TOTAL OVERDOSE

TOTAL OVERDOSE

7.3

Máte radi Mexiko? Neviete? Zahrajte si Total Overdose, spoznáte ho bližšie ako by vám bolo milé.

Recenzia na PC verziu

GTA je veľmi vďačný herný štýl na kopírovanie. Však, čo sa tam dá pokaziť? Licencujete rovnaký engine, spravíte podobné mesto, pridáte autá, ľudí, pár misií, a je to. Alebo nie? Nestačí. Pridajte ešte inovácie z iných hier a pár nápadov z filmov. A pre istotu to ešte vyrobte na viac platforiem, aspoň niekde to musí zaujať. Dúfajte.

Toto všetko samozrejme nemá úplne nič spoločné s Deadline Games a ich titulom Total Overdose: A Gunslinger's Tale in Mexico, na prvý pohľad zaujímavej mexickej záležitosti, v netradičnom, neopozeranom prostredí s výstredným štýlom akcie. Hre nechýba rozsiahle mesto s voľným pohybom, spomalené efekty ala Max Payne a množstvo prvkov z filmov Roberta Rodrigueza. Pozrime sa ako sa im to celé podarilo skĺbiť do jednotného celku.

Preberáte úlohu Ramira Cruza, ktorý sa nečakane dostáva priamo z väzenia do úlohy agenta protidrogovej jednotky DEA. Ste vyslaní priamo do Mexika, kde máte zachrániť akciu svojho zraneného brata-dvojčaťa pátrajúceho po vrahoch ich otca. Odteraz to bude všetko na vás. Votriete sa medzi mexické drogové gangy a pôjdete po ich šéfoch, budete pôsobiť v prestrojení, plniť misie z agentúry a budete sa snažiť odhaliť muža, ktorý stál za smrťou vášho otca.

Total Overdose

otec v akcii
Total Overdose

to ste vy Idiotic Brother
Total Overdose

koho dnes odtiahneme?

Vitajte v Los Toros, virtuálnom mexickom mestečku. Vôbec nie sympatickom, menšom ako mestá v GTA a navyše veľmi obmedzenom a rozkúskovanom na sériu samostatných častí. Budete mať možnosť prechádzať sa ulicami, jazdiť autami a skúmať okolie, ale k ničom tu nebude. Prakticky nič sa tu nedá robiť a jediná dobrá vec, ktorú po skončení misií odporúčam, je zvoliť si hneď ďalšiu. Neoplatí sa prechádzať, sledovať tupú premávku, ktorá sa nevie vyhnúť, ani dobŕdzať do pár metrov pred vami sa objavujúcich chodcov (a niekedy aj pár metrov nad zemou). Jediné čo môžete vyskúšať sú skoky, tých je tu dosť, no sú predskriptované a teda stačí, aby ste na skok vyšli hocijakou rýchlosťou a preskočíte to bez problémov. Pri tej slabej fyzike, ktorá vládne týmto svetom, je to aj dobre. Kto vie, čo by sa vášmu autu stalo, a kam by zaletelo, keby dráha skoku nebola predpísaná.

Dosť už o meste, je to jedna z najmenej podstatných častí hry a plne vám ho nahradí menu, z ktorého si môžete vybrať ďalšiu príbehovú misiu alebo vedľajšiu, nepovinnú. Misie sú nepochybne zaujímavejšie. Čaká na vás 19 misií a navyše cez 30 vedľajších úloh. Sú to síce dosť veľké počty, ale misie sú poväčšinou krátke a ľahké. Príbehové misie a niekoľko povinných vedľajších úloh prejdete, tak za 7-8 hodín. Ak by ste chceli prejsť aj všetky nepovinné úlohy, zaberie vám to maximálne tých 10 hodín. 

Misie sa odohrávajú mimo mesta v rozmanitých, zaujímavejších a lepšie prepracovaných lokáciách, čo dodáva hre trochu rozmanitosti. Napríklad sa dostanete na mexickú farmu, vilu drogového baróna, budete jazdiť po poľných cestách a snažiť sa utiecť protivníkom, raz sa dokonca dostanete za guľomet v idúcom aute, vystrieľate aj pohybujúci sa vlak. Väčšina misií však bude peších a budete v nich musieť vystrieľať stovky nepriateľov, zmocniť sa dokumentov, kľúčov alebo len niečo zničiť. Popritom na vás budú útočiť desiatky šialených mexikánov, sexi dievčiny v plavkách alebo aj šialené kurence. Čas od času stretnete aj veľkého bossa nepriateľa, s ktorým to začne byť aspoň na chvíľu husté. Obtiažnosť však celkovo nie je vysoká a všetko sa odohráva v prísne arkádovom duchu. AI nepriateľov je na minimálnej úrovni, čiže hlavné je čo najrýchlejšie strieľať po všetkom, čo sa pohne.

Total Overdose

huh, kade sa ide do San Andreas?
Total Overdose

tak spustíte ten most, alebo si to musím spraviť sám?
Total Overdose

ideme na pole

No strieľanie nie je len také obyčajné. Za prvé je tu slow motion mód na štýl Max Payne, kde skočíte, hra sa spomalí a vy skúsite postrieľať, čo sa dá. A za druhé je tu trochu originálnejšia možnosť a to séria špeciálnych pohybov a komb. Napríklad efektný je skok o stenu, počas ktorého môžete v spomalenom režime strieľať a získavať tak body, ktoré sú hlavným ťažiskom hry. Totiž za každého zabitého nepriateľa sa vám pripočítavajú body, čím efektívnejšie ho zabijete, tým viac bodov dostanete, navyše sa to celé násobí, ak ich zabijete čo najviac za sebou. Ak ich zabijete dostatočne veľa, dostávate nové špeciálne pohyby, ktoré môžete aktivovať. Z týchto tu máte napríklad El Mariachi, kde sa vám v rukách objavia gitarové púzdra s guľometmi a nepriatelia majú po chlebe, v ďalších pohyboch sa k vám napríklad pridá smrťka a bude vám pomáhať, prípadne klaun. Spolu je tu 8 rôznych upgradov, ktoré môžete kedykoľvek použiť a uľahčiť si tým situáciu.

Z bežných zbraní máte k dispozícii klasický arzenál, od pištolí, cez UZI, až po Kalašnikova, nechýbajú granáty, granátomet, protitanková päsť. Neskôr dostanete možnosť nosiť dve pištole, alebo dve uzi a eliminovať tak zástupy nepriateľov rýchlejšie. Nábojov však nikdy nebude dosť a často sa vám stane, že budete musieť prejsť na boj na telo s hrablami, baseballovou pálkou alebo len ručne. Útoky na telo sú účinné, ale aj dosť nebezpečné, hlavne ak má protivník zbraň. Ak by vás však zabili, nerobte si starosti, cez hru zbierate rewind ikonky, ktoré vám pridajú možnosť vrátiť čas späť o niekoľko sekúnd a vyhnúť sa tak smrti. Popritom vám dočerpajú aj energiu, takže žiadny problém s neustálym loadovaním.

Ak by vám príbehové misie boli málo a neomrzelo vás neustále (stereotypné) vystrieľavanie desiatok nepriateľov, môžete si prechádzať nepovinné úlohy, ktoré sa vám postupne odomkýňajú. Úlohy siahajú, od ničenia rôznych stánkov v meste, vyhladenie gangu, až po racingové misie na čas. Pár ich je zaujímavých, ale zvyšok je už potom len obmena pôvodných. Vedľajšie nepovinné misie sa veľmi neodlišujú od tých príbehových, jedine sa odohrávajú v meste a veľa je rovnakých s mierne zvyšujúcimi sa požiadavkami. Niekedy musíte vystrieľať pouličných predavačov, niekedy zlikvidovať gang, alebo prejsť rôzne trasy autom. Väčšinou sú to dosť krátke misie, nezaberajúc vám viac, ako pár minútiek.

Total Overdose

huhaaaaa
Total Overdose

Knight Rider môže ticho závidieť
Total Overdose

vylezte svine!

Grafika v hre je slabá, povedzme si to na rovinu, je niekde na úrovni starého GTA3. Málo polygónov, slabé textúry a prázdne mesto. Ale zase má svoj štýl grafiky, slušné animácie hlavnej postavy, slušné deštrukčné efekty a rýchlosť, vďaka ktorej to spustia aj majitelia slabších počítačov.  Ak máte  Xbox konzolu, kde hra tiež vyšla, tam to možno až také mínus v grafike nie je. Hra sa však na oboch platformách veľmi dobre ovláda a napriek zjavnému konzolovému nádychu ovládania, autori na PC verzii zapracovali a prakticky je to rovnaký štýl ako GTA (len tu je ešte zjednodušujúci auto lock). Hudba je na rozdiel od grafiky dosť slušná a aj keď nehrá celú dobu, v misiách si ju užijete hlavne, keď ide do tuhého.

Celkovo zaujímavo zasadený klon GTA so sériou zaujímavých nápadov, škoda však že nedopracovaný, nedoladený a časom stereotypný. Síce vedľajšie misie potešia a možno tých, čo hra chytí predĺžia hru, ale čím viac ich hráte, tým viac stereotypnosti pridávajú. Nečakajte od toho niečo ako GTA: Mexiko, len priemernejšiu akciu so slabšou grafikou, dobrou hudbou a zábavou možno na jeden víkend.

Niekedy však GTA štýl nevyjde, hlavne ak do pôvodného konceptu nasilu zasadíte zbytočné mesto, sériu misií a skokov, ktoré hre vôbec nechýbajú a to, že tým získate 2-3 hodiny hry naviac, naozaj za to nestojí. Skôr je vhodné dopracovať už začaté veci, odstrániť chyby a zlepšiť čo sa dá, nie stráviť polovicu vývojového častu nad mestom, ktoré je v hre viac menej zbytočné.

Total Overdose

bazénová párty! kde sú ženy?


Total Overdose

samostojaca a samojazdiaca motorka


Total Overdose

kde sa vysúvajú krídla?



napísal saver 3.10.2005
Páči sa mi!
7.3
Ohodnotiť
TOTAL OVERDOSE
+ zábava, pokým hra neznudí
+ akcia
+ špeciálne pohyby
+ hudba
- chyby
- zbytočné mesto
- časom stereotypné
- slabá grafika
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1.5 GHz, 256 MB RAM
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512MB RAM


RECENZIE HRÁČOV
Total Overdose
7.8
TEDDYPICKER    20.5.2008
Tri písmená, ktoré navždy zmenili hernú scénu. GTA. Obrovský kus územia, ktoré môžete prechádzať ...prečítať celé
Total Overdose
7.6
GRIEVER    27.8.2007
GTA je nepochybne veľmi obľúbenou predlohou na kopírovanie u mnohých herných vývojarov. Práve po vyd...prečítať celé
Total Overdose
8.4
LIAM GALLAGHER    26.9.2006
Zdrawim:-)). Poznate hru GTA ?? Asi blba otazka...anarchisticka prechadzka mestom zo zbranami,zabija...prečítať celé
Total Overdose
8.3
STARWARS    25.2.2006
Total Overdose je hra , ktorá sa inšpirovala sériou GTA.Príbeh:V prvom leveli hráte za E...prečítať celé
PC
PS2
Xbox

Vývoj: SCi Games / Deadline Games
Štýl: Akcia / Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  september 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19962)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk