Lost Planet: Extreme Condition

PC
pridal Eduardo 2.1.2008 o 2:22 pod používateľské recenzie

8.0


Lost Planet bola svojho času asi prvá hra, ktorú som závidel majiteľom X-boxu 360. Z prvých obrázkov a článkov ma očarila hlavne nádherným grafickým spracovaním a zaujímavo pôsobiacim príbehom. Bohužiaľ peniaze na X-ko neboli a tak som sa musel zmieriť s tým že si Lost Planet nikdy nezahrám. Capcom sa ale našťastie zľutoval a začal s konverziou na PC. Po asi pol roku som sa konečne dočkal a tak som si ju mohol konečne odskúšať. Ako konverzia na PC dopadla? Prečítajte si :)

Dej sa odohráva v ďalekej budúcnosti, kedy sa ľudstvo rozhodlo opustiť zem a začať kolonizovať okolité planéty. Jednou z nich bola zamrznutá planéta E.D.N. III. Začiatky osídľovania boli úspešné. Ako tak populácia rástla, rástli aj mestá a ľudstvo narazilo na prvého nepriateľa zvaného AKRID. Akridi boli niečo ako obrovský hmyz. Ľudstvo ale nemalo zbrane a tak bolo nútené stiahnuť sa z planéty. Časom boli vynájdené stroje zvané Vital Suit (VS) vďaka ktorým ľudstvo mohlo čeliť Akridom a tak sa znovuosídľovanie planéty mohlo začať. Behom bojov sa zistilo, že Akridi majú v sebe potrebnú látku ktorá sa dala využiť ako tepelná energia, veľmi dôležitá pre prežitie na E.D.N. III. Zabíjanie Akridov sa tak stalo nutnosťou. V jednom z prvých útokov na planétu sa nachádza hlavný hrdina hry - Wayne. Po prvom zabitom nepriateľovi prichádza na scénu asi 10 metrový záporák menom Greem Eye. Neostáva vám nič iné ako dať sa na útek a rýchlo nájsť potrebné VS na obránenie sa. Po ich nájdení a následnom obraňovaní sa pred zelenoočkom prichádza o život Waynov otec ktorý sa vás snažil ochrániť pred rozzúreným Akridom. V tom momente sa Green Eye stáva nepriateľom číslo 1 po ktorom budete pátrať kvôli túžbe po odplate. Cestou sa vám do toho zapletie aj organizácia NEVAC, ktorá v deji Lost Planet zohrá veľkú úlohu. Ale akú? To sa už dozviete sami.

Konverzia na PC našťastie dopadla perfektne. Hra sa veľmi dobre ovláda a počas celej hry som sa nedočkal žiadneho výraznejšieho bugu. Jediné čo mi vadilo boli pomôcky pre zoznámenie sa s ovládaním vo forme obrázkov. Nieže by mi vadilo že ich hra obsahuje ale problém je v tom že na obrázku sa nenachádza znázornená klávesnica ale X-boxový gamepad, ktorý môže byť PC-čkárom ukradnutý :) Tak a teraz k náplni hry. Počas hry budete prevažne bojovať proti Akridom ale do cesty sa vám postavia aj takzvaný Snow Pirates. Sú to v podstate malé skupinky prežívajúcich ľudí, ktorý vás nemajú v láske. O ich inteligencií poviem len toľko že od nich žiadne veľké činy neočakávajte. Maximálne tak sa raz za čas presunú na inú pozíciu ale väčšinu času len postávajú na jednom mieste bez krytia čakajúci na odstrelenie. súboje s nimi sú teda dosť nudné. To sa ale nedá povedať o bojoch s maximálne agresívnymi Akridmi. Nájdete ich v najrôznejších podobách od akýchsi trojnohých pavúkov až po obrovských červov. Najviac sa mi zapáčil Akrid ktorý útočí tak, že sa rozkotúľal oproti vám pričom valcuje všetko čo mu stojí v ceste. V tom momente je najlepšie hodiť mu do cesty granát, ktorý ho zhodí na zem a chvíľu trvá kým sa spamätá. V tom momente vám nezostáva nič iné ako využiť čas, obehnúť ho a strieľať do správneho miesta. Po jeho smrti získate už spomínanú látku potrebnú na prežitie. Oblečený ste v špeciálnom obleku ktorý vie túto látku využiť aby vás udržal v teple. Kvôli neustálej zime sa vám míňa a tak musíte rýchlo nájsť nových akridov alebo špeciálne zariadenia ktoré vám túto energiu doplnia. Musím povedať, že je to výborný ťah ako hru udržať v neustálom tempe, ktoré vám nedovoľuje zbytočne márniť časom.

Na konci každej z jedenástych misií sa dočkáte súbojov s finálnymi bosmi. Takmer vždy sa jedná o prerastených Akridov ktorých nieje práve najjednoduchšie doraziť. Pri každom bosovi budete musieť prísť na to do akého miesta na tele strieľať aby mu to ubližovalo. Tieto súboje sú mimoriadne zábavné a veľmi spríjemňujú celú hru. Najzaujímavejším z týchto záporákov je už spomínaný obrovský červ, ktorý na vás útočí spopod zeme. Okrem Akridov sa dočkáte aj súbojov s rôznymi VS robotmi. Škoda len že záverečný bos patrí k tomu najhoršiemu z celej hry. Súboj s ním je až prehnane ťažký a odohráva sa v slabo nadesignovanom prostredí a vlastne je to asi jediný bos pri ktorom ide len o to nasypať doňho čo najviac olova predtým ako sa to podarí jemu. Jednoducho klasická nezáživná rúbačka. Po zabití každého z týchto záporákov sa dočkáte vynikajúcich cut-scén v hernom engine. Sú perfektne zostrihané a celkovo veľmi dobre navrhnuté. Veľmi mi pripomínali animačky z Metal Gear Solid. Japončíci majú jednoducho najlepšie cut scény v hrách a Lost Planet je toho ďalším príkladom.

Behom hry narazíte na kopu zbraní ako je samopal, brokovnica, raketomet a kopa energetických zbraní. Chýbať nebude ani vysokoúčinná sniperka, ktorá výborne poslúži proti Snow Pirates. Vo výbave máte aj niečo čo veľmi dobre poslúži na spríjemnenie putovania zamrznutou krajinou. vlastne to nieje ani zbraň. Jedná sa o akýsi vystrelovací hák vďaka ktorému sa môžete dostať na najrôznejšie miesta. V niektorých misiách je jeho využívanie nutné. Kapitolou samou o sebe sú už spomínané stroje - Vital Suit (ďalej len VS). Sú to vlastne mechovia ktorý majú na sebe pripevnené dve zbrane veľkého kalibru ako napríklad rotačný guľomety, raketomet, niečo na štýl brokovnice a tak podobne. Najviac ma potešilo že tieto zbrane môžete ľubovolne meniť. Jednoducho ak sa vám nepáči streľba z guľometu tak ho zhodíte dole a namiesto neho si pripevníte vedľa pohodený raketomet. Z týchto zbraní môžete strieľať aj keď nieste vo VS ale pohyb s nimi je veľmi pomalý a strieľať môžete len keď stojíte na mieste. Vital Suitov je v hre niekoľko tipov. Každý môže fungovať v dvoch režimoch. V ktorých záleží už na vás. Za príklad použijem štvornohého mecha ktorý v základnej funkcii len pomaly prekladá nohy a strieľa z 2 kanónov. V druhej funkcií sa preskladá na niečo ako tank a tým pádom sa stáva rýchlejším ale ťažšie ovládateľným a môžete využívať len jeden z dvoch kanónov. Vital Suitov je v hre veľmi veľa a tak sa na nich môžete vyblázniť donemoty :)

Tak a teraz k tomu najlepšiemu z celej hry - grafickému spracovaniu. Lost Planet je jednoducho povedané jedna z tých najkrajších hier aké som kedy hral. Miestami ma nadchla viac ako samotný Crysis (aj keď je pravda že ten som hral len na medium / hign detailoch :)). Dočkáte sa najrôznejších efektov ako je nádherne spracovaný blúr, ktorý efektne rozmaže akýkoľvek rýchlo pohybujúci sa objekt v hre. Takto nejak som si vždy predstavoval využitie bluru v hrách. Okrem neho vám do oka udrú nádherné shadery, spracovanie snehu, vlniaci sa vzduch nad horiacimi objektmi a k tomu všetkému bezchybne spracované masívne výbuchy. Jednoducho hra je po grafickej stránke jedna balada. Ale ak si chcete túto krásku užiť v celej svojej kráse budete na to potrebovať poriadne železo. Na mojom PC (x2 4800+, 2 GB ram, ATi x1950 Pro) som si hru vychutnával v takmer maximálnych detailoch ale tiene a HDR museli ísť na minimálnu hranicu aby som dosiahol priateľnejší framerate. Grafickú stránku hry doplňuje taktiež bezchybná zvuková stránka. Výbuchy, vietor, zvuk pri zaborovaní sa nôh do snehu, zvuky VS strojov, proste všetky sú perfektne zvládnuté. Lost Planet je proste graficky a zvukovo úžasná. Okej dosť ku grafickej a zvukovej stránke hry, už by tých "super, perfektné, úžasné" mohlo aj stačiť :)

Tak čo povedať na záver. Lost Planet je určite hra ktorá stojí za vyskúšanie ale aby ste si ju užili naplno se vším všudy je treba riadne investovať do bedne. Až na pár drobností ako je slabšia AI ľudských protivníkov, ku koncu slabšie nadizajnované misie, strašne slabého záverečného súboja a krvavých hardverových nárokov je to výborná hra so zaujímavým príbehom, ktorá stojí za vyskúšanie.

napísal Eduardo 2.1.2008



Páči sa mi!

8.0
LOST PLANET: EXTREME CONDITION

Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: Capcom / Capcom
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12.1. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk