, hry) akurát HDR10. Chápem, že niektoré z týchto formátov sa pomaly len zavádzajú či rozširujú, ale aj tak ich absencia zamrzí.

PlayStation 5 - médiá, digitálny obsah a Remote Play

 

Prekopaný PlayStation Store

S novou PS5 sme sa dočkali aj úplne nových PS Store, PS PlusPS Now oblastí konzol. Tentoraz to už nie sú samostatné aplikácie, ktoré sa musia spúšťať, ale priamo súčasti systému. Prejdete do nich tak okamžite, žiadne čakanie a ani nič podobné. Stačí si len prejsť na Store ikonku už sa vám pod ňou zobrazí hlavná ponuka, v ktorej môžete ďalej listovať. Ponuka sa pritom delí na 4 sekcie – latest (najnovšie), kolekcie, predplatené služby (okrem Plus a Now napríklad aj EA Play) a nakoniec Browse. Tam nájdete všetky hry, medzi ktorými ale môžete detailne hľadať pomocou rôznych filtrov.

Takmer všade pritom nájdete základné delenie na PS5 hry, PS4 hry, free to play tituly a na záver aj PSVR hry. V pravom hornom rohu zase nájdete svoje nastavenia aj možnosti, prípadne vyhľadávanie. V nastaveniach nechýbajú možnosti platby, história vašich transakcií a podobne. Jednoducho všetko, čo potrebujete a čo so svojim účtom na Store aj robíte. Taktiež v pravom hornom rohu nechýbajú wishlisty a ani košík. Každá časť Store má navyše samostatné wishlisty.

Store, Plus aj Now sú teraz výrazne vizuálne spracované a naozaj vidieť generačný skok v porovnaní s PS4. K Plus aj Now sa síce môžete preklikať cez Store, ale môžete ich mať v ponuke aj samostatne. PS Plus na PS5 je pomerne rozsiahla a taktiež tu funguje trochu inak. Hneď v úvode Plus menu nájdete kolekciu, tituly v mesačnej ponuke, exkluzívne zľavy a exkluzívne balíčky. Jednoducho sa tak prepnete na časť, ktorá vás zaujíma. Až scrollovaním smerom dole sa vám otvorí detailnejšia a väčšia časť ponuky Pluska, prechádzate si tak jednotlivé hry, jednotlivé možnosti predplatného, prípadne podmienky a mnoho ďalšieho. Vpravo hore je zas menu, v ktorom nájdete nastavenia a aj správu svojho cloudového úložiska, ktoré máte v rámci Plus k dispozícii.

PlayStation 5 - médiá, digitálny obsah a Remote Play

Najvýraznejšou časťou Plus ponuky je aktuálne kolekcia. Pri prechode na PS5 s aktívnym predplatným totiž máte k dispozícii 20 hier z PS4, ktoré si môžete stiahnuť a zahrať. Polovicu tvoria exkluzivity, aj keď v rámci výberu chýbajú tie posledné. Stále tu však je God of War, Uncharted 4: A Thief’s End, The Last of Us Remastered, Bloodborne, Ratchet and Clank, Persona 5 a ďalšie. Tituly tretích strán zastupujú Batman: Arkham Knight, Battlefield 1, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Monster Hunter World, Mortal Kombat X, Resident Evil VII a ďalšie. Nájdete tu tak pestrú žánrovú ponuku, zväčša naozaj kvalitné tituly a to ako staršie, tak aj novšie. Na rozbeh je to však veľmi slušná ponuka.

Samozrejme ale nechýba ani aktuálna ponuka PS Plus, kde sú teraz aj na PS5 k dispozícii PS4 hry Hollow Knight: Voidheart Edition a Middle-earth: Shadow of War. Tie si jednoducho aktivujete z PS Plus ponuky a celý ten proces je ešte rýchlejší ako na PS4. Stačí pár kliknutí a hry už sťahujete. Bohužiaľ PS5 hru sme si v rámci Plus ponuky ešte stále nedokázali vyskúšať. Aktuálne tam je netradičný titul Bugsnax, ale stále je pre nás nedostupný. Nie je ale dôvod na to, aby to tam fungovalo inak ako s PS4 hrami.

No a na záver spomeniem PS Now, čo je ďalšia predplatená služba od Sony. Táto ale umožňuje streamovanie PS4 hier, prípadne ich lokálne hranie na konzole, ak si ich stiahnete. Ponuka je tam už taktiež rozsiahla a celé menu služby je spracované prehľadne, intuitívne a ihneď si nájdete to, čo si chcete zahrať. Akurát teda nie u nás, takže sa zatiaľ tejto časti netreba veľmi venovať. V Sony ju už ale začínajú výraznejšie tlačiť, takže sa snáď čoskoro dočkáme rozšírenia do ďalších krajín.

PlayStation 5 - médiá, digitálny obsah a Remote Play

 

PS5 hry na PS4?

Remote Play funkcii sme síce nemali zakázané písať v pôvodnom článku, no nedala sa veľmi testovať. Len teraz sa totiž začali rozširovať možnosti v tomto ohľade a prinášajú so sebou niekoľko prekvapení. Ak Remote Play nepoznáte, je to možnosť ako si môžete vzdialene zahrať svoje PlayStation hry na inom ako natívnom zariadení. Respektíve hry bežia na ňom, ale obraz sa streamuje do iného zariadenia. Viete sa k PS5 pripojiť z PC aj Macu, z mobilných platforiem iOS aj Android, no a dokonca aj z PS4 konzoly.

Bohužiaľ ale ubudli niektoré možnosti Remote Play pripojenia, na ktoré ste sa aj vy pýtali v diskusiách a používali ste ich na PS4. Ku konzole sa už nepripojíte pomocou handheldu PS Vita a to znamená, že už padá aj Remote Play prostredníctvom PS TV, čo bola vlastne malá konzolová variácia na Vitu, ktorá sa pripájala k TV. Možností na pripojenie je ale stále veľa a ak náhodou máte TV a Androidom, pokojne sa môžete pripojiť aj tak, takže Vitu už nepotrebujete.

Najväčšou zaujímavosťou je Remote Play z PS4 konzoly, takže ak plánujete hrať cez Remote Play, oplatíte sa nezbaviť staršej konzoly. Jednoducho spojíte konzoly a pokojne si na PS4 zahráte Milesa Moralesa, Astra alebo aj Demon’s Souls remake. A najzaujímavejšie na tom je, že tieto hry dokážete pohodlne ovládať DualShock 4 ovládačom, ktorý ale samotná PS5 nepodporuje pre PS5 hry, ale len pre PS4 tituly. Je trošku zarážajúce, že na jednej strane tvrdia, že si PS5 hry nepodporujú DualShock 4, no zároveň si ich na ňom dokážete jednoducho a pohodlne zahrať. Samozrejme, chýbajú adaptívne triggery a aj haptická spätná väzba, ale hranie samotné funguje normálne.

PlayStation 5 - médiá, digitálny obsah a Remote Play

Pripojenie cez Remote Play pritom nie je nijako náročné. Stačí si na rovnakej sieti vyhľadať medzi sebou konzoly, prípadne z mobilných zariadení sa môžete spojiť QR kódom, alebo je tu aj možnosť manuálneho spojenia prostredníctvom číselného kódu. Rovnako sa môžete aj z PS5 pripojiť na svoju PS4, je len na vás čo spojíte s čím. Pozor ale na mierne rozdiely v nastaveniach, kde PS5 trochu zašila samotné Remote Play nastavenia. Z PS4 ste možno zvyknutí na to, že možnosti Remote Play aplikácie nájdete v hlavnom menu Nastavení. Avšak na PS5 najskôr musíte ísť do Systému, až tam nájdete Remote Play. Ak sa chcete na PS5 pripájať, potrebujete to tam povoliť.

A tým je náš test PS5 kompletný. Najskôr sme sa pozreli na hardvér, ovládač, systém, hry a novinky, ktoré so sebou prináša. Teraz sme to doplnili aj o mediálne funkcie konzoly, ktoré pre mnohých určite zohrávajú dôležitú rolu. No a nesmie chýbať ani detailný pohľad na nový PS Store, spracovanie ponuky PS Plus, či ďalšie veci, ktoré táto konzola ponúka. Máte tak komplexný pohľad na to, čo vám nová herná mašina od Sony poskytne, keď vám ju kuriér 19. novembra prinesie pred dvere.


napísal matus_ace 11.11.2020
Páči sa mi! (+3)
PLAYSTATION 5 - MÉDIÁ, DIGITÁLNY OBSAH A REMOTE PLAY


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20457)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk