GRAN TURISMO 5

GRAN TURISMO 5

Motokáry, editor tratí

Dojmy

Vieme, akým je Kazunori Yamauchi zapáleným fanúšikom motošportu a aj to, že s ničím nie je spokojný. So svojím 140 členným tímom Polyphony Digital sa ženie do extrémov a plní si sen o dokonalom a jedinečnom automobilovom simulátore. Od legendárnej hlášky „chcem ovládať svoje auto na televízore," ktorou získal peniaze na vývoj vôbec prvého Gran Turisma, uplynulo už bezmála 14 rokov.

Ak by sme sa Yamauchiho spýtali, čo mu chýba, aby bolo Gran Turismo kompletné, už by to neboli formule, pretože tie už v hre sú (aj keď chýba stále licencia), určite by si našiel niečo, čo by prekvapilo každého, tak ako zaradenie motokár, ktoré boli spolu s ďalšími novinkami ohlásené na tohtoročnej GamesCom.

Modro-červené GT

Mnohí sú oboznámení s tým, čo to je a ako sa hrá B-Spec mód. V skratke ide o manažment akéhokoľvek preteku priamo z boxov rozdávaním príkazov cez rádio vodičovi. B-Spec mód bol prvýkrát vydaný krátko po premiére Gran Turismo 3, no až v GT5 bude mať úroveň, ktorou bude môcť vraj konkurovať aj A-Spec, teda bežnému jazdeniu. Aj v hlavnom menu majú rovnako veľkú ikonku a zaberajú najväčšie miesto v ponuke iných položiek. B-Spec uvítajú hlavní tí, ktorí na vytrvalostné preteky nemajú čas, ale chcú zdolať každý jeden pretek, každú jednu výzvu. 


V B-Spec začínate iba s jedným jazdcom, no neskôr ich môžete mať až šesť, pričom štyria sú nevyhnutní napríklad pre absolvovanie Le Mans. Jazdci sa odlišujú vlastnosťami, pričom sa berie ohľad aj na agresiu, psychickú pohodu a fyzičku. Ak na pilota tlačíte, nemusí poslúchnuť vaše pokyny a taký pokus o predbiehanie ignoruje. Okrem tohto môžete jazdcovi prikázať, aby si udržoval aktuálnu pozíciu, aby zrýchlil a pod. Počas B-Spec preteku máte prehľad absolútne o všetkom, čo sa deje na trati, vrátane časového rozostupu medzi jazdcami, stavom pneumatík, poškodením vozidla. A čo nevidíte priamo na ukazovateľoch, tam sa pozriete prepnutím kamery. B-Spec je takým interaktívnym sledovaním nedeľňajšieho preteku.

Na druhej strane A-Spec, o ktorom ste doteraz čítali v každej novinke a preview, neobíde tiež pár zmien, tie sa však skrývajú pod kapotou. GT5 má nový fyzikálny engine, ktorý berie ohľad na parametre tlmičov a pneumatík. Absolútnou novinkou sú už spomínané motokáry. Malé žihadlá mali dokonca byť súčasťou až GT6! V menu A-Spec sa budú nachádzať všetky známe položky, na ktoré ste zvyknutí z GT4 – díler vozidiel (rozdelené do kategórií Kart, Production, Rally, Race a Formula), nákup ojazdených vozidiel, tuning, autoškola, Practice, či Photo režim.

Narastajúca garáž

Ten po novom bude produkovať 3D snímky. Foto mód bude podporovať všetky funkcie, aké nájdete na fotoaparátoch (korekcia expozície, ISO, rýchlosť uzávierky, clonu, plus efekty). Medzi pozadiami, pred ktorými budete svoju kolekciu zvečňovať, bude aj hangár Red Bullu v Rakúsku. Fotky bude možné priamo exportovať na USB a kľúč a potom s nimi robiť čo len chcete. 


Vozový park Gran Turismo 5 bude obsahovať tisícku áut, to je známy fakt. Medzi nimi budú aj také unikáty ako superšporty zo 60-tych rokov, ktoré sa zúčastnili preteku 24h Le Mans. Konkrétne ide o Ferrari 330 P4, Ford Mark IV Race a Jaguar XJ13. Posledný menovaný sa však na štartovnú čiaru nedostal a podobný osud zdieľa aj Lamborghini Miura Bertone, z ktorého sa vyrobili iba dva kusy, pričom zostal zachovaný iba jeden exponát. Do gáraže pribudli aj Subaru Impreza WRX Sedan, Lexus IS-F Racing DTM a Pagani Zonda R, presne ten športiak, ktorý nedávno zlomil rekord na Zelenom pekle.

Počet unikátnych tratí sa zastavil na čísle 70, ale bude ho možné rozšíriť takmer do nekonečna. Zabezpečí do ďalšia novinka – Course Maker. Nejde v pravom zmysle slova o editor, pretože stávajúce trate nemožno upraviť, ale pomocou tohto nástroja sa dajú vytvoriť nové veľmi rýchlo a pomocou pár parametrov. Podľa nich sa vygeneruje uzavretý okruh alebo trať z bodu A do bodu B. Yamauchi sa obáva, že komplexný editor by bol príliš náročný na používanie a jeho komplexnosť by odrádzala od jeho používania. Trať je potom možné podľa počtu segmentov jemne doladiť a upraviť výskyt zákrut, ich ostrosť, náklon, šírku vozovky, počasie, dennú dobu a pod. Jedna trať môže mať maximálnu dĺžku 10 km a nemusí ísť výhradne o asfaltový povrch, kľudne to môže byť aj zaprášená rally trať. Samozrejme, že na vlastných výtvoroch sa bude dať jazdiť online.

Kedy bude šéf Polyphony Digital spokojný a Gran Turismo 5 dokončené? Snáď to bude 3. novembra, kedy sa očakávaný racing konečne dostane aj na náš trh.



napísal spacejunker 26.8.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
GRAN TURISMO 5


PS3

Vývoj: SCEE / Polyphony Digital
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. november 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18376)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk