Posel Smrti

PC
pridal kubik52 11.7.2006 o 20:50 pod používateľské recenzie

9.2


Nemá cenu vravieť, že adventúry sú na ústupe. Poslednou dobou boli síce ohlásené nejaké tie nádejné projekty, lenže oproti napr. vojnovým stratégiam alebo FPS-kam je to nič.
Nedávno som sa po 2 rokoch dostal k slávnemu projektu z českých krajov - k Poslovi Smrti. V dobe keď vyšiel, túžil som po ňom, lenže sa k tomu nedostalo, a tak moja chuť opadla, až som na túto jedinečnú adventúru s horrorovo-detektívnym nádychom, ktorý ja tak zbožňujem, v podstate zabudol.
Lenže, vyšiel nemenovaný časopis s prílohou - plná verzia Posel Smrti. Ja som konečne mohol okúsiť túto gamesu a nemýlil som sa - je to jedna z najlepších adventúr, čo som kedy hral a ani jedna fatálna chyba (viď neskôr) to nezmení.

Priebeh môjho hrania
To, ako som hral Posla Smrti, nebolo obyčajným spôsobom, je tu i zopár zaujímavých príhod, a preto sa o ne rád podelím: spočiatku všetko prebiehalo klasicky, gamesou som postupoval, až som sa dostal na koniec 2. kapitoly (je ich šesť), kde je nutné opustiť banskú štolu cez lesík, ktorý však stráži krvilačný vlk. Ako sa cez neho dostať? No keďže som mal pri sebe revolver s dvoma nábojmi (to som si uvedomil až neskôr), bolo jasné ako naňho, lenže nech som klikal ako som klikal, vlka mi nešlo zastreliť. Následne, vďaka niekoľkým fóram, ktoré som na nete vypátral, som sa dozvedel, že revolver je možné použiť len 2-krát - raz na odstrelenie zámku, potom na vlka. V niektorých prípadoch sa však stane, že tieto dve patróny sú minuté len na zámok - ten je totiž potrebné najprv preskúmať pravým myšítkom, inak ho odstrelíte na dve rany, čím stratíte možnosť odbachnúť vlka. No a presne toto sa stalo mne: zámok som nepreskúmal (koho to má napadnúť), a tak bolo nemožné pokraťovať v hre, musel som to celé rozohrať nanovo od predošlého safu, ktorý bol ešte dakde v prvej kapitole, čiže PEKELNE ďaľeko... Juj, aké som mal vtedy nervy, Posla Smrti som preklínal jedna radosť, nakoniec som sa však donútil to predsa len skúsiť a za cca 1,5 hod som prešiel zvyšok 1. kapitoly a celú druhú až po to osudné miesto, kde som už chybu nezopakoval, zámok dôkladne preskúmal, na jednu šupu ho dal a vlka víťazoslávne poslal do večných lovísk. JUPÍ! :D
Toto bola asi najzapamätaniahodná situácia počas hrania, kde som odhalil fatálnu chybu programu. Upozorňujem preto na ňu všetkých tých, ktorí ešte len plánujú Posla zamastiť. Lenže ako som už vravel, ani takýto nedomyslený ťah ma nedokázal odradiť a som rád - Posel Smrti bezpochyby stojí za tých jeden a pol hodiny opätovného "na rýchlo" hrania (všetko som preklikával a urýchľoval).
Zvyšok hrania prebiehal takpovediac v štýle "maratónu" - Kamoš (ex-autor GeKy ) začal hrať Posla Smrti v dobe, kedy som ja prekonal vlka v 2. kapitole a náramne zapracoval, aby ma dobehol, čo sa mu aj podarilo. Ja som sa samozrejme nemohol nechať ( ), trošku som si pomenil denný harmonogram a poriadne zadrtil Posla, aby som si získal opäť nejaký ten náskok.
Hru sme napokon dohrali obaja v tom istom čase, večer okolo 21:30, no musím priznať, že som bol o také 2 minútky rýchlejší, lol. Týmto zároveň sabotujem tvrdenie, ktoré som počul - údajne Posel Smrti zaberie priemernému adventuristovi 35-40 hodin čistého času, no ja (i Kamoš) som prešiel za cca 4 hodiny približne polku hry... (a niežeby som bol daký extra nadpriemerný adventurista...).
(Pozn.: samozrejme, návod som nepoužíval, jedinýkrát čo som musel omrknúť návod, bola situácia v 3. kapitole - bolo potrebné usporiadať symboly podľa zverokruhu. Inak sa všetko dalo v pohode vyriešiť intuíciou, čiže sa netreba báť žiadnych krkolomných hlavolamov alá Myst).

Výplod českých hláv
Za tento nadpis som zakamuflážoval slovíčko "príbeh". Idem sa totiž venovať dejovej línii Posla Smrti! (šokojúca informácia, čo?)
Na pansvte Black Mirror sa stalo dačo strašné - William Gordon, dedo hlavnej postavy, Samueala Gordona, spáchal samovraždu skokom z najvyššej hradnej veže. Na pohreb sa zišla celá rodina a prišiel dokonca i sám Samuel, ktorý opustil panstvo pred 12 rokmi, po tom, čo tu v plameňoch zahynula jeho priateľka. I napriek tejto strašnej spomienke sa sem Samuel predsa len vrátil, na uctenie pamiatky zosnulého starého otca. Jeho smrť je však veľmi záhadná, samovražda nepravdepodobná, preto sa Samuel púšťa do pátrania, aby tak objasnil celú situáciu.
Stretáva sa pri tom samozrejme s rodinnými príslušníkmi (Robert Gordon, Victoria Gordonová a pod.), no i s úplne neznámymi postavami, niektoré z nich si Samuel ešte pamätá z čias detstva a mladosti, kedy na Black Mirrore žil. Viac o jednotlivých postavách (a keďže rozpisujem adventúru, hrajú veľkú úlohu) sa dočítate ďaľej
(Pozn.: tentoraz sa nebudem brať servítky a poviem i udalosti prekvapivé, čiže ak ste stále Posla nehrali, neodporúčam čítať nasledujúce riadky.)
NPC [None Playing Characters]
- William Gordon - posledné roky ho mali známi za podivína - neustále bol zavretý vo svojej pracovni na vrchole veže, málokedy vychádzal a keď už, tak väčšinou s rýchlosťou utekal na faru Warmhill. Čo bolo predmetom jeho štúdii? Húževnato pátral po pôvode svojho rodu, po pôvode kliatby, ktorú kedysi dávno pred smrťou uvrhol Mordred Gordon na celý rod. Zdá sa totiž, že táto kliatba najnovšie zachvátila Jamesa Gordona (Williamov nevlastný syn), ktorý zošalel, no podobné príznaky sa udiali presne pred 200 rokmi, ďalej pred 400 rokmi, čiže v dvoj storočných intervaloch. Určite to nie je náhoda, povedal si William. A aj mal pravdu, čo než zistil, zomrel rukou zatiaľ neznámeho páchateľa.
- Marcus & Mordred Gordon - obaja založili panstvo Black Mirror v 13. storočí, lenže Marcus bol dobrý panovník, zatiaľ čo Mordred pomätený maniak, ovládnutý temnými silami. Existuje totiž istá brána medzi naším pozemským svetom a svetom temnoty, táto brána sa volá čierne zrkadlo. No a Mordred toto zrkadlo otvoril. Napokon sa Marcusovi podarilo Mordreda zneškodniť a zrkadlo čiastočne uzavrieť, no Mordred ešte stihol prekliať svoj rod (takým spôsobom, že každých 200 rokov niekto zošalie pod vplyvom ovládnutia temnými silami). Jediný spôsob ako tomuto zamedziť je zrkadlo nastálo uzavrieť pomocou piatich mystických kľúčov, ktoré boli Marcusom zverené ďalším rodinným príslušníkov pod opateru. A na toto prišiel práve William Gordon po rokoch dlhých štúdií starých kroník.
- Victoria Gordonová - manželka Williama a zároveň teda stará mama Samuela. Z udalostí dejúcich sa na Black Mirrore je veľmi rozrušená, čo je pochopiteľné.
- Bates - sluha, komorník na panstve. Pracuje tu už niekoľko dekád a je najvernejší zo všetkých služobníkov. Ako sa neskôr dozviete, on jediný pozná pozadie smrti všetkých tých nebožiakov, ktorí v hre skonali (William Gordon, Harry, Vick, Robert Gordon, Herrman), pretože bol svedkom vraždy Harryho. Svoj strašný poznatok však skoro celý čas tají...
- Robert Gordon - ďalší príslušník rodiny, strýko Samuela. Je tajomný tým, že neustále je zavretý vo svojej pracovni a nikoho nevpúšťa dnu. Je majiteľom a riaditeľom sanatória Ashburry, kde je pacient i James Gordon. Za fasádou dobráka sa ale skrýva psychopat, Robert totiž v sanatóriu praktikuje pokusy na ľuďoch, v čom mu pomáha Herrman.
- Herrman - rodinný lekár u Gordonov. Pracuje i ako pitevník, na čo má vlastnú márnicu (tam uschováva telá tých, ktorí zomrú pod vplyvom Robertových narkotík). Jeho život skončí veľmi nepríjemným spôsobom - odťatím hlavy priamo na pitevnom stole.
- James Gordon - Samuelov nevlastný brat je od malička považovaný za malomyselného, a preto je odvedený na Williamov súhlas do Robertovho sanatória (keby ale William vedel, čo tam s ním Robert bude robiť, nikdy by s tým nesúhlasil). V skutočnosti však nejde o blázna, v žiadnom prípade nie je postihnutý Mordredovou kliatbou, tou je postihnutý práve vrah všetkých obetí, toho totiž ovládli temné sily z čierneho zrkadla a nútia ho k tým strašným činom. Teraz mi už len ostáva povedať, kto vraždí... mno, dobre, ale nevravte potom, že kazím zážitok -> vrahom je Samuel Gordon, presne ako to videl Bates, keď bol svedkom druhej vraždy, vraždy záhradníka Harryho.
Čiže pekná irónia, ten, kto sa snaží toto celé vyriešiť a nakoniec i uzavrieť zhubné čierne zrkadlo (čo sa mu podarí), je zároveň i vrahom a nevedomým nositeľom zla.
Hra končí, samozrejme, Samuelovou smrťou, kedy nebol schopný žiť so skutočnosťou, že vraždil, aj keď nie vedome...

Moje rady
Skúmajte všetko pravým tlačítkom, táto funkcia nie je v adventúrach moc využívana, no tuto hrá prim a bez nej sa ozaj ďaleko nedostanete (ako vravela už moja príhoda vyššie, kvôli tomu, že som pravým myšítkom neočekoval starý zámok, nemohol som odfakliť odporného vlka a musel som hrať odznova od predošlého ďalekého safu, juj!). Z tohto vyplýva ďalšia rada: ukladajte hru ako sa len dá, smrť prichádza vskutku nečakane a keď si uvedomíte, že vám v hrobke sekera odťala hlavu, bude už neskoro (čo sa smrti týka, haluzná bola časť, kedy Samuela čapil odzadu po hlave James, zviazal ho a vykopal mu hrob, pričom máte približne 15 sekúnd na odviazanie sa a na vymyslenie dobrého spôsobu na záchranu).
Svoje úchvatné rady si už ďalej nechám pre seba, odkážem vás pekne na tento link -> https://www.abcgames.sk/?p=navody_zobraz&ID=6164. Nuž, veľa zdaru v hraní, Posel Smrti je gamesa, ktorá sa oplatí hrať i viackrát, nie len dohrať a odinštalovať, zaslúži si rozhodne viac.

napísal kubik52 11.7.2006



Páči sa mi!

9.2
POSEL SMRTI


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk