GUN

Divoký západ je stále dosť nevyužitou tématikou v počítačových hrách. Vývojárom z Neversoftu sa to veľmi nepozdávalo, a preto začali pracovať na „strelnej zbrani“ (to je preklad pre slovíčko „Gun“)...multiplatformovej akčnej strieľačke . Ja vám ponukám recenziu na PSP verziu tejto hry, ktorá nesie ešte aj podnázov „Showdown“. Takže naleštiť kolty, vyšúchať čižmy, oprášiť klobúk, osedlať k

PSP
pridal Liam Gallagher 2.6.2007 o 17:44 pod používateľské recenzie

7.8


“GUN SHOWDOWN“

Divoký západ je stále dosť nevyužitou tématikou v počítačových hrách. Vývojárom z Neversoftu sa to veľmi nepozdávalo, a preto začali pracovať na „strelnej zbrani“ (to je preklad pre slovíčko „Gun“)...multiplatformovej akčnej strieľačke . Ja vám ponukám recenziu na PSP verziu tejto hry, ktorá nesie ešte aj podnázov „Showdown“. Takže naleštiť kolty, vyšúchať čižmy, oprášiť klobúk, osedlať koníka...ehm...už ste pripraveny? Tak čítajte dalej .


Na začiatok Vám v krátkosti opíšem hru. Takže...predstavte si GTA, kde na Vás nečakajú rýchle autá, ale kone. Ďalej si odmyslíte všety tie ulice, semafóry, prostitútky, atď... a predstavte si radšej indiánov, kovbojov, gaunerov s koltmi v ruke, bizóny sa pasúce na veľkých poliach, salóny, kde sa hraje poker, atď. Máte k dispozícii mapu podobne ako v GTA, prechádzate sa po nej na svojom koni a plníte jednotlivé úlohy. Úlohy sú rozdelené do dvoch skupín. Príbehové misie a vedľajšie misie (o všetkom Vám potom postupne rozpíšem). V každom prípade sa GUN od GTA predsa len v niečom líši...váš kôň nie je vyblýskané fáro, a preto si niekedy potrebuje z rýchlej jazdy oddýchnuť .


Poďme sa teraz baviť o hlavnom príbehovom mode hry. Hlavná postava (ktorú, samozrejme, ovládate Vy) sa volá Colton White. Krásny, mladý kovboj s EMO účesom . Ležíte si len tak na tráve, pokiaľ Vás neprebudí Váš otec. Ten sa totiž rozhodol, že Vás niečomu priučí. V tomto okamihu beriete do rúk zbraň a idete na lov. Počas lovu budete strielať do vtákov na oblohe, do vlkov a stretnete aj medveďa. Táto prvá skúsenosť so zbraňou Vám poslúži vlastne ako tréning a zoznámenie s hrou.

Príbeh tejto hry hovorí o nejakom starom a veľmi vzácnom artefakte indiánov. Bledá tvár ale tento artefakt ukradla a Vy postupným prechádzaním príbehovej linky zistíte, že s tým máte tiež veľa spoločného. Príbeh nie je v žiadnom prípade gýčový...nečakajte žiadne romániky hlavnej postavy so ženami. V tejto hre pocítite naozaj tvrdosť divokého západu...hra a jej príbeh je skutočne akčný a surový. O tom Vás presvedčí už prvá poriadna potyčka na lodi, neskôr sa o akciu perfektne postarajú misie v Dodge City, atď. Príbeh sa pekne postupne odhaľuje. Takže, zatiaľ čo na začiatku budete poznať len nejaké tie útržky, tak niekde v strede hry už budete mať akú takú predstavu, že o čo vlastne ide. Príbeh hry a každá hra, ktorá s ním súvisi je ale dosť krátka...hre to ale v tomto prípade odpustím, pretože týmto syndrómom je dnes infikované veľké množstvo hier.


Grafické spracovanie hry ma na začiatku naozaj okúzlilo. Rozsiahly svet, po ktorom sa budete pohybovať je vcelku pekný. Nepriatelia jazdia na koňoch presne ako vy, vtáčiky a zvieratá lietajú, behajú a vyzerá to naozaj pekne (mňa okúzlilo hlavne prostredie s jazerom). Sem-tam Vás síce preruší nejaký ten „loading“ obrazovky, ale to je asi tak všetko. Výhrady voči grafike sa predsa len nejaké nájdu. Trošku sa mi nepáčili efekty výbuchov a musím skritizovať trošku obmedzenú paletu farieb prostredia. Ja viem..je to divoký západ, ale aj tak. Viac farieb by hru určite spravilo pestrejšou na pohľad.
Musím ďalej veľmi, veľmi pochváliť prekrásne „in-game“ filmíky, ktoré majú atmosféru a vždy perfektnú akciu. Tieto filmečky vyzerajú brutálne sqvele a v určitom momente máte pocit, že sa dívate na film. Ďalším veľkým plusom je, že v hre na Vás také filmečky nečakajú 3 alebo 4, ale rovno celá kopa .


Audio spracovanie hry tiež nesiaha veľmi vysoko. Hudba je naozaj príjemná..dá sa dokonca povedať, že naozaj filmová (áno...bude vám to pripomínať Mayovky) a pekne vynikne hlavne v animáčkach, no chcelo by to niečo viac...nejakú tú melódiu, na ktorú by sa nezabudlo (no ja na tú jednú z Winnetoua napríklad nikdy nezabudnem ). Mizerne na tom sú výkriky nepriateľov, ktoré majú veľmi slabú kvalitu ozvučenia, a k tomu sa ešte dookola opakujú len tie isté. A určite vás nepoteší ani streľba. Zvuk všetkých zbraní mi pripadal rovnako. Ešte musím spomenúť, že keď dáte nepriateľovi „headshot“, tak budete počuť „plééésk“ (alebo niečo podobné) a to na atmosfére tiež moc nepridá. Dabing je v hre nevýrazný a dosť mizerne ozvučený...no čo už.


Poďme sa teraz trošku porozprávať o možnostiach hlavného hrdinu a hrateľnosti hry. S Coltonom môžete skákať, skláňať a zakrádať sa (to ale nevyužijete), jazdiť na koni a samozrejme strieľať. Postava sa Vám po prejdení jednotlivých misií upgraduje. Upgraduje sa Vaša rýchlosť pohybu, sila, atď. Ďalej si môžete kupovať u obchodníkov upgrade pre výdrž Vášho koňa, rýchlejšie nabíjanie Vašej zbrane, kapacitu zásobníka, atď.
Zbrane v hre sa Vám odomykajú tiež postupne. V hre sú rôzne kolty, brokovnice, pušky, nejaká odroda sniperiek, kuše so šípmi (aj s horľavými), atď...ďalej sa tu nájde aj nejaký ten molotov, dynamit a vyskúšate si aj nášľapné míny. Trošku ma mrzí, že tie strelné zbrane nie len rovnako pri streľbe znejú, ale majú aj rovnakú účinnosť. Ale to je možno len môj pocit. Bojovať môžete s nepriateľom aj zblízka, a v tom Vám môže pomôcť nôž alebo nejaká valaška . Môžete sa dokonca dostať aj za nepriateľa, a keď sa Vám zobrazí slovíčko „grab“,tak ho schmatnete a poslúži Vám ako rukojemník alebo ako krytie pred streľbou. V hre na Vás čakajú aj sudy s TNT, takže niekedy stačí jeden výstrel a búúúúúúúúm. Strielať v hre budete do rôznych gaunerov v klobúkoch, ale zastrieľate si aj do indiánov. Čakajú na Vás aj nejakí bossovia, ktorí toho vydržia trošku viac, ale keď si zvolíte stredne tažkú obtiažnosť, tak dlho s nimi problém mať nemôžete. Ináč...život si dobíjate formou fľaše s alkoholom. Teda ako v skutočnosti .

Jazda na koni Vás zo začiatku bude baviť. Ale ako som už spomínal niekoľko riadkov dozadu...kôň nie je žiadne auto na benzín. Je to živý tvor, ktorý môžete v hre nakopnúť a bude behať rýchlejšie, ale len určitú dobu...pokiaľ nebude vyčerpaný. Potom si musí trošku oddýchnuť. Z koňa môžete, samozrejme, tiež strieľať, a keď sa k nepriateľovi priblížite, tak ho môžete dostať aj konským kopytom. Jazda na koni vie byť niekedy aj pekne na nervy...hlavne keď sa ponáhľate a kôň sa začne zasekovať o prekážky. To trošku zamrzí.

Hra ďalej obsahuje aj bullet time (tzv. quick-draw). Stlačením gombíka sa všetko spomalí a Vy môžete postupným posúvaním gombíka do strán likvidovať všetko dookola. Bohužiaľ mne sa tento režim v hre nepáčil. Nie len preto, že bullet time je už takmer v každej druhej akčnej hre, ale hlavne kvôli tomu, že sem sa to až vrcholne nehodí.

Ovládanie hry Vám na začiatku bude robiť určite trošku problém. Mne na začiatku napríklad trvalo 20 minút, pokiaľ som zistil, že ako to vlastne mám na toho koňa nasadnúť. Totiž jednotlivé funkcie ovládania sú dosť komplikovane nastavené. Musíte najprv stlačiť konkrétnu šípku, a až potom si napríklad dobiť zbraň. A aj vyberanie konkrétnej zbrane je často dosť o nervy...no to si treba proste vyskúšať.

Misie v hre sú dosť rôznorodé. Tu budete musieť pripraviť pascu na vlak, neskôr budete musieť újsť z väzenia. Ďalej budete s kumpánmi lúpiť v banke,atď. Vedľajšie úlohy v hre sú tiež dosť odlišné. Budete sa snažiť nájsť nejaké zviera, ktoré potom budete loviť iba šípmi. Ďalej budete musieť nájsť nejakého „WANTED“ chlapíka a budete ho musieť odpádlovať alebo zobrať ako rukojemníka, atď. Sú tu aj misie, kde sa budete v určitom časovom limite musieť dostať z bodu A do bodu B. Ja som v hre splnil misie všetky, a ani jedna Vám viac ako 5 alebo 8 minút trvať nemôže. Hru som mal teda na strednej obtiažnosti prejdenú na 100% .


Hra ešte okrem základného „story“ modu obsahuje aj „challenges“. V tomto mode je zapnuté odpočítavanie a Vy sa za určitý čas budete snažiť zabiť čo najviac vtákov na oblohe, medveďov v lese, zabrániť prieniku nepriateľov do pevnosti pomocou kanónu, atď. GUN obsahuje aj multiplayer vo forme arén, ale ten som nevyskúšal. Nikoho tu bohužial v okolí s touto hrou a PSP-čkom nemám, takže nemôžem hodnotiť. Online multi táto hra neobsahuje.


Dostal som sa teda až do posledného odseku, venovanému tejto hre. GUN sa hraje celkom príjemne, ale ide o takú lepšie priemernú záležitosť, ktorá síce nenudí, ale ani nejako extra veľmi nebaví. Keď ale milujete divoký západ a Winnetoua, tak nemáte o čom rozmýšlať, pretože hier s podobnou tématikou je stále málo. Ďakujem za pozornosť.


+ + + + +
- prekrásne „in game“ filmíky, príbeh
- tématika divokého západu
- rôznorodé misie, filmová hudba


- - - - -
- zo začiatku ovládanie, účinnosť zbraní
- nevýrazné a nekvalitné ozvučenie (okrem hudby)
- quick-draw


LG
Dont Believe the Truth
štyria na jedného ? to sa patri ? :)
medvedíky vedia byť pekne agresívne :)
hijóóóóó :)
hra obsahuje aj POKER minihru...
sem-tam sa hra odohráva aj v noci alebo v tmavších priestoroch

napísal Liam Gallagher 2.6.2007



Páči sa mi!

7.8
GUN

PS2
PC
PSP
Xbox
Xbox 360
Gamecube

Vývoj: Activision / Neversoft Entertainment
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. 2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19779)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk