Aké PC s RTX grafikou kúpiť na hry, štúdium alebo prácu v rôznych výkonnostných kategóriách?

Hľadáte nové PC alebo radšej notebook?

pridal PR 12.12.2022 o 18:11 pod hardware
Aké PC s RTX grafikou kúpiť na hry, štúdium alebo prácu v rôznych výkonnostných kategóriách?

HARDWARE > NOVINKY >

Ak teraz pred Vianocami hľadáte nový počítač, máme tu pre vás niekoľko tipov. Hlavne však musíte vedieť, aký máte rozpočet a na čo ho chcete používať. Podľa toho sa musíte dostať do určitej kategórie výkonu a konfigurácie.

Zároveň si je dobré premyslieť, či vlastne potrebujete desktop a nebude pre vás lepší notebook. Ten je dobrý, hlavne ak sa veľa presúvate, potrebujete pracovať aj v škole alebo nemáte doma dosť miesta a chcete pracovať, prípadne sa hrať napríklad aj v posteli. Desktop pre zmenu ponúkne vysoký výkon, tichý chod a lepšiu ergonómiu na dlhšie práce. Zároveň aj upgradovateľnosť, vďaka čomu vám vydrží roku. Pri notebooku ide skôr o jednorazovú záležitosť.

Druhá stránka je výber zamerania, je tu hranie, práca a štúdium. Kde všetky veľmi dobre využijú Nvidia GeForce RTX karty spojené s novými Intel alebo Ryzen procesormi. Už grafické karty RTX 30 generácie pomôžu so všetkými činnosťami, ktoré vyžadujú výkon, a nové RTX 40 karty to akcelerujú ešte výraznejšie. 

  • Všetky karty majú podporu ray tracingu, ktorý umožňuje v hrách, ale aj 3D programoch v reálnom čase zobraziť 3D scény aj s odleskmi, realistickými tieňmi, ale aj globálnym nasvietením. Sú to funkcie, ktoré sa do hier dostávajú stále výraznejšie a v lepšom zapracovaní.
  • Keďže hry môžu byť náročné, DLSS funkcia na zvýšenie rozlíšenia pomocou AI tomu pomáha.  Najnovšie v RTX40 generácii to ďalej posúva vylepšené DLSS 3, ktoré pridáva dodatočné zábery a zvyšuje tak framerate.
  • Zároveň, ak potrebujete čo najrýchlejšiu odozvu v hrách, Nvidia Reflex sa postará o to, aby sa vaše reakcie rýchlejšie dostali do hry a mohli tak vyhrávať.  

Aké PC s RTX grafikou kúpiť na hry, štúdium alebo prácu v rôznych výkonnostných kategóriách?
 

Čo vám Nvidia RTX grafické čipy umožnia?

  • Napríklad pre štúdium dokážu RTX kartami skrátiť čas pri robení úloh, keďže rôzne aplikácie priamo podporujú akceleráciu na týchto kartách, či už Tensor AI akcelerácie alebo výpočty cez CUDA jadrá. Napríklad je podporovaný Matlab, Microstation. 

Aké PC s RTX grafikou kúpiť na hry, štúdium alebo prácu v rôznych výkonnostných kategóriách?
 

  • Pre prácu hlavne grafici, architekti, pracovníci s AI, 3D, videami, kde podporu rýchlejšieho spracovania majú Adobe programy, ale aj Solidworks. Pre vývojárov je podpora aj v Unity alebo Unreal enginoch a z 3D programov aj Blender. 
     
  • Pre hry sú v RTX kartách spomínané funkcie ako DLSS, Ray tracing, Reflex. Teraz nové RTX 40 karty pridávajú aj DLSS 3, ktoré dokáže nie len zvýšiť rozlíšenie, ale aj doplniť celý frejm medzi dva frejmy a zvýšiť tak framerate ešte výraznejšie.

Aké PC s RTX grafikou kúpiť na hry, štúdium alebo prácu v rôznych výkonnostných kategóriách?
 

  • Pre tvorcov obsahu sú mimo desktopov špeciálne určené Nvidia Studio notebooky, ktoré sú optimalizované na pracovné činnosti, ale rovnako sa na nich dá zahrať. Notebooky sú vybavené GPU NVIDIA RTX, ktoré poskytujú akceleráciu pre inžinierske, počítačové vedy, dátové vedy a ekonomické aplikácie. Vďaka vykresľovaniu komplexných návrhov a simulácií v reálnom čase, rýchlejšiemu spracovaniu obrazu a signálu a schopnosti vyvíjať väčšie a presnejšie modely AI a dátovej vedy môžu študenti stráviť viac času učením a menej času čakaním.

Aké PC s RTX grafikou kúpiť na hry, štúdium alebo prácu v rôznych výkonnostných kategóriách?
 

Teraz, keď idú Vianoce, sú dobré výpredaje a napríklad CZC má akciu nadeľte si nové hračky s rôznymi PC s RTX grafikami. My si vyberieme ako desktopy, tak notebooky z ich ponuky v jednotlivých výkonnostných a tým pádom aj cenových kategóriách:

 

 

 

Aké PC s RTX grafikou kúpiť na hry, štúdium alebo prácu v rôznych výkonnostných kategóriách?

CZC.Gaming Knight GC152

V tomto PC sa spája grafická karta RTX 3050 8GB, ku ktorej sa pridáva Intel i3-12100F, 16GB RAM a 1TB SSD. Je to základný PC, ktorý kúpite pod 1000 eur. Má už decentný procesor, kde je i3 procesor z 12. generácie, v ktorej výrazne stúpol výkon a prekonáva aj predchádzajúce i5 procesory. Zároveň RTX 3050 je teraz decentná karta pre nenáročné hranie. 

Je to PC, ktoré zoberte, ak nepotrebujete výrazný výkon, ale chcete slušný základ, či už na učenie, internet, alebo nenáročnejšie hry. Ale prakticky už na tomto PC viete riešiť prácu aj grafiku alebo strihanie videí, len to nebude tak svižné. 

 

A chcete radšej notebook, pozrite sa po Lenovo IdeaPad Gaming 3 vo verzii s RTX 3050 grafikou a Ryzen 5600x procesorom, pridáva 15.6" 120Hz IPS Full HD displej. Rovnako je to taký decentný základ, kde už máte všetky funkcie RTX grafiky, aj keď v nižšom výkone. Ak nie ste nároční, postačí. Vyjde na 719 eur.

 

 

Aké PC s RTX grafikou kúpiť na hry, štúdium alebo prácu v rôznych výkonnostných kategóriách?

Asus ROG Strix GA 15

Ak chcete viac výkonu a už strednú triedu PC, okolo 1100 eur kúpite rovno zostavu s vyššou RTX 3060 12GB grafikou a výkonným i5 12400F procesorom. Pridáva sa 512GB SSD a 16GB DDR4 pamäte. 

Stredná trieda vám zaistí pekný chod hier v 1080p rozlíšení a zároveň veľmi slušný výpočtový výkon s novým Intel 12-gen procesorom. Celé je to veľmi rozumná konfigurácia zameraná na pomer ceny a výkonu. Ideálna na hranie a učenie.

Plus v tejto kategórii sa pozrite aj na verziu s RTX3060 TI grafikou, ktorá je priam ideálnou strednou triedou. Vyjde na 1440 eur.

Alternatívnou v notebookoch by v tejto kategórii bol ASUS ROG Strix G15, s RTX 3060 grafikou a Ryzen 7 4800H procesorom. Pridáva 15.6" 144Hz IPS Full HD displej, 16GB RAM DDR4 a 512GB SSD disk. Rovnako tu už pôjdete s výkonom. 

 

 

Aké PC s RTX grafikou kúpiť na hry, štúdium alebo prácu v rôznych výkonnostných kategóriách?

Lenovo Legion T2

Ako výkon, tak príjemný pekný dizajn zaistí Lenovo Legion desktop, ktorý v tejto verzii tesne pod 1900 eur spája RTX3070 grafiku s i7 12700K procesorom, kde ste na jednej strane vo veľmi vysokej oblasti výkonu procesora, tak grafiky. 

Grafika tu zaistí vysoký výkon výpočtov, veľmi dobrá už bude aj na rýchle strihanie a konverziu videí, tak 3D grafiku a ray tracing. Zároveň pre hranie je RTX 3070 ideálna aj pri 1440p rozlíšení.  S vyšším výkonom prichádza aj lepšie využitie na 3D programy a prácu. Strihanie videí a aj ich konverzia budú svižnejšie.

Z notebookov bude v tejto oblasti zaujímavá kombinácia RTX 3070 alebo RTX 3070 Ti grafiky a i7-12700H procesora. Dell 15 G15 ponúka rovno Ti verziu grafiky a pridáva 15.6" 165Hz Full HD displej, ale keďže už 3070ti grafika vytiahne viac, môžete ísť do displeja 1440p rozlíšením napríklad v Lenovo Legion 5 15IAH7H verzii. Hlavne ak pracujete s grafikou uvidíte na ňom viac. Zároveň vás tu budete mať rýchly ray tracing a výpočtové funkcie.

 

Aké PC s RTX grafikou kúpiť na hry, štúdium alebo prácu v rôznych výkonnostných kategóriách?

Gigabyt Aorus Model S

Ideálny hi-endový výkon nájdete v RTX 3080 grafike, a keď to spojíte s parádnym AMD Ryzen 9 5900X procesorom a chcete ešte aj v štýlovom dizajne, Aorus Model S od Gigabyte vám to všetko zaistí. Netradičný a zároveň minimalistický dizajn veže do seba skryl masívny výkon. 

Tu s RTX 3080 ste už plne pripravení na hranie v 4K rozlíšení a to aj pri najnáročnejších hrách. Zároveň ponúka aj výkonný ray tracing, ktorý veľmi dobre akceleruje DLSS. Ale aj ak ste na multiplayerovky, môžete vďaka karte ísť s hrami aj na 240 fps. To už samozrejme potrebujete náležitý monitor. Zároveň na tomto PC už viete aj pracovať a napríklad aj vyvíjať hry oveľa efektívnejšie.

Pre notebooky je už RTX 3080 najvyššia trieda a môžete ísť buď do základnej, alebo aj RTX 3080ti verzie. Zaujímavý model je napríklad Acer Predator Helios 300, ktorý ponúka 17 palcový 1440p displej, i7-12700H procesor a RTX 3080 grafiku.

 

Aké PC s RTX grafikou kúpiť na hry, štúdium alebo prácu v rôznych výkonnostných kategóriách?

CZC.Gaming King GC214

Ale ak chcete investovať do počítača, ktorý vám vydrží, rovno sa pozrite na RTX 40 grafické karty. Tie teraz vyšli a už sa dostávajú do zostáv. Táto spája najvýkonnejšiu RTX 4090 grafiku a AMD Ryzen 9 7900X  procesor, 1TB M2 SSD a 2TB SATA2 SSD a rovno pridáva 32GB DDR5. Nechýba ani vodné chladenie. Samozrejme, nebude to lacné a vychádza to takmer na 5000 eur.

Dostanete za to masívny výkon v každej oblasti. Hlavne RTX 4090 grafika s 24GB pamäťou ponúkne veľmi dobrý výkon pre tvorcov, špeciálne v 3D grafických programoch, alebo aj vývojárov hier, ktorých takto nebude grafická pamäť obmedzovať. Môžu tak svoje hry optimalizovať až neskôr na konci vývoja.

Zároveň je RTX 40 parádna aj na hranie, kde sa pridáva ako vysoký výkon, tak nové, výkonnejšie ray tracingové jadrá tretej generácie, ale zároveň aj DLSS 3, ktoré teraz umožňuje ešte výraznejšie zvýšiť výkon hier a to dopĺňaním frejmov. DLSS 3 už má niekoľko desiatok hier a stále sa rozširujú, napríklad Cyberpunk 2077, Spider-Man, Plague Tale Requiem alebo práve vydaný Portal with RTX. Je to plne ray tracingový update pre Portal.

Nvidia tu nezabúda sa ani na streamerov, keďže do novej generácia pridala nový encoder NVENC s AV1 kompresiou. Spolu tak zaistia veľmi kvalitný obraz a nižší bitrate ako pri streamovaní, tak nahrávaní videí lokálne.

Ak by ste chceli pre zmenu najvýkonnejší notebook, v tejto oblasti zatiaľ RTX 40 séria grafík nie je, ale maximálny výkon a aj niečo viac oproti bežným notebookom vám ponúkne ASUS ROG Zephyrus Duo 16, notebook s dvomi displejmi, RTX 3080 Ti grafikou a Ryzen 9 6900HX procesorom. Hlavný displej je 16" 165Hz Mini LED QHD+, doplnkový displej nad klávesnicou má 14" (IPS-level, 3840 x 1100px). Je to pekná kombinácia, ktorú spolu s RTX grafikou viete využiť ako na efektívnejšiu prácu, tak strihanie videí, ale aj hranie a streamovanie zároveň, prípadne aj na videohovory.

 





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19806)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk