Mirror's Edge

Hovorí vám niečo slovo parkour, alebo free running ? No ak nie tak ja vám to teda poviem. Tento nový druh "športu" je založený na prekonávani prirodzených prekážok co najrýchlejšie ale hlavne najefektívnejsie. Výsledkom je teda macher ktorý preskočí napr. auto takým spôsobom po ktorom si poviete: "Wooow, akoto že sa nezabil". A presne toto sa vám bude snažit približit hra vyvýjana štúdiom DICE.

Xbox360
pridal p3x0 16.11.2008 o 22:41 pod používateľské recenzie

7.5


Hovorí vám niečo slovo parkour, alebo free running ? No ak nie tak ja vám to teda poviem. Tento nový druh "športu" je založený na prekonávani prirodzených prekážok co najrýchlejšie ale hlavne najefektívnejsie. Výsledkom je teda macher ktorý preskočí napr. auto takým spôsobom po ktorom si poviete: "Wooow, akoto že sa nezabil". A presne toto sa vám bude snažit približit hra vyvýjana štúdiom DICE.

Čo Mirror´s Edge ponúka ?
v Mirror´s Edge sa vžijete do hlavnej hrdinky menom Faith ktorá je runner alebo ak chcete bežec vo futuristickom meste kde je všetko kontrolované. A tak ľudia ktorý chcú trocha súkromia si najmu runnera ktorý správu doručí na dané miesto. Samozrejme normálne cez ulicu to nepôjde pretože taký policajt by mohol runnera zastavit no a správa by skončila v neželaných rukách. Strechy až tak veľa ľudí bez dôvodu nestráži, takže jediná "rozumná" cesta vedie tadiaľto. Príbeh hry spočíva v tom ze Fatihina sestra je obvinená zo spachania vraždy ktorú ale neurobila a ako býva zvykom Faith musí celú konšpiráciu odhaliť. Samozrejme popritom ešte stíha očistiť meno svojej milujúcej sestry, a do tretice dať pár zlým ujom a tetám do nosa. V úvodnom menu nájdete story a menej dôležitý race. V story pojde o rozlúštenie už spomenutej zápletky. Spoločnost vám bude robiť Merc ktorého budete viac počut ako vidiet. Jeho úlohou je priblížiť info o misii, bude vás navigovať a v neposlednom rade v čakaní vo výťahu vam skracovať čakanie svojimy poznámkami. V race je pointou prejsť určité úseky levelov co najrýchlešie a po vyznačených chceckpointoch v co najkratšiom case. Musim uznať, že ak máte kamoša či brata, alebo proste niekoho koho baví stále prekonávať vaše časy a naopak, môže to byť príjemna zábava.


Poďme si zaskákať.
Na úvod vás čaká prvý level ktorý je tréningový, naučíte sa používať všetky tie finty ktoré Faith ovláda. A že je to vcelku šikovná deva, dokáže behať po stenách, liezť, preskakovať, podliezať, preliezať a ešte mnohé iné. To všetko budete nútený použiť pri prechodoch jednotlivými levelmi. Treba povedať že pohyby sú spracované: kvalitatívne na výbornu a kvantatívne na dobrú , dokážete si predstaviť aké pohyby Faith prevádza aj bez toho aby ste ju museli vidiet napr. z 3rd person pohľadu. Ale prekážky nebudú len rôzne ploty, rúry a steny. Nájdu sa aj živé, ktoré tvoria samozrejme príslušníci polície a kedže hlavná hrdinka veľmi zbraniam neholduje, budete si častokrát musieť poradiť holými rukami a nohami. Okrem nejakých základných kopov zo vzduchu a zeme, Faith ešte ovláda nejaké tie údery rukou a potom iste kombo pohyby, ktoré keď včas vystihnete uvidíte celkom efektívne zneškodnenie protivníka, pri ktorom sa vám ešte aj podarí získať nepriateľovú zbraň. Tých v hre nieje až tak málo nato, že sa nejedná o čisto vojnovú záležistosť. Do rúk dostanete pištoľ, uzi, brokovnicu, pár utočných pušiek, či samopalov a ostreľovačku. Je to teda klasika, ktorú nájdete asi v každej hre. Čo ale nenájdete snáď nikde inde len tu je, že zbrane sa nenabíjajú, teda ak vystrieľate to, čo je práve v zbrani, budete si musieť nájst ďalšiu po mŕtvych protivníkoch, kedže iná cesta k zbrani ani nevedie. Zaujímave je aj to, že nikde na HUD-e ani zbrani sa nenachádza info o tom koľko nábojov ešte ostáva. Kľudne sa teda môže prihodiť, že prepadnete partičku nepriateľov s jedným nábojom, naštastie ak je uz zelezný kamoš prázdy hra ho automaticky zahodí. Ale aby som iba nechválil tak musím niečo aj vytknúť. Je to predovšetkým občasné zaseknutie o zábradlie poprípade o stenu a podobné veci. Občas sa stane, že chcete urobiť wallrun (t.j. beh po stene) a namiesto toho hrdinka skočí z mrakodrapu strmhlav na ulicu. Chýba aj viacero ciest k cieľu, jedine ak niekomu stačí rozohdnúť sa medzi prelezením a podlezením.


A BTW...
Na svet sa dívate z pohľadu prvej osoby, čo je v tomto štýle hry dosť nezvyčajné, ale autory to zvládli na jednotku. Možno si cestou vsimnete miesta vyznačené červenou farbou, tie sú akousi pomôckou, ktorá ukazuje smer a tiež aby ste si v tej rýchlosti stihli uvedomiť a hlavne všimnúť kam to vlastne treba ísť. Po každom nevydarenom kúsku stratíte rýchlosť a znova sa musíte rozbehnúť a ak vám budú v pätách prenasledovatelia, je možné, že je to konečná. Stáva sa to hlavne po každom zlom skoku kedy po dopade z väčšej výšky nestlačíte v správny moment tlačídlo pre zohnutie a následne neurobí Faith kotuľ. Ako už bolo spomenuté HUD hry neukazuje absolútne nič. Ak sa chýli k vašému koncu obrazovka zčervená, potom hra zmení farby na čiernobiele a potom si možno všimnete menu, kde bude vaším častým kamoššom LOAD GAME alebo rovno zatlačíte Xbox button a vypnete hru, ak ale predtým nerozflákate telku. Na to ale až tak veľa dôvodov nebude, pretože v hre sú dobré zapracované checkpointy a žiadna pasáž mi neprisla príliž ťažká a k frustrácií nedochádzalo. EA komiksom asi fandí, dôkazom toho je aj grafické prevedenie tejto hry, zato je na celkom slušnej úrovni. Nápad s prevažne svetlými a hlavne bielou a modrou farbou je vcelku vydarený. Ale počas hry si ani nevšimnete, že sa jedná o komiksovú grafiku pretože pri rýchlom behu sa obraz rozmazáva, čo dodáva vskutku pekný efekt. Jedine vo filmoch alebo ak chcete ukážkach mi prišlo trochu nemotorné spracovanie pohybu postáv. Ale fanúšikov kreslených rozprávok iste poteší. Ovládanie je jednoduché a nieje problém si naň zvyknúť, problém nastane vtedy ak hru nehráte pár hodín, je možné, že dôjde k situácií kde sa stane, že namiesto skoku stlačite útok a podobne. Mne trvalo prejdenie hry priblizne 6 hodín, čo nieje práve veľa. Taktiež by sa dalo hovoriť o umelej demecii nez inteligencii, nepratelia sa síce sanžia kryť, ale zdalo sa mi, že zbytočne vybiehaju s úkrýtov a ich strelecké schopnosti tiež za veľa nestoja. Dochádzalo k situáciám ,že sú zručnejší v boji z puškou ako s manuálnou zbraňou, dá sa to vysvetliť na názornom príklade - bežíte k vojakovy, on mastí olovo kade tade ako šialený, vy dobehnete k nemu a složí vás dvoma údermi pažbou... hm zaujímavé.


Zazvonil zvonec a...
Hre dávam 8 bodov lebo je to niečo nové čo tu ešte nebolo, a musím povedať ono je to aj na prvý pokus vydarené. EA konečne pochopili, že sa nedá pracovať len s NFS, Medal of Honor a podobnými zaužívanými značkami. Je fajn ze skúsili niečo nové. Škoda tej krátkej hracej doby, ale na odreagovačku je to výborna zábava, taktiež nenáročný hráč a fanúšikovia free runningu si prídu na svoje. Oplatí sa to skúsiť.

napísal p3x0 16.11.2008



Páči sa mi!

7.5
MIRROR'S EDGE

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14.11. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19523)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk