The Last of Us

Stáva sa z toho už bežná rutina. Hry, ako Call Of Duty, Battlefield a Medal Of Honor sú si podobné a pár rokov rovnaké.

PS3
pridal gabk0 31.12.2013 o 9:05 pod používateľské recenzie

10


Stáva sa z toho už bežná rutina. Hry, ako Call Of Duty, Battlefield a Medal Of Honor sú si podobné a pár rokov rovnaké. Vývojári chcú iba zarobiť, ale na dojem hráča po prejdení hry asi zabudli. Práve tieto hry ukázali, že Multiplayerové hry ovládli svet a hráčov. Kampaň sa v hre vyskytla, ale nenaplnila očakávanie ako tomu bolo niekedy. Proste kampaň s dĺžkou 4 hodiny a DLC-čka za drahý peniaz. Našťastie sa ešte nájdu na svete výovjári, ktorím nejde len o peniaze, ale predovšetkým o herný zážitok hry pre jedného hráča. A príkladom je Naughty Dog. Práve títo vývojári robia hry pre hráčové potešenie, aby sa v hre zabavil a užil si ju naplno. Je to už pár rokov čo prišiel na svet Crash Bandicoot. Bol to doslova herný skvost na Playstation 1. Ale doba sa menila a tak vznikla Playstation 2 a 3. Na Playstation 3 si Naughty Dog povedali, že znova urobia niečo čo bude hráča baviť. Stalo sa. Vznikol Uncharted. Akčná adventúra s pohľadu 3 osoby sa nám vrila do sŕdc. No písal sa rok 2013 a s ním prišli NextGen konzoli. A ako sa Naughty Dog rozlúčil s Playstation 3 ? Jednoducho. Prišiel The Last Of Us.

 

Kto sme ? Sme ľudia. A čo chceme a načo máme právo ? Práv je veľa, ale najväčšie je asi právo žiť. A práve o tom je The Last Of Us. Ako sa ľudia správali, správajú a budú správať. Ako riešia situácie v ľahkých a naopak náročných situáciach. Svet postihla obrovská nákaza. Nákaza, ktorá spojí 2 hlavné postavy: Joel a Ellie.

Práve Joeal a Ellie sú niečim, čo ste ešte v ostatných hrách nezažili. Potrebovali ste v hre s niečim pomôcť od partnera ? Museli ste ho volať ? Áno, museli. V The Last Of Us niečo takéto nezažijete. Postavy autmaticky reagujú na danú situáciu a podľa toho sa aj správajú. Nemusíte Ellie kričať aby vyliezla na rebrík alebo aby vám pri bitke pomohla. Nie. Dvojica Joel a Ellie sa perfektne doplňujú.
Joel – Chlapík, ktorý poznal svet ešte pred nákazou. Nákaza, ktorá vytvára na mozgu zhubný nádor a mení ľudí na agresívne beštie. Ellie – narodila v karanténe a je zvedavá čo všetko vonku môže stretnúť a vidieť. Uvidí auto s nápisom Ice Cream a pýta sa ? Načo tam má napís Ice Crem ? Joel sa len usmeje a povie, že to auto predávalo zmrlinu. Smeje sa na veciach ktoré vyvádzali mladý ľudia, ako čo si obliecť na rande, kam ísť a podobne. Sama si uvedomí, že tie časy už neexistujú a svet je krutý. Svet sa zmenil.

Postavy ľahko zistia, keď sa od nich vzdialite, hľadajú cestu, keď si prezrete miestnosť tak sa vás automaticky spýtajú či ste niečo našli, podstúpia riziko ako samostatne preliezť cez plot, otvoriť dvere z druhej strany, či preliezť cez úzku ventilačnú šachtu. Postavy sa sami zabávajú, oddýchnu si alebo začnú tvoriť dialóg. Nepotrebujete žiadne tlačidlo na spustenie dialógu alebo prikázania postavy aby vyliezla na rebrík, naskočila na plť a pod. Jednoducho máte prehľad o situácii a o tom, či vám hrozí nebezpečenstvo. Nie len vám, ale aj Ellie. Vzniká medzi vami vzťah a vy jednoducho súcitíte s postavami. A aj tým sa The Last Of Us líši od ostatných hier.

 

Celkový svet v hre úplne zomiera. Amerika, v ktorej sa hra odohráva nie je ako ju poznáme. Budovy sú schátrané, domy prázdne, po uliciach pobehujú mutanti, kvôli konzerve s jedlom sú ľudia ochotný aj zabiť. Svete je nebezpečný. Po mestách sú rôzne teritória, karanténne oblasti...

A vy urobíte všetko aby dvojica hlavných postáv prežila.

 

Hra vám nedovolí zvoliť si cestu A alebo B. Jednoducho musíte počitať so všetkým čo na vás čaká. Možno budete v diaľke počuť mutantov, počuť krik lovcov alebo počuť v budove kroky na vyššom poschodí. Tímto hra buduje obrovské napätie a tlak, že si poviete, že počkáte kým všetko nestíchne.
V hre vám vystačí ticho a samota, no nie je to nič príjemné.

 

Každučké stretnutie s nástrahami alebo nepriateľom vás vyčerpá a núti vás hru vypnúť a nepozerať sa na trápenie Joela a Ellie. Samozrejme, nepriateľ nemusí byť len mutant, môžu to byť aj ľudia – lovci. V hre je všetko tak zničené, že to vedie ľudí ku kanibalizmu alebo ublížení zvieraťa či nevynného dieťaťa.

V hre dominuje kooperacia v survival štýle. Prostredie využívate vo svoj prospech napr. pri bojoch, ak vám dojdú v pištoli náboje tak musíte využiť dýky, alebo laty, oceľové tyče, veci vo vašom vaku... Tieto predmety sa opotrebujú, takže vám dlho nevydržia. Každý predmet vydrží v inom časovom rozpoložení. Záleží na opotrebovaní. To čo nájdete, s tým musíte bojovať, inak neprežijete.

 

Nikde nenájdete označených mutantov, zdravie sa vám automaticky nedoplní. Nikto vám negarantuje, že v miestnosti s kadiaľ počujete hlas mutantov sa nachádza lekárnička alebo munícia do pištole. V hre nenájdete obchodníkov a priekupníkov. Všetko si musíte zabezpečiť sami. Na toto všetko využíva Joel jeho inštinkt. Ten mu dovolí pomocou sluchu zistiť, kde sa mutanti v priestore nachádzajú. Ak na vás čakajú, ste mŕtvy.

Nechcete prehľadať miestnosť na poschodí s ktorej počuť divné zvuky ? Nenájdete veci potrebné na vylepšenie zbraní, či zvýšenie zdravia. Nechcete vojsť do budovy ? Nenájdete vzácne artefakty, lekárničky a ostatné veci, ktoré su k prežitiu nevyhnutné. Hra vám nedovolí protivníka efektívne zlikvidovať. To čo poznáte z ostatných hier je preč.

A práve toto je jedna z vecí, ktorá vytvára neuveriteľnú atmosféru v hre. Nemáte sa na koho spolahnúť, sem tam niekoho stretnete, ale aj on si pôjde po vlastných. Budete rozmýšľať čo si na zbrani vylepšiť, streľbu alebo rýchlosť nabíjania ? Riskovať hlučnú streľbu mutantov ktorí privolajú ostatné beštie alebo riskovať tiché prebehnutie pomedzi mutantov napr. Klikerov, ktorí sú slepý. Je to všetko len na vás. Každé rozhodnutie môže byť osudné. Zo začiatku Joel nebude strieľať ako nejaký superhrdina, bude mu trvať kým zbraň nabije, ak nenájde náboje tak ich začne vo vaku hľadať. Ak nenájdete lekárničku tak musíte pozbierať suroviny aby ste si ju mohli vyrobiť, nenájdete molotov tak si musíte nájsť veci aby ste ho mohli vytvoriť.

 

The Last Of Us patrím medzi najlepšie hry generácie. Zvuková stránka je vybavená perfektne. Konečne počujete postavy dýchať, utierať si ruku o nos, počuť ako sa po behu nadychujú. Podľa zvuku zistíte počet nepriateľov alebo streľbu. Hra má perfektný animačný systém, ktorý je zrejme doteraz najlepší aký môžete v hre zažiť. Postavy okolie vnímajú, nemusíte im povedať aby priniesli rebrík alebo aby sa prilepili k múru. Nie, toto všetko postava vykoná automaticky.

 

Svet a Amerika spolu s ním umiera. Pohľady na rozpadnuté budovy, prázdne domy, posledné želania sú smutné, ale sú nádherné. The Last Of Us je umelecký kúsok a bezpochyby hra generácie. Ak sa mám priznať tak som ešte nikdy nesúcitil s postavamy tak ako v tejto hre. Ak máte PS3 a hru ste si ešte nezadovážili tak ste urobili chybu a určite ju napravte.

10/10
+

Joel a Ellie

Príbeh

Grafická stránka

Zvuková stránka

Atmosféra

Animácie postáv


 

 

Ešte by som vám chcel zaželať šťastný nový rok 2014 plný nie len herných ale aj osobných úspechov. 

 

 


napísal gabk0 31.12.2013



Páči sa mi!

10
THE LAST OF US

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19886)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk