Fenomén Twin Peaks

Ako je už známe tak práve v televízií beží po 26 rokoch tretia séria, slávneho seriálu Twin Peaks, ale určite sa medzi nami nájdu aj ľudia, ktorí nezažili slávnu éru tohto fenoménu a keďže je dnes televízna tvorba niekde úplne inde tak ich pochopiteľne veci z 90.rokov nemusia zaujať, pretože v tej dobe dokázali prejsť veci, ktoré by dnes už neprešli.

PC
pridal Boss Marťas 29.5.2017 o 23:40 pod používateľské články

Ako je už známe tak práve v televízií beží po 26 rokoch tretia séria, slávneho seriálu Twin Peaks, ale určite sa medzi nami nájdu aj ľudia, ktorí nezažili slávnu éru tohto fenoménu a keďže je dnes televízna tvorba niekde úplne inde tak ich pochopiteľne veci z 90.rokov nemusia zaujať, pretože v tej dobe dokázali prejsť veci, ktoré by dnes už neprešli.

Ako to začalo

Samozrejme za svetom Twin Peaks stojí David Lynch a Mark Frost. Vysielala ho stanica ABC počas dvoch sezón v rokoch 1990-1991. V roku 1992 sme sa dočkali aj celovečerného filmu s názvom Twin Peaks: Fire Walk with Me, ktorý je prequelom seriálu.(Ale je DÔLEŽITÉ nepozerať ho pred dopozeraním seriálu). Ako z histórie vieme tak tvorba seriálov v minulom storočí bola niekde inde ako dnes. Dieli na seba nenadväzovali, v každom dieli sa poväčšinou vzniknutý problém, záhada, vražda vyriešila a ďalší diel začal s úplne novou zápletkou, ale Twin Peaks nato šiel inak a nepochybne ovplyvnil televíznu tvorbu.

Dokonala dvojica: Mark Frost a David Lynch

David Lynch bol šikovný filmový režisér, ktorý mal svoj nezameniteľný štýl a Mark Frost pracoval hlavne na scenári, pretože mal skúsenosti už ako spisovateľ. Ich spolupráca bola pre svet Twin Peaks Kľúčová, pretože bez nich by sa celý Twin Peaks rozpadol ako domček z kariet a žiaľ bolo to na seriály aj vidno. David Lynch behom druhej sezóny na chvíľu projekt opustil, pretože ABC si začala diktovať svoje podmienky s ktorými Lynch nesúhlasili a tou nezhodou bolo už konečne odhaliť identitu vraha. Akonáhle na projekte pracoval len Frost tak seriál stratil svoju nezameniteľnú atmosféru, ktorá bola pre seriál takéhoto kalibru dôležitá. Keď potom Lynch sám natočil Twin Peaks: Fire Walk with Me tak sa mu podarilo zachovať mysterióznu, až hororovú atmosféru, ale bolo cítiť, že bez Frosta to nie je ono, pretože Frost vedel správne spracovať Lynchovu víziu, aby dokázala osloviť, najväčšie množstvo divákov.


Mestečko Twin Peaks je miesto plné záhad

Twin Peaks má v podstate dva príbehy. Tým prvým je príbeh hlavného hrdinu agenta FBI Dale Coopera, ktorý vyšetruje prípad vraždy a neskôr sledujeme jeho minulosť. Tým druhým príbehom je osud mladej, slušnej, študentky Laury Palmerovej, ktorej vraždu sa Cooper bude snažiť vyriešiť.

Na prvý pohľad Twin Peaks pôsobí ako obyčajná detektívka, ktorých poznáme kopec, ale opak je pravdou. Lynch spolu s Frostom ukážu aký dopad má vražda na ostatných obyvateľov mesta. V pilotnom dieli ešte pred oznámením Laurinej smrti to niektoré postavy vycítia a postupne začnú vyplavovať na povrch temné pravdy, o ktorých nemal nikto vedieť a že žiadna postava nie je tým, kým sa na prvý pohľad mohla zdať a že prsty vo vražde mohol mať či už v menšej alebo väčšej miere v podstate ktokoľvek a ako to súvisí s predošlými vraždami, ktoré sú s Laurinou vraždou veľmi podobné. Seriál Twin Peaks donútil divákov skutočne premýšľať nad vecami, ktoré sa tam diali, pretože odpovede nedostávali popod nos.

Bolestivý koniec a nečakané znovuzrodenie

Bohužiaľ sa seriál dočkal krátko po svojom uvedení na obrazovky svojho konca. Stanica ABC a aj fanúšikovia milovali Twin Peaks, ale akonáhle sa začali vynárať ďalšie otázky a záhady tak ABC si uvedomilo, že Lynch a Frost nemajú v úmysle len tak skoro odhaliť identitu vraha. Tvorcovia sa chceli najskôr viac zamerať na to, aká bola "skutočná tvár Laury Palmerovej a čo bola zač" a vraha by odhalili až neskôr a všetko by s tým prepojili, ale tento koncept v tej dobe nemal šancu uspieť, narozdiel od dnešku.


Mark Frost sa neskôr priznal, že stanica ABC bola zaskočená úspechom seriálu u divákov. Behom druhej sezóny začali manipulovať s vysielacím časom a tak seriál postupne stratil sledovanosť a obaja tvorcovia dodnes ľutujú, že podľahli podmienkam stanice a vraha odhalili už v polovici druhej sezóny a aj napriek tomu, že na to neboli pripravený to zvládli skutočne majstrovsky a patrí to k najsilnejším seriálovým momentom 90.rokov. Nešlo ani tak o to, kto bol vrahom, ale šokujúco a nezabudnuteľne spracovať vrahovu identitu. Seriál Twin Peaks vo finálovom dieli zanechal veľké množstvo otázok a jeden z najšokujúcejšich cliffhangerov v histórií, o ktorom dodnes koluje medzi ľuďmi veľké množstvo teórií.

Mark Frost a David Lynch otvorene priznávajú, že zrealizovať tretiu sezónu po toľkých rokoch sa im podarilo len vďaka fanúšikom, ktorí neustále po pokračovaní volali a zachová si svoj štýl, ktorí však dnešným divákom nemusí sadnúť. Ľuďom môže prekážať, že seriál preskakuje z dramatických situáciu na uvoľnenejšiu humornejšiu atmosféru a nie každý režisér dokáže správne zamixovať dva recepty v jeden celok. David Lynch však patrí k ľuďom, ktorí svojím tkz. "Lynchovským štýlom" dokáže priniesť ten správny mix a celú tretiu sériu zrežíroval sám David Lynch. Ku svojmu dieťaťu nepustil nikoho iného čo je len a len dobra, pretože fanúšikovské očakávania sú obrovské.

Správna časová os Twin Peaks

Množsto ľudí je dodnes zmätených z toho ako majú vlastne Twin Peaks sledovať. Idú na to logicky a začínajú filmom Twin Peaks: Fire Walk With Me, ktorý sa odohrávava pred samotným seriálom, lenže tým by si zničili celý zážitok, pretože na to nešli správne a ja vás preto teraz upozorním na to, ako správne postupovať.

 

Twin Peaks - 1.séria - 1990 "She´s dead. Wrapped in Plastic"

Samozrejme ako to tak býva tak sa nezačína ničím iným než sledovaním pilotného dielu, ale aj tu je pes zakopaný. Existujú totiž to dve verzie pilotu. Originálna a medzinárodná. Pre prípadny neúspech David Lynch natočil alternatívne zakončenie pilotného dielu, kde je vrah odhalení a príbeh skončí. Akonáhle ale stanica ABC odsúhlasila ďalších sedem epizód tak sa niektoré časti z alternatívneho pilotu použili v snoch agenta Coopera v rámci seriálu. Na medzinárodnú verziu pilotu som prišiel až po dopozeraní celého seriálu, keď som sa začal o celý seriál viac zaujímať. Je však zaujímavé vidieť už ako v tej dobe Mark Frost a David Lynch nad svojím dielom premýšľali dopredu.

Twin Peaks - 2.séria - 1990-1991 "How is Annie?"

Druhá séria sa už dočkala 22.dielov, ktorá sa dá rozdeliť na dve časti. V prvých deviatich epizódach sa uzavrie prípad okolo vraždy Laury Palmerovej a nasledujúce epizódy sú zamerané na minulosť agenta Dale Coopera a jeho stret s nečakaným protivníkom, ktorého veľmi dobre pozná. Zameranie sa na minulosť agenta mňa osobne veľmi milo prekvapila.

Film - Twin Peaks: Fire Walk With Me - 1992

 

Film k Twin Peaks s podtitulom Fire Walk With Me je považovaný za prequel a sequel zároveň, ale je to celé úplne inak. Neodporúčam film pozerať, pred sledovaním seriálu. Film totižto automaticky počíta s tým, že divák už pozná identitu vraha a že sa už vo svete Twin Peaks orientuje a rozumie mu. Vo filme sa Lynch vracia k tomu čo ho motivovalo k vytvoreniu seriálu a tým nebol agent Dale Cooper, ale Laura Palmerová. Film sleduje posledných sedem dní jej života, ktoré rozhodne nemala jednoduché. Rôzne narážky, ktoré boli spomenuté v seriál sú tu zrealizované a nechýba ani vyobrazenie psychických následkov, ktoré si Laura vzala do hrobu. Tento filmový snímok recenzenti zhodili neprávom, pretože ho skrátka nesprávne pochopili. Jedná sa o veľmi nedocenený film. Tento film výborne dopĺňa príbeh seriálu. Film je o tom, že si Laura uvedomí, že nie je dobrá ani zlá, ale jednoducho Laura. Je to niečo čo si agent Cooper neuvedomil a preto sa vo finálovej epizóde dočkal takého osudu. Laura bola veľmi silná osobnosť. David Lynch zdôraznil, že poznať posledných sedem dní Laurinho života bude pre tretiu sériu veľmi dôležitých.


Twin Peaks: Missing Pieces -2014

 

Práve vďaka tomuto som sa ja dostal k existencií seriálu Twin Peaks a začal sa o neho zaujímať, aj keď mi to ešte trvalo. Jedná sa o vynechané a predĺžené scény z filmu Fire Walk With Me. Ako som už spomínal film je zameraný na posledných sedem dní Laurinho života. Vynechané scény vykresľujú jej vzťah s rodičmi a pohľady aj do životov ostatných obyvateľov mesta. Ukazuje udalosti pred seriálom a mierne naznačuje aj budúcnosť. Krátke útržky sú aj voľne dostupné na youtube.com.

 

Twin Peaks - 3.séria - 2017


Tretia séria sa bude odohrávať 25 rokov po udalostiach z druhej série a hlavným hrdinom bude opäť agent FBI Dale Cooper. Stanica Showtime už odvysielala prvé štyri epizódy z tretej série a k tomu môžem zatiaľ povedať len toľko. Davidovi Lynchovi spolu s Markom Frostom sa podarilo naplniť obrovské očakávania a opäť nás čakajú dlhé dni, týždne, kedy budme môcť filozofovať nad celým svetom Twin Peaks a o ktorom sa bude hovoriť aj dlho po skončení seriálu.


napísal Boss Marťas 29.5.2017



Páči sa mi! (+3)

FENOMÉN TWIN PEAKS

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18442)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk