LEGO BATMAN 3: BEYOND GOTHAM

LEGO BATMAN 3: BEYOND GOTHAM

7.5

Na na na na na na BATMAN!

Recenzia na PC verziu

Éra komiksových hrdinov v zábavnom priemysle len tak rýchlo nepominie. Traveller's Tales v ďalšej Lego hre preto znovu stavili na plastového Batmana, ktorý v najnovšom pokračovaní zachráni svet. Prívlastok Beyond Gotham dostal Lego Batman 3, pretože tentoraz pôjde o osud celej galaxie. Android menom Brainiac je vášnivý zberateľ planét a má zálusk aj na tú našu. Úlohou Batmana a všetkých hrdinov DC komiksov teda je, aby hrozbe zabránili. Keďže je v stávke svet, kde žijú aj zloduchovia, v tomto boji budú musieť pomôcť aj tieto záporné postavy.                                                                      

Vaša úloha je od začiatku jasná. Treba rozbiť niekoľko predmetov, pozbierať mince a z toho, čo na zemi ostalo, postaviť niečo užitočné. Postupne narazíte na nepriateľov, ktorých treba zničiť a na situácie, ktoré sa dajú vyriešiť iba s istými postavami. Tie sa k vám v príbehu pridajú neskôr.

Počas progresu sa počet hrateľných postáv mení. Vždy však budú minimálne dve. Tá, ktorú neovládate, sa bude poslušne vláčiť za vami alebo ju ovládne druhý hráč. V tomto Lego Batmanovi vám nebude vadiť, ak nemáte spoluhráča. AI sa správa celkom rozumne. Postava sa nezasekáva a stíha za vami behať. Horšie je to už pri boji, pretože pokiaľ neútočíte vy, tak nebude ani  váš spoločník. A keď práve potrebujete niečo postaviť alebo sa chcete trafiť do slabého bodu bossa, tak by sa celkom hodilo, keby vaša druhá postava aspoň zabavila nepriateľov. Online kooperácie sme sa však ani v tejto hre nedočkali.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham
LEGO Batman 3: Beyond Gotham Boje vo vesmíre pripomínajú Resogun
Boje vo vesmíre pripomínajú Resogun


LEGO Batman 3: Beyond Gotham Pri hackovaní si zahráte minihry, ktoré nápadne pripomínajú Tron.
Pri hackovaní si zahráte minihry, ktoré nápadne pripomínajú Tron.


LEGO Batman 3: Beyond Gotham Do všetkých levelov sa ľahko vrátite.
Do všetkých levelov sa ľahko vrátite.





Niektoré postavy majú rôzne obleky, ktoré im pridávajú schopnosti potrebné na progres v hre. Iné postavy žiadne obleky nemajú a musia si vystačiť iba s jednou sadou schopností. Väčšinu času tak budete hrať za multifunkčných hrdinov, pretože hra vám kladie jednu prekážku za druhou. Na odstraňovanie istých objektov vám pomôže Batmanov demolačný oblek, či vesmírny oblek s laserom. Technické problémy vyrieši skôr Robin alebo Lex Luthor. Batman ale nevie lietať bez toho, aby si nabil svoj vesmírny odev. Nabíjacie stanice síce sú všade, kde ich potrebujete, no taký Superman je v tomto smere praktickejší. Veľké postavy, ako Solomon Grundy, vedia rozmlátiť veľké prekážky, no nevedia stavať. Každá osoba, ktorá sa k vám časom pridá, sa vám bude hodiť. V hre je celkovo 150 postáv na odomknutie a s DLC ich bude ešte viac. Tie, ktoré nie sú súčasťou príbehu, musíte najprv nájsť, keďže sú skryté po celej hre a následne si ich môžete kúpiť za mince.

Hra sa napodiv už od začiatku s vami nemazná. Našepkáva len zriedka a občas vás nápoveda iba zbytočne zmätie. Otestujete si svoju logiku, keď budete rozmýšľať, aký oblek vám pomôže vyriešiť konkrétnu situáciu. Často, keď už nebudete vedieť čo robiť, skrátka rozmlátite všetky objekty, ktoré sa dajú. Hra vám totiž len tak neprezradí čo treba rozbiť. Časom to už budete vedieť intuitívne. Nie je to však len o deštrukcii. Ak z rozbitých materiálov niečo zostane na zemi a začne poskakovať, môžete to využiť na stavbu rôznych pomôcok.

Lego Batman nemá nastavenie obtiažnosti. Hra má isté etapy, kde si nebudete vedieť rady, aj také, ktoré vyriešite bezhlavým mlátením. Bojový systém je založený na jednom tlačidle, ktoré neustále stláčate. Ak sa vám podarí rýchlo po sebe trafiť nepriateľa, vzniká kombo, ktoré sa nadviazanými údermi násobí maximálne desaťkrát. Je fakt, že tento bojový systém nie je bohvieako zábavný a nepriateľov sa preto snažíte čím najskôr zbaviť. Ani bossovia pre vás nebudú predstavovať problém, keď po chvíli prídete na to, kam sa treba trafiť a kde niečo postaviť. V hre totiž nedokážete zomrieť. Ubúda vám život, potom sa rozpadnete na kúsky a znovu respawnujete. Jednoducho sa môžete v strede boja zamyslieť čo ďalej a bude vás to stáť iba nejaké mince, keď vás nepriatelia rozbijú.

Ak patríte medzi hráčov, čo túžia mať hru prejdenú na 100%, chcete vidieť a skúsiť všetko, potom bude pre vás Lego Batman trochu tvrdší oriešok. Keď dokončíte story mód, hra vám pokojne môže ukázať, že ste prešli iba 20% sveta. Veľa na zbieranie je toho vo freeplay móde. Zlaté Lego kocky vám poslúžia na odomykanie planét z Green Lantern univerza. Červené kocky umožňujú nákup akýchsi cheatov, ktoré vám uľahčia hru či pomôžu v hľadaní postáv. Adam West sa tiež nezachráni sám, keďže sa stráca častejšie, ako Bowser unáša princeznú Peach. A každá jedna minca sa vám hodí pri kupovaní postáv, ktoré nie sú najlacnejšie.

V hre je stále čo robiť. Okrem zbierania kociek a postavičiek či zachraňovania Adama Westa, si v Batcave môžete zahrať minihy na štýl Pacmana či Hada. Watchtower je naozaj rozsiahla lokalita a chvíľu vám potrvá, kým odkryjete všetky zákutia. Našťastie, pomocou centrálneho počítača sa viete vrátiť do všetkých levelov v hre. Motiváciou na pokračovanie v hraní je zbieranie všetkého, čo vám prvýkrát ušlo. A to je možno pre niekoho slabý dôvod. Ale okrem Adama Westa sa vo svete potulujú aj iné postavy, ktoré vám zadajú questy. Väčšinou spočívajú v prinesení nejakého predmetu. Tieto postavy sa objavujú postupne, a tak sa do niektorých lokalít budete vracať viackrát, kým ich nestretnete.

Poznámky kritikov grafiky u Lego Batman nie sú na mieste. Lego panáčikovia vyzerajú autenticky, čiže priestoru na detaily tu veľa  nie je. Ale prostredie detailmi priam hýri a veľakrát nenájdete kľúčový objekt, ktorý potrebujete na postup v hre len preto, lebo okolie je také bohaté na dekorácie.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham
LEGO Batman 3: Beyond Gotham Prostredie je bohaté na detaily.
Prostredie je bohaté na detaily.


LEGO Batman 3: Beyond Gotham Green Lantern má nástroje všetkých druhov.
Green Lantern má nástroje všetkých druhov.


LEGO Batman 3: Beyond Gotham Prezliekať sa budete často.
Prezliekať sa budete často.





Dabing je priam excelentný a dialógy (aj monológy) vás určite pobavia. Tí najlepší herci majú, samozrejme, najmenej replík. Výnimkou je famózny Adam West, ktorého v hre uvidíte často. Conan O'Brien v hre vystupuje ako "vrátnik" Watchtower a vysvetlí vám, na čo všetky objekty slúžia. Každá postava má svojský humor a budete sa smiať na trápnych vtipoch o neviditeľnom lietadle Wonder Woman. Najlepšie vtipy začujete v story móde, neskôr vo freeplay už ich kvalita klesá.  Hráči, ktorí nie sú zdatní v angličtine, sú tu v nevýhode, pretože im ujde jeden z najväčších plusov tejto hry.

Vo vzduchu visí otázka, aký progres zaznamenal Lego Batman 3 oproti predchádzajúcim dielom. Odpoveď je, že vcelku minimálny. Je však v hrách tohto typu skutočne potrebný nejaký veľký progres? Lego Batman 3 vám ponúkne overenú zábavu okorenenú novými drobnosťami, ktoré vás potešia. Nič revolučné však nečakajte.

Lego Batman 3: Beyond Gotham sa snaží získať si mladých aj starých, čo sa mu darí. Ak vášmu malému dieťaťu chcete kúpiť vekovo vhodnú hru pod stromček, Lego Batman je dobrá voľba. No nálepka s vekovým odporúčaním nemusí nič znamenať. Je dosť možné, že začnete hrať Lego Batmana s vašim drobcom a potom po večeroch už aj sami. Hra totiž na dlhší čas zabaví aj dospelých, a dokonca ocenia jej kvality viac ako deti.


napísal Tanya 23.12.2014
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
m.i
Ohodnotiť
LEGO BATMAN 3: BEYOND GOTHAM
+ obrovské množstvo postáv
+ dabing a humor
+ rozsiahly svet a levely
- stále žiadna online kooperácia
- takmer nijaké zmeny v porovnaní s predošlými časťami
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU; 2GB RAM; 256MB VGA; 10GB HDD
Doporučená konfigurácia: Quadcore CPU 2,6GHz; 4GB RAM; 1GB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
WiiU
3DS

Vývoj: Warner Bros / Traveller Tales
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. november 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk