Xbox Series X a S konzoly oslavujú prvé narodeniny

Presne pred rokom sa začali predávať dve nové konzoly od Microsoftu a to Xbox Series X a Series S.

pridal saver 10.11.2021 o 19:25 pod hardware
Xbox Series X a S konzoly oslavujú prvé narodeniny

HARDWARE > NOVINKY >

Presne pred rokom sa začali predávať dve nové konzoly od Microsoftu a to Xbox Series X a Series S. Vydal ich ako štvrtú generáciu svojich konzol, pričom to bolo prvýkrát, čo niekto priniesol dve rôzne konzoly v jednej generácii.

Microsoft totiž priniesol 500 eurovú Xbox Series X s výkonom 12Tflops ako najvýkonnejšiu konzolu doteraz a 300 eurovú Xbox Series S v výkonom 4 Tflops, tá prišla bez mechaniky. K tomu, keďže je X verzia určená na 4K rozlíšenia, Xbox Series S na 1080p alebo 1440p. 

Novinkou v konzolách boli vstavané SSD disky pre rýchle načítavanie, doplnkové SSD karty, X verzia pridala 4K Bluray mechaniku. Zároveň obe boli hardvérovo a konštrukčne veľmi dobre spravené s jednoduchým a hlavne netradičným dizajnom a pri Xku aj veľmi dobrým chladením. S veľkých noviniek prišlo 120fps podpora, VRR podpora alebo ray tracing. Neskôr pribudol aj Dolby Vision pre hry.

Pri vydaní sme ponúkli ako recenziu na Xbox Series X, tak Xbox Series S , obe aj s jedinečnými unboxing videami. 

Čo sa týka hier, Microsoft launch trochu zanedbal, a keď mu vypadlo Halo Infinite, z veľkých vlastných titulov odstalo len Gears Tactics, ale napriek tomu sa Xbox Series X a aj S vypredali hneď. Sko síce postupne prišlo na sklady a drží sa tam aj teraz, ale X-ko sa stále aj dnes vykupuje. Nevieme presné predaje, ale odhaduje sa 8-9 miliónov kusov.

Zo svojich veľkých titulov v priebehu tohto roka priniesol na konzolu Flight Simulator, teraz Forzu Horizon 5 a obe veľmi vysoko hodnotené hry. Zo svojich hier pridal aj Psychonauts 2 a prichádza Halo Infinite. Plus prišli rôzne menšie hry od tretích strán ako The Medium, Tell me Why alebo The Ascent. Microsoft na rôzne svoje tituly popridával aj nextgen upgrady zadarmo a vydal aj Gears 5 Hivebusters expanziu, rozširoval Sea of Thieves, State of Decay 2 a aj Grounded.

Microsoft ponúkol širokú spätnú kompatibilitu s tromi generáciami konzol, pridal k nim vylepšenia ako filtering a AutoHDR a k tomu niektoré staršie hry dostali dvojnásobný framerate, niektoré aj štvornásobný, kde sa využila aj 120fps podpora. 120fps priebežne ponúklo aj veľa aktuálnych titulov. 

Najlepšie tituly podľa Metacritic priemeru hodnotení boli:

1. Hades  - 9.3
2. Forza Horizon 5 - 9.2
3. Microsoft Flight Simulator - 9.0
4. It Takes Two - 8.9
5. Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2  - 8.9 
6. Tetris Effect: Connected  - 8.8 
7. F1 2021 - 8.8 
8. Psychonauts 2 - 8.7
9. Hitman 3  - 8.7
10. Death's Door - 8.7

Čo však bolo najväčšou silou Xbox konzol, bol Game Pass. Ten teraz Microsoft výrazne rozbehol a počas roka pridával veľké tituly, pripojil ponuku svojej Bethesdy, prichádzali aj tituly tretích strán a to rovno pri vydaní. Veľa hier prišlo od Segy a do Game Passu Ultimate doplnil aj EA Play hry. Game Pass sa medzitým výrazne rozbehol na mobiloch a Xbox hry sa dajú cez streaming hrať aj na PC, už chýbajú len priame aplikácie na TV.

A ako vyzerá budúcnosť? Zdá sa, že stále lepšie. Nakúpené štúdiá Microsoftu sa rozbiehajú a pripravuje sa veľa titulov, kde príde Hellblade II, Starfield, Fable, Avowed, Redfall, State of Decay 3, Forza Motorsport, Perfect Dark, pripravuje sa port Age of Empires IV a rôzne ďalšie hry. Od tretích strán im z veľkých titulov budúci rok príde Stalker II alebo aj CrossfireX s kampaňou od Remedy.





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19960)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk