Stronghold: Crusader

PC
pridal BablAqUA 16.11.2007 o 16:38 pod používateľské recenzie

8.3


„Môj Pane, naše sýpky horia. Zo severu na nás Wolf útočí s päťdesiatkou rytierov a dvoma katapultmi a z juhu nás ostreľujú Saladinovi lučištníci na koňoch. Caliphovi vojaci čo podpálili sýpky, sú už mŕtvy. Čo budeme robiť, môj Pane?“

Stronghold je strategická séria z obdobia stredoveku od štúdia Firefly Studios. Dokopy už vyšli štyri diely a to: Stronghold a jeho datadisk Crusader, Stronghold 2 a jeho datadisk Legends. Rozhodol som sa zrecenzovať Crusader, pretože je to podľa mňa najlepší diel. Na jeho spustenie nepotrebujete pôvodnú hru, ale ak ste ju nehrali tak by ste mali :). Stronghold Crusader sa už neodohráva vo Veľkej Británii ako v jednotke. Tentoraz sa presunieme na východ a budeme viesť križiacke výpravy. Oproti pôvodnej hre absentuje nejaký prepracovaný príbeh. Namiesto toho tu máme 50 misií, tvoriacich jednu mapu, po ktorej sa presúvate postupne po políčkach. Tie misie nie sú spojené žiadnym príbehom. Ak chcete niečo, čo by aspoň ako tak malo nejaký príbeh, tak môžete začať hrať historické kampane. Tie sú celkom štyri. Každá kampaň o piatich misiách. V prvej hráte za Križiakov, v druhej za Arabov, v tretej utekáte s Križiakmi pred Saladinom a vo štvrtej hráte proti starým známym z prvého dielu. Príbeh ale rozpráva len v pár riadkoch rozprávač pred každou misiou. Okrem týchto dvoch módov tu je aj možnosť vybrať si ľubovoľnú mapu z ponuky a vybrať svojich protivníkov a spojencov a pustiť sa do bitky. Pre milovníkov ekonomiky a mieru je tu aj mód stavania hradu bez napádania iného vojska. Do všetkých módov (okrem Križiackych výprav) si môžete v editore spraviť aj vlastné mapy.

„Hlavne nepanikárte! Na severné hradby pošlite všetkých lučištníkov a kušiarov čo máme. Zamerajte sa na zničenie katapultov. Až budú katapulty zničené, zamerajte sa na Saladinovskú lučištnícku jazdu. Rytierom bude chvíľu trvať než sa dostanú k hradbám. Až bude jazda mŕtva, tak zostanú rytieri, tých už dorazíte. Ak náhodou prelomia hradby, tak sa o nich postará naša elitná jednotka arabských assassinov ktorých sme nakúpili.“

V datadisku pribudlo aj mnoho noviniek. Medzi nimi sú to štyri nové postavy. K Ratovi, Snakeovi, Pigovi a Wolfovi pribudli Sultan, Caliph, Saladin a Lionheart. Sultan je najslabší z novej štvorice. Rád šetrí peniaze a to aj za cenu oslabenia obrany hradu. Sultan je úplne nanič, rovnako ako Rat. Caliph je však oveľa silnejší. Je to krutý panovník, ktorý využíva na obranu aj útok oheň. Predtým než zaútočite na jeho hrad rytiermi, uistite sa, že všetci jeho lučištníci a vrhači oleja a ohňa sú mŕtvy. Ak nie, tak zapália ohnivé pasce okolo celého hradu, čím výrazne oslabí vaše vojsko. Využiva výhradne arabské vojsko. Caliph je veľmi nepríjemný protivník. Saladin je najsilnejší z arabských panovníkov. Stavia silné hrady a obraňuje ich balistami a arabskými lučištníkmi. Narozdiel od Sultana a Calipha, využíva európske zbrane, ale len na ich výhodný predaj. Lionheart alebo ak chcete Richard Levie Srdce, je jediný nový, európsky panovník. Využíva prevažne európske jednotky. Jeho výhodou je silné vojsko a dobrá obrana, ale stavia malé hrady. Je silnejší než Pig, ale slabší než Wolf. Všetci noví panovníci sú vyvážený rovnako, ako tí starí.

„Môj Pane, náš spojenec Lionheart nám prišiel na pomoc! Stihli sme zlikvidovať Wolfových rytierov, ešte predtým, než by prelomili hradby. Čo budeme robiť ďalej, môj Pane?
Teraz vyšlite všetkých stopäťdesiat assassinov a 200 lučištníckych jazdcov na Saladina. Najprv nech jazda ochromí strelnú obranu hradu. Až tomu tak bude, vyšlite assassinov nech prelezú hradby a Saladina zabijú. Začnite aj so stavbou piatich katapultov, ktoré budú potrebné na obliehanie Wolfa. Chcem aj stovku rytierov, ktorý by odolali jeho obrane s kušiarmi. Za zvyšné peniaze, doplňte obranu hradu.“

Keďže sa hra odohráva v Izraeli, tak aj okolie je tomu prispôsobené. Mapy tvoria púšte, s väčšinou málo zdrojmi. Hlavne úrodnej zeme na zasadenie obilia, jabloní a chmeľu a pasenie kráv je málo. Ani kameňa a železa nie je veľa. O tieto zdroje bude treba neustále bojovať. Ako dravcov tu nájdeme namiesto vlkov, levy. Tie sú oveľa nebezpečnejšie než vlci. Dokonca, ak je ich veľa, sú schopný zabiť aj Lorda. Preto si je treba dávať na nich veľký pozor. Aj budovy sú prispôsobené prostrediu. Obytné domy, kostoly, katedrály atď. sú postavené v arabskom štýle. Jedna z nových budov, je žoldnierska budova, v ktorej sa dajú najímať arabské jednotky. Medzi nimi sú podpaľači, ktorých v súboji jeden na jedného porazí aj drevorubač(Ale to neznamená že sú nanič. Jeden, správne použitý podpaľač, môže zlikvidovať celý hrad!), potom prakisti, ktorí sú slabší než lučistníci. Potom tu máme arabských rytierov, ktorý sú slabší než tí európsky. Je tu aj vrhač ohňa. Medzi najlepšie jednotky z arabských patria Assassini a lučištnícka jazda. Assassini sú silní skoro ako rytieri, ale majú oveľa slabšiu obranu lebo nemajú brnenie. Sú však vďaka tomu rýchly a nenápadný. Dokážu sa aj vyšplhať na hradby. Tzn., že ich môžete použiť na zlikvidovanie obrany hradu na hradbách alebo ich rovno poslať na zabitie panovníka. Lučištnícka jazda je vďaka koňom rýchla. Dokážu strieľať aj počas jazdy, čo im dáva podstatnú výhodu v boji. Tvorba európskych jednotiek je rovnaká ako v jednotke. Treba postaviť výrobne a ťažiť správne suroviny. Aj systém získavania potravín je rovnaký. Ak vám niečo bude chýbať, tak si to budete môcť kúpiť na trhu. Ak budete chcieť vedieť čo ľuďom chýba, stačí na nich kliknúť alebo si pozrieť prehľadné štatistiky. Čím sú ľudia spokojnejší, tým viac môžete zvyšovať dane. Ale spokojnosť sa nedocieli len tak. Treba otvárať krčmy, kostoly, katedrály alebo stavať záhrady, sochy, pamätníky atď. To však znižuje efektivitu práce. Zvýšiť ju môžete stavaním šibeníc a rôznych popravísk a väzení. To však zapríčiní, že vás ľudia nebudú mať radi, ale budú pracovať efektívnejšie.

„Môj Pane, Saladin je mŕtvy! Ukoristili sme 500 zlatých a pár lukov. Zostalo nám sedemdesiat jazdcov a deväťdesiat assassinov. Wolfova obrana je ochromená. Lenže zostáva nám už len desať rytierov ktorý nedokážu preraziť obranu vo vnútri hradu.
Neznášam toho Wolfa! Pošlite tam všetkých deväťdesiat assassinov a spolu s rytiermi ho pošlite za jeho predkami. Začnite tiež pripravovať vojsko na obliehanie Calipha. Lionheart pri jeho obliehaní stroskotal. Celé vojsko mu Caliph vypálil pred hradbami. Najprv mu treba zničiť veže s lučištníkmi a potom preraziť s assassinmi a rytiermi.“

Grafická stránka je veľmi vydarená. Je kompletne v 2D. Vďaka tejto grafike je celá mapa prehľadná. Ak by ale náhodou stalo, že niečo nevidíte, stačí stlačiť medzerník a všetky budovy, skaly a stromy sa prepnú do pôdorysu a vidíte naozaj všetko. Mapu si ešte môžete oddialiť a otočiť do štyroch smerov. Mne osobne sa táto 2D grafika páči oveľa viac než 3D, ktorá bola použitá v dvojke. Hra vďaka tomu ani nie je náročná na počítač. Minimálna konfigurácia je 128 MB RAM čo je naozaj málo. Animácie sú nádherné. Všetko má svoje animácie. Ťaženie kameňa, rezanie dreva, zber jabĺk, obilia atď. Proste na animáciách si tvorcovia dali naozaj záležať.

„Môj Pane, Wolf aj Caliph sú mŕtvy! Zostalo nám päťdesiat assassinov.
Výborne. Zostáva už len Rat. Vyšlite na neho všetko čo máme. Aj z hradieb. Všetkých sto päťdesiat kušiarov, sedemdesiat lučištníckych jazdcov, päťdesiat assassinov a dvadsať kopijníkov. Naše víťazstvo bude drtivé!“

Hudobná stránka doplňuje situáciu na mape. Ak sa bojuje, hrá dramatická hudba, ak nie tak hrá pomalá alebo veselá hudba. Všetko v rytme arabskej stredovekej hudby. Chýba však nejaká naozaj epická melódia. Rovnako ako má všetko svoju animáciu, má všetko aj svoj zvuk. Aj krik vojakov, ich pochod, rinčanie zbraní, streľba z lukov a kuší, z katapultov atď.

„Môj Pane, Rat je porazený! Zvíťazili sme!“

Obtiažnosť je oproti jednotke posunutá oveľa vyššie a to je jedine dobre, pretože jednotka bola veľmi ľahká. Pokiaľ by som mal niečo tejto hre vytknúť, tak je to AI. Dosť často sa chová úplne dementne. Napríklad máte niekde postavenú skupinu lučištníkov a nepriateľskí lučištníci na nich začnú strieľať. Lenže vaši by na nich nedostrelili a tak stoja na mieste a nechávajú sa zabíjať. Takéto problémy rieši patch.

Stronghold Crusader je datadisk ako sa patrí. Pridáva nové prostredie a nové jednotky, čím mení systém hry. Hrateľnosť je skvelá. Hra vydrží na mnoho týždňov aj vďaka vyššej obtiažnosti. Medzi zápory by sa dala zaradiť AI a absencia poriadneho príbehu. Preto doporučujem najprv si zahrať pôvodnú hru. Pre tých ktorým chýba nejaká stratégia zo stredoveku bez nejakých fantasy prvkov, je táto hra ako stvorená.

Klady & Zápory
+Hrateľnosť
+Nové jednotky a panovníci
+Nové prostredie ktoré mení systém hry
+Pekná 2D grafika

-Absencia poriadneho príbehu
-AI


napísal BablAqUA 16.11.2007



Páči sa mi!

8.3
STRONGHOLD: CRUSADER


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19767)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk