Späť do školy s novým notebookom

Dnes už výkonný notebook nie je len na hry.

pridal saver 2.9.2022 o 16:04 pod hardware
Späť do školy s novým notebookom

HARDWARE > NOVINKY >

Škola začína a samozrejme na školu potrebujete dobrý notebook, kde potrebujete ako základný výkon na World a Excel, tak aj samozrejme výkon na relax pri hrách a aj pre náročnejšie aplikácie alebo výukové programy. Dobre zvolený stroj môže pomôcť napríklad pri rozvíjaní ambícií kreatívnejších školákov, ktorí by sa chceli naučiť alebo zlepšiť svoje zručnosti v oblasti videa alebo 3D grafiky.

Ideálne je k tomu mať notebook s RTX 30 generáciou grafických čipov, kde dostanete všetko potrebné a aj optimalizácie, či už v základných notebookoch, tak v pracovných a kreatívnych Nvidia Studio notebookoch s maximálnym výkonom. 

Späť do školy s novým notebookom

Pritom ponúkajú ako tenké telo, tak výkon, vysokú výdrž batérie a zároveň sú aj tiché. Je to vďaka sérii technológií, ktoré nájdete v notebookoch, a ktoré:

  • zlepšujú výkon a výdrž, optimalizujú procesy
  • zaisťujú výkon pre aplikácie 
  • nakoniec im nechýba výkon pre hry

Notebooky ponúkajú ako MaxQ technológie pre možnosť tenkých profilov a zároveň vysokého výkonu, ale aj NVIDIA Advanced Optimus a Battery Boost 2.0 technológie na predĺženie výdrže batérie, WhisperMode 2.0 na tichý režim. Z herných funkcií samozrejme ray tracing na kvalitnú grafiku, DLSS na zvýšenie výkonu a nakoniec aj Reflex na čo najrýchlejšiu odozvu. Pritom ray tracing a výpočty sa využívajú aj v rôznych programoch od Solid Worksu, cez Blender až po Premiere, čo vám urýchli prácu, respektíve štúdium.

Späť do školy s novým notebookom

Presnejšie akcelerujú rôzne aplikácie v strojárstve, informatike, dátových vedách a ekonómii. Všade vám zaistia rýchlejšie spracovanie informácii a teda kratší čas strávený prácou alebo učením a viac času vám tak ostane na hranie.

Späť do školy s novým notebookom

Výkonovo to v porovnaní s Macbookom a integrovanou Intel grafikou vyzerá nasledovne:

Späť do školy s novým notebookom

Samozrejme, nie je to len o programoch na učenie, ale napríklad aj na úpravu, fotiek videí alebo streamovanie hier. 

Optimalizačné funkcie:

  • Max-Q teraz vo verzii 4.0 bude ešte lepšie optimalizovať výkon a životnosť batérie. Zahŕňa CPU optimalizáciu, škálovanie jadier cez funkciu Rapid Core Scaling. CPU Optimizer sa bude starať o maximalizovanie efektivity procesoru, ktorý sleduje teploty a výkon a upravuje taktovanie podľa potreby.
     
  • Pre tvorcov pridali Rapid Core Scaling, ktoré využije Premiere Pro, Blender alebo Mathlap. Pre tieto programy budú využité len jadrá, ktoré nevyhnutne potrebujú, a to na vyšších frekvenciách, zároveň to šetrí batériu. Pri výpočtoch na batérii to zvyšuje výkon aj trojnásobne. 

  • Spomínaný Battery Boost 2.0 ponúka lepší výkon pri hraní bez batérie, kde sa AI stará o celú platformu, vyvažuje výkon CPU a GPU, sleduje spotrebuj batérie, môže upravovať kvalitu obrazu a framerate. Vo výsledku ponúkne do 70% vyššiu výdrž batérie.

  • K tomu môžete pridať aj Whisper režim 2.0, ktorý pomocou AI optimalizuje notebook na tichý beh, alebo DLSS, ktoré zase pomocou AI zvyšuje framerate hier pri zachovaní kvality obrazu.

  • Advanced Optimus je funkcia, ktorá optimalizuje používanie internej a dedikovanej grafiky a to hlavne pre šetrenie batérie. Kde podľa spustenej aplikácie prepína využitie len grafického jadra procesora alebo GeForce čipu. Teda napríklad pri browsovaní nepotrebujete používať plné GPU. 

Herné funkcie a čiastočne aj pracovné funkcie: 

  • Ray tracing - umožňuje v hrách získať tu najlepšiu grafiku s odleskami a reálnym nasvietením a zase v grafických programoch akcelerácia ray tracingu zrýchľuje rendering.

  • DLSS - DLSS je primárne herná funkcia, ktorá využíva AI jadrá grafík na zvýšenie rozlíšenia obrazu a zlepšenie tak framerate. V podporovaných nástrojoch 3D grafiky dokáže zabezpečiť plynulejšiu prácu s náhľadom scény. A ak v hrách nastavíte pevnú snímkovú frekvenciu, napríklad 60 FPS, môžete znížiť zaťaženie GPU, a tým znížiť teplotu a hlučnosť notebooku.
     
  • Reflex - Aktuálne veľmi obľúbená funkcia u autorov hier, ktorá je pre zmenu mierená na čo najrýchlejšiu odozvu.

Späť do školy s novým notebookom

Keď toto všetko viete, nasleduje ďalší krok a to výber správneho notebooku pre vás. Kde na jednej strane ide o sumu, ktorú chcete zaplatiť, a na druhej o výkon, ktorý potrebujete. Pri RTX 30 sérii je už široký výber od základných RTX 3050 grafík, cez optimálny stredný výkon pri RTX3060 až po hi-endové RTX 3070 a RTX 3080, ktoré sú už aj v Ti verziách.  

Pri novej generácii grafík sa však nepozerajte len na označenie grafiky, ale aj na watty, výrobcovia totiž podľa dizajnu notebooku nastavia určitú maximálnu spotrebu grafiky, tým určiia maximálny výkon. A napríklad RTX3060 so 130W TPD bude rýchlejšia ako RTX3060 

To všetko buď s Intel, alebo Ryzen procesormi a v 15, 16 a 17- palcových veľkostiach, kde 16 palcový je nový zaujímavý stred. Rovnako aj rozlíšenia už nie sú zafixované na 1080p, ale stále častejšie sa objavujú aj 1440p, respektíve v primárne pracovných notebookoch aj 4K rozlíšenia.

Ak chcete niektorý z notebookov, môžete pozrieť back to school ponuku. Konkrétne zo strednej a nižšej ponuky:

Pre náročných je tu Lenovo Legion 5 15ITH6H - za 1199 eur dostanete GeForce RTX 3060 s vyšším TDP 130 W, aby ste využili plný potenciál GPU. 15,6-palcový displej s rozlíšením 1440p a obnovovacou frekvenciou 165 Hz poteší. Vyššie rozlíšenie sa bude hodiť pri tvorbe grafiky alebo strihu videa, frekvencia pomôže pri online akciách a naplno sa uplatní aj spomínaný DLSS. Pridáva sa procesor i5 a 512 GB SSD.


S cenovkou 1049 EUR je Victus od HP zástupcom cenovo dostupnejšej kategórie a ponúka atraktívny dizajn. Je vybavený grafickou kartou GeForce RTX 3060 v úspornejšom 90W TDP variante, čo však v kombinácii so 16" displejom s rozlíšením 1080p stačí. Procesor je tentoraz od spoločnosti AMD, konkrétne Ryzen 5 5600H, a SSD má opäť kapacitu 512 GB.


ASUS TUF Gaming F17 zaujme najmä tých, ktorí majú radi väčšie displeje. 17-palcový notebook stojí 1 089 EUR a ponúka kombináciu grafickej karty GeForce RTX 3050 s procesorom Intel Core i5 a rozlíšením 1080p.


V kategórii do 1 000 eur nájdeme Lenovo IdeaPad Gaming 3. Za 899 eur ponúka RTX 3050 Ti v kombinácii s 15-palcovým 1080p 120Hz displejom a procesorom Ryzen 7 5800H.

Hranie moderných hier na posledných dvoch modeloch si môže vyžadovať určité kompromisy v nastavení detailov, ale aj na osadených GPU možno použiť NVIDIA DLSS na zvýšenie výkonu a grafika môže výrazne pomôcť aj pri tvorbe obsahu.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk