The Last of Us

Naughty Dog sa znovu postaralo o hru, ktorú si budeme ešte dlho pamätať. Krutý svet so silným príbehom je to, čo z The Last of Us robí jednu z najlepších hier na svete.

PS3
pridal j@mes 9.7.2013 o 20:54 pod používateľské recenzie

10


 Už je to 20 rokov od vypuknutia nákazy, ktorá zdevastovala svet a zničila spoločnosť.  Kedysi preplnené mestá dnes ležia v ruinách. Bezpečie vám poskytujú karanténne zóny, ale za cenu brutality armády. Budete sa snažiť robiť čokoľvek, aby ste prežili, aby ste si zaobstarali aspoň jeden potravinový lístok. Mimo bezpečia armádou kontrolovaných oblastí je život krutý. Nakazení nie sú až tak nebezpeční, aspoň viete, čo od nich očakávať. Avšak ľudia sú komplikovanejší. Niektorí len putujú, iní však lovia. Aj ľudí. Tento svet nie je to, čo bývalo. Ľudia prežili, ale ľudskosť nie. Vitajte vo svete, v ktorom preživší Joel a Ellie každodenne bojujú o svoj život. Vitajte v  The Last of Us.

 

 

Nebezpečne skutočné

 

Aj keď si možno poviete, že nákaza, to tu bolo... mýlite sa. Hra sa v istých veciach podobá titulu The Walking Dead, ale má oproti mnohým iným zombie titulom istú výhodu. Kým ostatné hry typu Resident Evil si vymýšľajú kadejaké laboratórne vírusy, The Last of Us vychádza z prírody. Parazitujúca huba Ophiocordyceps unilateraliszatiaľ útočí len na hmyz, ale kto vie? Možno niekedy táto huba zmutuje (radšej nie) a budeme mať The Last of Us aj v živote. Nič nie je vylúčené...

 

Príbeh, ktorý vás dostane

 

Joel je preživší, ktorý robí všetko pre to, aby sa dožil ďalšieho dňa. Poznal svet pred nákazou a o to viac si uvedomuje, že v tomto svete treba byť drzý a priebojný. Snaží sa zabudnúť na minulosť. V karanténnych zónach sa žije ťažko, preto sa Joel živí aj ako pašerák. Vtedy stretáva len štrnásťročnú Ellie, ktorá sa narodila v zničenom svete a jej správanie sa prispôsobilo drsnému okoliu. Avšak stále je len dieťa. Prejavuje svoje city a myšlienky keď vidí niečo pekné alebo naopak, niečo hnusné. Nikto z nich nie je nadšený zo situácie, v ktorej sa ocitli. Sú plný kontrastov. Ellie cíti strach, ale nezaprie sa ani jej zvedavosť a keď uvidí napríklad záhradných trpaslíkov, prirodzene to okomentuje. Čo však Ellie v sebe má je ľudskosť. Tá je v Joelovi hlboko potláčaná už veľa rokov.

 

 

 

Sled udalostí spôsobí, že Joel a Ellie putujú do základne frakcie Svetlonošov, až ďaleko na východe USA. Postupne si k sebe budujú priateľský vzťah a verte mi, že to pocítite aj vy. Čím dlhší čas s nimi strávite, tým viac s nimi budete súcitiť. Na svet sa pozeráte rovnako ako oni. Prežívate každého clickera, prajete si, aby ste mali aspoň o tri náboje viac na jeho zabitie.  Príbeh má hlbokú myšlienku a práve až priam neskutočné prežívanie s postavami, ktoré som zažil iba u niektorých hier, robí z The Last of Us hru s dokonalým príbehom.

 

 

Nástrahy nového sveta

 

Armáda tvrdou rukou kontroluje karanténne zóny, mimo nich je zase šanca, že narazíte na nebezpečných lovcov. K tomu všetkému sú tu ešte oni – nakazení. Parazitujúca huba má potrebu sa šíriť. Nakaziť sa môžete buď pohryznutím od infikovaného, alebo vdýchnutím nakazeného vzduchu. Nákaza sa prejaví asi po dni. Huba vám ovládne mozog. Stratíte nad sebou kontrolu, začnete byť na všetko agresívny a útočný. To je prvá fáza – runneri. Neskôr sa nákaza rozšíri ešte viac. Hlavu vám zamoria huby a vy nič nevidíte, len počujete. To je druhá fáza – clickeri. Práve tí vám znepríjemnia život, keďže sú tuhší a dokážu vás zabiť akonáhle sa k vám dostanú.

 

The Last of Us

 

Gameplay

 

K dispozícii sú štyri obtiažnosti. Ak sa vám zdá hra ľahká, skúste ťažkú alebo ak chcete výzvu, tak survival obtiažnosť. Verte mi však, že aj na ľahších obtiažnostiach sa zapotíte. Hra mi zabrala na normálnej obtiažnosti okolo 25 hodín (veľmi slušné), i keď je pravda, že som prehľadával asi každý kút hry. Práve prehľadávanie tvorí veľkú časť hry a závisí na ňom vaše prežitie. Na kôpke oblečenia môžete nájsť napríklad handru a v kúpeľni zase alkohol. Ak budete mať dostatok predmetov, môžete si vyrobiť lekárničku či molotov koktail. Joel tiež zbiera potravinové doplnky, s ktorými si môžete vylepšiť Joelove schopnosti, ako napríklad obrana vyrobeným nožíkom proti clickerovi. Okrem toho zbierate súčiastky a náradia, ktoré používate na vylepšovanie zbraní. Kým vylepšovanie zbraní je možné len pri určených stoloch, vylepšovanie schopností je real-time ako aj vytváranie vecí. Joel si jednoducho zvesí svoj batoh a vy si môžete vytvoriť potrebnú vec. Budete to však musieť robiť opatrne a rýchlo. Ak chcete mať z hry všetko, môžete hľadať zberateľské predmety ako komiksy, prívesky či artefakty pôvodných obyvateľov.

 

 

 

 

 

Využívať môžete Joelovu schopnosť načúvania. Získate tak prehľad o mieste svojich nepriateľoch, ale len tých, ktorí vydávajú nejaký zvuk. Ocitnete sa aj pod vodou a často budete musieť riešiť, ako sa dostať na protiľahlú budovu či na vyvýšenú plošinu. Akčné pasáže sa striedajú s tými hororovými či pokojnými. Hra ponúka celkom slušné množstvo zbraní a Joel ich ochotne prijme. Keď si však uvedomíte, že do každej máte pár nábojov, budete radi, že ich unesie. Často sa mi stalo, že otvorím šuplík a tam nič. Nábojov je naozaj pomenej, ale keď viete ušetriť, nemali by ste mať výraznejší problém. Ak natrafíte na nezvyčajne veľa nábojov, čakajte, že o nich asi o chvíľu prídete (míňajú sa naozaj rýchlo). Z toho dôvodu je často dôležitý stealth prístup a používanie improvizovaných zbraní ako fľaša či palica. V hre nie je autoheal, takže nastupujú staré dobré lekárničky. Priaznivci štýlu utekaj a strieľaj sa teda budú musieť zdržať a pomyslieť aj na záložný plán. Súboje sú spracované neuveriteľne skvelo a brutálne. Ide o prežitie, preto aj s tehlou dokážete protivníkovi rozmlátiť hlavu.

 

 

 

 

 

 

 

Umelá inteligencia je v hraní novodobých hier kľúčová. V The Last of Us je AI spracovaná na jednotku iba s menšou chybičkou a to v spojencoch. Kým Ellie sa snaží ukryť čo to dá, tretí spojenec (ak akurát niekoho máte) sa môže trochu zamotať a ak je aj na dohľad nepriateľov, nikto na nič nezareaguje. Ak by ste ale kvôli nim mali opakovať hru, pretože vás nepriatelia dostanú, bolo by to pekne otravné. Ide teda len o nepatrnú chybu. Na druhej strane, spojenci vám veľakrát pomôžu ak sa to dá. Keď ste pod paľbou, Ellie môže odpútať pozornosť tak, že hodí na nepriateľa tehlu. Všetko závisí len od situácie. Nepriateľská AI je ešte lepšia. Systematicky vás začnú hľadať, prečesávajúc každú miestnosť a k tomu všetkému sa ešte medzi sebou rozprávajú, o vás a okolí. Často vás nepriatelia prekvapia a neraz obkľúčia zo všetkých možných strán. Inak zareagujú, keď máte v ruke zbraň a keď na nich mierite. A nielen ľudia sú zradní. Clickeri počujú veľmi dobre, preto keď začnete strieľať, nahrnie sa na vás celá kopa nakazených.

 

 

 

 

 

 

Pastva pre oči, zážitok pre uši

 

 

 

Je priam neskutočné, ako sa dá z takmer sedem rokov starej konzoly vyťažiť tak veľa.  PS3 na konci svojej éry zažíva graficky najnáročnejšie hry a The Last of Us to potvrdzuje aj tým, že next-gen konzolám a výkonným počítačom konkuruje. Skvelú grafiku sme mohli vidieť už pri Uncharted 3 a v The Last of Us je ešte vypracovanejšia. Nádherné scenérie a detaily exteriérov striedajú vypracované miestnosti budov. Tiež si budete vychutnávať krásne prostredia aj v zimnej krajine. Najviac som si ale užil svetla. Keď sa budete prechádzať po rozpadnutej budove zarastenej brečtanom pocítite každý slnečný lúč. Baterkou si posvietite na rôzne zákutia tmavých miest. Ak namierite baterkou na červené kachličky, okolie sa mierne sfarbí do červena. Fanúšikovia tieňov si tiež prídu na svoje.

 

 

 

The Last of Us

 

 

 

Naughty Dog vypiloval každý kúsok hry. Prestrihové scény sú samozrejme najpríbehovejšie a ich spracovanie je dokonalé – takmer akoby ste sledovali ozajstný film. Herecké výkony sú skutočne presvedčivé a silné emócie, ktoré herci prežívali vás dostanú. Ja som sa do príbehu jednoducho „zažral“. The Last of Us má však aj skvelú zvukovú kulisu. Kráčate pri vode a počujete hmyz naokolo. Krčíte sa za stolom a počujete klikavý zvuk, ktorý sa nebezpečne približuje. Neuveriteľne skvelá hudba, ktorá do zničeného sveta pasuje ako bič, ešte väčšmi zvyšuje emócie a atmosféru.

 

 

 

Multiplayer inak

 

 

 

Postapokalyptický svet neobišiel ani online zábavu. Online multiplayer využíva prvky singlu. Hráči sa rozdeľujú do dvoch frakcií: lovci a Svetlonoši. Hra však aj v tomto smere borí mýty. Tímy budú musieť hľadať a bojovať o zásoby. Munície ani tu nie je dosť a hráči, uplatňujúci metódu strieľaj a utekaj skončia rýchlo. Tímová práca je dôležitá ako aj stealth prístup a hráči môžu používať aj načúvanie. Dobrá taktika je cestou k úspechu vášho klanu.

 

 

 

 

 

 

Súhrn

 

 

 

Naughty Dog tvorilo vždy hry, ktoré mali obrovský úspech a The Last of Us je ich veľdielom. Parazitickou hubou zničený svet je plný agresívnych nakazených a nebezpečných preživších. Príbeh Joela a Ellie patrí k tým najemotívnejším aké som kedy zažil. Táto survival akcia vás pohltí behom pár minút. Pre mňa ide o jednu z najlepších hier vôbec a práve príbeh, emócie a hrateľnosť z nej robí zaručeného kandidáta na hru tohto roku a u mňa osobne aj na hru desaťročia.

 


napísal j@mes 9.7.2013



Páči sa mi!

10
THE LAST OF US

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19550)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk