Switch má 1. narodeniny - čo Nintendu vyšlo a čo musia v druhom roku napraviť?

Obhliadnime sa späť za prvým rokom hybridnej konzoly Nintenda, ktorá za túto dobu predala 15 miliónov kusov

pridal matus_ace 4.3.2018 o 16:14 pod hry
Switch má 1. narodeniny - čo Nintendu vyšlo a čo musia v druhom roku napraviť?

HRY > NOVINKY >

Pred vydaním bolo naozaj ťažké predvídať, čo sa vykľuje z Nintendo Switch. Nintendo má za sebou históriu veľkých úspechov, no tiež Wii U, ktoré predajmi veľmi zaostalo za očakávaniami aj napriek kvalite hier a úvodnej multiplatform podpore. Hybridná konzola má teraz na konte 15 miliónov predaných kusov, za rok prekonala Wii U a zlomila hneď niekoľko rekordov v rôznych regiónoch. Včera konzola oslávila svoje prvé narodeniny a kým vo vedení v Japonsku dojedia tortu, pozrime sa na to, čo za ten rok konzole vyšlo a na čom by, naopak, mali v druhom roku poriadne popracovať.

To dobré:

Prenosnosť - Nintendo so Switchom stavilo na netradičný koncept hybridnej konzoly, ktorú môžete mať kedykoľvek a kdekoľvek so sebou, no zároveň si ju doma môžete zasunúť do dokovacej stanice pripojenej k telke a lusknutím prstov pokračovať v hraní tam. Čo je síce fajn, no je to hlavne faktor mobility, ktorý konzole pomohol k číslam, ktoré dosiahla. Zobrať si svoje obľúbené hry kdekoľvek je lákadlom, obzvlášť, keď si to hry ako nová Zelda, ale aj Doom, Skyrim a FIFA. Navyše to prináša aj netradičné zážitky, čo pochopíte, keď na letisku pri čakaní na let zažijete svoj prvý miniturnaj v Mario Kart 8 Deluxe s niekoľkými ďalšími ľuďmi a každý na vlastnej konzole.

Hry - Switch nemohol mať lepší štart, The Legend of Zelda: Breath of The Wild je jedna z najlepších hier posledných rokov a jedna z najlepšie hodnotených hier vôbec. Nintendo tituly vydávalo postupne a mohli sme vidieť aj ďalšie silné pokračovania ich značiek, medzi ktoré patrili Super Mario Odyssey, Xenoblade Chronicles 2 a Splatoon 2. Bodovali však aj nové značky Snipperclips a ARMS, no Nintendo hlavne na palubu pritiahlo tretie strany, ktoré obnovili dôveru v spoločnosť.

Periférie a príslušenstvo - Switch prišiel s netradičným konceptom a tým pádom musel hodiť za hlavu predchádzajúce periférie a príslušenstvo, čo nie je úplne bežné, keďže často stavali na spätnej kompatibilite. Sami si síce držia ceny vlastných produktov vysoko, no rovnako ako s hrami, aj tu pritiahli na palubu mnoho tretích strán, takže nie je náročné si vybrať medzi niekoľkými ovládačmi, dokovacími stanicami, obalmi a nechýba ani Arcade Stick a ďalšie. Samotné Joy-Cony a ich pestré variácie tiež nie sú na zahodenie.

Switch má 1. narodeniny - čo Nintendu vyšlo a čo musia v druhom roku napraviť?

Kde musia zapracovať?

Systém - Systém v Nintende je jednoduchý, intuitívny a prehľadný, no po roku na trhu by to chcelo už niečo viac. Mám na Switch už viac ako 40 hier a aj keď konzola zoraďuje aktuálne len hrávané tituly, chcelo by to priečinky. Taktiež by padla vhod možnosť meniť témy ako na 3DS, keďže si zatiaľ môžete vybrať len z dvoch základných. A kým Nintendo samo pri servisovaní dokáže zálohovať uložené pozície a aj ich preniesť na inú konzolu, túto možnosť by mali mať aj hráči. Osobne by som ocenil aj poriadny Activity Log ako na Wii U.

Online - Online systém konzoly vlastne ešte stále nefunguje v plnej verzii, no zatiaľ netušíme, čo nás pri jeho tohtoročnom spoplatnení a plnom nasadení čaká. Predstava je ale zrejmá: zrušiť Friend kódy a zaviesť normálne hľadanie priateľov, no najmä zjednodušiť možnosti hlasového chatu, ktorý si ešte stále vyžaduje separátnu mobilnú aplikáciu a zbytočne komplikované spojenie konzoly, mobilu a headsetu cez adaptér.

Funkcie a služby s novými možnosťami - Ak by ste sa ma pred rokom spýtali na prehliadač, mediálne aplikácie a Virtual Console, povedal by som, že je to otázka pár mesiacov, no doteraz to tu vo väčšej miere nemáme. Prehliadač v konzole zjavne je, keďže funguje na uploadovanie obrázkov na Twitter a Facebook, no hráči sa k nemu nedostanú. Niektoré klasické tituly už síce vyšli, no stále sme sa oficiálne nedočkali spustenia Virtual Console služby. Na americkom trhu už funguje Hulu, v Japonsku zas NicoNico, no globálneho nasadenia Netflixu či Amazon Prime pre Switch sme sa zatiaľ nedočkali.

Switch má 1. narodeniny - čo Nintendu vyšlo a čo musia v druhom roku napraviť?

A čo nás čaká v budúcnosti? To je náročné odhadnúť, keďže ešte nikdy nebol herný biznis tak turbulentný ako teraz. V prospech Switchu hrá kvalitná first party knižnica, podpora 3rd party vydavateľov aj výrobcov periférií a tiež fakt, že si predaje na konzoly pochvaľujú aj indie vývojári. Spoločnosť sa sústredí na hry, nie na gimmicky a predaje ukazujú, že sa im to vypláca. Tento rok ale bude kľúčový. Nintendo musí potvrdiť minuloročné čísla. Taktiež musí dorovnať latku kvality titulov, ktorú nastavili minulý rok vysoko. No taktiež musia vypočuť volanie hráčov po veciach, ktoré im najviac chýbajú, či prekážajú, lebo práve hráči ich dostali tam, kde sa teraz po roku nachádzajú.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19829)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk