Zhodnotenie DMA riešení v Apple a ďalších firmách začne budúci týždeň

Hneď v pondelok bude Apple workshop, na ktorom budú môcť firmy riešiť a konzultovať s komisiou problémy implementácie DMA smernice.

pridal saver 13.3.2024 o 11:39 pod hry
Zhodnotenie DMA riešení v Apple a ďalších firmách začne budúci týždeň

HRY > NOVINKY >

Budúci týždeň začnú konzultácie ohľadom DMA riešení jednotlivých firiem. Prvé pôjde hneď pondelok Apple a ďalšie dni budú nasledovať ďalšie firmy. Zaujímavé bude ešte Google vo štvrtok.

Čo sa týka Apple tam už vieme:

  • Koalícia za App férovosť bude hneď riešiť 50 centový poplatok za inštalácie aplikácií. Hovorí, že poplatok je nezákonný na základe definície EU. Apple nedodržuje pravidlá v zmysle neumožnenia efektívnej hospodárskej súťaže pri distribúcii aplikácií pre iOS. 
  • Koalícia zverejnila aj zoznam problémov v Apple implementáciách, ktoré idú proti nariadeniami v DMA. Sú tam totiž nariadenia ako napríklad musia bezplatne umožniť propagovať ponuky firmám mimo store, čo nerobia, musia umožniť priamu komunikáciu so zákazními, alebo musí byť voľnosť v prístupe k aplikáciám.
  • Apple stále skúša, čo mu všetko prejde. Aj preto len teraz potvrdilo, že bude umožňovať aj webové inštalácie niektorých (ktoré splnia podmienky a aj tu sa bude platiť 50 centov za inštaláciu) aplikácií mimo alternatívnych obchodov. Funkcia príde na jar.  Ale nainštalovanie aplikácie z webu si vyžiada 15 klikov.  Férová konkurencia z DMA si pritom vyžaduje rovnakú jednoduchú inštaláciu ako zo Store.

Z Google už máme tiež zozbierané niektoré problémy. Samozrejme Google už väčšinu vecí malo dávno automaticky zapracovaných v systéme a teda obchody tretích strán, sideloading. Aj keď rovnako cez desiatku kliknutí. Ale teraz pridali aj jednu komplikovanú platbu. Google musí povoliť odkliky zo Store aplikácií a na vlastnú stránku s predajom a ponukou. Za tieto veci chce Apple rovno 27%, Google to má rozdelené na prvé nákupy a na ďalšie. Kde 5% chce z prvého odsúhlasenia automaticky obnovovaného predplatného a 10% z prvých bežných predajov, a k tomu 7% z každého následného predplatného a 17% z bežných položiek. Po dvoch rokoch už nemusí firma platiť nič, ak to používateľ odsúhlasí. Pri Google ešte uvidíme, čo všetko mu firmy vytknú.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20024)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk