Dojmy z dema FIFA 10

Do očakávaného uvedenia FIFA 10 ostávajú iba dva týždne, no EA Sports sú našťastie veľmi láskaví a rozhodli sa nám poskytnúť malé predjedlo z veľkej porcie chystanej na začiatok októbra.

pridal korec 21.9.2009 o 17:07 pod hry
Dojmy z dema FIFA 10

HRY > NOVINKY >

Do očakávaného uvedenia FIFA 10 ostávajú iba dva týždne, no EA Sports sú našťastie veľmi láskaví a rozhodli sa nám poskytnúť malé predjedlo z veľkej porcie chystanej na začiatok októbra.

Na rozdiel od mnohých minulých demo verzií, kde ste dostali akurát jediný zápas s dvomi vybranými tímami poskytuje podstatne viac možností a voľnosti. Najprv si zaťukáte na tréningu, potom už čaká jeden zo šiestich tímov (Chelsea, Barcelona, Juventus, Bayern, Marseille a pozor, US mužstvo Chicago Fire na spestrenie inak európskej top kvality), s ktorým možno odohrať exhibíciu s trojminútovými polčasmi. Dobrá správa pre všetkých milovníkov napínavých koncov – každý zápas treba rozhodnúť, takže po remíze nasleduje penaltový rozstrel.

Zatiaľ čo prvý zápas sa vám nemusí vo FIFA 10 zdať úplne revolučný a od minulého dielu prekopaný, postupne získate prehľad o novinkách a naučíte sa ich využívať v praxi. Nová FIFA je predsa len iná od tej minulej (a tipujem, že aj plná verzia bude celkovo väčší posun v sérii ako pri NHL 10 vs. 09).

Očakávaná implementácia 360-stupňového ovládania hráča sa ukazuje byť veľmi užitočná. Typický neduh, kde snaha prejsť s loptou cez obranný val neraz končí na kopačkách priemerného obrancu, sa začína úspešne riešiť. Prieniky v útočnej tretine či priamo v šestnástke sú presnejšie, nad loptou máte lepšiu kontrolu a dokonca je aj máličko ľahšie uvoľniť sa a vystreliť z 20 metrov. Aj individualitky hráčov sú pekne spracované – napríklad akčný Drogba s prácou rúk či iné výpady rýchlikov.

Na druhej strane však nenaberá FIFA zbesilé tempo kvôli samotnej lopte. Jej zlepšená fyzika z nej robí relevantnú súčasť hry a zvyšuje aj vážnosť súbojov, ktoré sú ostrejšie vďaka čoraz vyššej voľnosti v rámci prienikov či v obrane. Systém faulov je po práci s ovládaním hráča s loptou ďalším výrazným vylepšením, akurát si ho treba osvedčiť a priradiť k celkovému ovládaniu.

Akurát umelá inteligencia je dvojaká – zatiaľ čo súper dokáže byť skutočne náročný, samozrejme s výnimkou Chicago Fire, na ktorom si každý v deme trénuje nové vlastnosti FIFA 10, rozhodcovia pískajú kopu zákrokov náhodne. Možno ide o snahu zreálniť divné verdikty rozhodcov či maličké nadržiavanie AI – dočkáte sa častých faulov na svojich hráčov na súperovej polovici i v strede poľa bez odpískania, na druhej strane sú vaše fauly trestané kartami, penaltami či voľnými kopmi.

Apropo, voľné kopy. Zaznamenali peknú zmenu, resp. pribudla zaujímavá možnosť rýchlych voľných kopov, kde sa netreba zbytočne zdržiavať animáciami a dostať sa späť do akcie za pár sekúnd. Dobrá pomôcka pre všetkých, ktorí chcú rýchlo rozohrať a nevyskočiť z tempa, najmä v napínavom zápase.

Inak ostávajú možnosti hernej náplne FIFA 10 rovnaké – autori sa stále sústredia na vybraných hráčov a ich individuálne fintičky, čo je cítiť najmä na piatich silných mužstvách v hre. Otázne je, ako sa bude správať niekoľko stovák ďalších futbalistov v iných tímoch. Grafika naďalej ponúka veľa animácií hráčov a zvyšuje realistický pocit z hry, no oproti FIFA 09 sa už príliš nezmenila. Audiovizuálne spracovanie ťažko prinesie nejakú obmenu – a platí to aj pre roky vylepšovaný komentár dvojice Tyler-Gray či zdĺhavé obrazovky menu.

V zásade sú však zmeny citeľné, majú nemalý vplyv na hru – či už ide o fyziku lopty a máličko pomalšie tempo hry, výborný systém 360-stupňového ovládania, systém prihrávok i správanie hráčov. Keď sa zrátajú s už vysokou kvalitou minulého ročníka, kde už bola kopa vecí posunutá do výbornej úrovne, čaká nás opäť vylepšený futbal útočiaci na najlepšiu pozíciu vo svojom žánri.





Dojmy z dema FIFA 10  Dojmy z dema FIFA 10  Dojmy z dema FIFA 10
Dojmy z dema FIFA 10
Páči sa mi!

Zaradené pod: ati






PC
PS2
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: EA / EA Canada
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. október 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk