Prečo sú notebooky s MaxQ 4.0 techológiou od Nvidie ideálne na cesty?

Nvidia priniesla novú generáciu notebookov a pridala jej aj novú generáciu MaxQ technológií.

pridal PR 29.4.2022 o 11:54 pod hardware
Prečo sú notebooky s MaxQ 4.0 techológiou od Nvidie ideálne na cesty?

HARDWARE > NOVINKY >

Nvidia tento rok priniesla svoje technológie do nove generácie notebookov. Pridala im už štvrtú generáciu MaxQ technológií určených na optimalizáciu výkonu a spotreby energie pri notebookoch. Nakoniec prichádza leto, svet sa po pandémií znovu otvára, a teda ak plánujete dovolenky, notebook s dlhou výdržou bude viac ako vhodný. 

Tieto nové notebooky prichádzajú s RTX 3070 ti a RTX 3080 ti čipmi a sú určené ako pre hráčov, tak pre tvorcov a aj na prácu. A ak si ho zoberiete so sebou k moru alebo na hory, môžete aj pracovať.

 

MaxQ sa bude snažiť, aby vám batéria na ceste alebo výlete vydržala čo najdlhšie. Spája CPU optimalizáciu, Dynamic boost technológie alebo Advanced Optimus. Plus pre hráčov pridáva Battery Boost 2.0, ktoré v kombinácii s DLSS ponúkne možnosť dlhšieho hrania aj na batérii. Zase pre tvorcov je zaujímavý Rapid Core scaling.

Prečo sú notebooky s MaxQ 4.0 techológiou od Nvidie ideálne na cesty?

 

Čo vlastne ponúka MaxQ v4?

MaxQ rieši úsporu energie v niekoľkých oblastiach a snaží sa optimalizovať ako spotrebu, tak aj výkon. CPU Optimizer sa stará o maximálnu optimalizáciu efektivity procesora, kde systém sleduje a optimalizuje teploty, výkon a napätie. Následne výkon presúva medzi procesorom a grafiku podľa potreby.

Pre tvorcov to celé dopĺňa Rapid Core Scaling, ktorý optimalizuje záťaž grafiky a nevyužité jadrá deaktivuje. Ušetrí tak batériu pri používaní napríklad grafických alebo výpočtových programov pre grafiku (Premiere Pro, Blender, Mathlap). Mimochodom, ak ste tvorca obsahu, určite sa pozrite po Nvidia Studio  verziách notebookov. Tie sú priamo určené na prácu.

Prečo sú notebooky s MaxQ 4.0 techológiou od Nvidie ideálne na cesty?

Pre hráčov je zase Battery Boost 2.0, ktorý pomocou AI optimalizuje výkon CPU a GPU, aby minimalizovalo spotrebu batérie. Môže tak upraviť kvalitu obrazu a aj framerate a ušetriť aj 70% batérie. Spomínané spojenie s DLSS a uzamknutým framerate môže pomôcť ešte viac.

Bližšie sme funkcie rozoberali v minulom článku. Ale nespomenuli sme Advanced Optimus, čo je dôležitá funkcia ako pre hráčov, tak aj ostatných používateľov.

 

Aké vylepšenia dostal Advanced Optimus?

Advanced Optimus je totiž funkcia, ktorá optimalizuje používanie internej a dedikovanej grafiky a to hlavne pre šetrenie batérie. Kde podľa spustenej aplikácie prepína využitie len grafického jadra procesora alebo GeForce čipu. Teda napríklad pri browsovaní nepotrebujete používať plné GPU. 

Ale samozrejme to nie je nič nové, Advanced Optimus nie je len o tom, stará sa aj o zníženie odozvy a zlepšuje aj výkon v hrách. Totiž dokáže plne obísť integrovanú grafiku, ktorá spomaľuje framerate a vytvára aj dlhšiu odozvu. Napríklad zrýchli framerate od 11% do 27% a znižuje latenciu priemerne o 20%.

K tomu oproti pôvodnej Optimus funkcii, ktorá bola v starších notebookoch, teraz Advanced Optimus podporuje aj G-sync pre integrované grafiky a ide do 4K 120Hz.

Prečo sú notebooky s MaxQ 4.0 techológiou od Nvidie ideálne na cesty?
Prečo sú notebooky s MaxQ 4.0 techológiou od Nvidie ideálne na cesty?
Prečo sú notebooky s MaxQ 4.0 techológiou od Nvidie ideálne na cesty?

 

 

Čo umožňuje DLSS na notebookoch?

Pre hráčov je na notebookoch veľmi zaujímavé aj DLSS. To, ako už viete, slúži na zvyšovanie rozlíšenia hry pomocou AI, čím sa dá získať dodatočný framerate pri takmer nezmenenej alebo mierne zníženej kvalite obrazu. Obraz hry sa totiž prepočítava len v nižšom rozlíšení a systém umelej inteligencie sa ju snaží následne zvýšiť do natívneho rozlíšenia. Na to má každý RTX čip špeciálne Tensor jadrá. 

Ale na notebookoch má DLSS okrem zvýšenia framerate aj ďalšie využitie a môžete ním cieliť aj na zníženie spotreby batérie. Hlavne, ak ste bez nabíjačky a chcete si zahrať čo najdlhšie, respektíve v rozumnom framerate. Bez nabíjačky vám na jednej strane už samotná Nvidia automaticky podtaktuje a stiahne framerate na maximum 30 fps (viete si to v nastaveniach zmeniť), na druhej vďaka DLSS môže grafika renderovať v nižšom rozlíšení a ušetriť tak ešte viac energie.

Napríklad pri Fortnite vie cez DLSS ušetriť 30% batérie a pritom získať 100% nárast fps. Samozrejme, záleží do toho, čo grafika musí robiť, ak k tomu zapnete náročný ray tracing v danom titule, spotreba  môže ísť hore. Viete si to sledovať cez Geforce Experience overlay, ktorý ukazuje aj spotrebu wattov vašej grafiky. 

Pritom na 14-15 palcových notebookoch môžete viac experimentovať aj s kvalitou nastavenia DLSS, kde môžete zvoliť aj nižšie nastavenia a napríklad ísť na Balanced alebo Performance kvality DLSS. Kvalita obrazu sa vtedy síce zníži, ale vzhľadom na veľkosť displeja to nemusí byť badateľné, respektíve to nemusí vadiť. Môžete tak získať ešte vyšší framerate.

Prečo sú notebooky s MaxQ 4.0 techológiou od Nvidie ideálne na cesty?

Určite, ak budete chcieť zvýšiť optimalizáciu hry na váš notebook, je dobré pohrať sa aj s nastaveniami vizuálu danej hry. Ak sa vám do toho nechce, tak na to má Nvidia v GeForce Experience aplikácii súhrn hier, kde ku podporovaným hrám rovno vytvorila preddefinované profily na ideálne nastavenia pre každú GeForce grafiku. Jedným kliknutím si to viete upraviť práve pre seba.

Prečo sú notebooky s MaxQ 4.0 techológiou od Nvidie ideálne na cesty?

Ak teda plánujete kúpu notebooku a chcete na jednej strane vysoký výkon, na druhej aj optimalizácie pre výdrž, pozrite sa po nových GeForce RTX notebookoch s RTX 3070 Ti alebo RTX 3080 Ti grafikami. . Ponuku notebookov si môžete pozrieť na CZC.cz.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19911)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk