Zdravim,
mozno to niektori z vas nezaregistrovali, ale MS oficialne spusta tzv. ECU program pre majitelov PC s Windows 10 ktori nemaju moznost prejst na Windows 11 (napr. z dovodu chybajuceho TPM 2.0 cipu ktory bezne nemaju niektore starsie notebooky) alebo jednoducho nechcu prejst na Windows 11 z inych dovodov.
Oficialny link na vysvetlenie ECU programu (Windows 10 Consumer Extended Security Updates) --->
https://support.micr... ...74d-6c53d2e4bf42 Co je dolezite je to, ze spociatku MS ponukal tuto moznost za poplatok, cca od 30-60 USD. Potvrdene info par mesiacov dozadu ale vravi, ze "enrolment" do ECU programu nemusi uzivatela fakticky stat ani jeden cent (viac info v linku ktory som poslal)
1. Bez dalsich poplatkov, ak synchronizujete nastavenia svojho pocitaca
2. Uplatnite si 1 000 bodov Microsoft Rewards
3. Jednorazovy nakup za 30 USD alebo ekvivalent v miestnej mene plus prislusna dan
Ako vidiet, je to super sprava. Kriticke "updates" co sa tyka bezpecnosti by mali byt po skonceni oficialnej podpory vydavane Microsoft-om este jeden rok (s moznostou predlzenia ale to este nie je oficialne potvrdene). Totiz, jedna sa o to, ze v sucasnej dobe sa odhaduje, ze PCs s Windows 10 stale zaberaju priblizne 60% celkoveho trhu oproti Windows 11 ktory zabera priblizne cez 30%.
Z toho vychadza, ze ten, kto bude chciet ostat na Windows 10 (ako napriklad ja), bude uvazovat o moznosti cislo 2. Uz teraz mam vyse 15000 MS "Rewards Points" a to len z browsovania cez MS Edge 3x denne (kazdy den mozete ziskat minimalne 30 bodov). Normalne, pouzivam vyhladavanie prostrednictvom Inkognito modu, ale dam si tu namahu a vyhladam 3 "searches" cez MS Edge bez Inkognito modu co mi da tych minimalne 30 bodov za den. Su tam aj ine moznosti kde viete ziskat cez 90 bodov za den cez tzv. "PC search" (pomocou MS Edge) a dalsich 60 bodov cez MS "Mobile search".