NEED FOR SPEED: MOST WANTED

NEED FOR SPEED: MOST WANTED

8.5

Naháňačky s políciou sú hlavnou devízou nového Need For Speedu. Dokáže ale Most Wanted zaujať aj niečim iným?

Recenzia na PS2 verziu

Rýchle autá, sexi kočky a k tomu konská dávka adrenalínu... no povedzte, kto by sa touto ponukou nenechal zlákať? Z tohto dôvodu sa teda niet čo čudovať, že uvedený bohémsky život si povšimlo viacero vývojárskych štúdií, ktoré nás podobne ladenými titulmi obšťastňujú už poriadne dlhú dobu. Treba si ale uvedomiť jednu vec: všetko chutí len po určitú dobu a tak sa tento fakt zákonite dotkol aj herného priemyslu. Nemôžem už teda dlhšie skrývať moje pocity, ktoré mi prinieslo pokračovanie úspešnej racingovky NFS Underground. Po určitom čase sa totiž jazdenie po tmavom meste stalo natoľko stereotypné, že som musel urýchlene presedlať na iný žáner, poskytujúci aspoň akú takú porciu zábavy (samozrejme že to bol survival horor :-)). EA si ale skrátka nedá pokoj a (pravdepodobne) vďaka obstojným ziskom z predaja značky Underground prichádza v poradí s už tretím pokračovaním, sľubujúcim toľko noviniek, až sa tomu v triezvom stave nechce veriť. Reklamná bublina spojená s prehnaným hype často robí svoje a preto som s napätím očakával, do akej miery dokáže NFS Most Wanted splniť to, čo tak vehementne nasľuboval. Dosť bolo nezmyselného úvodu, pripútajte sa, pretože zbesilá jazda začína práve teraz! 

Fast and Furious, Matrix, Playboy... to všetko vás napadne pri sledovaní úvodného intra, ktorému nechýba smrteľná dávka cool záberov a rýchlych prestrihov, ktoré vo výsledku vytvárajú dokonalú pastvu pre oči, burcujúcu vašu hladinu adrenalínu do závratných výšin. Čo je ale lepšie, týchto prestrihových filmov je v hre parádne množstvo a verte mi, že každý z nich rozhodne za tú šoférsku drinu stojí (Osobne si ma získala scéna s policajtom, ktorý z dôvodu akútneho prípadu opustí vašu káru s podpisom, ktorý má podobu brutálneho škrabanca – kiež by som takú nezbednosť mohlo spraviť aj v reáli :-)). V súvislosti s filmami musím pochváliť aj kvalitné zakomponovanie skutočných hercov do virtuálneho prostredia, ktoré vo väčšine prípadov nepôsobí rušivo a často dokonca uveríte, že tie športiaky v pozadí sú pravé. Poďme ale ďalej. Herné menu síce zo začiatku pôsobí neohrabane, ale o to viac si vás získa, keď mu preniknete pod dušu. Okrem klasickej položky options (v ktorej rozhodne odporúčam zapnutie Pro Logicu II), vám Most Wanted ponúkne štandardný výber závodných módov a preto si ich teraz trošku priblížime.

Quick Race, ako už názov napovedá, je určený predovšetkým pre ľudí, bažiacich po krátkodobej zábave a tomu zodpovedá aj doba prípravy na závod, nepresahujúca rádovo niekoľko sekúnd (zvolíte si typ závodu, trať, auto a hurá do jazdenia). Challenge Races naproti tomu predstavujú premyslenú sériu zábavných úloh, ktoré sú vskutku rozmanité a dokonale preveria vaše šoférske schopnosti. Väčšinou sa jedná o rôzne policajné naháňačky, demoláciu verejného majetku či rôzne závodné šialenosti. Tým hlavným No.1 je ale kariéra, takže nebude od veci, keď jej venujem väčšinu nasledujúcich riadkov.

Need For Speed: Most Wanted

BMW... skoro ako to, čo stojí pred mojim domom.
Need For Speed: Most Wanted

Mustang si to cvála naprieč magistrálou.
Need For Speed: Most Wanted

Už len preraziť policajný zátaras a sme za vodou.

Predstavte si takúto situáciu: máte kopec prachov, výborné kontakty, namydlené fáro a k tomu aj jednu extrémne príťažlivú ženštinu. Čo asi tak spravíte? No predsa budete súťažiť v ilegálnych pouličných závodoch! Tak presne takýto popis pasuje na hlavného bezmenného hrdinu, ktorého meno vám podobne ako aj jeho tvár ostanú do konca hry utajené. Autori si vcelku vkusne poradili s načrtnutím príbehu, takže sa pripravte na to, že v prvých 10 minútach budete v prevažnej miere sledovať než jazdiť. Počas tejto doby sa ale oboznámite s pohnutou históriou vašej postavy, ktorá sa po krvopotnom budovaní kariéry dostane až na samotný vrchol, končiaci zdrvujúcim pádom. Totižto, jednotka v underground rebríčku Blacklist vás počas finálneho závodu nepekne podfukne a vy sa tak ocitáte opäť na začiatku, navyše aj bez akéhokoľvek použiteľného vozu. Samozrejme, že nejaké tie prachy vám vo vrecku predsa len ostali a tak po absolvovaní basy budú vaše prvé kroky smerovať do najbližšieho Car Shopu. S novým autiakom sa už môžete smelo zamerať na dosiahnutie primárneho cieľa: porazenie každého z 15 jazdcov Blacklistu vrátane hajzla Razora, ktorý vás poslal tam, kde ste teraz a veselo užíva výhody vašej bývalej káry. Toľko k úvodu do deja, je na čase sa zamerať na závodenie samotné.

Už v prvých okamihoch hrania zistíte, že Most Wanted nebude len tak ledajakým klonom Undergroundu. Každý z 15 jazdeckých es má totižto svoj vlastný zoznam požiadaviek, ktoré ak nesplníte, nikto z nich sa s vami nebude ani len baviť. Splnenie požiadaviek je pritom niekoľkostupňový proces, ktorý vám zaberie prevažnú časť hracej doby a záverečná výzva Blacklisťáka spolu s následným závodom je už len takou perličkou na konci. Začnime teraz prvou podmienkou, ktorou je splnenie určitého počtu závodov. Fanúšikovia predchádzajúcich dielov budu pri pohľade na typy závodov ako doma, ale aby som náhodou nikomu neukrivdil, spomeniem ich aspoň okrajovo. Takže súťažiť sa bude v Šprinte (jazda z bodu A do bodu B), Dragu (závod na štýl Fast and Furious), v obdobe Eliminatoru z Burnoutu (posledný závodník je každé kolo eliminovaný), Toll Boothu (závod na checkpointy), či Speed Trapu, v ktorom vyhráva ten, kto prefrčí popred policajné kamery čo najrýchlejšie.

V súvislosti s regulárnymi závodmi sa sluší povedať, že AI protivníkov je na slušnej úrovni a rozhodne nečakajte takú šnúru víťazstiev, akú ste dosiahli v sérii Burnout. Prvenstvá sú ale obzvlášť cenené, pretože množstvo peňazí, ktoré za ne zinkasujete, nebude po pravde malé. Nahromadené peniažteky potom môžete utratiť na nákup rôznych doplnkov, vylepšení a vinylov, ktoré sa po novom predávajú len v jednom obchode, takže odpadá nutnosť zdĺhavého jazdenia od jedného obchodu k druhému, ktorá ma u Undergroundu sústavne znechucovala. A čo sa týka vozidiel samotných, autori si pre nás prichystali celú 30-tku licencovaných športiakov, od pomalého Fiatu Punto, cez „American Muscle“ Ford Mustang GT, až po také lahôdky, ako Lamborghini Murciélago či Lancer Evo VIII. Problém ale je, že lepšie fára si odblokujete až postupnými vyraďovaním jazdcov Blacklistu, takže v úvode si budete musieť vystačiť len s tým, čo je v danom okamihu na sklade (tzn. riadny brak).

Need For Speed: Most Wanted

Škaredý nepriateľ....
Need For Speed: Most Wanted

...sexi dievča...
Need For Speed: Most Wanted

... a rýchle auto.

Vráťme sa k druhej podmienke, ktorou sú šarvátky so zástupcami zákona. Vašou úlohou totiž bude dosiahnutie určitého míľniku v oblasti prenasledovania políciou, ako aj určitej výšky odmeny za vaše dolapenie. Všetko to začína vašou neohľaduplnou jazdou, neraz končiacou haváriou, pri ktorej tuhne krv v žilách. Okrem toho sa lovenou zverou môžete stať aj jednoduchým zvolením príslušnej možnosti v in-game menu a verte mi, že akonáhle tento spôsob okúsite, už nikdy sa k zdĺhavému provokovaniu chlpatých nevrátite. Ok, je čas dupnúť na plyn. Naháňačky s políciu v Most Wanted sa bezosporu radia medzi to najlepšie, čo sága NFS priniesla a ak sa vám doteraz žáner racingoviek hnusil, po úspešnom úniku zo spárov polišov dozaista zmeníte názor. Lov na vás zvyčajne začne zavesením sa jednej policajnej hliadky za váš (po)voz. Ak budete odolávať niekoľko minúť, ľahko sa za vami vytvorí kolóna desiatich vozidiel, prahnúcich po vašom dolapení. A tu prichádzajú na radu vaše šoférske schopnosti, pretože jedinou možnosťou, ako sa účinne zbaviť nechceného závesu, je jednoducho mu zdrhnúť.

Trošku teraz zavádzam, pretože polišov môžete striasť aj ukrytím sa na tmavom a nedostupnom mieste, zájdením do garáže či zmenou vizáže auta, ale verte mi, že tieto možnosti využijete skutočne len okrajovo. Späť k úniku. Aby sa náhodou naháňačky nestali frustrujúce a príliš obtiažne, autori do hry pridali niekoľko vylepšení, ktoré výrazne napomôžu k vášmu úspešnému úniku. Prvou takouto novinkou je tzv. Pursuit Breaker (inšpirácia Burnoutom očividná), predstavujúci rozmanité zničiteľné objekty v meste. Tie ak sú v správnom okamihu zničené (nájdete ich ľahko – sú zobrazené na vašej minimapke), spôsobia na ceste totálny zmätok a zabránia tak policajným vozom v ďalšom prenasledovaní. Musím povedať, že nebyť týchto oporných bodov, hra by sa zmenila na nikdy nekončiace úniky pred políciou, čo by rozhodne degradovalo inak vynikajúcu hrateľnosť. V poradí druhou novinkou je bullet-time Speed Breaker, umožňujúci vám na krátku dobu efektné spomalenie času. Sprvu by sa mohlo zdať, že spomínaný efekt bol do hry zakomponovaný len na okrasu, ale opak je pravdou. Totižto, počas tejto chvíľky sa vám naskytne unikátna príležitosť predísť dopravnej nehode, prípadne vybrať zdanlivo nevybratelnú zákrutu, takže ak budete pomýšľať na víťazstvá, určite by ste na Speed Breaker nemali zabúdať. Nakoniec som si ešte nechal interaktivitu niektorých nákladných vozov, ktoré pri troške šťastia a vašej nešikovnosti uvoľnia svoj náklad priamo na cestu, čo
si myslím, že už žiaden komentár nepotrebuje (ak ste videli Final Destination 2, viete o čom hovorím).

Čo som ešte nespomenul, je mestečko Rockport, v ktorom sa dejisko Most Wanted odohráva. Fanúšikom NFS Underground 2 dozaista neuniklo, že lokalita Bayview pozostávala zo zúfalej spleti ciest a cestičiek, z ktorých bolo vymotanie sa priam nadľudskou úlohou. S príchodom nového NFS je s tým koniec. Rockport ako mesto strednej veľkosti, je priam ideálnym príkladom uceleného dopravného systému, ktorý má na počudovanie hlavu aj pätu a ak sa tešíte na hľadanie zdanlivo nesúvisiacich úsekov, máte jednoducho smolu. Všetko je tu skrátka až príliš premyslené, čo rozhodne nie je na škodu. Ďalším obrovským pozitívom je dizajn jednotlivých okruhov resp. tratí, ktoré poskytujú primeranú výzvu nielen nováčikom, ale aj ostrieľaným cestným pirátom. Šťastný som bol nakoniec aj z dennej doby, pretože stereotypné jazdenie v noci mi už začínalo poriadne liezť na nervy. Do tretice musím pochváliť aj zmeny počasia, ktoré nie sú len vizuálne a dokáže vcelku rýchlo zamiešať karty závodu (hustý lejak + letné gumy = práca pre grima). Nanešťastie, Most Wanted vám podobne ako aj jeho predchodcovia mestečko Rockport neodkryje ihneď a preto si nové (a zaujímavé) štvrte budete musieť odomknúť vlastnoručne. Na druhú stranu je to predsa len dobre, pretože inak by sme sa z tej krásy nabažili príliš rýchlo a na radu by prišiel strašiak stereotyp.

Need For Speed: Most Wanted

Scéna ako vystrihnutá z Bad Boys 2... alebo sa mýlim?
Need For Speed: Most Wanted

Obrázok ako vystrihnutý z propagačného letáku.
Need For Speed: Most Wanted

Do tretice strihačka - tentokrát ale čisto pohľadnicová.

Holt, PS2 (na ktorej som ja hru recenzoval) už má nejaký ten rôčik na krku a preto sa niet, čo čudovať, že verzia určená práve pre túto konzolu, vyzerá zo všetkých zďaleka najhoršie (Týmto žiadam dobrých ľudí o príspevok na dobročinné účely; peniaze budú použité na nákup špeciálneho zaradenia (s označením Xbox 360), ktoré môže zachrániť veľa ľudských životov...), pomôžte :-)). To ale neznamená, že by Most Wanted pre PS2 vyzeral nejak odpudivo, iba som tým chcel povedať, že doteraz prezentované obrázky pochádzali hlavne z PC a Xbox 360 verzie, podporujúcej najrozmanitejšie grafické pochutinky, ako real-timeové tiene a rôzne efektíky. Aj tak si ale myslím, že dnešný titul sa z grafického hľadiska mimoriadne podaril a nebyť občasných nedostatkov, majúcich podobu nižšieho rozlíšenia textúr či slabšej detailnosti, smelo by mohol konkurovať aj poslednému Burnoutu.

Slová chváli smerujem aj na vynikajúce modely vozidiel, ktoré spolu s dokonalým stvárneným rýchlosti privedú vaše reflexy na samotný pokraj zrútenia. Pozadu neostala ani zvuková stránka, ktorá pri zapnutom Pro Logic II vyčaruje vo vašej domácnosti nefalšované ilegálne závody a prajem vám ten pocit, keď po zapnutí Speed Breakeru prejde audio do tlmených oblastí a vy si tak dokonale vychutnáte moment spomalenia. Dych berúcej atmosfére dopomáha aj (ako inak) nárezový soundtrack, ktorý obstojí aj ako samostatne predávaný produkt. Milým bonusom je nakoniec aj prechod s klasického soundtracku na adrenalínovú melódiu, ktorá sa vám dostane do uší počas policajných naháňačiek a keď by som mal byť úprimný, cítil som sa pri nej ako pri sledovaní hociktorej Bayovky (Bad Boys 2, Island a pod.).

Tak vidíte. Obavy a skepticizmus boli úplne zbytočné a NFS Most Wanted priniesol presne to, čo sa od neho očakávalo. Je jasné, že fanúšikom realistického závodenia sa tento titul nezavďačí, ale pre nás ostatných je to jednoducho „must have“ hra. Underground, preč z garáže!

Need For Speed: Most Wanted

Môj ružový miláčik.


Need For Speed: Most Wanted

Živého ma nechytíte.


Need For Speed: Most Wanted

Zlý policajt a zlá policajtka.



napísal blade 29.11.2005
Páči sa mi! (+4)
8.5
Ohodnotiť
NEED FOR SPEED: MOST WANTED
+ hrateľnosť
+ naháňačky s políciou
+ množstvo typov závodov
+ mestečko Rockport
+ cool autiaky
+ audio
- občasné technické bugy
- nie až tak kvalitné grafické spracovanie (PS2 verzia)
- absencia deštrukcie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,4 GHz, 256 MB RAM, video karta 32 MB ATI7500/GeForce 2
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, video karta 64 MB


RECENZIE HRÁČOV
Need For Speed: Most Wanted
9.0
DÁRIUS    14.4.2008
Je to síce blbá otázka ale predsa sa spýtam. Poznáte sériu Need For Speed ? Určite každý z vás odpov...prečítať celé
Need For Speed: Most Wanted
9.4
PLAY_GIRL74    17.9.2006
Nadupané káry, sexi baby, super hudba, namakaná grafika, dobre vymyslený celý príbeh. Toto všetko je...prečítať celé
Need For Speed: Most Wanted
8.9
LUK    24.6.2006
Rýchle autá, dievčatá, peniaze- to všetko patrí k životu závodníka. Ak si takéto niečo chcete vy...prečítať celé
Need For Speed: Most Wanted
9.5
BIGGEST BOSS    9.4.2006
ÚVODKed som prvý raz zhliadol túto hru,hned som si ju obľúbil.Už názov Most Wanted napovedá,o čo...prečítať celé
Need For Speed: Most Wanted
8.9
DUDEMAN    18.3.2006
No, tak čo by som na túto hru povedal? V niečom lepšia, v niečom horšia od predchádzahúcich dielov. ...prečítať celé
Need For Speed: Most Wanted
6.5
TRILOBITE    10.2.2006
Auticka som mal vzdy rad, hlavne seriu NFS. Ta pre mna ale skoncila niekde pri cisle 5, Porsche 2000...prečítať celé
Need For Speed: Most Wanted
8.3
PANTHER21    1.12.2005
V ruke zvieraš volant, oči vpité do vozovky pred tebou. V dialke vidíš križovatku, ale vieš že nedáš...prečítať celé
PC
PS2
PSP
Xbox
Xbox 360
Gamecube

Vývoj: EA / sevenM / EA
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. november 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk