Final Fantasy Fan Fest Londýn 2023: Yoshi-P by rád prepojil Final Fantasy XIV a Diablo

Čo nám Yoshi-P prezradil na neverejnej tlačovej konferencii počas aktuálneho Fan Festu?

pridal korec 22.10.2023 o 18:32 pod hry
Final Fantasy Fan Fest Londýn 2023: Yoshi-P by rád prepojil Final Fantasy XIV a Diablo

HRY > NOVINKY >

Jednou zo súčasti dvojdňového Final Fantasy Festivalu v Londýne bola aj exkluzívna šanca položiť producentovi Final Fantasy XIV pár otázok o smerovaní štrnástky či nových spoluprácach s ikonickými značkami. A nechýbali ani postrehy duchovného otca série, Hironobu Sakaguchiho.

FFXIV ako tematický park pre celú sériu
Jednou z najzaujímavejších myšlienok interview bolo, že ako vníma Yoshi-P celú sériu i prítomnosť otca série. Producent je rád, že Sakaguchi sa pustil do MMO napriek tomu, že ide o dlhodobú investíciu a stále je aktívny. Bol aj zvedavý, ako ďaleko sa Sakaguchi dostane a bol prekvapený, že je fanúšikom end-game obsahu a opáčil aj Ultimate dungeon.

Ešte lepšia myšlienka – a zrejme s plnou podporou Square-Enix – je, že z Final Fantasy XIV sa stáva akoby tematický park resp. zhrňujúci diel celej série. Preto v ňom nachádzame odkazy napríklad na Final Fantasy IV (v priebehu hrania Endwalker) – a ako Yoshi-P sľúbil, aj Dawntrail bude odkazovať celkom silné odkazy inam a niektorí hráči budú šťastní. Ale nechce prekaziť moment prekvapenia, zatiaľ teda bez spoilerov.

Crossovery s inými časťami FF
Myšlienke tematického parku zodpovedajú aktuálne ohlásené spolupráce pre raid sériu s Final Fantasy XI (Echoes of Vana’diel) – zatiaľ sú v štádiu diskusií s tímom jedenástky, akých bossov či bojový obsah budú môcť použiť. A chystajú aj nový artwork pre DLC obsah, takže len čo ho zverejnia, hráči budú vedieť, čo by mohli očakávať.

Pri očakávanom crossoveri s FF16 sa Yoshi-P pozastavil a zopakoval, že zatiaľ ráta iba s postavou Clivea a psíkom Torgalom. Žiadne iné postavy či ich výbava sa zatiaľ nechystá – takže smola pre Jill, Benediktu či Cida. ALE... možno prehodí pár slov s producentom šestnástky, či názor nezmenia.

Final Fantasy Fan Fest Londýn 2023: Yoshi-P by rád prepojil Final Fantasy XIV a Diablo

Príde raz crossover FF14 x Diablo?
Ako viete, FF14 je známa mnohými spoluprácami nielen s inými časťami série, ale aj značkami. Napríklad aktuálne sa chystá prepojenie s Fall Guys, dobre rezonoval aj crossover s Monster Hunterom. V každom prípade spolupráce fungujú tak, že Yoshi-P priamo komunikuje s iným tímom. Napríklad pri MonHunovi sa pustil do reči s producentom i tvorcom série, lebo mix plánoval už dlhší čas a potreboval začať diskusie.

Ale napríklad pri Fall Guys bola situácia opačná – ich tím oslovil európsky Square-Enix, ten prepojil tímy a Yoshi-P sa angažoval, aby spolupráca vyšla. Vždy, keď taká spolupráca vzniká, Naoki Yoshida pripomína, že mu ide o generovanie väčšieho záujmu o obe série – Final Fantasy XIV aj tú, s ktorou spolupracuje.

Azda najlepšia otázka sa viaže k vysnívanej spolupráci s iným tímom – čo by Yoshi-P chcel najviac? Prišla celkom prekvapivá odpoveď, že je fanúšikom Blizzardu a rád by videl prepojenie s Diablo sériou. Zároveň však pripomenul, že Diablo má pomerne temný obsah (hardcore grafika, krv, ostré nože) a asi by bolo ťažké prepojiť série kvôli ratingu / vekovej prístupnosti. A keďže nechcú sklamať fanúšikov série, je to náročné. Lebo vytvoriť iba „mäkšiu“ verziu, to by asi nepotešilo ani jeden hráčsky tábor. No ako hráč a fanúšik by taký crossover dosiahol rád a verí, že by vytvoril obrovský záujem v celom biznise.

A ešte na margo limitovaných spoluprác – niektoré časovo limitované akcie a prvky sú dávno fuč, ale ak by bol záujem, možno by sa napríklad crossover s Final Fantasy XV či Yo-Kai Watch podarilo zopakovať najmä kvôli časovo limitovaným predmetom.

Final Fantasy Fan Fest Londýn 2023: Yoshi-P by rád prepojil Final Fantasy XIV a Diablo

O vedľajších questoch a rekordérovi
Nedávno sa podarilo jednému hráčovi po viac ako 10 rokoch splniť všetkých 2751 achievementov, čo si aj Yoshi-P všimol a pochválil ho, že vydržal v hre tak dlho. Ďalšie achievementy budú prichádzať, ale či budú oveľa ťažšie, to je otázne – ale ak bude dopyt po ťažších, môžu sa objaviť.

Na skvelú otázku, ktorý vedľajší quest by nemali hráči minúť, odpovedal producent, že určite odporúča ísť do Warring Triad série v datadisku Heavensward a aj do 5.x Eden raidov, lebo prinesú ďalší pohľad na dianie v tzv. reflexie. Práve tá séria raidov dáva hlbší pohľad do celého FF XIV diania.

O Trust systéme a fíčurke, čo by nikdy nechcel
Pár drobných otázok sa točilo okolo funkcií v hre. Napríklad na otázku, či sa Trust systém (možnosť hrať dungeony s AI namiesto živých hráčov) dostane aj na vyššie obťažnosti či vedľajšie dungeony mimo hlavnej línie, odpovedal, že nie. Tie chce ponechať v súčasnej rovine, nech ich hráči zdolávajú spoločne. Ale ďalší datadisk Dawntrail určite bude Trust systém využívať a do boja s AI prídu ďalšie zaujímavé postavy.

A čo ostatné MMO, našiel by funkciu, ktorú by si rád požičal alebo naopak nikdy nezobral? Prišla odpoveď, že každá MMO má svoj štýl a zameranie – a ak by ju skopíroval do štrnástky, nemusela by fungovať. Ale pokiaľ ide o konkrétnu hru, vníma, že Ultima Online na začiatku zvláštne prepojila pocit chaosu a slobody. Niečo podobné by rád priniesol aj on, no asi by to rozdelilo komunitu a tá by to neakceptovala.

Final Fantasy Fan Fest Londýn 2023: Yoshi-P by rád prepojil Final Fantasy XIV a Diablo

O napokon o Xboxe
Na otázku, či je Yoshi-P rád, že príde FFXIV konečne aj na Xbox, prišla odpoveď, že áno, ako hardcore Xbox fanúšik je určite rád. A vzápätí zavtipkoval, že práve on a Phil Spencer sú asi najšťastnejší z nového oznámenia. Vie, že na Xbox sa nedostali mnohé Square-Enix hry a tento tábor ich ostatným závidel, takže je rád za naplnenie tohto sna a že sa ku hre dostane oveľa viac hráčov.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20009)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk