Aké slovenské hry vyšli v roku 2023?

Pozrime sa na prierez slovenskej hernej tvorby z minulého roka.

Aké slovenské hry vyšli v roku 2023?

HRY > NOVINKY >

Aj minulý rok nám priniesol kopu slovenských hier, no treba si priznať, že to bolo slabšie. Veľké hry si vyžadujú viac času, takže tie väčšie tímy stále na svojich hrách pracujú a niektorých sa dokonca dočkáme tento rok. Vychádzali tak hlavne menšie hry, no hneď niekoľko z nich dokázalo zaujať a to nielen u nás, ale aj vo svete, kde sa napríklad adventúra Life of Delta dostala do finálnych nominácií na CEEGA ocenenia.

Minulý rok nám tak priniesol len menej premium hier, stále ale vyšla kopa free alebo mobilných titulov, niekoľko predbežných prístupov, demoverzií a podobne, tak si to poďme zhrnúť a rozdeliť do niekoľkých kategórií - plné vydania, Early Access a vypichneme aj niektoré hry z game jamov, ktorých sa konalo viacero a vznikli tam zaujímavé kúsky.

Plné vydanie

Age of Cores - Tomáš Zachar - web

Browserovky sa už dnes veľmi nerobia, ale Tomáš Zachar na túto platformu nezanevrel a vytvoril akčnú roguelike MMO vesmírnu RTS hru s prvkami RPG a vlastne aj tower defense. Ako komandér posielate menší carrier na roguelike, náhodné vygenerovanú misiu. V danej misii upgradujete, staviate veže, budujete armádu, skúmate vesmír a aj plienite a bojujete. Hru si môžete zahrať zadarmo, prvé dve kampane sú dostupné bez registrácie.

 

The Cannon Fighters - LH - PC

The Cannon Fighters je akčná hra s plne zničiteľným prostredím. Zažite kopec zábavy sám alebo s priateľmi. Čakajú Vás náhodne generované levely v rôznych prostrediach pre ešte väčšiu zábavu. Získavajte skúsenosti a ukážte, že patríte medzi najlepších! Hra je vyvážená tak, aby bolo možné poraziť súperov hociktorým tankom a výzbrojou. Všetko závisí od vášho skillu. 

 

Cardbob - Mad Cookies Studio - PC - recenzia

Asi najlepšia slovenská hra minulého roka je nenápadná roguelite akcia v kartónovom svete. Objavíte sa v sci-fi mestečku, v ktorom sa nachádza bludisko, ktoré objavujete vždy odznova, pričom ale každý jeden pokus má zmysel a čím viac sa pokúšate, tým ľahšie sa ním viete prebojovať. Hra však nie je len o bojovaní, ale aj o obchodovaní. Získané predmety totiž predávate obchodníkovi, ale musíte sa s ním dohodnúť na cene.

 

Football Cup 2023 - Inlogic - Switch - recenzia

Inlogic je štúdio, ktoré existuje ešte z dôb mobilných Java hier a doteraz sa sústredí primárne na mobily. Ročne na ne vydáva viacero hier rôznych žánrov, ktoré nájdete na iOS a Androide (napríklad aj Drag Racing City), no do prehľadu vyberáme len jednu hru, ktorú štúdio prinieslo aj na Switch. Je to nový ročník ich futbalovej série, ktorý sa ale opäť veľmi nevydaril. Na mobiloch je dostupný už aj ročník 2024.

 

Delivery INC - DIGIFOX - PC

Od DIGIFOX sme už v minulosti dostali kvalitnú manažmentovku Transport INC, ktorá bola rpedovšetkým od logistike. Minulý rok na to nadviazala ďalšia hra Delivery INC, čo je rýchla hra s manažmentom času, v ktorej musíte robiť rýchle rozhodnutia a plány. Vytvorte si vozový park a vodičov. Vyzdvihnite zásielky a doručte ich čo najrýchlejšie. Otestujte si svoju logiku a doručovateľské schopnosti v akomkoľvek skutočnom meste.

 

Life of Delta - Airo Games - PC a konzoly - recenzia

Parádne kreslená adventúra Life of Delta vás zaviedla do postapokalyptického sveta, v ktorom ste sa stretli s postavou roztomilého robota, ktorý sa vydal na cestu nájsť svojho strateného priateľa. Kvôli svojej malej veľkosti musí použiť všetok svoj dôvtip, aby prekonal všetky nebezpečné situácie a výzvy. A s tým mu, samozrejme, musíte pomôcť. Hra ponúka pestrú paletu postáv, 50 minihier. Celé je to postavené v zaujímavom svete, ktorý budete spoznávať na pozadí výpravy vášho robota a množstve puzzle úloh.

 

Space Warden - Branislav Baník - PC

Ide o raketkovú strieľačku s pohľadom zhora, v ktorej sa s raketkou snažíte prestrieľať vesmírom, nepriateľmi a aj prostredím. To sa ničí v štýle Wormsov. Hra ponúkne 11 levelov, z toho je 10 kampaňových misií, počas ktorých získate 30 rôznych vylepšení svojej rakety. Prejdenie potrvá okolo dvoch hodín. Pre zaujímavosť, celé to bolo inšpirované klasikou Tunnels of Underworld a postavené je to na Unity engine. Vyvíjal to jeden autor Branislav Baník a trvalo mu to dva roky.

 

Panic House - Webnetic - Playstation

Webnetic je štúdio a vydavateľstvo z Turian, ktoré minulý rok vychrlilo obrovskú hromadu hier pre konzoly (Guess the animal, Rocket Swing, Falling Blocks, Space Defend, Dodge the ball a kopu ďalších). Do prehľadu vyberáme first person horor Panic House, čo je hra, ktorá hráčom poskytne vzrušujúci a napínavý zážitok. Hneď ako hráč vstúpi do hry, okamžite sa prenesie do desivej a nešťastnej atmosféry. Obraz je temný a pochmúrny, v každom rohu číhajú tiene a zvukové efekty sú navrhnuté tak, aby hráča udržiavali v napätí. Hra vyšla 5. mája na Playstation.

 

Junk Diver - Marko Ondrušík, andrejne - PC

5. apríla vyšla na Itchi freeware hra Junk Diver, ktorá vás zavedie do bezútešne vyzerajúceho roku 2053. Zem je znečistená a potrebuje vás! Pridajte sa k posádke lode Yellouwulf a ponorte sa do hlbín oceánu, aby ste našli a zlikvidovali všetky nádoby s toxickým odpadom. Pri svojej snahe o záchranu oceánskeho ekosystému si dávajte pozor na zásoby kyslíka.

 

Miwa: The Sacred Fox - Baki Studio - PC, Android

Miwa: Miwa: The Sacred Fox je 2D adventúra odohrávajúca sa v temnom, magickom japonskom svete počas festivalu Kanaloa. Každý večer, keď zanikne posledný záblesk zapadajúceho slnka, sa z oceánu za zvuku trúbenia na rohy konch vynárajú noční jazdci a vydávajú sa na cestu k znesväteným posvätným miestam Japonska. Tentoraz prichádzajú do vašej znesvätenej dediny. Jediné, čo si pamätáte, sú výkriky umierajúcich ľudí a priateľov. Vašou úlohou je opäť posvätiť svoju dedinu.

 

Build a Snowman - Raiper34 - PC

Pred zhruba rokom vyšla free to play hra Build a Snowman, čo je náročná puzzle hra, kde je vašou úlohou postaviť snehuliaka. Možno sa to zdá byť jednoduché, ale jeho jednotlivé časti sú na iných miestach a niekedy aj dosť nedostupné. Navyše vám v ceste stoja aj prekážky, ako je napríklad oheň, zamknuté dvere a iné. Hra obsahuje niekoľko rôznych svetov a 30 náročných úrovní. Hra je dostupná zadarmo.

Aké slovenské hry vyšli v roku 2023?

Flip Up! - Dávid Kacvinský - browser

Dávid Kacvinský minulý rok tiež priniesol niekoľko hier a okrem tejto to bolo ešte Super Tic Tac Toe a prototypy Road Drifter a Sea Explorer Clicker. V tejto hre si chcel vyskúšať herný engine Godot a je postavená na jednoduchom koncepte s pinballovými mechanikami, kde je vašou úlohou dostať loptičku čo najvyššie prostredníctvom odrážania pinballovými pádlami.

Aké slovenské hry vyšli v roku 2023?

 

Mimi a Líza: Hra pre deti - Midnight Factory Games - PC, Android, iOS

Mimi a Líza je známy slovenský večerníček a toto je prvá hra, ktorá vznikla na jeho motívy. O hre ste už možno u nás písali, keďže sa vyvíjala pomerne dlho a začala ešte ako projekty vychádzajúci z programu neformálneho vzdelávania Butterfly Effect. Podobne ako seriál, hra je primárne určená pre deti vo veku od 4 do 7 rokov, ale zaujať môže aj starších – dokonca i rodičia si prídu na svoje. Hráčov zavedie do rozprávkového sveta, kde sa naučia rozoznávať tvary, precvičovať pamäť a vyhľadávať v interaktívnom prostredí potrebné predmety. Podporuje rozvoj procesov myslenia, orientácie či motorických schopností.

 

Space Madness - Jakub Stacho - PC, Android

Zatiaľ len druhá hra, ktorú Jakub Stacho vydal. Je to vesmírna pretekárska hra, ktorá na freeware pomery a neskúseného autora nevyzerá zle. Inšpirácia sériou WipEout a inými podobnými hrami je jasná, akurát tu sú trate iba ploché, čo je obrovská škoda. Zato tu ale máte možnosť vylepšovania svojich strojov. Rovnako ako mnohé ostatné hry, aj táto je dostupná na Itchi.

 

They Came From the Sky 2 - FobTi interactive - PC

Teror z vesmíru uvrhne svet do paniky! Áno, opäť... Tvoja úloha: zachrániť Zem pred ľudstvom a vyrobiť chutné, šťavnaté ľudské smoothie! Inšpirované legendárnou hrou Walker pre Amigu a starým dobrým Defenderom. Hra vyšla hneď začiatkom minulého roka na Steame a Itchi. Ponúka nekonečnú znovuhrateľnosť, viac ako 20 typov nepriateľov, skryté artefakty, odomykanie nových zbraní aj schopností a ďalší obsah. Aj graficky vyzerá pekne a má svoj štýl.

 

Cycling Legends: Team Manager - PowerPlay Studio - PC, Android, iOS

Aj jedno z najväčších a najznámejších slovenských štúdií sa minulý rok činilo a pokračuje vo svojom niche žánri športových titulov. Cycling Legends: Team Manager je napínavá a pohlcujúca športová manažérska hra, v ktorej máte na starosti svoj vlastný cyklistický tím. Ako manažér budete musieť vytvárať stratégie, trénovať a viesť svoj tím k víťazstvám v pretekoch a stúpať v rebríčku. Ak ich hry hráte, viete, že to je okamžite prístupné každému a na viacerých platformách.

 

Early Access hry

Minulý rok priniesol aj niekoľko Early Access vydaní, z ktorých najvýraznejším bol vesmírny simulátor Space Reign od Propulsive Games. Ten sa rysuje naozaj parádne a aj na Steame zbiera dobré hodnotenia. Hra mieša aj prvky stratégie a manažmentu, pričom ju autori pravidelne rozširujú o nové možnosti.

V marci vyšla aj Early Access verzia fantasy multiplayerovky Ka: Keepers & Assassins od Martina Husára. Úlohou hráčov je zozbierať tri kryštály v danom čase a dostať ich do stredu arény. Medzitým môžete hľadať lepšie zbrane a vybavenie a samozrejme bojovať s ostatnými hráčmi.

Počas Steam Next Festov ste si mohli vyskúšať aj demá na prichádzajúce hry, ktoré sa javia fakt dobre a niektoré z nich by mali prísť tento rok. Boli to demá, ako napríklad HeistGeist, Die By The Blade, Darfall alebo Colonize.

 

Gamejamovice

Game jam je súťaž v rýchlotvorbe hier, kedy majú prihlásené tímy obmedzený čas na to, aby vytvorili hru podľa nejakej zadanej témy. Zvyčajne to je 48 hodín a témy sa oznamujú pri spustení. Prebieha mnoho svetových game jamov, ale aj malé jamy, ktoré sa udomácnili aj u nás. Medzi najvýraznejšie mestá patria Bratislava, Košice a Trnava, ale nie je problém ani s účasťou na medzinárodných game jamoch online formou.

Minulý rok bol bohatý na game jamy, čo sa podpísalo aj na počte hier, ktoré vznikli. Niektoré boli od skúsených tvorcov, iné od študentov alebo amatérov. Rozhodne sa ale aj tam našli zaujímavé kúsky, ktoré si môžeme vypichnúť. 

Peace B(e)low je hra o duchovi s OCD, ktorý sa snaží odpočívať v pokoji, ale narúša mu to všadeprítomný bordel, ktorý musíte upratať. Tartaros je zase first person puzzle hra inšpirovaná gréckou mytológiou s dosť unikátnym vizuálnym spracovaním. WinterWhimsy je zase pohodová hra s lokálnou kooperáciou o chalúpke v zasnezežom lese, kde čakáte na príchod priateľov na večeru. The Fate of Todoroki je pekná 2D hra o dvoch bratoch, ktorých temná sila uvrhla do žalára. Teraz musia prekonať svoje problémy a spojiť sily, aby sa odtiaľ dostali. Picking 4 Resting je hra o chlapíkovi v lese, ktorý zbiera huby a užíva si život. Prvou zaujímavosťou je, že vznikla pre kľukový handheld Playdate. Druhou je, že za ňou stojí autor parádnej nadchádzajúcej 2D hry Crave. No a game jam hru vytvoril aj Ján Ilavský, známy ako tvorca Chameleon Run a Beat Saber. Počas Ludum Dare 53 vytvoril hru Fridge Floppers. Je to hra, v ktorej máte na rôznych krkolomných cestách úspešne dopraviť chladničku až do dodávky. Je veľmi chytľavá.

Toto je len krátky výber z game jam hier od slovenských tvorcov, ktoré minulý rok vznikli. Ak vás zaujali, nájdete ich na Itchi, stačí si ich tam dať vyhľadať. Tých ostatných sú ale desiatky a pravdepodobne ich aj tak nikto kompletne všetky nedokáže zozbierať. Ale napríklad tu nájdete aspoň nejaký prehľad viacerých.

 

A čo tento rok?

Na Slovensku stále vzniká množstvo hier a o mnohých nových budete tento rok počuť. Je ťažké odhadovať, kedy by sme sa niektorých mohli dočkať. Len málo slovenských hier už má stanovený dátum vydania na tento rok. Dokonca už aj nejaké stihli vyjsť, ako prvá kapitola retro adventúry Lost in the Void od Nightcall. Pixel Federation tiež hneď na začiatku januára vydal svoju mobilnú novinku Sweet Farm: Cake Baking Tycoon. Vieme, že sa budúci mesiac dočkáme vesmírnej arkádovky Galaxy Highways od košického štúdia Nano Pike. Taktiež by niekedy v priebehu roka mala prísť plná verzia manažmentovky Workers & Resources: Soviet Republic. Na tento rok je naplánované aj vydanie kyberpunkovej RPG HeistGeist od autorov hmyzieho westernu Blood Will Be Spilled, aj keď tam je to zatiaľ tiež bez bližšieho termínu. Ondrej Angelovič niekedy behom februára vydá svoju parádnu puzzle hru Artificial, tam zatiaľ môžete skúsiť demo na Steame. No a po odkladoch by konečne mala prísť aj bojovka Die By The Blade od Triple Hill. A aj dlho pripravované a komunitou zafinancované "slovenské GTA" v podobe Vivat Slovakia by sa k nám malo dostať v priebehu tohto roka.

Potom je tu viacero hier, u ktorých to potvrdené nemáme, ale mohli by to tento rok stihnúť. Napríklad budovateľská stratégia Colonize by sa tento rok mohla dočkať vydania Early Access verzie, pričom sa tiež rysuje dosť dobre. Akčná adventúra Medieval podľa rovnomenného historického filmu od Cypronie by si už tiež zaslúžila vyjsť. Z Košíc by mohla prísť nová roguelite RTS Tower Forge: Dark Defense, tam je vydania zatiaľ stanovené na koniec tohto roka. A tento rok by mala prísť aj "xcomovka" Forgotten but Unbroken zasadená do bojov 2. svetovej vojny.

Určite ale vyjde viacero hier, o niektorých zatiaľ písať nemôžeme, ale budú to aj novinky od štúdií, ktoré každý rok niečo prinesú - Inlogic alebo PowerPlay Studio. Taktiež určite vyjde kopa mobilných hier, študentských projektov a mnoho ďalšieho.





Páči sa mi!

Zaradené pod: sk, slovenske hry, gamedev, slovakia






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20069)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk