THE SOLUS PROJECT

THE SOLUS PROJECT

7.5

Spoznávanie fascinujúcej planéty

Recenzia na PC verziu

Človek si ani neuvedomuje, aký je to pocit byť skutočne osamotený, až pokiaľ si to nevyskúša na vlastnej koži. No a čo tak byť úplne sám na cudzej planéte? Postupne ešte aj zistíte, že tam možno nie ste tak úplne sami a to je snáď ešte desivejšie. The Solus Project vás už po niekoľkých minútach vtiahne do svojho sveta a hutnej atmosféry. Výroba a kombinovanie predmetov vám dá pocit slobody a spoločne s nutnosťou spánku vás presvedčí o tom, že prežitie máte vo svojich rukách. Celý tento dojem pokazí mierne tunelový postup hrou, keď budete mať pocit, že ste „niekým“ (čítaj tvorcami) vedení len jednou vytýčenou cestičkou. Začnime však pekne od začiatku.

V intre sa dozviete, že planéta Zem bola zničená a ľudstvo prežíva iba vďaka malej flotile lodí niekde v okolí Pluta. Vaša loď je vyslaná na prieskum vzdialenej planéty, ktorá sa javí ako potenciálne miesto pre kolóniu. Nie všetko však prebehne hladko a vaša loď je nenávratne zničená pri prílete na planétu. Začínate tak medzi troskami záchranného modulu na planéte Gliese-6143-C, ktorá je na pohľad chladná a neobývaná. Hra síce môže najprv pôsobiť ako open-world sandbox so survival prvkami a výrobou predmetov, no nie je to úplne tak. Nemáte úplnú voľnosť a pohybujete sa len od jedného miesta k druhému, ktoré vždy vidíte na mape. 

The Solus Project
The Solus Project Tak takúto nočnú oblohu by sme ocenili aj na Zemi!
Tak takúto nočnú oblohu by sme ocenili aj na Zemi!


The Solus Project Podzemné chodby skrývajú mnohé tajomstvá.
Podzemné chodby skrývajú mnohé tajomstvá.


The Solus Project Čriepky príbehu a osudy posádky zistíte aj z denníkov.
Čriepky príbehu a osudy posádky zistíte aj z denníkov.





Vyrobíte si prvé nástroje a fakľu, naberiete nejaké to vesmírne jedlo a napijete sa chladnej jaskynnej vody. Všetko vyzerá pokojne, nedotknuto. Hra má naozaj pekný a výnimočný vizuálny štýl, ktorý je miestami možno až príliš farebný. Okrem potravy a spánku je nutné neustále si sledovať aj telesnú teplotu, ktorá vie veľmi rýchlo klesnúť - najmä ak ste vonku v nočných hodinách. Podchladenie je snáď najčastejšia príčina úmrtia v hre. Z prístroja vo vašej ruke vyčítate všetky vaše životné potreby, dokonca aj to, či sa vám chce spať. Následne sa už môžete vydať na cestu, pričom vaším prvotným cieľom je kontaktovať ostatné lode.

Vaše okolie na planéte tvorí pätica ostrovov, medzi ktorými sa presúvate pomocou podzemných chodieb. Obmedzená voľnosť zamrzí, rovnako aj statické a neinteraktívne prostredie, v ktorom nepohnete ani kameňom. Frustrovať vás to bude najmä v noci, keď je nepríjemná zima a vy ste odkázaní nájsť len ten jeden jaskynný previs, ktorý za vás vytvorili autori. Nemožnosť vykopať jamu, odsunúť kameň, či nedajbože postaviť malú základňu, vás bude hnevať. Vtedy vám neostáva nič iné, len sa nechať unášať atmosférou a vytýčenou cestou. 

Nepotrvá to dlho a do rúk sa vám dostane akýsi diskový teleport, s ktorým sa viete efektívne premiestniť na krátku vzdialenosť. Využijete ho najmä na prechod cez úzke miesta, kedy disk prestrelíte pomedzi zábradlie či štrbinu v kameňoch a budete rozmýšľať, či to vlastne autori takto chceli, alebo ste totálne „oklamali“ systém. Po vstupe do podzemia ostrova využijete teleport aj na riešenie rôznych hádaniek.

The Solus Project

Hneď ako zazriete prvú malú svätyňu (slúžia na ukladanie hry), pochopíte, že táto planéta asi nie je taká neobývaná, ako sa na prvý pohľad zdá. Nástenné maľby, kamenné nástroje, čaše, hrnce... Jednoznačne tu už pred vami niekto bol, respektíve nie niekto, ale rovno celá pradávna civilizácia. Krásne sa tu tak mieša mystická atmosféra s klasickou sci-fi vesmírnou tematikou. V jednej chvíli vyberáte potravu a súčiastky z vraku stroskotaného záchranného modulu, čítate denník niekoho z posádky a o pár okamihov sa zasa prechádzate po starodávnych sieňach a premýšľate, na čo asi pôvodným obyvateľom slúžili. Atmosféra, tá je snáď najsilnejšou stránkou The Solus Project a vďaka nej hre odpustíte rôzne neduhy a tunelový postup.

Príde čas aj na jemné prvky hororu – kostry mŕtvych síce pôsobia. akoby sa už dlhé stáročia ani nepohli, no vy niekde v hĺbke duše stále čakáte, že na vás zrazu niekto vyskočí. Pri prechode podzemnými chodbami som dokonca narazil na miestnosť plnú malých postavičiek. Vyzerali ako náhodne pohodené hračky, ktoré tam niekto pri náhlom odchode zanechal. Prešiel som pár krokov a keď som sa obzrel, zrazu boli všetky na nohách a ako malá armáda na mňa nehybne hľadeli. Poviem vám, desivejší pocit som snáď v hre ešte ani nezažil, zalial ma pot a prešiel mráz po chrbte, no a už som odtiaľ len upaľoval, čo mi nohy stačili.

Práve vďaka takýmto okamihom si ani nebudete veľmi uvedomovať, že idete stále len vpred bez možnosti nejakých výraznejších odbočiek. Občas sa niekde zaseknete pri hľadaní nejakého kľúča, páky alebo riešení hádanky. Potom sa zasa dostanete na povrch a budete pokračovať v hľadaní súčiastok do majáku, ktorým chcete kontaktovať ostatné lode. Po pár hodinách si teda uvedomíte, že Solus Project je najmä atmosférickou adventúrou. Cestu vám budú sťažovať aj poveternostné podmienky. Taká smršť meteoritov či poriadny hurikán vie narobiť problémy. Spoločne s urputne chladnými nocami je vonkajšie prostredie omnoho neprívetivejšie, ako keď ste v jaskyniach. Tam nanajvýš natrafíte na rôzne pasce, ktoré tam na vás niekto pripravil...

The Solus Project
The Solus Project Humanoidné telo, pretiahnutá lebka... Počkať, nepohla sa mu práve ruka?!
Humanoidné telo, pretiahnutá lebka... Počkať, nepohla sa mu práve ruka?!


The Solus Project A zasa raz do podzemia.
A zasa raz do podzemia.


The Solus Project Inventár je kruhový, dovoluje vám kombinovať predmety. no občas je neprehľadný.
Inventár je kruhový, dovoluje vám kombinovať predmety. no občas je neprehľadný.





Mystický vizuál dopĺňa záhadný soundtrack, ktorý sa taktiež podieľa na dychberúcej atmosfére. Občasný komentár vašej postavy vám pomôže lepšie sa s ňou stotožniť a skutočne sa vžiť do deja. Postava si vtedy vlastne nahráva záznamy do svojho denníka, čo je šikovný spôsob, ako si zrekapitulovať, čím ste si za poslednú hodinku prešli. Podarí sa mi nájsť iných preživších? Čo majú znamenať tie nákresy? Mám neustále pocit, že mi je niečo v pätách...

Pri hre Solus Project strávite asi 20 hodín. Postupne budete odkrývať čriepky príbehu, minulosť planéty a dúfať, že sa vám podarí kontaktovať ostatných a nejakým spôsobom prežiť. Zo všetkých vašich potrieb je tou najdôležitejšou teplota, ktorá vás vie zabiť v priebehu niekoľkých sekúnd. Napríklad s potravou sme nemali veľké problémy - buď sme z tašky vytiahli vesmírny „lepeňák", alebo sme si dali polievku, ktorú sme našli v tábore. To musia byť iné „Éčka", keď je to tu navarené stovky rokov...

Hra podporuje aj VR, čo môže znamenať ešte lepší zážitok a vžitie sa do atmosféry. Občas zažijete frustráciu z nekonečného hľadania súčiastky či kľúča, no hra vás na oplátku odmení napínavými chvíľkami, kedy budete mať srdce až v krku. Na záver ešte spomenieme, že The Solus Project je vlastne duchovný nástupca hry The Ball z roku 2010. A ak teda máte radi adventúry, odhaľovanie tajomstiev a nádych sci-fi, tak je The Solus Project to pravé pre vás.  

The Solus Project
The Solus Project Záhadná vražedná hmota a nespočetne veľa kostier... Čo to má znamenať?
Záhadná vražedná hmota a nespočetne veľa kostier... Čo to má znamenať?


The Solus Project Vonku vás počasie nešetrí, narazíte na tornádo aj dážď meteorov.
Vonku vás počasie nešetrí, narazíte na tornádo aj dážď meteorov.


The Solus Project Bábika? Kde sa tu, do čerta, vzala bábika?
Bábika? Kde sa tu, do čerta, vzala bábika?





napísal rolan 16.8.2016
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
THE SOLUS PROJECT
+ pôsobovivý vizuál
+ skvelá atmosféra
+ životné funkcie
+ hororové prvky
- tunelový postup
- chýba interakcia s prostredím
- obmedzená výroba predmetov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Windows 7 64 bit, Dual Core 2GHZ, 4 GB RAM, DirectX10 Compatible 3D Card


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One

Vývoj: Teotl Studios / Grip Games
Dátum vydania:  2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18379)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk