Ktorú mechanickú Cherry MX klávesnicu od Logitechu zobrať? G610 ORION Red alebo Brown?

Porovnali sme si obe nové Logitech Cherry MX klávesnice - G610 ORION Brown a ORION Red.

pridal saver 9.4.2016 o 19:42 pod hardware
Ktorú mechanickú Cherry MX klávesnicu od Logitechu zobrať? G610 ORION Red alebo Brown?

HARDWARE > NOVINKY >

Pozreli sme si obe nové Logitech Cherry MX klávesnice - G610 ORION Brown a ORION Red. Obe sú parádne mechanické herné klávesnice, ktoré vás tentoraz nebudú obťažovať žiadnymi farebnými svetielkami, žiadnymi desiatkami dodatočných makro kláves, ale ponúknu čistý, kvalitne spracovaný základ. V porovnaní so všetkými farebnými casual klávesnicami sú to ako hardcore verzie klávesníc. 

Teda od 610 Orion klávesníc čakajte základných 101 mechanických kláves s vysokým zdvihom, biele podsvietenie, sklon v dvoch úrovniach, doplnkové media tlačidlá a masívnu váhu, ktorá zdôrazňuje kvalitné spracovanie.

Ktorú mechanickú Cherry MX klávesnicu od Logitechu zobrať? G610 ORION Red alebo Brown?

Začnime samotnými klávesami. Tie majú vysoký zdvih (4mm) a sú buď Cheery MX Red, alebo Cherry MX Brown, podľa verzie klávesnice. Sú to mechanické switche, ktoré sú kvalitné a vydržia roky. Hlavne však majú pocitovo veľmi kvalitné stláčanie. Zatiaľ čo Cheery MX Red sú úplne plynulé, teda majú čistý tichý a ladný pohyb, ktorý  je veľmi príjemný a veľmi dobrý na hranie. Ale Brown, vám môžu sadnúť viac, majú totiž na konci pohybu malý zásek, ten spôsobí jemnú reakciu pri stlačení. Sú dobré na hranie ale aj na písanie textov, keďže vždy máte istotu, že ste klávesu stlačili, respektíve postupne to prejde na vaše podvedomie a minimálne sa eliminujú vynechané písmená v textoch, alebo aj nestlačené klávesy v hrách.

 

Osobne by som tu preferoval červenú verziu a to napriek tomu, že veľa píšem. Ale každý to môže vnímať inakšie. Určite, ak plánujete niektorú s týchto klávesníc choďte si ju niekde vyskúšať. A nespoliehajte sa, že rozdiel spoznáte z jedného tlačidla, musíte viac popísať, aby sa dostavil efekt a cítili ste rozdiel.

Ktorú mechanickú Cherry MX klávesnicu od Logitechu zobrať? G610 ORION Red alebo Brown?

Samotné klávesy majú 26 klávesový rollover a teda môžete ich stláčať naraz prakticky bez obmedzenia a vždy dosiahnete potrebný efekt. K tomu klávesnica síce nemá samostatné makro klávesy ale zato môžete na F1-F12 nadefinovať makrá v danej hre. Nechýba ani game mode aby ste zablokovali windows key. A samozrejme vybrať si rôzne druhy podsvietenia, alebo vybrať ktoré klávesy budú rozsvietené počas danej hry.

Toto všetko nadefinujete cez Logitech aplikáciu, ktorá tak ako na všetkých klávesnicach umožňuje plné definovania podsvietenia aj keď tu bez farieb. Môžete si tak nastaviť intenzitu bielej, zapínať alebo vypínať svetlo na jednotlivých klávesoch, nechať bežať rôzne efekty ako dýchanie, vlny, alebo heatzone, ktorá vám bude zvyšovať intenzitu svetla podľa postláčaných kláves. Najdôležitejšie je však možnosť spomínaného podsvietenia vybraných kláves v hrách.

Ktorú mechanickú Cherry MX klávesnicu od Logitechu zobrať? G610 ORION Red alebo Brown?

Celé to dopĺňajú mediá klávesy na spúšťanie a zastavovanie videí, hudby, a hlavne volume valec, ktorý sa osvedčil už aj v predchádzajúcich Logitech klávesniciach. Pričom sú zoradené nad numpadom a nerozširujú veľkosť klavesnice, tá si zachováva kompaktnú veľkosť a to so šírkou 44.3cm, výškou 15.3 cm a hrúbkou 3.2cm. Pripojená je cez USB 2.0 kábel, ktorý má dĺžku 1.83 metra. 

Samotná konštrukcia klávesnice masívna. Na svoju veľkosť je prekvapivo ťažká (1259 g) a priam cítite kvalitné materiály. Matný povrch s úpravou proti otlačkom prstov dopĺňa látkou opletený kábel (1.8 metra) a aj gumenné nožičky, ktoré nastavíte v dvoch úrovniach. Vyberiete si mini sklon 4%, alebo štandardný 8%. Prípadne, ak máte radšej notebookový 0% sklon môžete si nožičky úplne zasunúť. Tu ale  rátajte s tým, že klávesnica nemá podopierku na zápästia a ak ste na ňu zvyknutý a potrebujete ju, musíte si zohnať doplnkovú. Určite sa zíde, keďže roh klávesnice má takmer 3 centimetre.

Ktorú mechanickú Cherry MX klávesnicu od Logitechu zobrať? G610 ORION Red alebo Brown?

Celkovo G610 klávesnice ponúkajú kvalitnú konštrukciu a pocitovo sú priam dokonalé. Osobne z nich preferujem Red verziu, ale ako som spomínal, dôležité je ako vám sadne.  Určite, ak preferujete štýl klávesníc, menšiu veľkosť, všetko bez farbičiek a pre vás zbytočných doplnkov, toto stojí za zváženie. Klávesnice stoja 130 eur, čo je prijateľná cena pri kvalitných mechanických switchoch a čisto bielom podsvietení.

Na druhej strane ak preferujete farby, G810 Orion Spectrum, je identická, ale farebná RPG verzia G610 klávesnice. Len namiesto Cherry MX switchov, tam Logitech použil svoje Romer-G switche, tie majú znovu mierne iný štýl odozvy. Povedal, by som že odozvou sú medzi Red a Brown, ale na dotyk sú znovu iné. Sú kvalitné, ale nie až tak dokonalé ako Cheery MX. G810 stojí okolo 170 eur.

Osobne používam G910 (recenzia), tá je staršia má navyše ešte makro klávesy, podopierku pod zápästia a Romer-G switche. Pre porovnanie fotka G610 s G910:

Ktorú mechanickú Cherry MX klávesnicu od Logitechu zobrať? G610 ORION Red alebo Brown?





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19881)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk