Ktoré hry z 1. svetovej vojny sa oplatí zahrať?

"Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem." Milan Rastislav Štefánik

pridal roberto 29.10.2016 o 12:31 pod hry
Ktoré hry z 1. svetovej vojny sa oplatí zahrať?

HRY > NOVINKY >

Presne pred sto rokmi bola 1. svetová vojna v plnom prúde, na západnom fronte sa bojovalo o rieku Soma, na talianskom fronte sa pripravovala už ôsma bitka v údolí rieky Soča a armády centrálnych mocností postupovali smerom k Bukurešti. Na udalosti tejto vojny sa už z veľkej časti zabudlo, pretože bola prekrytá 2. svetovou vojnou. Pritom 1. svetová bola dlho známa jednoducho ako “veľká vojna“, pretože žiadnu podobne ničivú vojnu dovtedy ľudstvo nezažilo. Slováci v nej bojovali na troch frontoch a obidvoch stranách a práve vďaka nej sme boli vymanení z rozbitého Rakúsko-Uhorska. Hier s témou tejto vojny nie je veľa, ale pár sme ich predsa len našli.

Battlefield 1 (2016 – PS4, Xbox One, PC)

Pravý dôvod, prečo sa práve teraz venovať hrám s témou 1. svetovej vojny. Ako hra i ako súčasť série Battlefield jednoznačne obstojí. Priaznivci FPS i série Battlefield boli vypočutí a namiesto sci-fi zbraní s množstvom prídavného haraburdia opäť dostali vytúžené pušky a brokovnice a trochu nečakane aj palcáty a lopatky a navyše v nádhernej grafike. Otázka, či obstojí ako hra z obdobia 1. svetovej je už trochu zložitejšia. Multiplayerové besnenie sa iste nepodobá klasickému dňu vojaka nemeckej alebo francúzskej armády strávenému kdesi v zákopoch. Hrateľnosť jednoducho dostala prednosť a autori z DICE sa tým ani nikdy netajili. Napriek tomu sa niektorí z nás vďaka tejto hre dozvedeli, že táto vojna nebola iba o puškách a koňoch a dvojplošníkoch, ale aj o prvých tankoch, prvých samopaloch a sniperkách s puškohľadmi a že sa bojovalo aj o námorné zásobovacie trasy do Čierneho i Červeného mora.

Ktoré hry z 1. svetovej vojny sa oplatí zahrať?

Verdun (2016 – PS4, PC, oznámená na Xbox One)

Verdun je tu hlavne pre tých, ktorých riadky vyššie nepresvedčili a trvajú na tom, že FPS zasadená do 1. svetovej musí byť o puškách, nutnosti trafiť sa prvou ranou a vždy byť blízko úkrytu, keďže nabíjanie trvá strašne dlho. Pri takto poňatej, veľmi taktickej, first-person strieľačke autori nemohli počítať s masovým úspechom a ani investovať do grafiky a množstva obsahu porovnateľného s Battlefield 1. Atmosféru západného frontu veľkej vojny ale vďaka tomu mohli vystihnúť oveľa lepšie a pomalšia hrateľnosť podporuje tímové hranie.

Ktoré hry z 1. svetovej vojny sa oplatí zahrať?

Darkest Hour: A Hearts of Iron Game (2011 - PC)

Nezávislí autori si od Paradoxu licencovali jeho Europa Engine a hra vyzerá ako evolúcia, alebo veľký mod Hearts of Iron II: Armageddon. Môžete očakávať grand stratégiu s množstvom možností a prvým veľkým scenárom začínajúcim v polovici roka 1914. Dostanete do rúk jednu z množstva krajín a viac-menej si s ňou môžete robiť, čo chcete. Hra nemusí končiť v roku 1918 a váš úspech môže úplne prepísať učebnice dejepisu a prekresliť politické mapy. Hra má problém s kompatibilitou s Windows 10 a riešenie je treba nájsť na komunitných fórach.

Ktoré hry z 1. svetovej vojny sa oplatí zahrať?

Battle of Empires: 1914-1918 (2015, PC)

Real-time stratégia v štýle Men of War. V porovnaní s originálom sa autori ani nepokúsili priniesť nové prvky, ale pôvodné dobre upravili pre potreby RTS z 1. svetovej vojny, kde takmer nemajú konkurenciu. So svojou komplexnosťou zahŕňajúcou úpravy výzbroje, zásobovanie muníciou, obsadzovanie budov a napríklad aj kladenie výbušnín je určená už zbehlým RTS hráčom, ideálne už so skúsenosťami so sériou Men of War, ostatní sa do nej budú dostávať dlhšie. Povesti hry škodí DLC politika, kde k hre za pár eur treba dokúpiť niekoľkonásobne drahší upgrade, aby vznikla kompletná hra s kampaňami za viaceré strany konfliktu aj multiplayerom.

Ktoré hry z 1. svetovej vojny sa oplatí zahrať?

Sid Meier’s Ace Patrol (2013 – PC, iOS)

Áno, aj Sid Meier, známy otec Civilizácie, má na konte hru zasadenú do tohto obdobia. Hneď ale treba povedať, že nejde o veľkú hru, skôr projekt podobný novšiemu Sid Meier’s Starships a aj tu je PC verzia obmedzená vydaním hry aj/hlavne na iOS. Meier sa sústredil na hrateľnosť a za tému si zobral vzdušné boje. Hra samozrejme prebieha po ťahoch a hráča obsadzuje do úlohy stratéga riadiaceho vzdušné sily jednej zo štyroch veľmocí. Na Steame nájdete bundle s expanziou Pacific Skies, v ktorej sa Američania v Pacifiku stretávajú s japonskými pilotmi.

Ktoré hry z 1. svetovej vojny sa oplatí zahrať?

Rise of Flight: The First Great Air War (2009 - PC)

Ak si chcete iba trošku zalietať, tak od tejto hry ruky preč! Hardcore letecký simulátor z ruských diaľav sa s vami maznať nebude. Medzi nadšencami leteckých simulátorov ale ide o stálicu, ktorá si drží popularitu už od roku 2009. Grafika odvtedy samozrejme trochu zastarala a hoci základ sa dá stiahnuť zadarmo, ak si chcete skutočne zahrať, musíte investovať do balíčkov lietadiel. Prednosťou simulátora samozrejme musí byť fyzika a realistickosť a dobrý pocit z každého malého úspechu.

Ktoré hry z 1. svetovej vojny sa oplatí zahrať?

Wings Over Flanders Fields (2014 - PC)

O niečo prístupnejší je simulátor Wings Over Flanders Fields, ku ktorému je ale potrebné vlastniť Combat Flight Simulator od Microsoftu, keďže hra začínala ako mod. Chýbajúci multiplayer vynahrádza singleplayer kampaňou.

Ktoré hry z 1. svetovej vojny sa oplatí zahrať?

Wings! Remastered Edition (2014 - PC, Android, iOS)

Klasika z čias Amigy je späť! Teda nie teraz, ale už od roku 2014. Remaster vznikol s pomocou Kickstarteru. Grafika aj tak nie je celkom “moderná“, ale vďaka tomu sa dá hrať aj na mobilných platformách. Späť sú vzdušné súboje, bombardovanie i nízke nálety v 230 misiách.

Ktoré hry z 1. svetovej vojny sa oplatí zahrať?

Valiant Hearts: The Great War (2014 – Xbox One, Xbox 360, PS4, PS3, PC, iOS, Android)

Chválená kombinácia 2D plošinovky s paralaxným scrollovaním a adventúry so silným príbehom a atmosférou. V centre pozornosti tu nie sú stratégovia ani hrdinovia veľkej vojny, ale obyčajní ľudia, ktorí si pred vojnou žili svoje životy a žiadnu vojnu nehľadali, ona si ich našla sama. V 2D a v kreslenej grafike od francúzskeho štúdia Ubisoft Montpellier nestráca nič na hĺbke zážitku a zároveň vás nenásilnou formou poučí o histórií, keďže na pozadí činov štyroch ľudí prebieha vojnový konflikt, aký si dovtedy bežný človek nevedel ani predstaviť.

Ktoré hry z 1. svetovej vojny sa oplatí zahrať?





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19811)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk