BATTLEFIELD: HEROES

BATTLEFIELD: HEROES

Druhá malá veľká hra za extrémne sympatickú cenu sa snaží získať našu priazeň.

Dojmy

Zdá sa, že budúcnosť čisto online titulov bez poplatkov je naozaj ružová. Len pred pár dňami sme rozpitvávali browserového Quake Live  a dnes vám prinášame prvý pohľad na rovnako orientovaných Hrdinov zo sveta Battlefieldu. Aby sme boli úprimní, Battlefield: Heroes (BH) už nie je celkom hra cez browser, ale to jej nič neuberá na zábavnosti a návykovosti. Práve naopak.

Spustenie BH nie je až tak triviálna vec, ako tomu je v prípade Quake Live. V prvom rade, štúdio DICE v spolupráci s distribútorom EA zatiaľ prevádzkujú iba uzavretú beta fázu, čo znamená, že najprv treba požiadať o kľúč a dúfať, že sa na vás usmeje šťastie. Druhý krok tvorí vytvorenie EA konta, ďalej musíte naviazať svoj kľúč s EA loginom, vytvoriť si ďalší profil, až potom sa dostanete k inštalácii. Po nahraní pluginu (Explorer, Firefox) prebehne sťahovanie dát a hra sa vám konečne spustí, no už nie vo webovom prehliadači, ale v samostatnom programovom okne.

BH je zasadený do obdobia druhej svetovej vojny a tomu zodpovedá ponuka strán pri vytváraní vašeho hrdinu. Na výber máte dve armády, spojencov (Royal Army) a Nemcov (National Army), pričom každá z nich ponúka tri povolania. Pozor, na rozdiel od predchádzajúcich Battlefieldov je povolanie hrdinu nemenné, teda nie je možné medika priamo na bojisku vymeniť za ťažkoodenca a podobne. Práve preto si v onlajnovke môžete vytvoriť naraz 4 hrdinov, pričom každý z nich môže byť buď Soldier, Gunner alebo Commando.

Battlefield: Heroes
Battlefield: Heroes Šaka búúm.
Šaka búúm.


Battlefield: Heroes Myslíš, že ti pomôže lekárnička?
Myslíš, že ti pomôže lekárnička?


Battlefield: Heroes Ja versus tank. Tipnite si, kto vyhrá.
Ja versus tank. Tipnite si, kto vyhrá.






Soldier je univerzálne povolanie, vhodné do akejkoľvek potýčky, prestrelky a akcie. Gunner je zameraný na ťažké zbrane a boj proti obrneným vozidlám. Tiché zakrádanie, snajperka a nabrúsený nôž sú charakteristikou Commanda. Ešte raz zopakujem, že hrdina z BH sa viac podobá napríklad postavám z WoW, ako klasickým Battlefield vojakom. Vaša postavička nemôže zmeniť povolanie, na druhej strane však leveluje, zlepšujú sa jej schopnosti, nakupujete jej nové veci a podobne. Hráč tak získava k svojmu virtuálnemu avatarovi úplne iný vzťah než k anonymnej figúrke, ktorú si vymení po každom respawne.

Levelovanie hrdinov so sebou prináša už spomínané zlepšovanie atribútov. Konkrétne u ťažkého vojaka je možné „zakúpiť“ skill dočasne zvyšujúci obranu, teda akýsi štít, rýchlejšie behanie, presnejšiu streľbu atď. Každá táto schopnosť môže byť upgradovaná na 5 úrovní, pričom asi netreba hovoriť, že každá z nich skill viac zefektívni a skráti čas jeho dobíjania. Momentálne je horný strop skúsenosti nastavený na 30. úroveň a keďže na zlepšovanie vlastností dostanete iba jeden bod a aj to iba každý druhý level, dobré zváženie a plánovanie investovania do superschopností je určite na mieste.

Okrem skillov môžete pred bojom postavičku vybaviť ďalšími doplnkami. V hre existujú dva druhy financií (dve formy „peňazí“ osobne považujem za drobné negatívum), za ktoré si môžete nakúpiť jednak „somarinky“ typu oblečenie a tetovania (môj hrdina momentálne vyzerá ako William Wallace s modrou tvárou a škótskou sukňou), nové gestá a podobne. Oveľa dôležitejšie sú však tzv. widgety: lekárničky, opravovacie súpravy na ťažkú techniku, XP bonus atď. No a aby toho nebolo málo, tak v ponuke nechýbajú účinnejšie zbrane a výbušniny.

Battlefield: Heroes


V praxi to potom vyzerá tak, že každá postava môže niesť dve zbrane, jeden typ výbušniny a niekoľko widgetov. Všetky tieto položky sú zoradené na klasickej MMORPG lište v spodnej časti obrazovky a veľmi ľahko sa ovládajú stlačením príslušnej klávesy (3-ka – štít, 4-ka – liečenie, 5-ka – opravovanie auta atď). Malým „podrazom“ zo strany autorov je, že väčšina zbraní a vybavenia má v sebe ukrytý háčik, najčastejšie sa týkajúci limitov použitia. Jeden balíček liečebných náplastí má podľa ceny 10, 25 alebo 35 použití, odomknutá zbraň vám vydrží iba 7 dní reálneho času (aby som bol presný, zbrane sa vždy dajú kúpiť v dvoch prevedeniach, časovo obmedzené a tzv. unlimited“. Druhé menované sú samozrejme neporovnateľne drahšie.)

Ako vidíte, peniaze sú aj v BH až na prvom mieste. Nedostatok chechtákov je bežným stavom nie len v dobe hospodárskej krízy, ale aj v kreslenom svete vojnových hrdinov. Najľahším spôsobom, ako si zarobiť na nový rýchlopalný guľomet, je plnenie misií. Do jedného boja zo sebou môžete priniesť tri misie, pričom ich výber je len vo vašej réžii. Zo začiatku sa jedná o jednoduché úlohy - zabi 10 pešiakov bez akéhokoľvek limitu, spôsob 1000 bodov poškodenia nepriateľskej technike a podobne. No neskôr prídu na rad oveľa zložitejšie (a náležite dobre zaplatené) úlohy ako napríklad znič 5 nepriateľských tankov, obsaď 3 vlajky, získaj 2000 bodov a to všetko v jednom kole a navyše s obmedzením na 5 životov. Misie sú výborným doplnkom hry, nútia hráčov meniť stratégiu hry a navyše (ak sa vám podarí dohodnúť) podporujú kooperáciu medzi viacerými vojakmi.

Máme vytvorený charakter, obliekli sme ho, pomaľovali, nakúpili mu zbrane, vybavili ho widgetami. Najvyšší čas pustiť sa do boja. Hra sa spustí v režime fullcreen v rozlíšení a nastavení grafiky, ako vám počítač zvládne (minimum je CPU 1 GHZ a 512 MB RAM). Parametre vizuálu sa spolu s konfiguráciou ovládania dajú dodatočne zmeniť v základnom menu. Prichádza prvý pozitívny šok. Grafika. Tá je naozaj skvelá, kreslený štýl má svoje čaro a podporuje celkovú odľahčenú atmosféru hry. Prostredia hýria farbami a aj keď modely nie sú najdetailnejšie a textúry najkvalitnejšie, na to, že sa to hrá „cez web“ si Heroes nič iné, ako veľkú pochvalu nezaslúžia. Výborné technické spracovanie podčiarkujú animácie (vždy keď vidím niekoho žiadať o zdravotnícku pomoc, nemôžem sa neuškrnúť) a hudobný doprovod, ktorý síce tvorí iba jedna pesnička, ale jej vypískaný refrén je nenormálne chytľavý.

V bete sa nachádzajú tri mapy s maximálnym počtom 16 hráčov. Jedna je zameraná na boje s technikou (džípy, tanky, lietadlá), druhá je pechotná a tretia tvorí ich kombináciu. Bojovať budete na pirátskom pobreží, v ospalom mestečku a na poliach v okolí veľkého majáku. Čo sa týka režimov zápasov, nájdete tu zatiaľ iba klasický vlajkový mód,  kedy sa snažíte privlastniť si čo najviac spawn bodov nepriateľa. Absenciu taktickej a strategickej zložky rozhodne nehodnotím ako negatívum, BH je predsa len orientovaný iným smerom ako jeho predchodcovia, no fanúšikovia série môžu byť eventuálne sklamaní. Pod pojmom absencia mám na mysli už spomínané trvalé povolanie (takže sa nedajú prepínať podľa toho, ako sa vyvíja situácia na bojisku), navyše ani nemôžete ovplyvniť miesto svoj spawnpointu, neexistuje zaraďovanie do družstiev ani centrálny generál armády.

Battlefield: Heroes
Battlefield: Heroes Dominantou pirátskej mapy je stroskotaná loď.
Dominantou pirátskej mapy je stroskotaná loď.


Battlefield: Heroes Len si leť, môjmu guľometu aj tak neutečieš.
Len si leť, môjmu guľometu aj tak neutečieš.


Battlefield: Heroes Sedím si na krídle a je mi dobre.
Sedím si na krídle a je mi dobre.





Neodpustím si malú zádrapčivú poznámku smerom k spravovaniu priateľov. Neexistuje možnosť pridania obľúbených spoluhráčov, ich komfortného vyhľadávania, pripájania sa k ich hrám a podobne. Jediné, čo systém umožňuje, je jednorazové vyhľadávanie ľudí podľa nicku a automatické napojenie na ich server. Taktiež výber servera je náhodný (resp. vhodný server sa vyberá podľa vašeho skillu), nemôžete si zvoliť mapu ani nič podobné, jedine si v preferenciách prednastaviť, či chcete hrať pechotné mapy, mapy s technikou, alebo oba typy. Dúfajme, že do spustenia plnej verzie sa s týmito neduhmi DICE ešte vyhrá.

Keď som o Quake Live písal, ako o neskutočne pozitívnom prekvapení, musím sa priznať, že Heroes ma dostali ešte o niečo viac. Je to najmä vďaka dlhšej trvácnosti, levelovaniu a „piplaniu“ so svojou postavičkou. Výborným nápadom sú misie a zvolený grafický štýl si rovnako nič iné ako jednotku s hviezdičkou nezaslúži.

Pripomeniem ešte, že aj po ukončení beta štádia má byť hra v základnej verzii zadarmo. A práve tu môžeme nájsť jediný, ale zato poriadne veľký otáznik, ktorý nad Battlefield Heroes visí. Mikroplatby. Ak si totiž bohatší hráči budú môcť ihneď nakúpiť najúčinnejšie zbrane a vybavenie, ostatných to vážnym spôsobom zasiahne a takáto „neprávosť“ môže spôsobiť výrazný odliv „obyčajných“ hráčov. Snáď to má EA dobre premyslené. 

Pozn.: 25.3. má hra dostať zásadný update, ktorý okrem nových vecí do obchodu prinesie aj dôležité zmeny v hrateľnosti a opravu viacerých chýb. Zároveň prebehne aj wipe (vymazanie) všetkých štatistík u všetkých užívateľov systému. O novinkách vás samozrejme budeme informovať.

Battlefield: Heroes
Battlefield: Heroes V žiadnom správnom Battlefielde nemôže chýbať letecká podpora.
V žiadnom správnom Battlefielde nemôže chýbať letecká podpora.


Battlefield: Heroes Tančík je mocná zbraň, navyše keď ho riadite spolu so spoľahlivým parťákom.
Tančík je mocná zbraň, navyše keď ho riadite spolu so spoľahlivým parťákom.


Battlefield: Heroes Slabé zóny tanku sú pásy a zadná strana.
Slabé zóny tanku sú pásy a zadná strana.





napísal je2ry 24.3.2009
Páči sa mi! (+1)
BATTLEFIELD: HEROES

Zaradené pod: battlefield


Battlefield: Heroes
PC

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18409)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk