NHL 07

This is a EA Sports 07 presentation of ice hockey for little electronic jewel...

PSP
pridal Liam Gallagher 1.2.2008 o 19:31 pod používateľské recenzie

6.0


Distribútor: EA Sports
Vývoj: EA Canada
Štýl: Šport
Dátum vydania: September 2006


“Lašák nevie, kde je puk!“,,,hehe. Každý rok si može človek na jeseň nastaviť hodinky na rukách a može odpočítavať, kedy videoherný (a momentálne už hlavne megalomanský rozmyšlajúci) kolos EA začne vydávať svoju sériu športových hier. Či už ale ide o basketbal, futbal alebo v tomto prípade o hokej, noviniek je každým ročníkom ako dobrých nápadov našich politikov...čiže (takmer) žiadne. Ale ked sa niečo predáva dobre, tak načo meniť osvečenu receptúru? Za málo námahy, vela penazi...ach jááj...čo by som ja zato dal .


Hokej je šport naozaj mimoriadne oblubený. V Severnej Amerike je to niečo viac ako závislosť. Hokejové zápasy su tam pre ludi atmosferickou oku-lahodiacou show, ktorú my..úbohí Európania, možeme v tichosti zavidieť. Drsne nárazy hráčov o mantinel, „eye to eye“ pastny súboj, neuveritelne parádičky hráčov a bránkárov, ktorí su elitou z celého sveta. To všetko nájdete v NHL. Ale priznajte si...kto by sa netešil na každoročne Majstrovstva sveta a na našu reprezentáciu, na ktorú nedáme dopustiť? (samozrejme to platí len v prípade, že sa nam darí). No tak vidíte. Hokej je hokej.


Moje skúsenosti s minulými ročníkmi tejto série su bohaté. Hrával som NHL od EA na staručkej PSX a aj na PC. Ako som už ale spomínal, noviniek je stále menej a menej. Preto som sa teda rozhodol, že sa aspoň ja pokúsim o novinku. Zmeniť herný systém. Vyhralo to vreckové PSP...teda hokej priamo v dlaniach a kdekoľvek, kde len budete. Vykorčuľujme teda a vykašlime sa na omáčky. Poďme sa konečne pozrieť na hru.


Klasicky vás privíta dobre známe EA logo a ich slogan, ktorý tiež už určite každý hrač ich športových hier pozná (pre nevidiacich: „It s in the game!)“. Nasleduje nabrúsene a samozrejme dynamické intro s perfektným hudobným punk rockovým podkladom, ktoré obsahuje parádne kusky pánov hokejistov. Verím tomu, že po zhliadnutí tohto intra sa každému fanúšikovi zahreje jeho hokejové srdce a na hru dostane neuveritelnú chuť..

Dostali sme sa až do úvodného menu, v ktorom sa po 5 minútach musíte citiť ako doma. Čakajú vás tu režimy dobre známe z predošlých ročníkov. V rýchlosti si ich teraz prejdeme
“Play Now“ slúži na okamžite hranie...žiadne zdlhavé nastavovania. Navolíte si tímy, dĺžku tretiny, obtiažnosť a ešte nejaké tie drobnosti a možete hneď hrať.
Ďalej je tu „Game Modes“, ktorý ma naozaj zahustenú podponuku. Je tu totiž napríklad „Dynasty mod“, kde si okrem hrania zápasov možete skúsiť rolu manažéra svojho mužstva. Celú sezónu si teda môžete skúsiť taktizovať všetko, čo sa len dá. Napr. upravovať cenu vstupného na domáce zápasy, predávať a kupovať hračov, upravovať ich zostavu na zápas, udržiavať si s hráčmi kontrakty, prezerať si financie a štatistiky (tabuľky a umiestnenie mužstiev, detailne info o hráčoch, atd), posielať agentov aby našli tie správne talenty pre váš kolektív, čitať maily, atd. Za každý vyhratý zápas dostávate bodíky do vašeho tzv. „trust metru“. Ten, keď sa naplní, odmenou vám bude hviezdička, ktorá slúži na váš upgrade. Upgradom si možete vylepšiť trénerov, zdravotníkov, cestovanie hráčov na zápasy, ich telocvičňu, atď. Treba uznať, že je v tomto mode naozaj dosť vecičiek na pohranie. Voči tomuto režimu som neostal chladný a dosť som sa v ňom pohrabal. Toto tu už ale bolo aj pominulé ročníky, takže o inovácii pomlčíme. Další mod je „exhibition“, ale ten je identický s modom „Play Now“. Potom tu máme mod „Season“ ale to je pre zmenu len ochudobnená verzia „Dynasty“ modu. Sledujete ako sa EA snažia zakryť svoju absenciu nápadov a noviniek? Nehoráznosť . Dostávame sa k modu „World Tournament“ teda svetový turnaj. Zvolíte si v ňom jednu zo šestnástich reprezentácií a snažíte sa dostať svojimi výsledkami až do samotného finále o pohár. V ponuke sú ešte 2 typy minihier. Ta prvá sa volá „free for all“. Zvolite si jednu streleckú hviezdu z NHL, navolíte si buď časový limit alebo počet gólov na víťazstvo v hre a snažíte sa prekonať brankára. Možete si do toho pridať buď jedného alebo dvoch obrancov (wááw). Druhá minihra sa volá „shoot out minigame“ a ako vám už mohol Anglicky názov napovedať, tak ide o nájazdy. Opať si navolíte hráčov a počet gólov, po ktorých sa minihra ukončí a snažíte sa prekonať brankára. V obidvoch minihrách si môžete navoliť aby mali vaši hráči veľké hlavy. Bohužiaľ to nijako týmto minihrám na atraktivite nepridá. Minihry su totiž suché nápadom a aj obsahom. Omrzia vás po 10 minútach hrania. Tak...to boli herné mody. Čo k ním dodať...vyzerá to, že je ich veľa, ale realita je iná. Prostý spôsob, ktorým nás chcú tvorcovia okabátiť ma až zaráža. Nenechajte sa teda oklamať kvantitou, hľadajte rozmanitosť...nejakú pestrosť to chce. Niečo ako strieľanie pukov do korčulujúcich sa medveďov alebo čo ja viem. Chce to proste nejaký nápad. Nestačí len dvakrát pomenovať jednu a tú istú vec a kľudne si za ňu pýtať prachy.
V hlavnom menu máte ešte možnosť si navoliť ponuku „Rosters“, kde si možete editovať zostavy mužstiev, meniť im čísla dresov, pohádzať si svojich oblúbencov do svojich zbožňovaných celkov alebo si možete len tak prezerať o hráčoch fakty, ktoré majú peknú informatívnu hodnotu. Niekto, kto si v minulosti potrpel na hokejové kartičky (jááá!!), tak toho ta posledná spomínaná možnosť naozaj poteší.
Kto má chuť vidieť seba alebo napr. aj svoju ufrflanú starú mamu ako v rýchlosti korčuluje a pevnou bauerkou vedie puk na súperovho brankára, tak tomu nesmie ujsť z pozornosti mod „Creation Zone“. Možete si tu vytvoriť svojho hráča, dať mu meno, výšku, hmotnosť, národnosť a samozrejme aj poriadnu hokejovú výstroj. Kto by nemal ale dosť, tak si može vytvoriť aj vlastný hokejový celok, ktorému možete dať logo, vytvoriť dresy a makoniec si možete doňho pohádzať hráčov, ktorých si len vy želáte. Je tu ešte aj editor hráčov, takže keď sa vám napríklad nepáči Heatlyho drzý výraz v tvári, tak existuje možnosť, že sa v ňom pohráte :P .
Ked máte chuť meniť pravidlá hry, obtiažnosť, konfigurovať ovládanie alebo si chcete len tak popočúvať soundtrack, tak si navolite „Rules and Options“. Dá sa tam toho pomeniť naozaj dosť.
V „Credits si možete ešte pozrieť mená tvorcov hry. Tie mená, ktoré na tejto jednej a takmer istej hre zarábajú naše ťažko zarobené peniažky už nejaký ten piatok.
Záverečnou položkou v hlavnom menu je „System link“. Slúži to na prepojenie PSP a PS2. Funguje to tak, že keď hrajete napríklad sezónu, tak to dokáže načítať hru z jedného herného systému na ten druhý a možete pokračovať v hraní tam. Neviem, či som vám tento režim špecifikoval správne, pretože som to nikdy neskúšal, takže za pripadnú chybičku sa vopred ospravedlňujem.


No...nebehajme zbytočne okolo horúcej kaše, ale poďme sa radšej pozrieť nato, čo nás zaujíma najviac. Samotný hokejový zápas. Ponuka mužstiev obsahuje (ako každoročne) len svetovú elitu, samozrejme s plnou licenciou na hráčov a názvy mužstiev. Je tu primárne hlavne Kanadsko-Americká NHL (podľa ktorej sa, samozrejme volá hra), 21 reprezentačných celkov a chybať nesmú ani 4 najprestižnejšie európske ligy. Novinkou je Česka Extraliga, takže naši západni susedia, ktorí s nami za socializmu zdieľali jedno spoločenstvo, majú dôvod na radosť. Tááákže...keď už ste si nejaké tie dva celky predstavili ako hrajú proti sebe, tak teraz prichádzam do toho ja aby som vám vysvetlil, že ako to asi vyzerá v NHL 07 na PSP.
Máte puk...vediete ho a prihrávate. Zrazu strácate puk a v snahe získať ho spať sa nepokúšajte súpera zastaviť. CPU to urobí za vás...fauluje a vy strácate hráča na 2 minuty. Kričíte, že ste nič nespravili a že je to nespravodlivosť? Skúste si ísť pýtať za túto hru peniaze spať . Tu len chcem naznačiť, že vylúčovať vás budú často a takmer v 60% za to ani sám nebudete môcť. Poďme ďalej. Niekde..na nemenovanom webe som v popise k tejto hre čítal, že pohyb na ľade v tejto hre je plne kreatívny. Že nás čaká Skill stick 2.0, ktorý ponúka neuveritelné parádičky s pukom a krásne vyzerajúce prekombinované útoky. Spomínalo sa aj niečo také, že puk bude zase o niečo viac nevyspitateľný, atď.
Realita?
Absolutne monotónny hokej, ktorý vás prestane baviť po prvej desiatke zápasov. Kde je chyba? (Ta nespravodlivosť s vylučovaním bol ešte len začiatok...hehe). Hra je strašne stereotypná a jednoduchá. Ovládanie je maxi arkadové, čo by ešte nebolo na škodu, keby to bavilo. Ale toto nebaví, pretože tie 2 typy striel, jedna a ta istá prihrávka, bodyček a ešte nejaká ta drobnosť proste nestačí. Keď som spomínal strely, tak vám poviem, že tu skoro naozaj nijako ovplyvniť nemožete. Vždy do nej idete na náhodu. Poradím vám...ťahákom je všetko často ľahšie. Prihrávky? Mám pocit, že ani raz som nepocítil odchýlku neakej jej rýchlosti. Proste stlačíte x a ono si to jednoducho najde vášho hráča. Inač...hráči sa pohybujú v jednom kuse rovnako a nepomôže ani zmena taktiky vašej ofenzívy alebo defenzívy. Aspoň ja som mal z toho ten pocit. Možno ale keď si medzi zápasmi v „dynasty“ zmenite stratégiu v presilovkách a oslabení, tak sa niečo malinké udeje ale inak nikde nič. Čo sa týka inteligencie hráčov a ich hráčov, tak tu nemám čo vytknúť. Zhodím ale zase trošku obtiažnosť, ktorá je smiešne lahká na každom stupni. Čo sa týka tých paradičiek a prekombinovanej hry, tak sa len zasmejem. Za parádičku v tejto hre mám považovať naznačenie strely, gól spoza bránky alebo tu maximálne trápnu otočku, ktorú som v NHL sérii postrehol už v miléniovom ročníku 2000 na PSX? Pche...no je to smutné. Tvorcovia hokej pre maličké, krásnučke PSP naozaj odflákli a nezachráni to ani neaký ten pastny súboj, ktorého sa možete zúčastniť, kde lietajú prilby a rukavice ( to tu už tiež aj tak bolo) alebo pekný gól silnou strelou po vyhratom vhadzovaní. Nepochopiteľné pre mňa je aj zapauzovane menu počas zápasu. Čaká vás tam len možnosť vyhodiť brankára a privolať naspať do bránky a ešte štatistika zápasu (strely, počet presiloviek, počet vyhratých vhadzovaní, atď). A ćo mám spraviť, keď si chcem vymeniť kameru hrania, hráčov vo formácii alebo keď si chcem vymeniť brankárov? No, nemám slov. Je pre mňa smutné, že práve na PSP-čku som musel odohrať tu najhoršiu „enejčelku“ . Absolútne nezaujímavá a jednoduchá hrateľnosť ma v tejto hre utopila. Som sklamaný.


Graficky je to ale už trošku o niečom inom. Aj tu si všimnete chyby ako príliš málo odlišných pohybov hráčov. Nepoteší vás možno ani fyzika. Narážanie na mantinel vyzerá častokrát naozaj komicky. Vzájomný kontakt je totiž vo veľkom množstve prípadov naozaj nereálna záležitosť. Hráča naberiete spredu a on spadne tak, ako by vás to ani vo sne nenapadlo. Ale zbytočne vám tu o tom budem písať...treba to vidieť. Treba ale uznať, že tých 5 typov kamier (hlavne pri „action“ kamere si vychutnáte kvalitu detailov), pomocou ktorých sa dívate na ľad, urobili z hry oku-lahodiacu a luxusnú záležitosť. Ligotanie (a neskoršie opotrebovanie) ľadovej plochy, snehový prašan od korčulí hokejistov sú na takom maličkom displeji pastvou pre oči. Krásne vyzerá aj korčuľovanie hráčov a strieľanie na bránku. Brankári a ich pohyby maju tiež niečo do seba. Ináč...chcem pozdvihnuť aj replay-e, ktoré su naozaj efektívne a vyzerajú dokonalo.
Čo sa týka animačiek, tak tie sú zase (klasika), len preportované z minulých verzií. Su síce naozaj pekné (pokiaľ nevidíte otvarať ústa trénera a dívakov za ním ), ale je ich málo a opakovať sa budú hrozne často. Facku by si tvorcovia zaslúžili za úvodnú animačku, ktorá je pri každom zápase rovnaká. Blé. Problém s grafikou, ale určite nemám. Keby bola taká hrateľnosť ako hra vyzerá, tak nemám problém.


Čo sa týka zvukovej kulisy, tak nie je čo vytknúť. Dutý zvuk puku po strele, ktorý nabúral do betónov brankára, narážanie o mantinel, korčuľovanie a všetky tie zvuky sú síce okopírované z predošlých verzii, ale daju sa počuť aj po tisíci krát, takže je tvorcom pre tento prípad odpustené (aj keď, len zase na nas šetrili). Len ťažko nájdete tak intenzívny, kvalitný a hlavne atmosferický jasot a piskot fanúšikov po krásnom góle ako v NHL sérii od EA.. Proste brutič, no.
Ďalšou dokonalou audio zložkou v hre je samozrejme soundtrack, ktorý na mňa zase raz sadol ako uliatý. Milujem totiž ten moderný americký punk rock už neaký ten rôčik a ten kvalitný viem oceniť. V EA dobre vedia, že taká hudba sa k hokeju dokonale hodí a majú môj obdiv pre vkus. Interpretmi v tomto ročníku ma zase raz veľmi, veľmi potešili. Spomeniem len neskutočne emotívnu „the Shore“ od Mashlin, veselú party trojakordovku „There s a class for this“ od mojích oblúbencov Cute is What We Aim for alebo spoveď v podobe „Rise from the ashes“ od Quiet Drive. To sú tie najlepšie kúsky na soundtracku, ale musím poznamenáť, že každý song playlistu v tejto hre má niečo do seba. No..záleží od vkusu. Ja davam zvukom a soundtracku plný počet :P .


Ešte musím spomenúť, že hra obsahuje aj multiplayer. Môžete si ho skúsiť cez Ad-hoc, takže keď máte originál UMD-čko (nefiem, či na spustenie tejto hry potrebujete mať každý svoje vlastné alebo stačí jedno...ale ako poznám EA a ich „štedrosť“, tak každý budete potrebovať svoje vlastné) tejto hry a kamráta s PSP, tak môže ísť určite o zaujímavý zážitok. Hrať môžete aj „infrastructure“ mod cez WIFI. Jednoducho sa napojíte na neakého hráča a môžete si proti sebe zmerať svoje sily. Bohužial...nato tiež potrebujete originál UMD-čko, pretože keď budete pirátiť tak ako ja, tak si moc multi neužijete (podobne ako ja). Od hráčov som ale počul, že ide o príjemny zážitok.


Dostávam sa do samotného finále tejto svojej recenzie a ideme si to všetko zhrnúť. Naozaj ide o surovo odfláknutý hokej s nepríjemne jednoduchou a po čase nudiacou hrateľnosťou, ktorý je však zabalený do luxusne vyzerajúceho balíka s dobrou grafikou a dokonalou zvukovou kulisou. PSP si zaslúži určite lepší hokej.
The Last Message – Recenzia venovaná hráčovi z Českej Republiky a velkému Sectorákovi DcH.



+grafika...takto by mal vyzerať hokej na PSP
+prekrásna zvuková kulisa a dokonalý soundtrack
+ licencia, velké množstvo faktov o hráčoch
+multiplayer

-ohavná hrateľnosť...takto by sa nemal hrať hokej na PSP
-nespravodlivé počínanie CPU
-skill stick 2.0
- žiadne (prevratné) novinky


LG


prvý frag v zápase je na ceste :)
velké množstvo informácii o hráčoch poteší každého hokejového fajnšmekra
reklama všade, kde sa dá...EA sa nezaprie
no uznajte...ktorý Slovák si tento moment nevychutná ? :)
velké hlavy su sice milé ale kvalitu minihier nezachránia

napísal Liam Gallagher 1.2.2008



Páči sa mi!

6.0
NHL 07

PC
PS2
PSP
Xbox
Xbox 360

Vývoj: EA Sports / EA Canada
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. 2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk