Okami

PS2
pridal pRo_gaMer 27.12.2006 o 19:13 pod používateľské recenzie

9.6


Vstúpte s nami do rozprávky...

Predstavte si nádhernú pastelom namaľovanú Monetovú krajinku s typickým vanilkovým nebom ako vám pod rukami držiacimi zázračný štetec ožíva a začína dýchať. Ako sa pohybom vašich rúk dostáva k slovu šum trávy či zvuk vanúceho vetra. Neviem ako vy, ale ja som stále chcel žiť v kreslenom svete...tak prečo doň nevstúpiť, nevstúpiť do kúzelného sveta Okami?

O tom že zvuk dokáže navodiť až do morku kosti stúpajúcu atmosféru sme sa presvedčili z japonských hororových počinov. O tom že aj hudba je jeden z faktorov vďaka ktorým môžeme priviesť do hry nezabudnuteľný zážitok sme sa presvedčili rovnako z prevažne japonských hier. Teraz však prichádza hra, prekvapivo japonská, ktorá vyniká nielen skĺbením týchto dvoch faktorov v zvukovú dokonalosť ale prináša aj neprekonateľný vizuál vďaka ktorému sa stáva zlatým klenotom hernej konzolovej komunity a vrcholom produkcie na Playstation 2. Nebudem však predbiehať a tak si to radšej rozoberme pekne poporiadku. A ono je čo rozoberať, to mi verte.

Ako iste vieme konzola spoločnosti Sony, Playstation 2, už nie je najnovší vynález. Dlhé roky už sprevádza milióny hráčov po celom svete a obohacuje hernú spoločnosť o nezabudnuteľné zážitky v podobe už dnes kultových hier. V dnešných časoch, keď sa už vlajkovou loďou Sony stáva PS3, v časoch keď vizuálna stránka Xboxu 360 berie dych všade po svete a dokonca aj Wii svojim originálnym systémom ovládlo hernú scénu už táto staručká mašina v oblasti grafiky nemá čo nové ponúknuť a tak sa vývojári zamerali na to čo pomocou grafiky nedosiahnete. Originalitu.

...okúste čaro magického sveta...

A práve originalita je to čo hraje hlavnú úlohu v dobrodružstve vlka namaľovaného štetcom. Jeho príbeh je typickou rozprávkou až do posledného detailu so všetkým čo k tomu patrí, hrdinskou hlavnou postavou, otravným spoločníkom na cestách a temnote ktorú treba vyhnať, a späť priviesť svetlo a život. O to sa budete snažiť so sympatickou hlavnou postavou menom Amaterasu ktorej božské schopnosti vám budú pri očisťovaní zakliatych údolí a temných kútov nápomocné. Samozrejme s verným priateľom, malou blchou (alebo aspoň niečím podobným) ktorý má ku všetkému čo povedať a na všetko ma vlastný názor. Hlavnou myšlienkou príbehu je klasický boj hrdinu, dobra, proti zlu. Detaily sa dozviete pri hraní, a ja vám ich nebudem prezrádzať, pretože príbeh i keď poteší nie je tým čo vám na Okami vyrazí dych.

Keby sme mali Okami zaradiť žánrovo zrejme by sme neuspeli. Označenie adventúrne dobrodružstvo s rpg prvkami nám však bude stačiť. Spomenuli sme si zbavovanie čarovného sveta kliatby ale ako to budeme robiť sme si ešte nespomenuli. Keď vám však poviem pomocou čarovného štetca, rovnako vám to veľa nenapovie. Keďže hlavná postava, teda vy, je potomkom boha, nemôže neovládať niektoré božské triky. Okrem zbraní ktorých používanie je na úrovni boja zblízka vaša najväčšia výhoda spočíva v technike štetca ktorým ovládate okolité prostredie. Hneď na začiatku hry sa s touto technikou oboznámite, a tým pádom nielen súboje ale aj prekonávanie prírodných prekážok sa pre vás stane jednoduchou činnosťou.

...prežite dobrodružstvo...


Náš hrdina je vskutku ohybný. Dokáže behať, pričom po pár sekundách behu sa priamo úmerne s dĺžkou behu zvyšuje jeho rýchlosť. Dokáže skákať, plávať a samozrejme bojovať. Nepriatelia sú rôzny a roztriediť ich do skupín podľa typov je vskutku náročné pretože každý je absolútne odlišný či už útokmi, výzorom, alebo silou. Pri strete s nepriateľom sa vaša postava uzavrie do neveľkého kruhu, z ktorého nemôžte odísť, až kým sa daného nepriateľa nezbavíte. To je menšie mínus ale po čase hrania si to ani nebudete uvedomovať. Okrem klasického boja silou a rôznymi zbraňami ktoré získavate počas hry je váš hlavný triumf štetec. Ľubovoľne uprostred boja totiž môžete hru zapauzovať, prezrieť si lokáciu načrtnutú len jemne akoby ceruzou, a natiahnuť čiaru štetcom akokoľvek chcete...

Také ľahké to však nie je. Ťahy štetcom sa budete učiť pribežne počas hry a sú pomerne rôznorodé. Kruh na oblohe vytvorí slnko, zatiaľ čo čiara cez oslabeného nepriateľa ho prepolí na dve časti. Môžete domaľovať lekno na vode, spraviť si dieru do skaly, poprípade si domaľovať most či nakresliť kvety alebo nechať rozkvitnúť strom. Keď sme pri stromoch tak si ich rozoberieme aj viac pretože tie tu hrajú hlavnú úlohu. Pri prechádzaní jednotlivých úrovní ktoré budú trpieť temnotou a rôznymi kliatbami je totiž vašim cieľom nájsť obrovský strom ktorý riadi harmóniu prírody v celom kraji. Tu prichádza pre mňa asi najkrajšia časť hry pretože keď ťahom štetca necháte strom rozkvitnúť odrazu ožije celé prostredie navôkol. Spojenie rozkvitnutých zelených pláni, alebo temnej jaskyne meniacej sa na zdroj čerstvej vody s dokonalou hudbou je pre mňa balada pre myseľ a pohladenie na duši. Zakaždým keď som videl pod mojimi rukami rozkvitať kvet svitol mi úsmev na tvári.

Okrem tejto hlavnej úlohy však prejdete aj tisíce buď vedľajších, alternatívnych úloh alebo proste úloh, ktorých splnenie prevedené minihrou, či hrou na postreh pomôže vašej postave zdolať prekážku alebo postúpiť do ďalšej úrovne. Za tieto úlohy, ale aj za vyhraté boje získavate jednak body, za ktoré si môžete upgradnuť vašu postavu, ale aj peniaze či rôzne predmety ktoré môžete neskôr zúročiť pri obchodníkovi ktorý sa vyskytuje kdekoľvek vo veľkom svete zvanom Okami. Predmetov je hromada a všetky som ani nepoužíval pretože väčšina z nich nie je až taká potrebná, ale na druhej strane niektoré vám môžu dopomôcť v ťažkej pasáži a podobne. Sú to veci ako zdravie, zásobníky do štetcov alebo zázračne kamene, liečivé rastlinky, drahokamy atd.

Svet Okami je obrovský. Je tu množstvo lúk, hôr, dedín, lesov, ale aj kurióznejších a pestrejších miest ako mesačná jaskyňa apod. Preskúmať každý malý kamienok tohto veľkého sveta je náročne a tak sa niekedy stane že cesta ďalej i keď môže byť akokoľvek jasná vám jednoducho pod záplavou detailov unikne a vy sa zaseknete na nejakom mieste aj na par dní. Hovorím z vlastných skúseností. Treba vyzdvihnúť plynule striedanie dňa a noci alebo aj scenár hry, pretože na cestách sa budete stretávať s množstvom ľudí. Niektorí budú pre vás dôležitý, iní zasa potešia len vďaka rozhovoru o okolitej krajine, poprípade vám prezradia tajnú cestičku či umiestnenie skrytého predmetu. Pre niektorých dokonca spravíte aj pár bočných úloh ktoré vám v konečnom dôsledku pomôžu pri upgradovaní alebo kupovaní
predmetov.

...zdolajte zlo...

Hrateľnosť je tým pádom geniálna a plynulé a jednoduché ovládanie postavy sa vám dostane do krvi okamžite. Umelú inteligenciu veľmi opisovať nebudem pretože nehrá až takú veľkú úlohu ale aj napriek tomu je úctyhodná a nepriatelia vedú útoky rozmyslene a dokážu sa aj brániť. Treba ale vyzdvihnúť inú vec. ATMOSFÉRU. Atmosféra je vec ktorá na sa Okami opisuje ťažko. Je totiž absolútne fantastická. Vžiť sa do tohto zakliateho sveta mi nerobilo problém a dobrodružstvo som prežíval rovnako silne ako hlavná postava. Svet sa zapnutím hry Okami stráca a vy ste tak v priebehu sekundy vtiahnutý do víru udalostí ktorých je v tejto čarovnej krajinke mnoho. Poraziť zlo predsa nie je také jednoduché

Zvuková stránka je takmer absolútnym vrcholom. Zvuky sú verné svojim reálnym predlohám či už ide o šuchot trávy alebo o tečúci potok, poprípade búrku alebo vietor. Hudba je však dokonca o úroveň vyššie a pre uši človeka ako ja je doslova jedinečná a krásna. Nielenže dotvára atmosféru na maximum ale aj upokojuje a vyčaruje vám úsmev na tvári. Grafickú stránku som si nechal až na záver pretože to čo sa nám v grafike ponúka pri tejto hre je niečo fantastické. Celý tento svet preplnený zázrakmi je totižto doslova a do písmena nakreslený a vidieť maľbu pohybovať sa vplyvom vašich rúk je jedinečné. Neuvidíme tu klasickú grafiku známu z bežných hier a verte mi nie je taká jedinečná ani realistickými tieňmi ani vysokým rozlíšením. Práve naopak...v tejto grafike nič nie je realistické a ani sa nesnaží byť. Je to číra fantastika ožívajúca pod vašimi rukami. Ťažko hľadať slová na niečo čo sa slovne opísať nedá. To sa proste musí zažiť.

...a nechajte sa uniesť do sveta absolútnej fantastiky.

To čo prezentuje táto hra je absolútne a pre mňa je to jeden z vrcholov toho čo som v živote s hrami prežil. Možno tieto slová pre vás znejú až príliš silne alebo podobný neuveriteľný zážitok som prežil len s hrou Shadow of Colossus. Chopte sa šance a zahrajte si Okami...podobný zážitok tu tak skoro nebude.

napísal pRo_gaMer 27.12.2006



Páči sa mi!

9.6
OKAMI

PS2

Vývoj: Capcom / Clover Studio
Štýl: adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Okami 15.2.2007
| Okami obrázky 3.4.2006
| Okami obrázky 16.1.2006
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (10)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19932)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk