Prečo majú konzoly v Číne mizerné predaje?

Čínski hráči každý rok utratia miliardy dolárov, ale v krajine sa ešte nepredalo ani milión konzol PS4 a Xbox One.

pridal roberto 15.7.2016 o 19:22 pod hardware
Prečo majú konzoly v Číne mizerné predaje?

HARDWARE > NOVINKY >

Čína je obrovský herný trh, ktorý sa ako jediný môže vo viacerých ohľadoch porovnávať s trhom v USA. Napriek tomu ide o dva úplne odlišné svety a Microsoft ani Sony do toho čínskeho doteraz nedokázali preniknúť. Odhady profesionálneho analytika mobilných trhov a herného nadšenca vystupujúceho pod menom ZhugeEX im ani veľké šance na rýchlu zmenu nedávajú.

V Číne je 400 miliónov hráčov mobilných hier a 130 miliónov hráčov PC hier, čo ale u nich znamená predovšetkým webové a hardvérovo nenáročné free-to-play hry. Čína bola dlhé roky trhom PC onlinoviek a aj tento rok by sa tam v nich malo otočiť približne 12 miliard amerických dolárov. Naozaj závratné číslo, ale ak ho vydelíme vyššie uvedenými 130 miliónmi hráčov, tak na jedného v priemere vychádza 92 dolárov na jeden rok a jedného hráča. Optikou Európana sa to môže zdať málo, ale v porovnaní s mobilným trhom je to veľa. 400 miliónov hráčov z vreciek vyloví 7 miliárd dolárov, teda približne 17 dolárov a 50 centov na jedného hráča počas celého roka.

Prečo majú konzoly v Číne mizerné predaje?

To už je zároveň aj veľká časť odpovede na otázku, prečo v Číne o herné konzoly nie je záujem. PS4 aj Xbox One sú pre väčšinu čínskych hráčov príliš drahé a už iba ich kúpa by hráčov rozpočet na hry vyčerpala na niekoľko rokov dopredu, nehovoriac o prinajmenšom 30 dolárových hrách. To je dôvod, prečo sa Microsoftu a Sony od prelomu rokov 2014 a 2015 podarilo v Číne oficiálne predať iba 500 tisíc herných konzol. Podľa analýz by sa toto číslo malo na konci roka zvýšiť na približne milión a ďalšie 2 milióny konzol by sme vraj našli na šedom trhu, teda kusy kúpené v zahraničí. Pri priemere štyroch kúpených hier na konzolu to ale aj tak žiadna veľká sláva nebude. Pokým v USA sa na konzolovom trhu točia miliardy, v Číne to v roku 2015 bolo ledva 100 miliónov USD.

Prečo majú konzoly v Číne mizerné predaje?

ZhugeEX dodáva, že nízky priemerný príjem v Číne pritom nie je jediným problémom. Čínska vláda naďalej trvá na dôslednej cenzúre hier a všetkého softvéru. V praxi to znamená, že inde populárne herné série Grand Theft Auto alebo Call of Duty sa distribútori ani len nepokúsili do Číny dostať. Iné hry, ktoré nie sú až tak "proti čínskym kultúrnym hodnotám", musia byť pred vydaním upravené podľa požiadaviek cenzora. PS4 a Xbox One tak majú v Číne knižnicu iba približne 100 hier vrátane malých titulov.

V uplynulých mesiacoch vydali čínske spoločnosti Tencent a Fuze vlastné konzoly. Ani cenovo dostupnejšie Android a Windows konzoly s hrami známymi čínskym hráčom ale nemajú na ružiach ustlané. O konzole TGP Box, kde sa bude dať hrať aj League of Legends, sme sa dopočuli aj u nás na Slovensku, ale napriek záujmu médií má údajne iba 250 predobjednávok. V Číne nie je zvykom, aby si mladí zabrali obývačku aj s televízorom pre seba a svojich kamarátov. Deti i tínedžri sa po spoločnom jedle spravidla odporúčajú do svojich izieb a jediný televízor v domácnosti zaberú rodičia, čo opäť iba nahráva hraniu na mobiloch. Lepšie situovaná omladina sa môže presunúť do internetovej kaviarne a prihlásiť sa k svojmu účtu v League of Legends prípadne World of Warcraft. Nečudo, že WoW film žal v Číne väčší úspech ako v USA.

Prečo majú konzoly v Číne mizerné predaje?

Ešte treba dodať, že niektorí tínedžri hrajú tajne, ak im to konzervatívni rodičia zakazujú. S úspechom sa môžu rozlúčiť aj hry založené na európskej a americkej histórii, čínski hráč im nerozumie viac než my histórii Číny.

Prečo majú konzoly v Číne mizerné predaje?





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk