Spider-Man 3

Who am I? I am Spider-Man...

PC
pridal Speedairman 18.5.2007 o 20:33 pod používateľské recenzie

8.7


Kto som? Naozaj to chceš vedieť?
Táto recenzia nieje pre bábovky...no a toto som ja... Spider-Man. Ochránca New Yorku, anjel strážny Manhattanu. Ale teraz sa všetko zmení...


Je tu. Spider-Man sa o 3. krát vrátil na plátna kín a s ním prišla aj herná adaptácia od firmy Treyarch pre všetky možne platformy. Keďže som hru hral na svojom PC, tak sa budeme venovať práve tejto verzii. Hru pre vaše windows pripravili Treyarch za asistencie Beenoxu a vydavateľom nieje nik iný ako Activision, ktorý pod svojou hlavičkou vypustil aj predošlé diely s touto tématikou. Takže o čom konkrétne Spider-Man 3 The Game je?

Fajn, zrejme ste hrali predošle časti - Spider-Man the Movie a Spider-Man 2. zatiaľ čo prvý Pavúk žal úspechy na konzolách o PC konverzii ani nemôžme rozprávať. Čo sa týka jej následujúceho pokračovania, tak o tom ani nemá cenu sa vyjadrovať. Ale prišla 3.. mnohí si kládli otázku - kto robí Spideyho pre PCčka? Bude to ,,blbosť,, ako predošlý diel? Alebo sa dočkáme niečoho prevratného pre nás monitorákov?

Príbeh hry sa odvíja na základe filmoveho spracovania a drží sa scenára len z časti. Najskôr budete plniť povedľajšie úlohy, kde stretnete ďalšie zaujímave postavy a príbeh sa vam trocha viac rozvinie. Tym pádom Peter Parker sa po 3. krát vracia na scénu čoby úžasny Spider-Man a vyzerá to tak, že nemá sa čoho obávať pokiaľ zločinec Flint Marko neuviazne vo vedeckom experimente, alebo na Zem nedopadne čierna hmota z vesmíru, ktorá troška spestrí život hrdiny...

Tak hra sa mi nainštalovala, potom kliknem na ikonku pod názvom,,Spider-Man 3,, a naskočí mi čierna obrazovka. potom vidíme loga, reklamy a hneď nato nás to vhodí do hry. Všetko vyzera nádherne, plynule animácie, pekne osvetlenie, všetko dôsledne vymodelované. A už už hráte za Spider-mana v tutoriálu kde vas systém hry s komentátorom Bruceom Campbellom oboznámi s ovladacími prvkami. Kedže hra je konverzia X-box360 verzie, tak bolo troška upravene aj ovládanie - klávesnica + myš, alebo si môžte v nastavení zmeniť na svojske. Aby som nezabudol hra vas na začiatku nevhodí do žiadneho úvodneho menu. To je až počas hry. Dobre prejdeme ku grafike.

Grafika hry je vlastne rovnaka ako na x360, akurat závisi od vašeho stroja či to utiahne, alebo nie. Ak nemáte grafiku s Shader verziou 3.0 tak verte, že sa s touto hrou budete musieť dočasne rozlúčiť. Hra beží na vylepšenom engine, tak trochu next-gen, lebo čo sa týka mesta je vytvorene prekrásne a nenájdete tam suché miesta, kde by sa nedalo pekne poobzerať široko ďaleko. Môžte vyjsť napríklad na Empire state building a z neho sa rozhliadnuť. Uvidíte celé mesto a ak sa dá aj na koniec ulice. Záleži však aj na detailoch. hra ponúka od low až po high detaily + 4 antialising. Potom si ešte môžte doladiť tieňe. Ja som mal samozrejme všetko na maximu, aby som z toho čo najviac vyťažil. Hra taktiež ponúka rozlíšenie od 800x600 až po 720. Záleži či máte monitor, alebo väčší HD televízor, hru je možné hrať aj v HD. Grafika v jednotlivých hrách dosahuje rôzne rozmery, ale žíadna the movie hra sa nemôže rovnať Spider_manovi, ktorý je zatiaľ medzi týmito titulmi jenoznačne líder. V 3 the game máte k dispozícii ostrov Manhattan v takmer dokonalom prevedení (sem tam chýbaju ludia na ulici) ale inak sa ešte môžte pohúpať po mostoch ala Broadway a taltiež menší ostrovček v podaní Roosevelt Isladnu. Na ulici prevláda istý ruch a počasie sa mení zo dňa na noc. Pekne plynulo a vidno západ slnka. Každa budova ma svoje okná, ktoré odrážaju pozadie a v noci su buď zhasnuté, alebo vidíte rozsvietene izby s istym nábytkom. Všetko ma svoju atmosféru tak ako deň tak aj noc. Počas dňa vidíte široko ďaleko, no ajv nocí, ale nieje to take krásne ako za dňa. Na ulici chodí veľa ľudí, veľmi veľa ľudí. Doprava je plna taxíkov, a iných rôzných mašín.
Čo sa týka postáv - troška ma zarazila tvár Mary Jane, ale ostatne nevyzerajú až tak zlé ako by sa dalo čakať. Ba naopak, Parker vyzerá dosť zhodne s filmovým hercom. Taktiež aj ostatné základne postavy ako Eddie Brock, JJ Jameson, alebo Flint Marko aka Sandman. Každý ma svoju mimiku tváre, nevyzeraju jednotvárne a v každej situácii sa tvária inak. Najmä si tej zmeny všimente u Parkera ako takého, keď je dobrý a keď zlý. Aj keď je pravda, že modely tvári postáv niesu práve next-gen. Ale ako píšem vyššie grafika si na tom odniesla vysokú cenu a taktiež aj HW nároky. Čo sa týka zobrazenia nepriateľov musím dodať, že Sandman na mňa zapôsobil, najmä v podzemnej bitke, kde po zrazení vlakom sa rozprášil na piesok a následne poskladal. Voda v hre v ktorej môžte následne aj plávať je už tak trošku viac next-gen a vyzerá nádherne.

Hrateľnosť ako taká sa rovná hrateľnosti predošlým dielom, možno by som povedal je hra v istých chvíľach dosť jednoduchou lahôdkou a v iných frustrovaním masakrom. V hre stretnete mnoho postáv a mnoho úrovni. Konkrétne cela hra ma dokopy 42 úrovni, pričom min. 15 z ních si zahrajete za Čierneho Spidermana. 42 úrovni zahŕňa všetky príbehove línie - či už filmova, alebo vedľajšie podľa komixu v ktorý na vás čaká ďalšie množstvo známych postáv. Stretnete sa s Dr. Connorsom ala Lizardom, alebo aj Scorpionom, poprípade vam cesu skríži sam král podsvetia Kingpin. Postáv je naozaj veľa. Rôzne úrovne sa odohrávaju vždy v inej časti mesta. S Jašterkou sa stretnete v radioaktívnych kanáloch, s Pieskom zas budete zažívať adrenalinový súboj na koľajniciach a škorpión si na vás zas posvieti v malom odľahlom ostrovčeku plne laboratórii a výskumnych centier. Samozrejme niektoré úrovne su frustrujúce najmä akvam nevyjde stlačenie správneho tlačítka počas interaktívnich sekvencií, ktore zakončuju každý väčší boj, najmä s bossmi. Ide o sled tlačítok z pôvodného ovládania a vy v istý moment musíte stísknuť správnu klávesu, inak sa netrafíte, alebo padnete poprípade vam nepriateľ ublíži. Dosť súbojov je komplikovaných, ale dá sa t ak prídete na správnu techniku zvládnuť aj veľmi rýchlo. Väčšinou vam hra napíše ako mate v danej situácii postupovať, a ponúkne vám príslušnu klávesu.

Interaktivita prostredia a hry samotnej je dostatočná, ale nie taká veľká ako by sa žiadalo. No aj cez svoje rozmery je stále o čom jednať. Ak sa vám zrovna nechce plniť misie a dejovu líniu máte k dispozícii vyhubenie jednotlivých štvrti New Yorku. Konkrétne ide o 3 hlavnejšie bandy zločincov, ktorých môžte ďalej kosiť aj v hlaných úrovniach. Každa banda ma svoj štýl a svoje prostredie, kde robia výtržnosti, samozrejme s každým je boj úplne odlišný. Arsenic Candy su emo dievčata s dáždnikmi, ktoré radi nakupujú a navštevuju rôzne kultúrne budovy - či už Múzeum, alebo Divadlo, poprípade Kostol. Popri nich si budete musieť dávať pozor aj na ochranu občanov, ktorí budu často ohrozovaní najmä pri nich. Ďalej tu je Apocalypse - banda sadomaso punk chlapíkov, ktorý sa vyskytuju najmä pri pobreží, alebo niekedy aj v bytoch jednotlivých newyorkčanov. A v poslednej rade tu je Dragon Tail skupina čínskych bojovníkov, ktorý chcu získať cenný artefakt. Sem tam sa stretnete aj s Mad bombermi, ktorý maju v obľube zahrávať sa s výbušninami a klásť ich kdekoľvek po meste. Potom chytáte maniakov v autách, alebo aj jednotlivé gangy. Poprípade chýtate padajúcich ľudí či už stareho knihovníka, alebo vašeho šéfika, inokedy aj falošného Spider-mana. Preto hre nemôžem vytknuť, žeby bola nejak extra vážna - humoru tam je. ,,Hm.. Spiderman zachraňuje Spidermana. Až ešte raz niečo pobodne spravíš budem veľmi veľmi zlý.,, takto nejak vyznie humor Black suited Spideyho. No naviac môžte plniť vedľajšie misie ako fotograf - raz fotíte ako Spider-Man inokedy ako Peter Parker. Dokonca sa môžte pohybovať aj v kanceláriach Daily Bugle. Misie fotografa su väčšinou zábavne či už ide o vyššie pomínaneho falšoneho Spideyho, alebo fotenie UFO, inokedy fotíte zločincov a bude aj módna prehliadka. Po väčšina úloh je časovo náročna, alebo ak nedobehnete vrtuľník, poprípade nedeaktivujete časovanu nálož včas kde využívate numericku klávesnicu a riešite jednoduché úlohy, tak vam hra ponúkne opakovanie možnosti, alebo skúsite dostaviť vašu milovanú v čas k jej bytu. Mimo to sa môžete pozrieť aj na podzemné metro, ktoré je naozaj veľké a stretnete sa aj s rôznymi zloduchmi, ktorí budú chcieť zničiť podstavce, alebo priviažu bezbranných civlistov ku koľajam.

Hra je však tentokrát iná ako predošlé. Zahráte si nielen za Spider-Mana, ale aj za jeho temnejšiu verziu, ktorá je rýchlejšie, silnejšia a ma svoje špecificke útoky. Čím dalej v hre postupujtet ým viac skúsenosti získavate - najprv získate rýchlosť a potom jednotlivé komba. Je ich dosť veľa a ani sa nebudete snažiť si ich nejaké extra zapamätať, väčšinou budete stláčať všetko čo sa dá a budete obdivovať tu krásu animácii a počiatočneho next-genu. Pri použití tlačítka Capslock spravíte super útok, ktorým odrovnáte všetkých nepriateľov nablízku. Dosť výhodne ak stojíte zoči-voči bossovi. Ak ste na oppačnej strane čierny, tak tentokrát miesto superútoku máte k dispozícii zlosť, ktorá vamčo to vydrží a nabúchate dvakrát toľko nepriateľov než v klasickom prevedení. V tomto prípade hra nestráca na atraktivite a nieje nudna, alebo stereotypná. K boju môžte použiť aj pavučinu, s ktorou môžte nepriateľa pritahnuť a následne zmastiť, alebo zatočiť a striasnuť sa nebezpečného kruhu okolo vás. Poprípade hodíte zo strechy, do vody, alebo pod auto. Inokedy zas nepriateľa zavesíte na lampu a už len následne udriete. Občania popritom však nebudu len nečinne prechádzať, alebo utekať, ale budu aj panikáriť, poprípade vám pomôže polícia, aleo vam budú tlieskať, pískať a kričať na vás. Záleži ako sa zachováte. Inokedy sa budete len tak pováľať po meste a skúšať si lietajúcu akrobaciu. Pavučina s ktorou lietate sa nelepí na oblaky, ale normalne na okraje mrakodrapov, alebo rôznych striech, vežičiek a tak ďalej. Môžete dokonca použiť nielen jednu pavučinu, ale hneď aj dve naráz, ktoré vam len pridajú na efektivite a vizuálnom zážitku. Alebo môžte vyskočiť na lampu a buď sa točiť ala Prince, alebo sedieť na nej a sledovať okolie. Niektorébudovy sa daju navštíviť aj zvnútra - policajná stanica, alebo kostoly, poprípade múzeum a jednotlivé obchody.

Celkovo hra na mňa urobila skvelý dojem, už len preto, že takýto Spider-man na PC ešte nebol ak nerátam taktiež úžasneho Ultimate Spider-mana, ktorý bol zrejme prvý s istou voľnosťou, ale nie tak prepracovanou ako tento. Jedine hudba tu mohla zaznieť dynamickejšie a epickejšie, nielen sem tam fádne zahrať. Je tu veľké množstvo misíí a jednotlivých minihier, ktoré nenechajú žiadneho fanúšika Spider-Mana ani chvíľu chladným, no samozrejme na svoje si prídu aj bežní hráči, ktorí ešte nemali tu možnosť, keďže kto by odmietol si lietať po meste na pavučinách v tak nádhernom prevedení a popritom skusíte aj čo to je byť v koži New Goblina na ktoróm sa preletíte v závere hry, ktorý je asi nakrajší na celej hre a končí troška iným spôsobom ako filmova predloha, preto zanechala aj táto skúsenosť veľký dojem na celkovej kvalite hry. A finálna filmova sekvencia v engine hry spravila z tohoto titulu najlepšie herne rozšírenie filmového spracovania.

Preto s veľkou mocou prichádza aj veľká zodpovednosť.. Nezabudni Spidey, nezabudni.

+ Velké mesto, metro, kanály, Spider-Man, čierny Spider-man, grafika
- hudba, interaktivita mohla byť silnejšia



Nádhera mesta
Showdown battle
Aj piesok sa rad hrá
Who am I? I am Spider-Man

napísal Speedairman 18.5.2007



Páči sa mi!

8.7
SPIDER-MAN 3

PC
PS2
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS
PS Vita

Vývoj: Activision / Treyarch
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19966)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk