Half-Life

PC
pridal mous 27.12.2006 o 19:13 pod používateľské recenzie

9.5


Poznáte však ale jeho mladší brácha je oveľa slávnejší ale ako sa hovorí sláva raz pominie. No ale keby táto hra nezožala veľmi ale veľmi dobrý úspech tak by ďalšia časť ani neuzrela svetlo sveta. No aj napriek tomu že hra vyžla v roku 2000 a teraz v porovnaní s ostatnými hrami je už dedko stále patrí medzi moje najobľúbenejšie hry aké som kedy hral. Možno aj preto že môj citový vzťah k tejto hre je veľký pretože táto hra bola moja prvá, čo som dostal. No tak poďme oprášiť jej slávu a pozrime sa prečo vlastne bola tak vynikajúca...

Good morning Gordon Freeman,...

Pri týchto slovách mi v hlave vyskočí obraz transportéra ktorý vás prenáša do vášho pracoviska Black meisa complex. Jedno z najdôležitejších miest celého strediska ktoré je také veľké že okrem vášho strediska neviete ako ostatné vyzerajú. Ani netušíte že ho raz celé prejdete no presnejšie v ten deň keď otestujete 10 ročnú prácu na kryštalickom teleporte. Postupne vám vysvetlím vaše postavenie v tejto hre a potom prejdeme na príbeh v skratke. Ste jeden z nádejných vedcov ktorý majú veľmi veľkú šancu sa presadiť pretože vaše fyzické a vedecké schopnosti sú veľmi dobré. Tak pracujete v jednom veľmi dôležitom projekte ktorý vám pravdepodobne zaručí bohovskú kariéru vedca.

Projekt s názvom meisa teleport je už hotová a vyzerá to tak že miliardy od štátu (skúste hádať ktorý Rusko, Čína, Severná Kórea, Irak to niesu) nevyšli nadarmo. Už len ostáva deň D keď máte otestovať teleport. Do práce nastupujete normálne ako vždy. Najprv 30 min. transportérom potom čakáte kým vám strážnik otvorí troje pancierové dvere a idete do práce. Všetko je v poriadku ako vždy no niektorý zamestnanci nie sú vo svojej koži. Vaša myšlienka je že to nevadí možno vstali zlou nohou to sa stáva...ďalej nechcem rozprávať, prejdime na vec...

You`re ready Freeman?...OK let`s go...

Napätie sa stupňuje nielen vo vás ale aj v postavách vy ste pripravený v obleku ktorý je veľmi známi a čakáte dokým sa konečne otvoria veľké pancierové dvere. Toto sú potom tie okamihy, pri ktorých poviete waaaaaaaw to čoooje? Obrovská sála kde u prostred je stroj ktorý vyrazí dych, vtedy som si povedal toto je pecka. Úloha jednoduchá potlačiť vozík do obrovského stroja ktorý najprv musíte zapnúť . Všetko prebieha podľa plánu až do chvíle dokým ten vozík tam nestrčíte. Vtedy booooom a booom a vy sa zrazu ocitnete v nejakom mieste a mimozemšťania ste otrasený stratili ste prilbu a bla bla bla...

This is problem...

Zlý sen vy nemáte nič sirény hučia komplex spustil ochranne mechanizmy všetko zlyháva a je naruby vy sa snažíte zachrániť prechádzate cez šachty, kanály a prejdete celé výskumné stredisko...také napätie som ešte nezažil ako pri tejto hre. Samé vzrušenie a hráčsky orgazmus na každom kroku. V príbehu je veľmi veľa zvratov ako príchod vojakov s heslom „zabi všetko čo sa pohne“. Zbraní tam máte toľko že nemám tušenia kde ich ten chlapík dal pretože do vrecka nedáš plazmu, bazooku a mnohé ďalšie. Ešte som zabudol na našich mimozemšťanov ktorý konzumujú vašich spolupracovníkov ale aj vojakov a radi by spapali aj vás tak asi nebudú priateľský no ale sú výnimky.

Na výber máte množstvo zbraní ako som už povedal. Najprv hasák, pištoľ, granáty a potom revolver, brokovnica, samopal M16, kuša, laserové výbušniny, C4ky, laserová zbraň, plazmová zbraň. Posledné dva výrobky sú od vašich vedcov ktorý pod tlakom vojakov a mimozemšťanov vytvorili zbrane aby vám ich mohli zveriť do vašich ctihodných a svätých rúk. No a takto pekne prechádzate všelijakými miestami, jeden čas sa budete dlho čapkať v H2O a biohazarde. Rádioaktívny odpad je tu samozrejmosťou...na každom kroku máte možnosť sa ostrihať úplné do holá bez toho, aby na vás použili nožnice a strojček.

Pri tejto hre som sa prvýkrát bál pretože keď idete cez šachtu v ktorej je tma ako v prdeli a zrazu buaaaa na vás vyskočí obluda ktorá rada cicia hlavy tak vtedy ste na pokraji smrti nielen v hre ale aj v reáli. Priznám sa hru som prešiel 7 krát a stále som sa bál aj keď som vedel že tam sa stane niečo škaredé. Hororových scén je tu neúrekom ako napr. po výbuchu granátu pod nohami vojaka a jeho časti sú po okolí rozhádzane alebo odtrhnutie hlavý potvore.

Aliens and soldiers

Treba však pozornosť venovať aj našim priateľom alebo nepriateľom z vesmíru. Máte tu množstvo druhov mimozemšťanov v rôznych veľkostiach. Najväčší je veľký asi ako 20 poschodová budova a najmenší je veľký asi ako dlaň. No všetky sú veľmi nebezpečné a vedia zabíjať veľmi dobre. Najmenšieho mimozemšťana budete jeden čas využívať ako zbraň ktorá likviduje všetko čo má ľudské mäso a to znamená že kľudne môže zožrať aj vás. Vojaci sú na istej úrovni ako mimozemšťania ale majú jednu chybičku krásy. Oni mimozemšťanov jesť nemôžu a tak sa dosť často stávajú korisťou pre našich priateľov ale aj nepriateľov pretože vám pomáhajú zabíjať vojakov ale pomáhajú aj vám sa dostať na druhý svet bolestivou cestou. Čo ma dosť prekvapilo boli ženské v kuklách ktoré vedeli gymnastiku a mali pištole s tlmičom ktoré ste nemohli zobrať . Boli veľmi dobré a mal som občas veľké problémy s ich zabitím. Typické ženské...

Ale už bolo dosť kvákania a poďme na technické veci...

GRAFIKA

Oproti terajšej je už dávno hra na dôchodku ale vo svojich rokoch bola hra preto tak obľúbená lebo tvorcovia urobili obrovsky skok v grafike. V tých časoch to bola úžasná krása a neuveriteľné detailná. Všetko vyzeralo veľmi pekne dokonca imitácia krvi bola veľmi dobrá. Aj keď postavy niekedy vyzerali ako 3 kocky snažili sa chodiť ako ľudia. Len tvorcom ušlo to že keď sa pozriete dole pod nohy máte ich priesvitné. Asi ste ich v teleporte zabudli. No proste ich tam nemáte ale Gordon je múdri a vie ako má chodiť takže nepotrebuje sa pozerať pod nohy. Jediné mínus je v tom že postavy sa často opakujú. Jeden vedec ma asi 30 kópii svojho obrazu ktorý pracuje v rôznych oblastiach a to sa vzťahuje na všetkých okrem vás.

ZVUK

Ten je taký priemer nič zaujímavé len výbuchy sú dobre urobené a zvuk s guľometu. Kopírované postavy majú tiež rovnaký hlas len vy máte svoj no vy ani nemáte pretože sa počas hry vôbec neozvete ani keď umriete. Jedine ak skáčete alebo vás niečo trafí. No to je menší detail a v tom všetkom to tak zanikne . Ja som si tieto maličkosti všimol pri 6 bávke.

INTELIGENCIA a OVLÁDANIE

No inteligencia mimozemšťanom veľa nehovorí ale napriek tomu sa vedia skryť, a reagovať na zvuky ako výstrel alebo ak niečo zvalíte a to bol veľký pokrok lebo veľmi málo hier ma aj niečo také v súčastnosti. Vojaci sú na tom trošku lepšie ale v armáde ma USA veľkých tupcov. Videli ste vojaka bojovať tak že sa pred vás postaví asi na 5 metrov, položí granát pod nohy a uteká preč. Cestu keď sa vracia ho nakŕmim zo zadu olovom a vzdialim sa na 10 metrov kde mi granát nespôsobí ani škrabnutie. Výnimkou v inteligencii sú kukláčky so špeciálnej jednotky ktoré sú na vašej úrovni a sú veľmi ale veľmi dobré.

Ovládanie je jednoduché pretože je to pohľad s osoby ktorej hrajete(inak to neviem pomenovať). Typická strieľačka. Ovládanie si môžete zmeniť ale aby ste to hrali potrebujete šípky alebo W, D, A, S potom medzerník a CTRL na zohýnanie. Aby ste s hry vyšli tak ESC.

VYHODNOTENIE

Hra je základ celého úspechu série Half-Life. Kvôli tejto hre vzniklo množstvo datadiskov a hlavne vznikol aj Couter Strike asi tak Valve peniažky počítal vo veľkom ako sa len dalo. No aj Sierre sa niečo ušlo ale menej. Možno sa vám zdalo že som hru ohodnotil vysokým hodnotením ale nemôžme si ju porovnávať s terajšími hrami. Ale aj tak v hre je plno vzrušenia a napätia. Zvraty v deji ktorý je vynikajúce. Taktiež aj grafické spracovanie je dobré ak sa vrátime do roku 2000. Vo svojich časoch mala hodnotenie vyššie ako 95% tak ja si myslím že si zaslúži mať také aké má. Zaslúži si ho a mladší brat HL 2 je na neho veľmi hrdí .

KLADY
+ grafika (v roku 2000)
+ príbeh
+ zvraty

ZÁPORY
- inteligencia na niektorých miestach
- nedomyslené veci ako 30 kópii postáv

napísal mous 27.12.2006



Páči sa mi!

9.5
HALF-LIFE

PC
PS2

Vývoj: Sierra Entertainment / Valve
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 19.11. 1998
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19524)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk