História Resident Evil série

S príchodom novej hry je čas znovu si oživiť spomienky na históriu Resident Evil série.

pridal saver 11.3.2023 o 20:42 pod hry
História Resident Evil série

HRY > NOVINKY >

Zombie tematika je v hrách prakticky od počiatkov a striedavo nám ukazuje svoje vzostupy a pády. Pozrime sa teraz na najvýraznejšiu zombie sériu, ktorá je rovnako zmietaná vzostupmi a pádmi - sériu Resident Evil.

 

1984 - Zombie Zombie - ZX spectrum

História Resident Evil série

Ešte pred samotnou Resident Evil sériou si spomeňme Zombie Zombie titul. Ten je považovaný za prvú zombie hru vôbec. Vytvoril ju Sandy White ako nasledovníka úspešnej Ant Attack.  Položila základy zombíkov slepo nasledujúcich vašu postavu. Od tohto sa o 12 rokov neskôr odpichol aj Resident Evil, ktorý sa stal najvýraznejšou sériou a k popularite nemŕtvych pomohla aj lightgun séria House of the Dead.

 

1996 - Resident Evil - (PS, PC, Sega) - priemer hodnotení 7.1

História Resident Evil série

Prvá hra, ktorá stála u zrodu legendárnej série, ako aj legendárneho Raccoon City, cez ktoré sa hráči v postavách alpha tímu (Chris Redfield a Jill Valentine) v prvej hre prestrieľali. Ich veliteľom bol v tom čase Albert Wesker, ktorý sa neskôr stane ich nepriateľom. Hra bola zasadená do predrenderovaných prostredí s 3D postavami a objektami. Zombíci a rôzne monštrá pomaly vyliezali a hráči ich v časovom strese museli likvidovať. Pritom zbierali veci a riešili puzzle úlohy.

 

1998 - Resident Evil 2 - (PS, PC, N64, DC, GC) - 8.9

História Resident Evil série

Návrat do Raccoon City a snaha o zastavenia Umbrella Corporation pokračuje 2 mesiace po originálnej hre. Dvojka si zachováva štýl prvej hry, ale rozpráva príbehy ďalších postáv z mesta - policajta Leon S Kennedyho a študentky Claire Redfieldovej hľadajúcej svojho brata Chrisa. Obaja sa púšťajú do boja krížom cez mesto.

 

1999 - Resident Evil 3: Nemesis - (PS, PC, N64, DC, GC) - 8.8

História Resident Evil série

Raccoon City sa vrátilo aj o rok neskôr a tentoraz hráči prebrali Jill Valentine, bývalú členku STARS jednotky, ktorá sa snaží ujsť z mesta. Odohráva sa deň pred udalosťami v RE2, v druhej polovici sa posunie o tri dni. Hrateľnosť ostáva zachovaná a hodnotenia sú stále vysoké, aj keď už mierne klesajú.

 

2000 - Resident Evil Survivor - (PC, PS) - 3.9

História Resident Evil série

Vo svojej štvrtej časti klesla hra na svoje prvé dno s priemernými hodnoteniami 3,9/10, zmenila sa totiž na FPS akciu, ktorá veľmi nevyšla. Bola arkádová a iná ako pôvodné tituly. Pozitívom bolo zapracovanie light gun pištole, pričom hra nebola on-rail. Spolu s pôvodným štýlom autori zmenili aj miesto, keďže Raccoon city bolo zničené bombou a príbeh sa presunul ďalej na Sheena Island, kde je súkromné mestečko Umbrella korporácie. Toto mesto preskúmali hráči s postavou pilota Ark Thompsona, ktorý na ostrove havaroval s helikoptérou.

 

2000 - Resident Evil Code: Veronica - (PS2, GC) - 9.4

História Resident Evil série

Našťastie pre fanúškov v roku 2000 vychádza kód Veronica, ktorá znovu pozdvihla značku na jej vrchol. Hodnotenia presiahli 9,4/10 a hráči si vydýchli. Hra tentoraz vrátila späť pôvodný štýl, ale tentoraz už s plne 3D prostrediami, v ktorých je síce kamera fixná, ale pri streľbe sa hra prepínala do pohľadu z prvej osoby a umožňovala presné mierenie. V príbehu pokračovala tam, kde RE2 skončila, hráči preberajú postavy Claire Redfield a jej brata Chrisa. Claire hľadá svojho brata v Paríži, ale je zajatá a musí bojovať o svoju slobodu, Chris naráža na zmutovaného Weskera.

 

2001 - Resident Evil Gaiden - (Gameboy) - 5.8

História Resident Evil série

Malá 2D verzia Resident Evil série s Leon S. Kennedym ako hlavnou postavou a loďou plnou zombíkov ako prostredím.

 

2001 -  Resident Evil Survivor 2 Code: Veronica - (PS2)

História Resident Evil série

Kód Veronica pokračuje o rok neskôr v štýle Survivor lightgun FPS titulu, ale skôr ako z kvality ťažil zo známeho mena. Odohrával sa v snoch Claire.

 

2002 - Resident Evil Zero - (GC, Wii) - 8.4

História Resident Evil série

Prequel Resident Evil zachytáva udalosti pred prvou hrou, ale už po vypuknutí zombie vírusu. Hráči preberajú Rebeccu Chambers, medičku zo STARS Bravo tímu a Billy Coena, vojaka utekajúceho pred popravou. Zaujímavé bolo, že hráči ovládali obe postavy naraz.

 

2002 - Resident Evil remake (GC, Wii) - 9.1

História Resident Evil série

Kompletne prepracovaná prvá hra pre GameCube a neskôr aj pre Wii dostala novú grafiku, zvuk, dabing, vylepšenú hrateľnosť, ale príbeh ostáva zachovaný. Pribudli drobnosti ako nové postavy, ktoré lepšie previazali tituly v sérii.

 

2003 - Resident Evil: Dead Aim - (PS2) - 6.5

História Resident Evil série

Ďalšia lightgun hra, ktorá však tentoraz preberá pohľad z tretej osoby a kombinuje ho s FPS. V začiatku sa hráči dostali na loď, na ktorej vedec z Umbrella Corporation vypustil vírus. Ovládali neznáme postavy Bruce McGiverna z AntiUmbrella tímu a čínskeho agenta Fong Linga. Hra v hodnoteniach bodovala viac ako ostatné light gun hry v sérii.

 

2003 - Resident Evil Outbreak - (PS2) - 6.9

História Resident Evil série

Prvá hra s kooperáciou nedopadla najlepšie, ale komerčne uspela. Príbehom sa znovu vracia do Raccoon City pár dní po vypuknutí epidémie bez výraznejšieho deja s možnosťou vybrať si jednu z ôsmich rôznych postáv, s ktorou prejdete päť rôzne postavených kapitol hlavne približujúcich situáciu v meste. Hra končí dopadom bomby na mesto.

 

2004 - Resident Evil Outbreak File #2 - (PS2) - 6.2 (Sector 8.0)

História Resident Evil série

Rovnakých osem postáv sa vracia a dostávajú nových päť scenérií. Prídavok online hry však titulu nepomohol a priemer hodnotení mierne klesol.

 

2005 - Resident Evil 4 - (GC, PS2, PC, Xbox360, Wii, PS3, mobily) - 9.6 (Sector 9.4, PC 5.0)

História Resident Evil série

Po trojročnej sérii len priemerných titulov sa v Resident Evil 4 dostáva na svoj vrchol, ktorý zrejme už nikdy nedosiahne. Ovládanie z tretej osoby, kamera sledujúca hráča, interakcie s prostredím a zameriavanie bez pohybu dostalo hráčov tak ako aj príbeh Leona S. Kennedyho, ktorý sa vydáva zachrániť prezidentovu dcéru. Príbeh sa odohráva šesť rokov po Resident Evil 2. Hra bola vo vývoji od roku 1999, kedy sa postupne rušila, obnovovala a menila platformy. Spolu predala cez 7 miliónov kusov a dostala sa do Guinessovej knihy herných rekordov ako najlepšie predávaná survival hororová hra. 

 

2006 - Resident Evil: Deadly Silence - (NDS) (Sector 6.2)

História Resident Evil série

K desiatemu výročiu Capcom vytvoril remake pôvodnej hry s hraním na dvoch obrazovkách. Bola upravená, vylepšená a pridaný bol multiplayer.

 

2007 - Resident Evil: The Umbrella Chronicles - (Wii, PS3) - 7.5 (Sector 8.0)

História Resident Evil série

Hra pokračuje v lightgunovej sérii, ale tentoraz čisto v on-rail štýle pre Wiimote a neskôr aj PS3 Move ovládače. Hra mixuje rôzne scény z Resident Evil univeza a ponúka rôzne hlavné postavy ako  Rebecca Chambers, Billy Coen, Chris Redfied, Jill Valentine, Carlos Oliviera, Albert Wesker, Ada Wong. Ku kampani sa pridáva aj kooperačný režim pre dvoch hráčov.

 

2009 - Resident Evil 5 -(PC,Xbox360,PS3) - 8.7 (Sector 8.0)

História Resident Evil série

Dlho očakávaný a dlho teasovaný africký zombie útok prišiel na konzoly a neskôr na PC, a aj keď nedosiahla kvalít svojho predchodcu ponúkla kvalitné vyvražďovanie zombíkov. Dostávate sa v nej päť rokov po vypuknutí vírusu do postáv Chrisa Redfielda a Sheva Alomarovej, ktorí idú vyšetrovať teroristickú hrozbu vo fiktívnom meste Kijuju. Zombie nákaza vypukne aj tu a Chris stretáva Weskera a Jill Valentine. Hra bola graficky veľmi kvalitná a upravená aj hrateľne, z titulu sa stala prakticky čistá akcia.

 

2009 -  Resident Evil: The Darkside Chronicles - (Wii) - 7.5

História Resident Evil série

Rok 2009 uvidel ešte jeden menej výrazný prídavok do on-rail spin-off série, tentoraz špeciálne pre Wii. Autori znovu vyrozprávali príbeh RE2 a RE Code Veronica s novou kapitolou.

 

2011 - Resident Evil: The Mercenaries 3D - (3DS) - 6.5 (Sector 4.0)

História Resident Evil série

Špeciálna 3DS verzia Mercenaries módu z Resident Evil 5, kde hráči s rôznymi postavami eliminujú čo najviac zombíkov v časovom limite. Hra bola len taký rýchly port k vydaniu 3DS.

 

2012 - Resident Evil: Revelations - (3DS, PC, Xbox One, PS4) - 8.3 (Sector 9.0)

História Resident Evil série

Rok 2012 je na Resident Evil hry bohatý a ako prvá z trojice vychádza 3DS verzia s podtitulom Revelations, ktorá je zasadená medzi RE4 a RE5 a vyrozpráva osudy dvoch zakladateľov Bioterrorism Security Assessment Alliance - Jill Valentine a Chrisa Redfielda. Hra neskôr dostala aj PC a konzolové verzie.

 

2012 - Resident Evil: Operation Raccoon City - (PC, Xbox360, PS3) 5.0 (Sector 4.0)

História Resident Evil série

Druhá z trojice hier vydaných v 2012 bol Operation Raccoon City, primárne multiplayerový titul postavený do Raccoon City snažiaci sa využiť aktuálne trendy nastavené Left 4 Dead sériou, bol však čistým prepadákom a komerčný ťah tak Capcomu nevyšiel.

 

2012- Resident Evil 6 - (PC, Xbox360, PS3) - 6.7 (Sector 4.0)

História Resident Evil série

Relatívne krátko teasovaný a rýchlo vydaný Resident Evil 6 vyzeral zo začiatku sľubne, autori sľubovali mix štýlov rôznych hier, všetky výrazné postavy série, niekoľko rôznych scenérií a jednu novú hrozbu. Nakoniec hra dopadla priemerne s množstvom kritiky, ktorá nazýva hru aj zlou karikatúrou moderných akčných hier. Celá kritika donútila Capcom na dlhé zamyslenie sa nad budúcnosťou série a zobrali si čas na rozmyslenie.

 

2015 - Resident Evil Revelations 2 - (PC, Xbox One, PS4, PS3, Xbox 360, Switch, Vita)  - 7.5 - (sector 8.5)

História Resident Evil série

Capcom išiel do ďalších hier skromnejšie a ako menšiu časť pripravil Revelations 2, pokračovanie pôvodne 3DS titulu, ktorý medzičasom dostal aj konzolové a PC verzie. Dokonca to skúsili vydávať epizodicky.  V každom prípade hra nebola zlá a ponúkla rozmanitosť pohľadov rôznych postáv. 

 

2015 - Resident Evil Remastered - (PC, Xbox One, PS4) - 8.3 (Sector 8.5)

História Resident Evil série

Zatiaľ čo Capcom zisťoval čo zo sériou ďalej, začal sa venovať remastrom starších hier. Remastrovali rovno prvú hru a priniesli tak začiatok série medzi aktuálnu generáciu hráčov. Možno v jednoduchšom remastri, bez výrazných doplnkov a zmien, ale napriek tomu zaujal.  Nakoniec pôvodná hra bola jeden z najlepších survival hororov, aké boli kedy vytvorené.

 

2016 - Resident Evil 0 HD Remastered - (PC, Xbox One, PS4) - 7.0 (Sector 7.5)

História Resident Evil série

Nasledoval ho remaster Resident Evil Zero z Gamecube a Wii, ktorý ponúkol úplný začiatok príbehu. Znovu však v jednoduchšom remastri, ale fanúšikovia si už teraz mohli pozrieť začiatok celého príbehu aj na ďalších platformách. 

 

2016 - Umbrella Corps - (PC, PS4)  - 3.6   (sector 2.0)

História Resident Evil série

V roku 2016 zažil Capcom úplný krok vedľa. Skúsili čisto multiplayerový spin-off od série, ktorý však nevyšiel ako v oblasti hrateľnosti, ani atmosféry. 

 

 

2017 - Resident Evil 7 - (PC, Xbox One , PS4) - 8.3 (Sector 9.0)

História Resident Evil série

Popri remastroch autori pracovali aj na niečom novom a v roku 2017 ukázali úplne iný pohľad na sériu. Ďaleko od Umbrella korporácie a jej armády. Zaviedli hráčov na samotu do temného domu, v ktorom ponúkli úplne iný príbeh, postavy a orientáciu sa na čisto hororový zážitok. Veľmi dobre im to vyšlo.

 

2019 - Resident Evil 2 Remake - (PC, Xbox One , PS4) - 9.0 (Sector 9.0)

História Resident Evil série

Napriek úspechu Resident Evil 7 sa Capcom rozhodol vrátiť k remastrom, ale teraz ich posunul o level vyššie. Z Resident Evil 2 spravil rovno kompletný remake, ktorý dostal čistý pohľad z tretej osoby bez zafixovaných kamier, ale s parádnou atmosférou, brutalitou a veľmi dobre spravenou hrateľnosťou. Jednoducho to veľmi dobre sadlo a vyšlo. 

 

2020 - Resident Evil 3 Remake - (PC, Xbox One , PS4) - priemer hodnotení 7.9  (sector 8.5)

História Resident Evil série

Hneď nasledujúci rok prišlo remake Resident Evil 3, čo bola hra s krajšou a špecificky postavenou kampaňou a síce nemala taký ohlas ako dvojka, stále bol port kvalitný ako vizuálne, tak hrateľnostne.  Ako bonus ku krátkej kampani autori pridali pridali Resistance multiplayer. Samozrejme ako je to zvykom, multiplayer sa neujal.

 

 

2021 - Resident Evil Village - (PC, Xbox One , PS4, Xbox Series XS, PS5)  8.4  (sector 9.0)

História Resident Evil série

Ďalší rok obohatila sériu úplne nová časť a to Village, ktoré išlo cestou sedmičky a teda mimo Umbrelly viac to temných hororových kútov sveta. Tentoraz vás vyslali do Rumunska, kde sme navštívili sídlo Lady Dimitresku a spoznali miestne monštrá.

 

2022 - Resident Evil ReVerse - (PC, Xbox One , PS4, Xbox Series XS, PS5)  priemer 3.8

História Resident Evil série

Už spolu s Village chcel Capcom vydať ďalší pokus o multiplayerový prídavok, ale nebol dostatočne pripravený, a tak bol odložený na nasledujúci rok. Ani to mu nepomohlo a dopadol veľmi slabo. 

 

2023 - Resident Evil 4 Remake - (PC, Xbox One , PS4, Xbox Series XS, PS5) 

História Resident Evil série

Tento mesiac vychádza remake Resident Evil 4, teda prvej Resident Evil hry s voľnou kamerou, ktorá vyšla v roku 2005. Remake tak už výrazne pôvodný titul nemení, ale skôr vylepšuje v každej oblasti, teda aspoň vizuálne a ovládaním. Pridáva však aj nové lokality a časti príbehu. Či bude aj hodnotením lepšia, uvidíme po vydaní. 

Teraz ostáva čakať, čo dostane remake ako ďalšie, ale zoznam titulov na prepracovanie sa už Capcomu kráti. Pomaly sa už budú musieť zamerať na čisto nové Resident Evil hry.





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18417)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk