Rise of Nations

V mojej polici je veľa hier. Sú hry, ktoré pokrýva taká vrstva prachu, že už nemôžem ani prečítať názov (Age of Empires II, Heroes III, Stronghold Legends). Iné majú svoje čestné miesto a prach pravidelne stieram (Stronghold Crusaders, Battle of Middle Earth I, Zaklínač). A jedna hra je častejšie v mechanike ako v obale (Civilization IV: Complete). Tento raz si posvietime na hru zo štvrtej skupin

PC
pridal Sarazin 12.10.2008 o 19:39 pod používateľské recenzie

8.5


Raz si chlapci (a, samozrejme, dievčatá - ale neklame sami seba - hlavne chlapci) z Microsoftu povedali, že by bolo fajn urobiť Civilizáciu v real time, pritom sa trochu inšpirovať jednoduchosťou Empire Earth a nadviazať na tradíciu slávnej série Age of Empires. Vyzeralo to ako skvelý nápad, tak sa do toho chlapci (a, samozrejme, dievčatá) pustili a nazvali to Rise of Nations (RoN).
KAMPAŇ: Ale žiadnu kampaň s košatým príbehom nečakajte. Vlastne, načakajte vôbec žiadnu kampaň. Tak ako Civilizácia, aj RoN je o ovládnutí sveta vašou ríšou a to je celkom zábavné aj bez príbehového pozadia. Áno, v prídavku Gold sa objavilo pár scenárov (ťaženie Alexandra Veľkého, studená vojna...), ale to je len narýchlo zlepený prídavok pochybnej kvality i významu. Preto ho spomínam len okrajovo.
RÍŠE: Hrať sa dá za už tradičné mocnosti z Civilizácií (Aztékovia, Francúzi, Egypťania, Mongoli...), ktoré sa líšia unikátnymi jednotkami a bonusmi. Bonusy sú fajn, nemám námietok, ale unikátne jednotky mi pripadali byľku nedomyslené. Niektoré národy ich majú sedem, iné dve, čo spôsobuje nerovnováhu.
ŤAHY: Hra kombinuje ťahový mód a RTS mód. Začíname na mape sveta, kde vládneme len svojmu rodnému regiónu (napríklad v prípade Britov to sú britské ostrovy) a jednu jedinú armádu. Práve tá nám pomôže dobyť svoje prvé územie, pričom dobýjanie s takmer vždy odohráva už v reálnom čase.
Celá ťahová časť je slabá po grafickej i logickej stránke a jediné šťastie tkvie v tom, že vždy trvá pár desiatok sekúnd - než dôjde k ďalšiemu boju v real time. Ten našťastie tvorí 95% hry.
REAL TIME: Sú v základe rovnaké ako v každej inej RTS – začínate s trochou surovín, pracovníkmi, hŕstkou ozbrojencov a prieskumníkom. Postupne, cez budovanie miest, fariem a iných budov. Mocniete až sa nakoniec vrhnete na súpera a porazíte ho... alebo on na vás.
Ale práve táto časť má svoje čaro. „Hlavnou budovou“ je mesto. Ibaže v RoN môžete, či skôr musíte, mať týchto „hlavných budov“ viac, lebo pri každom meste môže byť postavených len 5 fariem, len jeden kostol, jeden obchod, jedna škola, jedna píla, jedna sýpka, jedna zlievareň... preto je potrebné čo najskôr postaviť 3-5 miest, aby ste mali dostatočný prísun surovín na technologický postup a armádu.
OBCHOD: Je dôležitým dôvodom pre väčší počet miest, lebo kým máte len jedno mesto, váš zisk je takmer nulový a nedá sa zvýšiť. Prečo? Pretože získavanie peňazí v RoN je možné len cez kupecké karavány a tie premávajú z mesta do mesta. Ak máte len jedno mesto, karavána stojí na mieste. Preto šup-šup postaviť to druhé – vtedy existuje jedna obchodná cesta: z mesta A do mesta B, čo už niečo znamená, ale stále to nie je ono.
S postavením tretieho mesta vzniknú dve ďalšie obchodné cesty: z mesta B do mesta C a z mesta A do mesta C. To už konečne začínate bohatnúť. Myslím, že tento systém získavania peňazí je priam dokonalý, omnoho lepší než to slávne Warcraftovsko - Age of Empirské kopkanie v bani na zlato.
SUROVINY: Okrem tvrdej meny budete na výhru potrebovať aj bežné suroviny: drevo a jedlo. Po postupe do doby železnej môžete ťažiť cenné železo a nakoniec, po priemyselnej revolúcii, aj olej. Tieto suroviny môžete v obchodoch veselo predávať či nakupovať, ibaže takéto výmeny sú celkom neefektívne. Päticu surovín uzatvára šiesta. Vedomostné body – vznikajú v školách. Ale samotným postavením školy sa starosti nekončia, treba ju naplniť (rozumej zakúpiť) učencami, ktorý diskutujú a skúmajú a vymýšľajú Archimedove zákony a Pytagorove vety. Bez vedomostných bodov sa nedostanete k pokročilejším dobám.
DOBY: Od staroveku po informačný vek. Ak si vybudujete náskok, užijete si, že vaše tanky budú porážať lukostrelcov a rytierov. Ešte lepšie je postaviť čo najskôr prvú letku a vrhnúť ju na nepriateľa skôr, než sa dostane k dákej protizbrani – lebo lukostrelci a mušketieri sa na lietadlá môžu maximálne tak usmievať.
Loďstvo je krása od prvých rákosových člnov až po jadrové ponorky. V Hre funguje systém kameň - papier – nožnice. To znamená, že kopijník je siný proti jazde, no slabý proti všetkému ostatnému, ťažká jazda je skvelá proti lukostrelcom a mužom s mečmi, ale kopijníci jej ukážu čo ako. To funguje aj u lodí a letectva.
ESO: Jediná zbraň, ktorá funguje proti všetkému, je raketové silo. V tom môžete postaviť jadrové bomby a taká jadrová bomba... síce nie je zadarmo, ale rozhodne sa oplatí!!! Na druhú stranu, pozor na jadrový armagedon. Ak spustíte globálnu katastrofu, nevyhrá nikto.
DIVY: Ako som povedal, inšpirácia Civilizáciami je viac než zjavná a keďže v Civilizáciách hrajú svetové divy dôležitú úlohu, objavili sa aj tu: aj keď tu až takú dôležitú úlohu nehrajú. Dávajú celkom pekné bonusy na získavanie surovín a podobne. Ale dohromady nič moc.
GRAFIKA: Je 2.5D. Budovy v tomto prevedený vyzerajú pekne, majú svoj osobitý štýl, ale s armádou to už je horšie. Aj prostredia sú zvláštne – od lesov až po hory. Grafika nenadchne, aj keď tie budovy (a potom celé mestá) vyzerajú tak dobre, že by nebolo na škodu ten štýl ešte niekde použiť.
Ale hlavné menu je vyslovene nevkusné a ťažko pozerateľné. Kurzor je zvláštny – dá sa naň zvyknúť, ale na prvý pohľad príde zbytočne veľký a neohrabaný. Na animácie zabudnite.
ZVUK: Hudba je originálna. Nič orchestrové, ale celkom sympatické – aspoň pre mňa. Niekomu môžu vznešené chorály a bubny chýbať, ja som zmenu uvítal. S vrčaním tankov, erdžaním koní a pochodom vojakov to je už horšie – tieto zvuky ma celkom otravovali, lebo zaznievajú až príliš často.
DATADISK: Throne and Patriots je ono príslovečné ťahanie peňazí. Pribudnú tri bezvýznamné národy (napríklad USA :-D) a jedna budova: Senát.
Nadchla ma celková atmosféra RoN. Kupci potulujúci sa od mesta k mestu, prvá ťažba oleja a výroba dvojplošníkov, nukleárne výbuchy a ich reálne drastické účinky. Hra má atmosféru, to rozhodne, ale čo si pridala na kráse miest a budov, to stratila na hroznom prevedení vojakov a iných postáv.
RoN je niekde na pol ceste medzi zložitými Civilizáciami a jednoduchými Age of Empires. Pekne vyriešené budovy a staviteľská stránka, no zároveň zlé boje. Zjednodušený výskum (oproti Civilizáciám), zjednodušené boje (stačí postaviť od každej jednotky trochu a vrhnúť to na nepriateľa) s minimom stratégie, podarená budovateľská časť. Nečudujem sa, že RoN si síce našla svojich priaznivcov, ale zároveň nezožala valný úspech a nezapísala sa do dejín strategických hier. Je tam hneď niekoľko slušných nápadov, ale hra má aj niekoľko slušných dier. Škoda, že sme sa nedočkali priameho pokračovania.

napísal Sarazin 12.10.2008



Páči sa mi!

8.5
RISE OF NATIONS


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20010)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk