Cossacks - European Wars

PC
pridal agent1 21.1.2007 o 14:19 pod používateľské recenzie

9.4


Cossacks: European Wars je stratégia, ktorá sa odohráva v 17. a 18. storočí. V tomto období sa v Európe odohralo veľa krvavých bitiek a vojen, vzduchom sa nieslo rinčanie zbraní, streľba pušiek, dupot kopýt a hlasné výstrely z diel. Po takomto úvodnom intre sa ocitáme v hernom menu. Ponúka nám už štandardne na výber Single Player, Multi Player, Options, Load Game, Intro a Exit. Avšak stačí podržať Ctrl a kliknúť na Intro a spustí sa editor, v ktorom je prvé mínus hry a to texty napísané v azbuke. Našťastie je vo zvyšku hry zaužívaná stará dobrá angličtina  . Keďže cez Multiplayer hrať nemôžem, poviem len toľko že je to tam skoro samý poliak, či ukrajinec takže konverzácia na serveri býva veľmi chabá.

Single Player zahŕňa Campaign, Single Mission a Random Map. Campaign obsahuje 5 kampaní. Carribean Pirates, v nej sa dej odohráva prevažne v karibských vodách, v ktorých čelíte pirátom a iným hrdlorezom. V tejto oblasti sa vyskytoval aj legendárny Jack Sparrow, ale keďže nie je predmetom tejto recenzie, zmienim sa o ňom podrobnejšie inokedy. Ďalej tu máme francúzsku kampaň, ktorá sa odohráva počas bojov medzi katolíkmi a protestantmi, ukrajinskú kampaň, kde odolávate obrovským hordám turkov a iným zlosynom a ruskú kampaň, v ktorej sa rusi snažia spraviť si „okno do Európy“. Napokon je tu ešte náučná kampaň pre začiatočníkov, kde sa oboznámite so základnými hernými prvkami a postupmi. Single Mission obsahuje niekoľko samostatných missí, ktoré si môžete zahrať, ak sa vám napríklad nepáčili tie v kampaniach. Musím povedať, že niektoré z nich sa mi veľmi páčili, ako napríklad War for the resources, takže vám odporúčam, aby ste si ich zahrali. Myslím, že každému je jasné čo sa nachádza v Random Map. Áno, je to náhodná mapa, ktorú si nastavíte podľa vlastného uváženia a máte v nej len jeden cieľ a to zničiť nepriateľa. Dá sa tu nastaviť terén podľa toho, či uprednostňujete rovinu, pohoria, jeden ostrov na ktorom ste spolu s nepriateľom alebo polostrovy či nebodaj kontinenty. Ak si nastavíte pohoria, tak v hre potom môžete na niektorých vyvýšeninách zaujať strategické postavenia a ostreľovať nepriateľskú armádu alebo aj bombardovať nepriateľove budovy. Ak chcete zažiť námornú bitku, nastavte si kontinenty. Vy a váš nepriateľ budete od seba oddelení morom. V hre sa dá ďalej nastaviť výskyt nálezísk nerastných surovín, veľkosť vašich počiatočných zásob, obtiažnosť a samozrejme národ, za ktorý budete hrať. V European Wars máte na výber 16 národov a to Rakúsko, Anglicko, Francúzsko, Holandsko, Prusko, Rusko, Španielsko, Portugalsko, Poľsko, Turecko, Alžírsko, Piemont, Sasko, Švédsko, Ukrajinu a Benátky. Každý národ má rozdielnu architektúru budov a vojaci taktiež nosia rôzne uniformy.

Ak sme už netrpezlivo klikli na Start Game a zvuk bubnov ohlási začiatok hry, uvidíme elipsovitý tvar odhaleného kúska mapy a v ňom skupinku nevoľníkov, ktorí čakajú len na to kedy začnú makať ostošesť . Zo začiatku máme na výber iba postaviť Radnicu, Baňu a Mlyn. Keď tak urobíme, máme sortiment budov o čosi bohatší. Blacksmith je nevyhnutné na stavbu Barakov, v ktorých si trénujete základnú armádu. Stavanie domov už klasicky zvyšuje populačný limit. Určite si choďte obsadiť bane ktoré sú roztrúsené po celej mape. V hre zbierate 6 základných surovín, z toho 3 ťažíte v baniach a to zlato, železo a uhlie. Bane sa potom dajú rozširovať a môžete potom do nich poslať väčší počet nevoľníkov. Do lesa sa vyberte rúbať drevo a zvyčajne sa blízko nachádza aj kameňolom.Keď postavíte múr, začne sa vám rapídne odpočítavať kameň, takže sa ním vopred dostatočne zásobujte. Ešte ostáva jedlo, ktoré je azda najdôležitejšia surovina v hre, lebo bez nej vypukne vo vašej armáde hladomor a váš národ bude postupne umierať od hladu. Získavate ho v mlyne, do ktorého nosíte obilie. Ak už máme všetky suroviny zabezpečené, začneme zhromažďovať armádu. Oplatí sa vylepšiť v Blacksmith podkovy. Vďaka tomu sa bude jazdectvo trénovať 4-krát rýchlejšie. Nepriateľ už medzitým vyšle 5 pešiakov, ktorí idú preskúmať situáciu (aspoň podľa mňa, lebo v boji veľmi neobstoja) tak ak chcete, urobte tak aj vy. Potom nastane zo strany nepriateľa dlhšia pauza cez ktorú sa dobre pripravte, lebo na vás bude posielať už čoraz väčšie armády. V hre sa zíde aj Diplomatické centrum. Trénujete si v ňom žoldnierov. A keďže sú to žoldnieri, budú od vás požadovať aj nejakú tú čiastku zlata. Ak sa vám zlato minie, žoldnieri sa obrátia proti vám a zväčša to má katastrofické následky ak ich máte napríklad odložených niekde v strede základne. To isté platí aj o Battleship, veľmi silnej lodi ktorá dokáže ľahko a rýchlo potopiť nepriateľskú loď. A keď už tu hovoríme o lodiach, spomeniem o nich dačo viac. Lode sú v tejto hre veľmi vydarené a pôsobia dosť realisticky. Máte na výber 4 druhy bojových lodí. Jachtu, galeru, fregatu a battleship. Je tu ešte aj rybársky čln ale ten moc nerobievam iba ak v nejakej zátoke kde nemám bojové lode lebo mi ich môžu ľahko potopiť. Samozrejme nesmie chýbať ani transportná loď, bez ktorej by ste sa nemohli prepraviť na iné ostrovy. Galera môže buď priamo útočiť svojim delom alebo ostreľovať vzdialené oblasti pomocou integrovaného kanóna.

V hre sa vyskytuje jeden zaujímavý prvok a to vytváranie formácii. Formáciu vytvoríte tak, že zoberete jedného bubeníka, jedného officera a najmenej 14 vojakov a môžte si vytvoriť jeden z troch typov formácí. V prvej formácii sa vojaci zoradia vedľa seba, v druhej vytvoria štvorec a v tretej štvorec takisto ibaže v strede je miesto pre bubeníka a officera.Na druhú a tretiu formáciu treba najmenej 36 vojakov.Formácia sa dá vytvoriť aj s kanónmi.

Po grafickej stránke sa hra autorom vydarila na jednotku. Príjemné prostredie navyše dopĺňa občasné zaštebotanie nejakého toho vtáčika a ak ste na mori tak sú to rozbúrené vlny a čajky. Takže túto príjemnú, uvoľňujúcu atmosféru si treba vychutnávať, kým sa na obzore nezjavia prvé nepriateľské armády. Potom sa už len ostáva modliť aby boli vaše múry dostatočne pevné. Alebo niečo lepšie, netreba sa modliť, ale kliknúť na vhodné vylepšenie v Akadémii, ktoré okrem iného obsahuje aj vylepšenie na pevnejšie múry alebo 10-krát rýchlejšiu stavbu lodí. Pri ničení nepriateľských obydlí sa vyskytuje veľmi realistická vec, a to odpadávanie kúskov budovy, ktoré môžu vašich vojakov ľahko zabiť, preto si na to dávajte pozor. No najväčší pozor si dávajte na svojich nevoľníkov. Nepriateľ si ich totiž môže ľahko podmaniť, stačí ak sa v nestráženej chvíli priblíži dosť blízko a už sú jeho. To isté sa dá spraviť aj s baňami a niektorými budovami. Samozrejme že sa dajú získať naspäť, ale bane zavše vybuchnú a domy začnú horieť.

Čo dodať na záver? Ostáva mi už len vymenovať mínusy, ktoré sa v hre vyskytli. Je to už spomínaný editor, napísaný v azbuke. Potom je to ešte taká nepríjemná vec, ktorá sa niekedy stáva. Ak sa nepriateľský vojak priblíži priveľmi k mušketierovi, ten už nestrieľa iba sa snaží utiecť. Niekedy sa vyskytuje aj problém pristáť niekde s prepravnou loďou, i keď len zriedkavo. V hre mi ešte chýba nastavovanie farby a spojencov, čo je vyriešené v datadisku Art of War. No napriek tomu patrí táto hra aj naďalej medzi moje srdcovky a dúfam, že si ju obľúbite aj vy. Ktovie, možno sa niekedy stretneme na internete a zahráme si.

+ vydarená grafika
+ každý národ sa od seba niečím líši
+ lode pôsobia veľmi realisticky
+ možnosť vytvárania formácií

- editor v azbuke
- absencia nastavenia farby a spojencov

napísal agent1 21.1.2007



Páči sa mi!

9.4
COSSACKS - EUROPEAN WARS


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
| Top hry rokov 90-tych
[pridal PrecedaVlasť 30.4.2024 52]
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (0)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20303)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk