Aliens vs Predator (2010)

Taak čože nám to rebelion tentokrát pripravil? Opäť oprášil starú známu značku a boje votrelcov, predátorov a ľudí.

Xbox360
pridal p3x0 19.2.2010 o 1:38 pod používateľské recenzie

7.0


Taak čože nám to rebelion tentokrát pripravil? Opäť oprášil starú známu značku a boje votrelcov, predátorov a ľudí. Bavíme sa o Aliens vs. Predator. V tomto článku sa Vám pokúsim ukázať všetky pre a proti aby ste sa mohli rozhodnúť, či si túto hru pridať do svojej zbierky obľúbených titulov alebo nie.

 

Čo AvP ponúka ???


Tak v prvom rade sa od bežných FPS hier táto hra odlišuje ponukou až troch kampaní, prístupných hneď od začiatku. Každá ponúka pohľad na konflikt z inej strany. Zahráme si za votrelca, mariňáka – Rookieho, a predátora. Je nutné podotknúť, že kampane prebiehajú simultánne. Takže napríklad tretia misia za ľudí sa odohráva približne v čase druhej za predátora a štvrtej za votrelca, atď. Každá kampaň ponúka šesť misií, plus jedna v podobe tréningovej.

 

Rookie v akcií.


Ak si za prvú kampaň zvolíte tú mariňácku, pripravte sa na poriadne temné prostredie. Pochmúrna atmosféra, vesmírne komplexy bez živej duše, kopec mŕtvol a znaky po bojoch. Po malom prieskume ale bude hneď jasné, že všetko nieje take mŕtve ako by sa mohlo zdať. Občas stretnete kolegov zo svojej jednotky, no tý budú rýchlym tempom strácať na počte. A nebude ani ťažke uhádnuť kto sa o to pričiňuje. Sú to samozrejme z dier vyliezajúce monštrá, ktorým v žilách koluje životu nebezbečná kyselina - votrelci. Táto kampaň je presýtená temnotou kde sa vašim najlepším kamarátom stane baterka, pulzná puška, brokovnica, ostreľovačka, plameňomet alebo skvost armády – inteligentný guľomet automaticky zameriavajúci cieľ. Rookie sa občas ocitne v úzkych a streliva nebude dostatočné množstvo, no pred každým bojom vždy bude s čoho vystreliť. Aj preto, že sekundárna zbraň – pištoľ má nekonečno nábojov. Ako som už načrtol úhlavným nepriateľom bude votrelec. A budú na kilá. Tieto tzv.: „chrobáky“ vyliezajú z dier, rýchlo sa pohybujú, dokážu liezť po stenách, stropoch a chytro kľučkujú. Nečakajte od nich tímovú spoluprácu. Tú si vynahrádzajú počtom. Snažia sa dostať za chrbát a odtiaľ s Vami urobiť krátky proces. Ak si ich dokážete udržat od tela, máte vyhrané. Pretože aj keď im dáte do tela z blízka, ich kyselina urobí značné skody na živote. Budete prekvapený po tom, keď dokonca aj po odstrelení nohy, či ruky sa tieto kreatúry nevzdávaju. Plazia sa po zemi a stále sa snažia poslať Rookieho do večných lovísk. Postupne sa z mariňákom prepracujete z vesmírnej kolónie do džungle, tamojšej základne, potom do podzemných laborátorií a nakoniec do pyramídy, kde sa osud každej strany zlieva.


Neviditeľný lovec.


Ďalšia kampaň ponúka cestu mimozemského lovca lebiek. Kto videl dnes už archaický, no stále kvalitný kúsok z Arniem Schwarzeneggrom, tak vie ako vyzeral tento obor vo filme. V hre vyzerá „navlas“ rovnako. Charakteristická maska, dredy, prívesok z lebkami svojich obetí, plazmový kanón na pleci a smrtiace čepele pripevnené na rukách. Jeho hlavnou zbraňou je splynutie z okolím. Toto zabezpečí maskovací systém – prekvapivo nepožierajúci energiu a je ho nekonečno. Teda až pokiaľ Vás nepriateľ omylom nezasiahne, alebo nepadnete do vody. Naopak plazmový kanón stojí drahocennú energiu. Tú ale možno získať vysatím generátorov. Tým nielenže nabijete palivo pre svoju smrtiacu zbraň, ale aj odstavíte počítačom riadené guľomety, či svetlá. Čaro lovu ale spočíva v prikradnutí sa za obeť a efektne aj efektívne ju zneškodniť. Takéto zneškodnenie je sprevádzané aj patričnym množstvom krvy a brutality. Neraz to končí vytrhnutím hlavy aj s chrbticou obeťe. Votrelecovy vetšinou iba rozsekáte hlavu alebo aj cele telo. Ďalej sa k slovu ešte dostane aj zbraň veľmi podobná disku, ktorý používala Xena. Efekt to ma presne rovnaký, odrhnuté hlavy, nohy, ruky alebo aj pol tela. Po dokonaní skazy sa vráti ako bumerang. Ešte bude k dispozícií aj mína a kopia na vrhanie. Predátor môže meniť štýl videnia. Zozačiatku termovízia a neskôr bude dostupná maska ponúkajúca ďalší mód, ktorý odhalí votrelcov.

Kampaň je sprevádzaná hudbou na bubny (známe z filmu) umocňujúcou atmosféru. Za lovca postupne prejdete džungľu, vesmírnu kolóniu, podzemné laboratória a nakoniec pyramídu.

 

Krvylačný votrelec.


Posledná kampaň ponúka príbeh votrelca. Jeho hlavnou zbraňou je rýchlosť a možnosť liezť po každom povrchu. To dáva možnosť pripraviť si stratégiu a cestu za chrbát obete. Povetšinou budu na konte ľudia. Aj alien má vo vienku pekné dorážacie pohyby. Buď použie svojú vnútornú čeľusť aby prerazil lebku, alebo ostrý chvost na odseknutie hlavy, alebo napichnutie. Ako už bolo naznačené votrelci bojujú vlastným telom – chvostom, pazúrmi a čeľusťami. Jednou z hlavných výhod je, že alien vidí svoje obete cez každú stenu - vidí resp. cíti feromóny. Celá táto kampaň mi prišla dost odfláknutá. Hra tu už stráca svoje čaro a akoby tu už dochádzali napady. Aj úlohy už začinajú byť pomerne nudné a banálne kde hlavným cieľom je dostať sa z bodu A do bodu B, poprípade zabiť vojakov. Votrelec si postupne prejde podzemné laboratória odkiaľ sa pokúša utiecť, vesmírnu stanicu, džungľu a pyramídu.

 

Zhrnutie:


Kedže príbehy a hlavne rysy tej ktorej rasy sú už načrtnuté zhrniem ešte herné princípy do jedneho odstavca. Základnou časťou hry je hráčov život. Votrelec má k dispozícií autohealing. Je to síce fajn no jeho telo je veľmi krehké, jediná presná rana ho dokáže zložiť. Predátor aj človek má zdravie rozdelené na tretinyi. Ak zo života ubudne napríklad polovica jednej tretini, tá sa po chvíli automaticky doplní. Ak ale strati celú tretinu treba už použiť lekárničku. V prípade človeka je to injekcia a predátor ma niečo podobné. Je možne pri sebe mať tri „lekárničky“. Tie sa dajú nájsť po leveloch. Po leveloch sa dajú nájsť aj bonusy. Predátor zbiera prívesky z lebkami, mariňák PDA a votrelec rozbíja kanistre z kyselinou.

 Je nutné podoknúť, že všetky levely sa opakujú. A to myslím doslova. Tadiaľ kadiaľ prejdete jednú kampaň prejdete aj ostatné dve, rozdiel bude len v smere. Kým predátor smeruje do laboratórií po artefakt, votrelec sa odtiaľ snaží újsť a človek tade len prechádza atď. Všetky kampane končia v pyramíde kde treba zabiť bossa, pre každú stranu iného. Čo sa príbehu týka tak nečakajte žiaden super scenár. Človek sa snaží prežiť, votrelec ide za volaním matky a predátor je na love votrelcov. Je to dosť klišé a v podstate tvorcovia sa na hráča ani nesnažia vyvynúť akúsi potrebu rozmýšlania nad zápletkou - však tu ani žiadna nieje.

 

Grafika, zvuky...


Hra beží na engine ktorý vytvoril rebelion špeciálne pre AvP. Ponúka všetko to, čo moderná hra má po grafickej stránke spľňať. Dovolím si povedať, že si nepametám lepšiu grafiku na Xboxe. Dokonca ani Mass Effect 2 nebol dosť dobrý nato aby pokoril tento výrobok. Skvelá hra svetla a tieňa, kavlitné textúry. Vesmírny komplex vyzerá ako oroginál z filmu o votrelcoch. Džungľa žije svojím vlastným životom, resp. Smrťou. Skvelo nastavené farby pre každý level – tu niet čo vytknúť. Taktiež dokonálé pohyby alienov ľudí alebo predátorov. O modeloch už nehovoriac. To isté platí aj o zvukoch. Dovolím si povedať, že vštko je autentické z filmovými predlohami - čo sa týka zbraní, revu predátora alebo votrelca keď ním preniká olovo. Dabing si jednoducho zaslúži jednotku z hviezdičkou. Postavám sedí hlas ako uliaty. Kapitán znie akoby mal za sebou už pár bojových akcií. Vystrašený hlas robotníka, za ktorým sa ženú prenasledovatelia. Ženy v armáde ani neznejú ako ženy, vlastne dámy. Nemyslím tým že majú hlas muža, ale ten ich slovník a tón akým hovoria. Typické pre vojačky – znejú dosť chladne. Nešetrí sa ani vulgarizmami, presne ako to situácia vyžaduje.  hlase je počuť strach, hnev alebo odhodlanie a podobne. Predátor používa skomolené nahrávky hlasu liďí aby ich odlákal (kto videl film vie). Jednoduho ostávam v úžase.

 

Jediným mínusom hry je strašná krátkosť, absencia pútavého príbehu a kampaň alienov. Tri kampane ledva majúce dĺžku 10 hodín. Pri vetšom snažení aj 7. Myslím si, že Rebelion nevyužil plný potenciál tejto značky. Možno aj preto že už teraz sa môžme tešit na AvP 2.  Zamrzí aj to, že uvidíme v podstate iba 6 levelov. Trikrát to isté. Ale celý single player by mohol vykompenzovať multiplayer. Celkovo mi táto hra pripadá ako zameraná na multi player miesto toho aby ponúkla dobrý single player. Má to peknú obálku zvukov a grafiky ale nič viac za týmto dielkom nečakajte = plytké.

 

 

Plusy :

+grafika, grafika, grafika a grafické efekty.

+zvuky, zvuky, zvuky a efekty.

+autenticita rás a prostredia.

+zakončovacie pohyby.

+brutalita.

+hra po sieti.

Mínusy :

-recyklácia levelov.

-krátkosť.

-príbeh a náplň misií.

 

 

 

 

 

 

 


napísal p3x0 19.2.2010



Páči sa mi!

7.0
ALIENS VS PREDATOR (2010)

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: SEGA / Rebellion
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16.2. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk