FlatOut 2

Three, two, one...DESTROY!

PC
pridal teddypicker 14.5.2008 o 20:24 pod používateľské recenzie

9.6


Prejedení stagnujúcou závodnou sériou Need For Speed (v očiach niektorých aj Need For A Break)? Brutálne vysoko nastavená latka obtiažnosti a realizmu v Life For Speed? Otupení nextgen exclusivkou Project Gotham Racing? A čo by ste teda chceli? Závody, kde by vám stačil i obyčajný šunt, hlavne nech to využíva štyroch kolies a je schopné narobiť najväčšieho zla? A to všetko zabalené v ľúbivej grafike? No čo by ste ešte nechc...počkať, už netreba hľadať ani d/zúfať, FlatOut 2 prichádza!

A že ho spoznáte aj na kilometer, o tom niet najmenších pochýb. Narozdiel od konkurencie totiž prináša pomerne svieži vánok do prachom zapadajúcich závodných okruhov, a robí to s eleganciou sebe vlastnou.

Hlavným ťahákom tejto hry je totiž všadeprítomná deštrukcia. Samozrejme treba i ten kúštiček jazdeckého umu, no víťazstvo za každú cenu je stále hlavným krédom tohto titulu. A keď už som načal hlavnú devízu tejto hry, tak čo presne je možné zničiť? Všetko!! Teda...takmer všetko. Kompletné zlisovanie vašich oponentov je len začiatkom. Takisto okolie tratí môžete zmeniť na nepoznanie, akýkoľvek stojaci objekt je pre aktérov na dráhe ako vanúca červená šatka na mexickom rodeu. Línie pneumatík, billboardy, zaparkované nesúťažiace vozidlá, dokonca i značku Štart/Cieľ môžete zrovnať zo zemou. Fantázii sa medze nekladú. Nesmiem zabudnúť ani na turbo, ktoré vášho tátoša dokáže riadne nakopnúť a pretlačiť na popredné miesta. Získavate ho buď demolovaním všetkého navôkol alebo občasnými skokmi. A verte mi, také nitro privítanie dokáže protivníkovom riadne zamávať.

No nemyslite si, že vaši protivníci vám budú vaše vyčíňanie na trati tolerovať so širokým úsmevom na perách. Správajú sa totiž rovnako, ak nie agresívnejšie, ako vy. A ich hlavným demoličným záujmom nie je všadeprítomná krajinná paleta, ale vaša maličkosť. Postrčením či narazením vášho vehikla to len začína, plnou šupou so stometrovým rozbehom to pokračuje a končí to bolestivým sandwichom v poradí oponent – vy – zvodidlá/stena/všetko nezbúrateľné. A keďže ste(vrátane vás) dokopy ôsmi s podobným zdravým zmýšľaním, z taktického závodu sa od prvých sekúnd stáva miestami veľmi neprehľadná mela.

Nie je dôležité vyhrať, ale dôjsť do cieľa. Teda, vyhrať je určite prioritou, no s odletenými kolesami a kapotou úspešne oddelenou od vášho plechového miláčika to dosiahnete veru ťažko. V prvých pár závodoch/turnajoch je ešte víťazstvo malinou, no ku sklonku vašej kariéry budete radi, ak sa vôbec bude mať kto postaviť na bronzový stupienok. Čo sa týka vašich súperov, každý je niečím unikátny, niektorí vyzerajú ako po násilnom teleporte z Destruction Derby priamo na trať, iní sa snažia kolíziam a šarvátkam čo najviac vyhnúť, málokedy sa to vyplatí, ale snaha sa veľmi cení. V praxi som najviac súperil s dvoma protivníkmi, Jackom Bentonom a Sofiou Martinezovou, ostatní tvorili viacmenej demoličnú kulisu.

Ak sa bojíte nedostatku tratí, kľudne odhoďte starosti za hlavu a pripravte sa na príjemný šok. Tratí je okolo tridsiatky, a to nie len také obyčajné. Iste, klasiky ako mestské trate či ovály nesmú chýbať, no uznajte sami, kde inde sa môžete preháňať širokými poliami, vyprahnutým letiskom či drevorubačským rajom? Trate sa stále menia počas turnajov, čiže stereotyp rozhodne nehrozí.

Podobne ružová je situácia aj pri výbere vozidiel. Tie sú rozdelené do trocha kategórii – pomalé ojazdené autá (s tými aj vo svojej kariére začínate), neskôr zasadnete za športového miláčika (kariéra sa rozbieha na plné obrátky) a svoju púť zakončíte u rýchlych pretekárskych áut (masaker). Tuning v tejto hre nesmie chýbať, a že je si z čoho vyberať. Môžete si vylepšiť brzdy, motor, plechový kryt, nitro pohon a prevodovku za účelom ultimátnej nadvlády na trati.

Kapitolou samou o sebe sú špeciálne minihry. Totižto, pri extrémne vydarenom deštrukčnom útoku sa postava podľa fyzikálnych zákonov vymrští cez predné sklo, čo je základom nekonvenčným spestrení, ktoré hra prináša. Veď uznajte sami, ktorá iná hra vám dá príležitosť použiť takto bezvládne telá na zostreľovanie kolkov, hádzanie „šípok“ či baseball? Je to brutálne a nechutné, to priznávam, ale o to zábavnejšie. Alebo čo takto basketbal, vodné žabky či hod cez kruhy? Princíp týchto „hier“ vám snáď nemusím vysvetľovať.

Grafika mňa osobne nadchla. Krásna hra so svetlom, pekný grafický dizajn všetkých tratí a scenérii, rýchly engine bez framedropov, kvalitný fyzikálny model, všetko na jedničku. Istotne, nie je to špica, ale maximálne účelné a prehľadné.

Soundtrack je rockovo orientovaný, no žánre sú dramaticky odlišné. Nájdeme tu napríklad Symphony Of Destruction od trash-metalovej kapely Megadeth, nu-metalové výtvory od Rob Zombie, bohužiaľ tu nájdeme i klasické EMO nepodarky ako Fall Out Boy či emopunkrock Yellowcard. Musím ale pochváli, že všetky skladby sa do tohto typu hry maximálne hodia a burcujú tú bojovnú atmosféru na veľmi vysokú úroveň.

Online je vyriešený klasicky formou jednotlivých tratí, do ktorých sa môže naverbovať hocikto. Čo už menej poteší, je nevyrovnanosť takýchto závodov. Už po polovici prvého kola totiž kvôli technickým problémom (ktovie prečo?) je situácia neriešiteľná pre polovicu štartového poľa, mnohokrát súperi sami sa odpoja či nastane výpadok. Ale ak ste schopní si nájsť dobrých pretekárov, o navyšovanie práce šrotoviskám je postarané.

V kocke môžem FlatOut 2 považovať za veľmi smelý počin, ktorý v offline/online režime dokáže neskutočne zabaviť a môžem odporúčať každému prívržencovi akčno ladených deštrukčných závodov. KABOOM!



Plusy
-skvelá deštrukcia
-zábavný Single- & Multiplayer
-grafika, fyzika
-bohatý výber vozidiel a tratí

Mínusy
-občas nespoľahlivý multiplayer
-pre niekoho zlý výber soundtracku
Usilovnosť sa vypláca.
Typická scéna.

napísal teddypicker 14.5.2008



Páči sa mi!

9.6
FLATOUT 2

PC
PS2
Xbox

Vývoj: Empire Interactive / Bugbear Entertainment
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk