World of Warcraft

PC
pridal Shaman 25.10.2006 o 2:43 pod používateľské recenzie

10


Budem neoriginálny a tento článok začnem otrepaným ospevovaním firmy Blizzard. Veď čo iné ako slovo kvalita nás môže napadnúť keď niekto vysloví toto čarovné slovíčko. Slovo blizzard by sa veľmi laicky dalo preložiť ako búrka. Môže to znieť divne ale tento názov je veľmi výstižný. Pri hraní hier od tejto legendárnej firmy bude vaše telo zažívať búrku emócii a to väčšinou len pozitívnych. Veď kto by nepoznal hry ako Diablo, Warcraft či Starcraft ktoré sú aj po niekoľkých rokoch po ich vydaní, obľúbene tak medzi príležitostnými hráčmi ako aj medzi hráčmi profesionálnymi.
Priznám sa, že keď som sa prvýkrát dozvedel o tom, že Blizzard pre nás chystá ďalšiu novinku, nebol som nadšený hlavne preto, že sa malo jednať o hru onlineovú. Moje skúsenosti s online hrami boli nulové a všetko za čo som mal platiť paušálne poplatky som odsudzoval. Ako každý z vás ktorí ste nikdy nezažili atmosféru niektorého z online svetov, som si hovoril že tie peniaze sa určite dajú investovať aj lepšie. Zhruba 500 korún nie je pre priemerného Slováka či Čecha málo a tak je absolútne pochopiteľné že si takéto hranie nemôže dovoliť každý. Keď sa však rozhodnete žiť ďalší život vo virtuálnom svete, len veľmi ťažko z neho nájdete cestu späť.
21. Októbra 2005 bol deň, keď som do sveta Warcraftu prvýkrát vstúpil. Dnes, už po viac ako roku, sa cítim byť skúsený na to, aby som túto nikdy nekončiacu hru mohol zrecenzovať. Nie, ešte stále som neobjavil všetky možnosti tejto hry a takmer pri každom logine sa najde niečo čo ma prekvapí, no aj napriek tomu som čo-to preskúmal.
Ešte predtým ako sa prihlásite priamo do hry a začnete objavovať možnosti tejto hry, budete musieť absolvovať výber postavy. Túto časť hry však neodporúčam brať na ľahkú váhu, pretože úplne ovplyvní vaše budúce postavenie v hre. Ešte predtým ako sa pustíte do výberu povolania vás čaká výber frakcie a rasy vášho hrdinu.
Už od nepamäti proti sebe vo svete Warcraftu bojovali dve znepriatelené strany, menovite horda a aliancia. Či už sa rozhodnete, pre jednu alebo druhú, výber vášho povolania to neovplyvni. Zásadný vplyv to však bude mat na výber rasy. Zatiaľ čo za hordu bojujú nemŕtvi (undeads), orkovia (orcs), taureni (taurens) a trolovia (trolls) za stranu „dobrých“, respektíve za stranu aliancie sa o vašu priazeň budú uchádzať starí známi ľudia (humans), noční elfovia (night elves), trpaslíci (dwarfs) a zakrpatení gnómovia (gnomes). Samozrejme si ešte môžete zvoliť pohlavie vášho avatara.
Ďalší krok je oveľa dôležitejší nakoľko sa jedná o výber povolania. Tí ktorí preferujú boj na blízko dajú určite prednosť klasickému bojovníkovi (warrior) alebo o niečo inteligentnejšiemu paladinovi. Hráči ktorí si zvolia povolanie warriora nikdy nebudú mať núdzu o vytvorenie partie, nakoľko warrior v parte odvádza čiernu prácu a teda sa snaží aby všetok damage schytal práve on. Práve preto je „synonymom“ pre slovo warrior, slovo tank. Warrior ako jediné povolanie v hre môže nosiť všetky druhy brnenia a môže používať všetky druhy zbraní.
Paladin je na prvý pohľad veľmi podobný warriorovy. Takisto môže nosiť všetky druhy brnenia a neraz sa v prípade núdze dá použiť aj ako tank, no jeho veľkou výhodou je, že sa môže liečiť a partu podporuje všemožnými aurami a modlitbami (blessings). Pochopiteľne za warriorom zaostáva výdržou, počtom hitpointom a často aj damageom, no aj napriek tomu je neraz veľmi užitočný, hlavne ako záložný liečiteľ.
Hráči preferujúci boj z diaľky, respektíve používanie kúziel si isto nájdu svoje druhé ja medzi klasickými mágmi (mage), černokňažníkmi (warlock), kňazmi (priest) alebo lovcami (hunter).
Mág dokáže spôsobiť najväčšie zranenie za najkratší čas, pomocou rôznych fireballov a iných útočných kúzel. Pokiaľ si vás mág dokáže udržať od tela, má vyhraté. Stačí však malá chyba a za pár sekúnd dokáže umrieť. Mág je totiž povolanie, ktoré má najnižší počet hitpointov a najnižšiu hodnotu armoru.
Warlock sa na rozdiel od mága spolieha na takzvané DoT (damage over time) kúzla. Jeho mágia síce splní účel až po určitom čase, no je o to ničivejšia. Ak si k tomu prirátame možnosť privolať si na pomoc rôznych démonov, výrobu podporných kameňov, či niekoľko kúziel na udržanie odstupu od nepriateľa, máme tu najmenej vyvážene (to však neznamená, že vhodné pre začiatočníkov) povolanie v hre. Warlock je povolanie vhodne pre vlkov samotárov nakoľko sa s nim dá veľmi dobre solovať.
Presný opak môžeme tvrdiť o priestovi. Toto povolanie je síce medzi hráčmi najobľúbenejšie no aj napriek tomu je medzi priestami najmenej hráčov. Priest je povolanie s ktorým je takmer nemožne dosiahnuť najvyšší level len solovanim. Priest totiž málo znesie a spočiatku ani jeho damage nie je ohromujúci. Prečo je teda taký obľúbený? Je to totiž najlepší liečiteľ v hre, v parte je nevyhnutný a nenahraditeľný. Ak zvolíte priesta, zvolíte ťažkú súčasnosť ale o to lepšiu budúcnosť.
Veľmi špecifickým povolaním je Hunter. Ten sa ako jediné povolanie v hre zameriava na boj z diaľky pomocou lukov a pušiek. Na pomoc navyše využíva prírodu a to vo forme krotenia divokej zvery ktorá mu potom zjednodušuje život. Hunter je ,vzhľadom na to, že v boji nikdy nie je sám, podobne ako warlock vhodný pre hráčov ktorí sa spoliehajú na vlastné schopnosti a nevyhľadávajú pomoc vo forme partie.
Pre tých ktorí sa nevedia rozhodnúť pre jedno povolanie, blizzard pripravil dvoch hybridov vo forme druida a shamana. Obidvaja vedia z každého rožku trošku a tak v partii fungujú väčšinou vo forme podpory. Tieto povolania toho dokážu veľa no nič poriadne.
Presným opakom priesta je povolanie rogue. Medzi hráčmi je rogue pravdepodobne najmenej obľúbený no aj napriek tomu zaňho hrá takmer najviac ľudí. Rogue alebo aj zlodej či lupič preferuje skrývanie sa a pri spozorovaní nepriateľa sa ho snaží čo najrýchlejšie zlikvidovať. Jeho najnepríjemnejšou schopnosťou je to, že sa dokáže zneviditeľniť a zasiahne práve vtedy keď to najmenej čakáte.
Po výbere postavy nasleduje krok na ktorý určite už dosť dlho čakáte a to samotný vstup do online sveta. Hneď na začiatok vás iste prekvapí že aj po roku je hra grafický na veľmi vysokej úrovni. Detailné prostredie len umocňuje pocit, že skutočne začínate žiť druhý život. Samozrejme oblasti sa odlišujú podľa toho akú rasu ste si zvolili. Zatiaľ čo ľudia začínajú v príjemných lesoch a ich prvé kroky budú viesť do rôznych farbami hýriacími dediniek, pri hre za orkov okúsite tvrdé podmienky vyschnutej púšte. Animácie postáv sú takisto precízne spracované a autori si pre pripravili aj prekvapenie v podobe rôznych tancov. Vidieť trola tancovať kapoeiru je naozaj krásny zážitok.
Ako druhé vás zaujme ozvučenie ale hlavne dokonalá hudba, dokonale sa hodiaca k prostrediu hry. Hudbu zložil starý známy Jason Hayes, ktorý už ma na konte aj hudbu k diablu, warcraftu či starcraftu.
Teraz už je načase pustiť sa do samotného hrania. Vaše prvé kroky budú viesť k postavám označeným žltým výkričníkom. Tie pre vás majú pripravené zaujímavé úlohy za ktorých plnenie budete odmenení skúsenosťami, peniazmi a niekedy aj predmetmi ktoré by ste inou cestou nezískali. Spočiatku na vás čakajú jednoduché úlohy typu zabi 10 vlkov pripadne pozbieraj 10 jabĺk no na neskôr sú pre vás pripravene dlhodobé, takzvané chain questy, ktorých plnenie vám zaberie aj niekoľko dni a neraz aj týždňov.
Obrovský zlom nastáva po dosiahnutí desiateho levelu. Vtedy sa vám sprístupni talentový strom vďaka ktorému si môžete vašu postavu prispôsobiť presne vášmu štýlu hrania. Vďaka talentovému systému sa môžu aj na prvý pohľad rovnakí hrdinovia, úplne odlišovať. Ako dobrý príklad poslúži mág ktorý sa môže zamerať na ohnivú, ľadovú alebo arcane mágiu. Warrior zasa môže byť dobrý damage dealer alebo sa môže rozhodnúť že bude tuhší tank, hunter môže mat silnejšie strely alebo si môže zvoliť cestu lepšieho krotiteľa atď. atď.
Ďalším dôležitým aspektom hry je voľba profesií. Na výber máte niekoľko povolaní vďaka ktorým si môžete vyrábať vlastné predmety ktoré môžete za nemalú cenu predať prípadne ich môžete sami použiť.
Vo výpise možnosti by som mohol pokračovať ešte veľmi dlho, veď som ešte nespomenul krásne hlavné mestá, rôznorodé dungeony, všemožné príšery, sekundárne profesie, jazdu na koni... ale ak by som tu mal napísať všetko to by som túto recenziu musel písať veľmi dlho a jej dĺžka by bola tak rozsiahla, že by to aj tak nikto nečítal.
World of Warcraft je jednoducho hra ktorá dosť zmenila môj život. Zobrala a stále mi berie veľmi veľa času ale zároveň mi veľa dala. Nakoľko ja jedná o jedinú hru pri ktorej som vydržal tak dlho rozhodol som sa udeliť absolútne hodnotenie. Áno, hra ma nejaké zanedbateľné chybičky ale ako dlho chceme ešte čakať na úplne dokonalú hru? Myslím, že sa aj tak nedočkáme, veď čakáme už dosť dlho. Ak ma na svete existovať len jediná hra ktorej kedy dám najvyššie je to práve World of Warcraft. Viem, že sa to veľa ľuďom nebude páčiť ale toto je môj názor a nič ho nezmení. Nemyslím, že si ešte niekedy zahrám hru ktorá ma natoľko pohltí...

napísal Shaman 25.10.2006



Páči sa mi!

10
WORLD OF WARCRAFT

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19903)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk