Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Aké hry si zahrať, ak sa vám páčia nezvyčajné zmeny v histórii alebo nezvyčajne postavené svety ako najovšie Atomic Heart?

pridal saver 26.2.2023 o 12:51 pod hry
Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

HRY > NOVINKY >

Aké hry si zahrať, ak sa vám páčia nezvyčajné zmeny v histórii, alebo nezvyčajne postavené svety v hrách? Najnovšie do nich vstúpil Atomic Heart, ale aké sú ďalšie podobné hry?

 

Bioshock 1 a Bioshock 2  (recenzia na jednotku a dvojku)

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Obe prvé Bioshock hry prakticky začali éru nezvyčajných alternatívnych svetov v pôsobivom spracovaní. Tu nás autori zaviedli do podmorského mesta Rapture v roku 1960. Do sveta, ktorý chcel byť miestom bez vlády, bez náboženstva. Všetko fungovalo až do objavenia látky ADAM, genetického materiálu, ktorý dáva ľuďom nadľudské schopnosti. Vtedy začal pád Rapture. 

V jednotke sa hráči do tohto mesta dostávajú po jeho páde a spoznávajú jeho osud, ako aj monštrá, ktoré tu zostali. V dvojke nám autori pre zmenu na chvíľu ukázali situáciu v roku 1958, aby nás následne presunuli do roku 1968 a ukázali nám novú situáciu v meste.

 

Bioshock Infinite  (recenzia)

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

V treťom Bioshocku autori vymenili lokalitu a preniesli nás do vzdušného mesta Columbia. Teraz do roku 1912, kedy mesto založil samozvaný prorok a bolo podporované Amerikou, ale vzťahy sa zhoršili, mesto sa osamostatnilo a odletelo. Mesto sa však ani nesnažilo byť ideálne ako Rapture, ale je opakom, vládol tam rasizmus a elitárstvo, pričom menšiny slúžia ako robotnícka trieda. Ale aj tu sa objavili určité špeciálne artefakty, konkrétne Tears, ktoré vytvárali diery do iných vesmírov, z ktorých poznatky boli využité a vytvorili nové zbrane a technológie. 

Tears však vie otvárať len Elizabeth, ktorá je od detstva uväznená v meste a strážená robotickým vtákom. Práve po ňu prichádzate vy ako bývalý Pinkertonovec.

Hra dostala aj expanziu Burial at Sea, v ktorej príbeh pokračoval v podmorskom Rapture.

 

Prey (recenzia)

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Podobná hra, ktorá by mohla byť aj Bioshockom, 4 bola Prey z roku 2017. Tú prinieslo Arcane a ponúklo podobný nezvyčajný svet na vesmírnej stanici. Pričom oproti Bioshockom pridáva hra aj RPG prvky a craftovanie. 

Tu sme sa dostali do roku 2035 na vesmírnu stanicu Talos medzi Zemou a Mesiacom, na ktorú zaútočil mimozemský organizmus. Podivné čierne monštrá, na ktorých tu prebiehal výskum, sa vymkli kontrole a zlikvidovali posádku stanice. Vy sa do tohto prebúdzate a snažíte sa prežiť a utiecť zo stanice. Popritom ju obdivujete, keďže je postavená v artdeco štýle a miestami pripomína Bioshock prostredie.

Neskôr hra dostala aj Mooncrash expanziu, ktorá pokračovala na Mesačnej stanici s náhodne generovaným prostredím

 

Wolfenstein séria  (recenzia na New Order, Old Blood a New Colossus

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Reštart Wolfensteinu sa posunul úplne nečakaným smerom a to do alternatívne histórie, do 60-tych rokov, kedy Nacisti vyhrali vojnu a prakticky ovládajú svet. Ukážu tak zmenený svet, v ktorom je oceľ a betón základom a jednoduché, ale odolné technológie posúvajú nacistov stále ďalej na Mesiac alebo aj na Mars. Hitler pritom stále žije, ale aj Blazkowicz, ktorý sa vydáva na cestu oslobodenia sveta.

Machine Games navrhlo veľmi dobrý základ sveta pre hru, ktorý ukazuje netradičné technológie a výtvory. Zároveň je to svet, v ktorom ani odseknuté hlavy nie sú problémom. 

Zatiaľ čo jednotka ukazovala Európu, dvojka sa presunula do Ameriky a ukázala, ako tá vyzerá pod vládou Nacistov. Nakoniec prišiel aj kooperačný spin-off Youngblood s dcérami Blazkowicza.

 

 

Atomic Heart (recenzia)

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Aktuálny Atomic Heart ukázal opak Wolfensteinu a teda svet, v ktorom je práve Sovietsky zväz na vzostupne, ľudia žijú v lietajúcich mestách, sú obsluhovaní robotmi a práve ich čaká pripojenie do neurálnej siete. Priam idylický stav komunizmu, ktorý samozrejme nie je taký, ako sa zdá, a komunisti sa nezapreli ani tu.

Vražední roboti rozpútali svoju skazu skôr ako mali a vy sa vyberáte zistiť, čo sa tu stalo. Celé to samozrejme siaha hlbšie a plány sú ešte temnejšie.  

Svet je tu veľmi dobre spracovaný, sú tu pekné detaily postupu vývoja tohto sveta, navštívite múzeá a uvidíte, do akých smerov sa Rusi rozhodli ísť. Síce do vesmíru sa ešte nedostali, ale aj ten majú na dosah. Všetko je to vďaka látke nazvanej polymer. Ten to všetko umožnil a ten aj vy využijete ako zbraň, spolu s vašou AI implantovanou v ruke. 

 

Dishonored séria  (recenzia na jednotku, dvojku a expanziu)

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Ďalšou hrou od Arkane s nezvyčajným svetom bola Dishonored séria. Tá nás zaviedla do mesta Dunwall na planéte, respektíve v alternatívnej histórii, v ktorej technológie a mimozemské sily koexistujú. Konkrétne mesto pripomína spojenie Londýna a Edinburghu v rokoch okolo 1900. Teda industriálne mesto, ale aj s technológiami a opresívnym režimom, ktorý sa dostal k moci po vražde cisárovnej a únose jej dcéry. 

Zároveň je to mesto, v ktorom veľrybí olej základom a v ktorom sú premnožené potkany. Tie zabíjajú chudobných a izolujú ich od bohatých a zároveň roznášajú infekciu, ktorá robí z ľudí násilníkov. Vláda to využíva na čistenie chudoby. Je tu však odboj, ktorý chce zvrhnúť vládu a navrátiť imperátorkinu dcéru. 

Zároveň je tu bytosť z inej dimenzie The Outsider, ktorý vám ako hlavnej postave dá magické schopnosti.  Toto celé pokračovalo v dvojke a aj expanzii Death of the Outsider.

 

 

Singularity (recenzia)

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Síce viac akčná hra, ale s podobnou atmosférou ako Bioshock alebo Metro. Zavedie nás totiž rovnako aj do roku 1955, kedy Rusi na ostrove Katorga-12 objavili prvok E99. Prvok, pomocou ktorého dokázali manipulovať priestorom a časom. Stalin v tom videl možnosť, ako ovládnuť svet. Nepodarilo sa to, tisíce ľudí zmizli a ostrov bol uzavretý do karantény. Tu ste však členom americkej jednotky, keďže niečo z ostrova zničilo americký satelit a vy to idete preskúmať. 

Niečo sa stane, vaša helikoptéra padá a vy sa začínate presúvať medzi prítomnosťou a rokom 1955. Pritom dostávate do rúk časovú zbraň, ktorá vám umožňuje ako dematerializovať nepriateľov, tak opravovať nepriechodné časti levelov. 

 

We happy few  (recenzia)

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Ak by ste chceli Bioshock na drogách, určite si zahrajte We Happy Few hru. Tá je určite ovplyvnená Bioshockom, aj keď ide vlastným smerom. Dostávate sa v nej do zvláštneho mesta mesta Wellington Wells v alternatívnych šesťdesiatych rokoch, ktoré doslova žije na drogách. Je tu totiž droga Joy, ktorú všetci užívajú. Zároveň tu všetci chodia v maskách a dohliadajú na nich roboti.

Síce v konečnom dôsledku nebolo až také kvalitné, ale ponúklo zaujímavé prostredie a aj art štýl. 

 

 

Metro séria  (recenzia na Metro 2033, Last Light a Exodus)

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Síce nie alternatíva minulosť, ale alternatívnu budúcnosť ukazuje séria Metro. Tá je podľa knihy a vtiahne nás do budúcnosti po atómovej vojne. Kde v hre spoznávame podzemné stanice moskovského metra, miesta, kam sa ľudia uchýlili pred nehostinnými podmienkami na povrchu. 

Autori tu veľmi dobre zachytili atmosféru netradičného sveta, jeho obyvateľov, ako aj jeho vizuálne stvárnenie. To následne pokračovalo v Metro Last Light a najnovšie v Metro Exodus, ktoré nás už vytiahlo na povrch a vlakom sme precestovali viac zo zničeného sveta. Uvidíme, kam nás zavedú v ďalšej hre.

 

 

Half-Life 2 a Half-Life: Alyx  (recenzia na Half-Life 2 a Alyx)

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Zaradili sme sem aj Half-Life 2, jednotku ani tak nie, keďže to bolo viac menej štandardné prostredie len s katastrofou v Black Mesa. Dvojka nás zaviedla do nášho sveta, konkrétne do východoeurópskeho mesta City 17, ktoré obsadenie planéty prežilo a je teraz ovládané jednotkami Combine. Panuje tam totalita, všade sú obrazovky, ktoré ľuďom hovoria, čo majú robiť. 

Ponúka zaujímavú atmosféru, nám známu architektúru, ako aj vozidlá. Nakoniec sú tu moskviče, Volgy, ale aj stará Liazka. Zároveň je tu veľmi dobré vyobrazenie sveta pod kontrolou. Gordon Freeman tu pokračuje vo svojom boji. Zároveň stretáva Alyx, ktorá s ním v príbehu pokračuje v epizódach aj vo vlastnom VR titule Half-LIfe: Alyx. Ten nás do tohto mesta vtiahne ešte hlbšie. 

 

 

S.T.A.L.K.E.R. séria  (recenzia na pôvodnú hru, Clear sky, Call of Pripytat)

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Nesmieme zabudnúť ani na Stalker sériu, ktorá je rovnako ako Metro podľa knihy a ktorá nás zavedie do alternatívneho roku 2006, kedy sa udiala ďalšia explózia Černobyľskej elektrárne a vytvorili tajomné anomálie, mutantov a celá oblasť bola uzatvorená. Do nej už len protizákonne vchádzajú Stalkeri snažiaci sa nájsť artefakty.

Vy budete jedným z nich a budete ako objavovať tento netradičný svet, jeho pôvod a minulosť. Hra mala aj prequel Clear Sky, ktorý sa výskumu zóny venuje viac, a pokračovanie Call of Pripyat, ktorý pokračuje v skúmaní zóny. Teraz prichádza plnohodnotná dvojka.

 

 

The Last of Us (recenzia na remake jednotky, recenzia na dvojku)

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Ak sa trochu vzdialime od štýlu Bioshock hier, do zaujímavých svetov môžeme pridať aj zombie hry a konkrétne z nich vybrať The Last of Us, ktoré sa zameriava na objavovanie zmeneného sveta po rozpútaní nákazy. Hra ukazuje ako takmer vyľudnený svet, tak aj skupinky preživších buď len bojujúcich o prežitie, alebo utláčajúcich iných. 

Vyšli už dve hry, ktoré ukázali svet v dvoch fázach rozkladu. Očakáva sa, že ešte príde aj tretia. Medzitým sa to snaží zachytiť aj TV seriál.

 

 

System Shock 

Aké hry podobné Atomic Heart alebo Bioshocku ukazujú netradičné svety?

Ešte pred týmto všetkým otvoril atmosférické svety System Shock, ktorý bol síce v kyberpunkovom vzdialenom svete a na vesmírnej stanici, ale predstavil megalomanskú AI s božským komplexom Shodan, ktorá ovláda robotov na stanici ako aj všetky kamery a vy ako hacker sa ju snažíte zastaviť.  AI chce totiž lasermi stanice zaútočiť na Zem.

Pôvodná hra síce už má svoje roky, ale aktuálne teraz v marci vychádza remake s novým vizuálom a znovu nás tak vtiahne do jedinečnej atmosféry. 

 

 

Z iných zaujímavých hier, ktoré ponúkajú netradičné svety je napríklad Crysis séria, ktorá nám ukáže svet po napadnutí mimozemšťanmi. Zo zombie hier Dying Light séria, ktorá ukazuje prvé nakazené mesto a následne v dvojke aj posledné mesto na zemi. Samozrejme alternatívnu budúcnosť ukazuje aj celá Fallout séria alebo aj Resident Evil séria. Alternatívnu budúcnosť pre USA ukázal aj Homefront, kde na nich zaútočí a doslova ich obsadí Severná Kórea. Podobne The Division séria, ktorá ukazuje ameriku zmenenú vírusom.

A ak by ste chceli zaujímavé svety umiestnené v budúcnosti tak určite pekné spracovanie futuristického svet ukázal Cyberpunk 2077, podobne aj Deus Ex, alebo do zničeného futuristického sveta nás zaviedla aj Horizon séria. Zaujímavý, aj keď nie alternatívny svet ukazuje aj Dead Space séria. 





Páči sa mi! (+10)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk